Gids voor GoPro LRV &THM-bestanden

FacebookPinterestDelen

Als je je ooit hebt afgevraagd over die nieuwsgierige LRV- en THM-bestanden die door je GoPro zijn gemaakt, is dit de gids voor jou.

GoPro actiecamera’s maken extra bestanden op de geheugenkaart in combinatie met de reguliere mp4-bestanden.

Ze hebben dezelfde bestandsnaam, maar gebruiken een andere extensie: .lrv en .thm.

THM- en LRV-bestanden worden beide gebruikt door de mobiele App GoPro Quik.

In deze handleiding beantwoorden we alle meest gestelde vragen over de twee bestandstypen, zodat u erop kunt vertrouwen hoe u de uitvoer van uw GoPro verwerkt.

Inhoudsopgave

Waar zijn GoPro LRV- en THM-bestanden voor?

Wanneer u video’s opneemt met GoPro-camera’s, merkt u misschien dat het drie verschillende bestanden opslaat voor elke video op de geheugenkaart van de GoPro.

Dit gebeurt met sommige GoPro-modellen zoals de Fusion, HD Hero2, Hero3, Hero3 + en Black Hero 5,6,7 en 8. Het hangt ook af van de software die u hebt geïnstalleerd en de resolutie die u hebt op de camera-instellingen.

Het MP4-bestand (of MPEG 4-video) is een HD-videobestand. Het is de inhoud die u met uw GoPro-camera hebt gemaakt (vergelijk GoPros) – u moet deze bestanden nooit verwijderen, tenzij u de video wilt verwijderen.

Dan zijn er de GoPro LRV- en THM-bestanden, die de bron van veel verwarring zijn, vooral voor nieuwkomers in het GoPro-ecosysteem.

THM-bestanden en LRV-bestanden zijn beide tijdelijke hulpprogrammabestanden die een voorbeeldversie bieden die wordt weergegeven in de GoPro-app.

De GoPro LRV is een videobestand en de THM is een foto. U kunt ze verwijderen zonder u zorgen te maken over het verliezen van inhoud uit uw oorspronkelijke videobestand.

Wat is een THM-bestand op GoPro?

THM staat voor thumbnail. Het GoPro THM-bestand is een klein afbeeldingsbestand. De foto is 160 x 120 pixels en wordt weergegeven in de GoPro-apps om elke video te identificeren.

Wanneer u naar beneden scrolt in de GoPro Quick-app, ziet u een miniatuurafbeelding die de video vertegenwoordigt, zodat u deze kunt identificeren en weet welke u wilt kiezen of afspelen. Deze miniaturen zijn de THM-bestanden.

Wat is een LRV-bestand op GoPro?

LRV staat voor Low-Resolution Video files. Wanneer u een video afspeelt in de mobiele GoPro-app, ziet u deze video met lage resolutie omdat deze lichter is – dit betekent niet dat u geen video met een hoge resolutie hebt opgenomen.

Afspelen in de camera maakt ook gebruik van de LRV-bestanden.

Door dit te doen, slaat u gegevens op als u niet bent verbonden met een WiFi-netwerk. Het maakt het afspelen ook sneller en vloeiender omdat er minder rekenkracht nodig is om video’s met een lagere resolutie af te spelen.

Hoe open ik een THM and LRV-bestand?

U kunt zowel een THM- als een LRV-bestand openen met behulp van de gopro mobiele applicaties genaamd GoPro Quick. Dat komt omdat deze bestandsindelingen speciaal voor hen zijn gemaakt.

Er zijn echter manieren om ze te openen in andere apps en programma’s die u misschien niet kent.

Om LRV-bestanden (bestanden met een lage resolutie) te openen, wijzigt u ze eenvoudigweg en wijzigt u de bestandsextensie LRV naar MP4.

MP4 is een veelgebruikte bestandsextensie die breed compatibel is om videobestanden te openen met de meeste programma’s en apps. Vergeet echter niet dat het niet alleen gaat om het wijzigen van de bestandsextensie – u moet deze hernoemen. Anders overschrijft u de originele videobestanden met hoge resolutie.

U kunt ze ook opslaan met dezelfde naam, maar op een andere maplocatie.

Als u besluit dit te doen, moet u oppassen dat u niet in de war raakt en uw bewerkingsproces uitvoert op een video met een lage resolutie – u kunt altijd de bestandsgrootte controleren om er zeker van te zijn dat u de juiste opent.

THM-bestanden die de video visueel weergeven als een miniatuurafbeelding zijn meer compatibel met software van derden. Windows Photo Viewer, Apple Preview Adobe Photoshop, enz., Kunnen bijvoorbeeld deze bestandsindeling openen.

(Hoewel ze niet gerelateerd zijn aan videobestandsindelingen, bent u misschien ook geïnteresseerd in het openen van ARW-bestanden en het openen van CR2-bestanden die u ziet wanneer u Sony- of Canon-camera’s gebruikt.)

Kan ik THM- en LRV-bestanden verwijderen?

Ja, de LRV en THM zijn extra bestanden die door de GoPro-camera zijn gemaakt om te gebruiken met de GoPro-app. Als dat nodig is, kunt u altijd opnieuw LRV-bestanden maken.

Je kunt dit doen met behulp van de GoPro-app. Probeer gewoon een van de MP4-bestanden af te spelen – dit will u een foutmelding te geven “Afspelen niet ondersteund”.

Onder het bericht bevindt zich een knop “Video genereren”. Tik erop om een nieuwe proxyversie te maken. Houd er rekening mee dat nieuwe proxybestanden rechtstreeks op uw telefoon worden opgeslagen.

LRV- en THM-bestanden nemen echter nauwelijks opslagruimte in beslag – dus u moet zich afvragen of het verwijderen ervan de moeite waard is.

Hoe converteer ik een THM-bestand?

Er zijn een aantal manieren om THM-bestanden te converteren. U kunt ze openen op software die dit ondersteunt, zoals Photoshop of Apple Preview, en ze opslaan als nieuwe bestandstypen.

Als u geen programma hebt dat THM-bestanden ondersteunt, kunt u het bestandstype wijzigen door een nieuwe bestandsextensie te typen met de optie Naam wijzigen van uw bestandsbrowser.

Hoe converteer ik een THM naar JPG?

U kunt het gewoon hernoemen en de extensie .thm vervangen door .jpg, of u kunt het openen met fotobewerkingssoftware die THM-bestanden ondersteunt en opslaan als JPG.

Laatste woorden

Zoals u kunt zien, zelfs als LRV- en THM-bestanden niet essentieel zijn voor het opname- en bewerkingsproces, hebben ze wel een doel.

Terwijl HD-video wordt opgeslagen in MP4-bestanden, zijn LRV-bestanden beter voor streaming en zijn ze ook handig om uw video’s via e-mail te verzenden.

Wat betreft de miniaturen, ze zijn handig om uw video’s te identificeren in plaats van te proberen een cryptische bestandsnaam te onthouden die door uw camera GoPro is gegenereerd wanneer u de video hebt opgenomen.

Of je nu besluit om ze te houden of niet, ik hoop dat dit artikel je twijfels over LRV- en THM-bestanden wegneemt!

Als je nog vragen hebt, plaats dan gewoon een bericht in het gedeelte Opmerkingen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer