Gids voor het gebruik van patronen in fotografie

Er zijn tal van compositieregels en richtlijnen voor het maken van visueel boeiende afbeeldingen, en een van de meest veelzijdige is het gebruik van patronen.

Als u problemen ondervindt bij het opnemen van patroonfotografie in uw praktijk, kan deze gids u helpen. Ik zal uitleggen wat een patroon is en enkele van de meest voorkomende soorten patronen die je kunt vinden.

Het belangrijkste is dat ik enkele tips en ideeën zal delen over hoe je patronen in je dagelijks leven kunt vinden en hoe je er zelf een aantal kunt maken.

Laten we erin springen.

Inhoudsopgave

Wat is patroon in fotografie?

Patroon in fotografie is de herhaling van een visueel element in de compositie van een foto.

U kunt een patroon maken met behulp van fotografische technieken, of u kunt patronen identificeren – of ze nu natuurlijk of vervaardigd zijn – en ze in uw afbeelding opnemen.

Het patroon kan het hoofdonderwerp van uw foto zijn, waardoor een abstracte compositie ontstaat, of het kan een complementair element zijn, zoals de achtergrond.

Waarom is patroon belangrijk in fotografie?

Het menselijk brein zoekt en identificeert patronen in de informatie die het van de zintuigen ontvangt.

Daarom maken patronen zo’n krachtige compositietechniek: het oog van de kijker wordt er op natuurlijke wijze naartoe getrokken en ze worden een brandpunt in het totaalbeeld.

Wat zijn enkele soorten patronen in fotografie?

Er zijn veel voorbeelden van fotografiepatronen die overal om ons heen voorkomen, zowel in de natuur als door de mens gemaakt. De sleutel is dat u, de fotograaf, ze herkent en leert hoe u ze nauwkeurig of creatief kunt vastleggen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende fotografiepatronen die u kunt vinden, waaronder enkele voorbeeldfoto’s voor uw inspiratie.

Regelmatige patronen

Vierkante vensters voorbeeld van herhaling in foto's

Krediet: Pixabay

Een regelmatig patroon is wanneer de herhalende objecten voorspelbaar zijn. Dit kan zijn omdat hetzelfde element zich regelmatig herhaalt, of omdat de elementen anders zijn, maar de wijzigingen consistent plaatsvinden.

Enkele van de meest visueel aantrekkelijke patronen in de fotografie zijn overal te vinden, zoals in het bovenstaande voorbeeld van ramen aan de zijkant van een gebouw.

Onregelmatige patronen

Rimpelingen in water

Bron: Julie Aagaard

Aan de andere kant herhalen onregelmatige patronen zich onvoorspelbaar, bijvoorbeeld de rimpelingen in een zwembad of de rimpels in een verfrommeld stuk papier.

Onregelmatige patronen zijn ideale onderwerpen bij het fotograferen van patroonfotografie-ideeën thuis, omdat je meestal iets in je huis kunt vinden dat bij de rekening past.

Geometrische patronen

Herhalende tegels in de moderne architectuur

Bron: Scott Webb

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit patroon gecreëerd door geometrische vormen. Deze sterke grafische elementen herhalen zich op een regelmatige manier om interesse en textuur toe te voegen.

Organisch patroon

Natuurlijke gesteentevorm van golven

Bron: Leigh Patrick

Een organisch patroon is niet regelmatig en volgt geen geometrische regels. Natuurlijke vormen en vormen creëren het, samen met alle prachtige organische texturen die de natuur met zich meebrengt.

Abstracte patronen

Roze en witte kunst

Bron: Anni Roenkae

De herhaling van vergelijkbare vormen creëert abstracte patronen in de fotografie zonder een nauwkeurige weergave van een specifiek object te creëren.  Je kunt de voor de hand liggende patronen zien, maar je weet niet wat ze zijn.

Hoe vind je patronen in fotografie?

Hier zijn 11 tips voor het vinden en gebruiken van patronen in je fotografie.

1. Macrofotografie

Macrofotografie van bubbels

Krediet: Pixabay

Macro is een vorm van fotografie die het onderwerp vergroot tot een formaat groter dan het in het echte leven is. Met andere woorden, het is een extreme close-up.

Hiervoor heb je een macrolens, een verlengbuis of close-upfilters nodig. Met hen kunt u patronen en texturen fotograferen die bijna onzichtbaar zijn voor het blote oog – van de structuur van een blad tot de weefvezels van een stof.

2. Vul het kader met je onderwerp

Paraplu's opgehangen in de lucht

Bron: Emrah Ayvali

Patroonfotografie is wanneer je de herhaling van vergelijkbare objecten het hoofdonderwerp van de foto maakt.

Om het patroon te markeren, moet u voorkomen dat er afleidende elementen in het frame zitten. Afhankelijk van het onderwerp kun je dit bereiken door er fysiek dichter bij te komen of een langere brandpuntsafstand te gebruiken.

3. Symmetrische samenstelling

Silhouet aan het einde van een tunnel

Bron: Anthony Derosa

Symmetrie helpt de kijker een herhaald element op te merken en het patroon te identificeren. Door symmetrie en patronen te combineren met compositietechnieken, creëer je krachtige beelden die de kijker een gevoel van orde geven.

4. Maak een patroon in Photoshop

Een caleidoscoopeffect maken in Photoshop

Bron: Peter Fazekas

Het is mogelijk (en leuk) om digitale patronen te maken in Photoshop of andere fotobewerkingssoftware. Het enige dat u hoeft te doen, is het canvas vergroten, de afbeelding dupliceren en omdraaien.

Vervolgens kunt u beide gespiegelde afbeeldingen dupliceren en ze in de andere richting omdraaien. U kunt zo vaak als u wilt doorgaan met het proces en de lagen roteren om een caleidoscopisch effect te creëren.

U kunt het patroon zo eenvoudig of zo complex maken als u wilt. Bekijk onze handleiding voor het spiegelen van een afbeelding in Photoshop voor enkele stapsgewijze instructies.

5. Bouw je eigen patronen

Citroenen stilleven

Credit: Dominika Roseclay

Je kunt meerdere patronen in je dagelijks leven vinden , maar je kunt ze ook specifiek voor je patroonfotografie maken.

Je hoeft alleen maar vergelijkbare objecten te vinden en ze te rangschikken om een patroon te maken. De objecten die je kiest zijn helemaal aan jou en wat je beschikbaar hebt.

6. Gebruik filters voor speciale effecten

meervoudige belichtingsfoto van een meisje

Bron: Aiony Haust

Er zijn verschillende soorten speciale effectfilters die u kunt kopen, en deze kunnen ook worden gebruikt voor uw patroonfotografie.

Sommige van deze filters creëren repetitieve patronen. Ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken: je schroeft ze gewoon op je lens en je kunt beginnen met fotograferen.

De eerste die in je opkomt, is het multivision-filter – het wordt gevormd door twee stukken die je kunt roteren om het effect te creëren. Hiermee kun je je onderwerp tot zes keer vermenigvuldigen.

U kunt ook kruissterrenfilters gebruiken om stervormige patronen van verschillende lichtbronnen te maken.

7. Zoek naar patronen in stof

Stofpatroon

Bron: Mike van Schoonderwalt

Stoffen zijn een geweldig onderwerp voor patroonfotografie omdat het weven van de draden al prachtige patronen vormt.

Als je niet de brandpuntsafstand hebt om zo dichtbij te komen, of als je op zoek bent naar iets met vormen en kleuren, hebben stoffen vaak ontwerpen die zichzelf herhalen.

8. Zoek naar patronen in architectuur

Patroon gemaakt door architecturale elementen

Bron: Soloman Soh

Ik weet zeker dat je elke dag voor gebouwen passeert die minstens één patroon hebben. Dat komt omdat bouwmaterialen vaak patronen creëren – denk aan een bakstenen muur of de tegels van een dak.

U kunt ook zoeken naar meer ingewikkelde ontwerpen in de architectuur. Isoleer de elementen door het frame te sluiten en uw compositie te rangschikken.

Probeer rond te lopen en een gebouw vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Je zult zien hoe veranderingen in perspectief en veranderingen in hoe het licht het gebouw raakt, een breed scala aan patronen kunnen creëren.

9. Zoek naar patronen in de natuur

Interessante bladtextuur van dichtbij gefotografeerd

Bron: Miguel á Padriñán

De natuur is gevuld met patronen die geweldige fotografische onderwerpen maken. Of het nu organische patronen zijn zoals de duinen van een dessert of wiskundig gemodelleerde patronen zoals de spiraal van een schelp, je zult een aantal verbazingwekkende voorbeelden van herhaling vinden.

In feite zijn door de mens gemaakte patronen vaak geïnspireerd door de natuur. De gouden spiraal die eeuwenlang de kunstcompositie heeft geleid, is gebaseerd op de Fibonacci-reeks, die ook weergeeft hoe bloemblaadjes op bloemen groeien of de manier waarop bomen takken splitsen.

Het is niet moeilijk om natuurlijke bronnen voor je patroonfotografie te vinden: maak een wandeling in het park of verken zelfs gewoon de groenten in je koelkast.

10. Gebruik licht en schaduw

Licht dat door bos filtert

Bron: Johannes Plenio

Spelen met het contrast tussen licht en schaduw is een andere manier om patronen te creëren. Om een duidelijker patroon te maken, kunt u hard licht gebruiken, dat donkere, goed gedefinieerde schaduwen geeft.

Om dit te doen, kunt u midden op de dag fotograferen als u natuurlijk licht gebruikt. Als u liever kunstlicht gebruikt, gebruikt u de flitser of flitsers die rechtstreeks op uw onderwerp zijn gericht zonder modifiers.

10. Gebruik kleur

Verf in regenboog van kleuren

Bron: Sharon Mccutcheon

Een ander geweldig onderwerp dat je in je fotografie kunt gebruiken, is een patroon gemaakt door kleur. Dit geeft je veel flexibiliteit omdat je abstracte patronen kunt maken – zoals het voorbeeld hierboven.

U kunt echter ook kleur gebruiken om het patroon van verschillende vormen en vormen te maken of te markeren. Bijvoorbeeld verschillende mensen die allemaal een kledingstuk van dezelfde kleur dragen.

Andere plaatsen waar u kleursymmetrie of kleurpatronen kunt vinden, zijn mozaïeken of glas-in-loodramen zoals die in historische kerken.

Als je van natuurfotografie houdt, kun je ook kleurrijke patronen in bloemen of dieren vinden.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, kun je overal waar sterke grafische elementen zich herhalen, patroonfotografie maken. Hopelijk heeft dit artikel je wat ideeën gegeven over waar je moet kijken en hoe je verbluffende afbeeldingen kunt maken met herhaling.

Als je twijfelt of nog meer tips voor patroonfotografie wilt delen, doe dat dan in de comments hieronder. Veel plezier, en laat ons weten hoe het gaat.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer