Het histogram in fotografie begrijpen

In dit artikel gaan we wat tijd besteden aan het begrijpen van het gebruik van het histogram in de moderne fotografie.

We zullen het doel van deze gekke grafiek ontdekken en, belangrijker nog, hoe je er een kunt lezen.

Met deze kennis kunt u beter begrijpen hoe histogrammen zich verhouden tot de afbeeldingen die u maakt.

Bovendien zullen we ontdekken hoe u een histogram kunt gebruiken om uw fotografische composities te verbeteren.

Dus laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een histogram in de fotografie?

Een handleiding voor het lezen van histogram om uw digitale fotografie te verbeteren.

Met de vooruitgang van digitale cameratechnologie zijn histogrammen een fundamenteel hulpmiddel geworden bij het nastreven van perfecte beelden.

Bijna elke hoogwaardige fotobewerkingstoepassing bevat een manier om een histogram te hosten. En nu beginnen moderne digitale camera’s deze technologie te gebruiken voor geoptimaliseerde in-camera doeleinden.

Voor veel mensen is een histogram een spannende maar verwarrende grafiek die verschijnt bij het bewerken van afbeeldingen. Voor het grootste deel kunnen degenen die nieuw zijn in de fotografie rondkomen zonder er zelfs maar naar te verwijzen.

Zoals gezegd is het een grafiekstijl die de toonwaarden van een scène (in de camera) of een afbeelding (in bewerkingstoepassingen) duidelijk en nauwkeurig weergeeft. In essentie vertegenwoordigt een histogram de toonwaarden van een afbeelding en toont het belichtingen en zelfs kleurwaarden.

Weten hoe je er een moet lezen is een handige vaardigheid, vooral als je je kennis en succes met het correct weergeven van afbeeldingen wilt optimaliseren.

Hoe lees je een histogram in fotografie?

Een histogram in een camera is handig, maar in een bewerkingstoepassing is het veel betrouwbaarder en biedt het een hoger niveau van informatie.

De horizontale as van de grafiek plot de helderheid (belichting) of toonwaarden van een enkele afbeelding.

De verticale as hiermee wordt het volume van de pixels in de afbeelding en hun verspreiding over de horizontale as toegewezen. U kunt ook de verticale as beschouwen als de sterkte van de belichting.

Het mooie van een histogram is dat wanneer u de kleur, belichting en toonwaarden in een app aanpast, de informatie in de grafiek verschuift om aan die veranderingen te voldoen.

Hoewel het kijken naar een histogram ongewenste flashbacks kan veroorzaken naar wiskundelessen op de middelbare school met mevrouw Sorjenbaker, is het vrij eenvoudig om er een te lezen.

Het eerste dat u moet begrijpen, is dat de zwarte tonen aan de linkerkant worden weergegeven en de witte tinten aan de rechterkant van het histogram. De zwarte tinten zijn je schaduwpartijen en de witte tinten zijn je helderdere gebieden.

Als uw histogram een piek aan de linkerkant toont die de rand van de grafiek raakt, is uw afbeelding ernstig onderbelicht. De piek op de verticale as geeft aan dat er te veel duisternis is.

En een piek helemaal rechts die de rand raakt, geeft aan dat uw afbeelding uitgeblazen hooglichten heeft. Natuurlijk, alleen al het kijken naar je foto zal je dat ook vertellen. De piek op de verticale as vertelt u dat er te veel overbelicht beeldgebied is.

Onthoud dat van links naar rechts zwart naar wit is en van onder naar boven pixelhoeveelheid.

Hoe moet een histogram eruit zien in de fotografie?

Histogrammen lezen: gebruik het histogram om uw digitale fotografie te verbeteren.

In de vorige sectie hebben we het een beetje gehad over hoe een piek aan weerszijden van het histogram niet ideaal is. We gaan daar later dieper op in.

Maar laten we ons voor nu concentreren op wat een nuttig histogram maakt en hoe het eruit zou moeten zien in fotografie, zodat we beter kunnen begrijpen hoe we er een kunnen lezen.

Natuurlijk zullen histogrammen worden beïnvloed door de stijl van fotografie die je fotografeert. Als je een landschap fotografeert waar je de tijd en de juiste belichting hebt om een afbeelding samen te stellen, zal je histogram er evenwichtig uitzien.

In deze gevallen heeft uw histogram minimale pixels aan de linker(zwarte) en rechter(witte) randen van de grafiek. Er zal een zachte en zachte bult van pixeldichtheid in het midden van het histogram zijn zonder scherpe pieken. Het vertegenwoordigt een afbeelding die voldoende wordt belicht over de hele scène met een geschikt contrastniveau.

Aan de andere kant, als je wat nachtfotografie doet waarbij het licht zwak is, zal je histogram onevenwichtig lijken. In deze situatie zal er een massa pixels aan de linker (donkere) kant van het histogram zijn en een scherpe piek helemaal links zal duidelijk zijn. Het wordt ook wel een low-key scène genoemd.

Voor scènes met veel bochtwaarden en misschien zelfs de helderheid van direct zonlicht, zie je het grootste deel van je pixels helemaal rechts. Overbelichte gebieden tonen de verklikkerpiek uiterst rechts met zeer weinig pixels op de linkerhelft van het histogram. Dit wordt vaak een high-key scène genoemd.

Het laatste typische histogram is dat van een scène met hoge contrastwaarden. In dit geval bevindt zich een cluster van pixels rechts van de scène. Ook is er een cluster aan de linkerkant met heel weinig pixeldichtheid in het midden.

Dit kan al dan niet een slechte zaak zijn – het hangt gewoon af van de lichtomstandigheden en de stijl van de foto die je probeert te maken.

Wat is een kleuren histogram?

Histogrammen kunnen een grafische weergave zijn van high key en low key gebieden, middentonen en dynamisch bereik.

Tot nu toe hebben we het gehad over de tonale waarden van een afbeelding. We hebben ook besproken hoe ze worden weergegeven in termen van zwart-wit op een histogram.

Maar een histogram vertegenwoordigt ook de kleurwaarden van een afbeelding met de primaire kleuren rood, groen en blauw. Dit soort wordt vaak een RGB-histogram genoemd – in feite zie je RGB in veel verschillende aspecten van fotografie.

Een kleuren histogram voegt een beetje complexiteit toe aan het lezen van de grafiek, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je het gemakkelijk begrijpen.

Het histogram toont nog steeds de drie kleuren en het volume van de pixels voor elk. Wanneer er een tertiaire kleur is, worden twee van de primaire kleuren als overlappend weergegeven. Waar er een mix van alle drie de primaire kleuren op het histogram staat, wordt dit weergegeven als grijs.

Dezelfde regels zijn van toepassing op de manier waarop gegevens worden weergegeven op de verticale en horizontale as. Dus als uw afbeelding veel zeer donkerblauw heeft, verschijnt dit als een piek van pixels aan de linkerkant van het histogram.

Opvallende primaire kleuren kunnen zelfs verschijnen als drie afzonderlijke spikes in het histogram, zoals bij de bovenstaande afbeelding.

Wanneer het histogram gebruiken

Wat betreft wanneer een histogram moet worden gebruikt, laten we dat opsplitsen in twee delen – fotograferen en bewerken.

  • Schietpartij

In digitale fotografie zijn histogrammen niet alleen nuttig bij de nabewerking, maar ook bij het fotograferen.

Of je nu onderweg bent of in een binnenomgeving fotografeert, een histogram is een essentieel hulpmiddel om de juiste belichting te bereiken.

Hoewel u veel problemen met afbeeldingen kunt oplossen door middel van bewerking, kunnen sommige problemen niet worden opgelost. De details die verloren zijn gegaan in een extreem donker gedeelte van een afbeelding, of die verloren zijn gegaan in een hoogtepunt, kunnen niet effectief worden hersteld.

Bovendien is het bij het maken van een compositie niet altijd mogelijk om te zien welk detail verloren gaat – je bekijkt de scène immers door een kleine zoeker.

Maar wanneer u fotografeert met het histogram dat op uw camera is geactiveerd, hebt u een constante herinnering aan uw belichtingswaarden.

Door te lezen hoe een scène uw histogram beïnvloedt, kunt u de nodige wijzigingen aanbrengen om uw belichting te corrigeren.

Als u merkt dat de scène te donker is vanwege het ophopen van pixels aan de linkerkant, kunt u extra verlichting introduceren of naar een helderdere plek gaan.

Als u merkt dat de scène voor u te helder is omdat de pixels naar rechts stapelen met een hoge spike, kunt u de hoek wijzigen of een filter introduceren om het harde licht te verwijderen.

Bovendien kunt u, zelfs nadat u een testopname hebt gemaakt, het beeld op uw LCD bekijken en het histogram laten verschijnen.

In sommige camera’s is het histogram dat bij de foto verschijnt gedetailleerder. Het kan het histogram zelfs splitsen in de grafiek met toonwaarden (zwart-wit) en de drie afzonderlijke RGB-kleurengrafieken.

  • Bewerken

Gebruik de grafische weergave in nabewerkingsprogramma's zoals lightroom of photoshop om betere belichtingsinstellingen te bereiken.

Wat het bewerken van afbeeldingen betreft, kunt u eerst een histogram gebruiken om de toon- en kleurwaarden van een afbeelding te lezen en vervolgens de juiste aanpassingen aan te brengen.

Na verloop van tijd zul je in staat zijn om de correlatie te maken tussen wat je ziet als de toon- en kleurwaarden van een foto en hoe het histogram dit weergeeft.

Zoals elk leren kost het tijd en geduld – maar al snel weet je wat een histogram over je afbeelding gaat zeggen voordat je zelfs maar naar de grafiek kijkt.

En vergeet niet dat als u aanpassingen aan uw afbeelding aanbrengt, het histogram voortdurend wordt bijgewerkt om dit weer te geven. Op die manier kunt u de winsten en verliezen zien die u maakt om een goed uitgebalanceerde belichting in uw afbeelding te bereiken.

Hoe vertegenwoordigt het histogram belichting in fotografie?

Om je wat praktische ervaring te geven met het lezen van histogrammen, leek het me nuttig om echte voorbeelden te geven. Elk geeft aan hoe belichting wordt beschreven in een histogram – op deze manier kunt u snel identificeren hoe een afbeelding het histogram beïnvloedt.

Met dit soort vaardigheden kun je ook de goede en slechte voorbeelden van blootstelling identificeren.

Zoals we hebben besproken, zijn histogrammen met pieken in pixels helemaal links of rechts van de grafiek over het algemeen niet goed. Ze vertegenwoordigen een beeld dat te donker of te helder is. En dat niveau van de extremiteit kan ook betekenen dat u de blootstelling in nabewerkingsworkflows niet kunt corrigeren. Je zit zo’n beetje vast aan wat je hebt.

U kunt dit inzicht gebruiken terwijl u uw foto’s maakt met het histogram in de camera, of veel later wanneer het tijd is om ze te bewerken. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden met afbeeldingen en hun histogrammen.

  • Onderbelichting

In een low-key afbeelding die onderbelicht is, bevinden zich te veel pixels aan de linkerkant van de grafiek.

Een afbeelding die onderbelicht is, betekent dat de beeldsensor op de camera niet aan voldoende licht is blootgesteld.

Het kan worden veroorzaakt door de lichtomstandigheden, de sluitertijd die te snel is, een diafragma dat te breed is of een lage ISO. Dit resulteert in een beeld dat donker is met mogelijk verlies van details in de donkerste delen van de scène.

Bij het lezen van het histogram zult u merken dat de pixels zich aan het linker (zwarte) uiteinde van de horizontale as stapelen. En zoals we hebben geleerd, zal het rechter uiteinde (wit) van het histogram een groot aantal pixels missen om de belichting in evenwicht te brengen.

Een piek in pixels gestapeld tegen de linkerkant van het histogram betekent dat er details verloren gaan in de schaduwen. Dit wordt ook wel shadow-clipping genoemd,

  • Overbelichting

Een massa pixels aan de rechterkant van de rechterkant van het fotografiehistogram toont een afbeelding met een hoge toets of een afbeelding met overbelichte gebieden.

Overbelichting is precies het tegenovergestelde van onderbelichting – maar laten we het een beetje meer dan dat verkennen.

Een overbelicht beeld is waar de sensor op de camera te veel licht heeft ontvangen. Extreme lichtomstandigheden veroorzaken dit door een te lange sluitertijd, een diafragma dat te breed was, of misschien zelfs een te hoge ISO instelling.

Het resultaat is een beeld dat veel te veel wit en helderheid heeft met uitgeblazen gebieden die niet kunnen worden teruggeklauwd in bewerking.

Wat het histogram betreft, deze keer zal er een aanzienlijke stapel pixels zijn aan het rechter (witte) uiteinde van de horizontale as.

Nogmaals, een piek in het aantal pixels tegen de rechterkant zal aangeven dat er aanzienlijke markeringsgebieden zijn en helaas verloren details.

Dit wordt ook wel highlight-clipping genoemd en net als bij onderbelichting kun je niet veel met de afbeelding doen om deze te corrigeren.

  • Juiste belichting

Een goed uitgebalanceerde grafiek is een handig hulpmiddel in de digitale fotografie.

De gouden standaard van fotografie is het correct belichte beeld – in de meeste omstandigheden. Als je gaat voor een superhelder beeld of een donker, humeurig beeld, dan zijn onderbelichting en overbelichting binnen redelijke grenzen prima.

Maar voor de meeste situaties wilt u op zijn minst een afbeelding vastleggen met de juiste belichting – u kunt dan later in het bewerkingsproces met de belichting spelen.

Een correct belichte afbeelding heeft een aangename klokcurvevorm, meestal in het midden van de grafiek. Het geeft aan dat je compositie een goede balans heeft tussen lichte en donkere tinten, waarbij de meerderheid van hen correct wordt belicht.

Het vertelt je ook dat er geen pieken zijn aan de uiteinden van de horizontale as die gebieden aanduiden die te donker of te helder zijn.

Goed gedaan!

Wanneer u de belichting niet moet instellen met behulp van het histogram

Nachtfotografie is een voorbeeld waarbij fotografen niet op de grafiek moeten vertrouwen.

Nu weet u hoe u een histogram moet lezen en wat enkele van de waarschuwingssignalen van onjuiste blootstelling zijn. Maar de vraag blijft, is het juist om het histogram te vertrouwen bij het instellen van uw belichting?

Het antwoord is geen simpel ja of nee – het hangt af van wat je fotografeert.

Als je een su wilt fotograferenbject en je wilt bewust dat de belichting te helder is, ga daar dan mee aan de slag. Maar door dit te doen, weet je dat het histogram al je pixels hoog gestapeld tegen de rechterkant van de horizontale as zal laten zien.

Je zult ook weten dat je een aanzienlijke highlight blow-out zult hebben en waarschijnlijk geen kans hebt om details te herstellen. Maar om verschillende redenen, zoals artistieke doeleinden, kun je prima zijn met die uitkomst.

Aan de andere kant wil je misschien een donkere en humeurige scène vastleggen, of zelfs gewoon wat nachtelijke fotografie ondernemen.

U kunt een histogram verwachten met alle pixels gestapeld aan de uiterste linkerkant van de horizontale as. Je verliest beelddetails in de schaduwen, maar dat is niet erg. Je compositie kan prima zijn zonder die details, want het is tenslotte nacht.

Als je jezelf eenmaal hebt getraind en een goede hoeveelheid ervaring hebt gehad met het lezen van histogrammen, heb je de nodige vaardigheden om je gebruik ervan uit te breiden. In het scenario dat we hierboven noemden, vertelt het histogram je dat de beelden te licht of te donker waren.

Maar dat is niet altijd een slechte zaak, en na verloop van tijd weet je hoe je een histogram moet lezen als je wilt dat een afbeelding opzettelijk te donker of helder is. Houd er rekening mee dat de details in gevaar zijn en weet hoe ver de grenzen van blootstelling moeten worden verlegd.

Wat is Shadow en Highlight Clipping?

Voorbeeldafbeelding van highlight clipping waarbij highlight detail ontbreekt.

Bij afbeeldingen, of beeldelementen, die te donker (onderbelicht) of te helder (overbelicht) zijn, laat het histogram een extreme uitkomst zien.

Het grootste deel van de pixels of een piek van pixels stapelt hoog aan de uiterste rechterrand, linkerrand of zelfs beide uiteinden van de grafiek. Ze raken de zijkant van de grafiek aan. Zoals we nu weten, vertegenwoordigt dit een extremiteit waar beelddetails verloren gaan.

Aan het donkere of zwarte uiteinde staat het bekend als shadow clipping. En aan het lichte of witte uiteinde wordt het highlight clipping genoemd.

Dit zijn essentiële termen om te kennen en te begrijpen, omdat je ze vaak zult horen gebruiken bij het analyseren van composities en de afbeeldingen.

Als u een scène componeert en uw histogram in de camera highlight clipping toont, moet u met uw camera-instellingen werken om de belichting te verbeteren. Afhankelijk van de situatie kunt u mogelijk uw sluitertijd verhogen, uw diafragma verkleinen, de ISO verlagen of de lichtomstandigheden wijzigen.

Als u de grafiek ziet met schaduwknipsel, evalueert u uw scène en brengt u de nodige wijzigingen aan. Nogmaals, je kunt je camera-instellingen regelen en de sluitertijd verlengen, het diafragma openen of de ISO verhogen.

Ten slotte kunt u een soort extra verlichting toevoegen om uw compositie met extra helderheid te vullen.

Sommige camera’s hebben ook een belichtingscompensatiefunctie – meestal in de vorm van een fysieke of digitale wijzerplaat. Hiermee kunt u eenvoudig de compensatiewaarde verhogen of verlagen om de waarden in uw uiteindelijke afbeelding beter te beheren – zie hoe u belichtingscompensatie instelt?

Een andere manier om het knippen van markeringen bij het inlijsten van een compositie te beheren, is door een soort alarm in te stellen.

Steeds meer digitale camera’s hebben een functie die, wanneer geactiveerd, een zichtbare indicator op het scherm of in de zoeker geeft. Een dergelijke indicator toont meestal een gebied van de afbeelding dat zwarte pixels knippert in een overbelichte instelling.

Of sommigen gebruikten wat gewoonlijk Zebra Strepen wordt genoemd – letterlijk een zebrastreeppatroon dat op het overbelichte gebied knippert. Op die manier wordt u gewaarschuwd dat uw afbeelding highlight clipping zal hebben. Van daaruit kunt u besluiten om door te gaan zoals gepland of aanpassingen aan te brengen in uw belichting en de highlight clipping te verwijderen.

Elk cameramerk dat deze functie heeft, zal het waarschijnlijk iets anders noemen, maar neem contact op met uw gebruikershandleiding. U kunt ook in de menu’s zoeken of een Google-zoekopdracht uitvoeren om deze op uw specifieke camera te activeren.

Hoe een histogram in fotografie veelgestelde vragen te interpreteren

Wat onthult een histogram over een foto?

Het histogram onthult de toonwaarden van uw afbeelding. Het doet dit door grafisch het volume pixels weer te geven dat de afbeelding bevat bij elke mate van belichting, van zwart (0% helderheid) tot wit (100% helderheid).

Waarom is een histogram belangrijk in de fotografie?

Histogrammen helpen u uw belichting te meten, knippen of pieken te detecteren en goed uitgebalanceerde afbeeldingen te maken.

Hoe ziet een goed belicht histogram eruit?

Bij voorkeur wilt u een histogram zonder pieken die de linker- of rechterrand raken – dit zou onder- of overbelichting vertegenwoordigen. Een zachte curve met de massa pixels in het midden zou een goed uitgebalanceerde belichting laten zien, maar het hangt ook af van de stijl van de afbeelding die u probeert te maken.

Laatste woorden over histogramfotografie

Weten wat een histogram is en hoe het te lezen is geen essentieel onderdeel van het fotografische proces.

Maar met een histogram en uw nieuw gevonden kennis kunt u snel uw belichtingswaarden identificeren en uw camera of bewerkingsproces efficiënt beheren om ze te accommoderen.

Het gebruik van een histogram in de camera of later in het bewerkingsproces geeft u veel meer controle over de kwaliteit van de afbeeldingen die u maakt.

Binnenkort zul je beelden componeren en maken die zelfs de profs niet kunnen bekritiseren.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer