Beata Lubas

FacebookPinterestDelen

Mijn benadering van fotografie is altijd gericht geweest op creatieve visie, maar in de loop der jaren heb ik de kit ook leren waarderen. Fancy gear zal geen foto’s voor je maken, maar het kan een geweldige ondersteuning zijn voor je creativiteit.

Het zal het fotografieproces versnellen, kwaliteit toevoegen aan je werk en, als het goed wordt gekozen, kan het je helpen verhalen die zich in je creatieve ziel bevinden te vertalen naar pakkende stillevenbeelden. (Zie gids).

Fotografie is een constant compromis tussen een fotograaf en de tool. De manier waarop je het ziet en de manier waarop je uitrusting het vertaalt. Daarom is het zo belangrijk om met intentie spullen te kopen en te vinden wat bij JOU en jouw stijl past.

Canon 5D Mark IV – Ik heb de afgelopen 2 jaar gebruikt, we spreken echt ‘dezelfde taal’ en helpt me mijn visie te creëren.

Canon 50mm lens is altijd mijn favoriete lens geweest. Ik begon te fotograferen met een Canon 50mm f/1.8, die me een paar goede jaren op mijn werk vergezelde en vervolgens upgradete naar Canon 50mm f/1.2. Deze lens creëert voldoende ruimte in het frame voor verhalende elementen, stelt me in staat om met een ondiepere scherptediepte te spelen als ik dat wil en het is een perfecte keuze voor (mijn favoriete) overheadfoto’s.

Canon 100mm f/2.8L is een ander objectief waar ik niet zonder zou kunnen. Ah! Deze maakt altijd de nieuwsgierige kant in mij wakker, omdat het me in staat stelt om veel beter te kijken, de details op te merken die ik normaal zou missen en gewone in pakkende details te veranderen. Dankzij de compressie die het biedt, maakt het ook de voedselportretten proportioneler.

Canon 24-70mm f/2.8 is mijn ‘walk-around’ objectief. Ik kies het meestal voor lifestyle food fotografie in plaats van zorgvuldig gerangschikte stillevenscènes.

Het is perfect in situaties waarin ik snel moet denken en handelen, omdat ik me geen zorgen hoef te maken over het wisselen van lenzen. Ik kan zijn ‘bredere’ of ‘smallere’ vaardigheden gebruiken met een beweging van een pols, wat zo handig is!

In de studio is een statief altijd mijn beste vriend – ik kan me niet voorstellen dat ik nu zonder statief werk. Hiermee kan ik mijn eetscènes aanpassen, de controle nemen over de kleinste details, terwijl mijn camera altijd in dezelfde positie staat. Het is een game-changer (als je een control freak bent zoals ik!).

Mijn favoriete set: Manfrotto 058B, Manfrotto 131D arm, Manfrotto 410 Junior geared head staat altijd opgesteld in de studio. Hij is lang, stevig en betrouwbaar. Een lichtere – Manfrotto 055 en Pro 3 kop is een statief dat ik graag meeneem.

Wanneer ik in de studio werk, fotografeer ik ook altijd vastgebonden – het kan even duren om alles in te stellen en de camera op de laptop aan te sluiten, maar het bespaart me op de lange termijn zoveel tijd.

Ik kan alle details op een groter scherm zien, onderweg bewerken en mijn afbeeldingen rechtstreeks opslaan op een speciale harde schijf. Als het gaat om tethering, raad ik ten zeerste aan om Tethering Tools te bekijken – ze hebben alles wat je nodig hebt.

En terwijl je speelt en je uitrusting onder de knie hebt , vergeet dan niet het belangrijkste apparaat – je ogen!

Mijn boek ‘How to Photograph Food’ komt uit in augustus 2020.

www.beatalubas.com | @bealubas

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer