Gids voor Panning Fotografie

FacebookPinterestDelen

Hou je ervan om actiefoto’s te maken en bewegende onderwerpen vast te leggen, maar geven je foto’s niet echt de emotie weer van wat je ervaart?

Dat komt omdat stilstaande fotografie beweging bevriest. Maak je echter geen zorgen – er is een erg leuke techniek om snelheid in je foto’s te laten zien en het wordt panning-fotografie genoemd.

In dit artikel kun je alle toptips en -trucs voor panningfotografie leren om je foto’s spannender te maken.

Ben je klaar? Laten we in beweging komen!

Inhoudsopgave

Wat is Panning in fotografie?

Panning is een fotografietechniek waarmee je beweging kunt weergeven. Dit kun je doen door een langere sluitertijd te gebruiken en de camera mee te bewegen met het onderwerp.

Het klinkt simpel – en technisch is het dat ook. Je moet echter wel vele malen oefenen met pannen voordat je de techniek onder de knie kunt krijgen.

Zodra je je bewegende onderwerp hebt geïdentificeerd, stel je de camera-instellingen vooraf scherp en pas je deze aan voor een juiste belichting met een lange sluitertijd.

Druk vervolgens op de sluiterknop wanneer het onderwerp passeert en beweeg de camera mee. Blijf wat langer doorgaan nadat de sluiter sluit – dit zal u helpen een meer natuurlijke beweging te bereiken.

Waarom zou een fotograaf de camera panning techniek gebruiken?

Een foto is een stilstaand kader van een doorlopende tijdlijn – u kunt het voor en na niet zien, dus bewegende objecten zijn bevroren.

Als je een panning shot maakt, communiceer je aan de kijker de beweging van het onderwerp.

Dit komt omdat je een onderwerp presenteert bevroren op een wazige achtergrond.

Hoe neem je panningfotografie?

  1. Kies uw bewegende doel.
  2. Positioneer jezelf op een plek waar, idealiter, het onderwerp loodrecht op je passeert.
  3. Stel je sluitertijd in.
  4. Pas de rest van de camera-instellingen aan voor een juiste belichting.
  5. Focus.
  6. Begin met fotograferen terwijl je pant om je onderwerp te volgen.
  7. Probeer een langere sluitertijd als de achtergrond te scherp is of een snellere als deze te wazig is.

10 tips voor succesvol camera pannen

1. Kies je onderwerp

Man op een fiets met rode bus wazig op de achtergrond

Bron: Dele Oke

Je kunt panningfotografie doen met elk bewegend onderwerp. In feite kun je het zelfs doen met statische scènes en abstracte fotografie maken met behulp van lineaire onscherpte.

De meest populaire pannen hebben echter bewegende onderwerpen die van de achtergrond worden gescheiden door een langere sluitertijd op uw camera te selecteren.

Als je nieuw bent met deze techniek, wil je waarschijnlijk beginnen met terugkerende onderwerpen die met een vergelijkbare snelheid bewegen. Positioneer jezelf bijvoorbeeld op het trottoir en fotografeer de auto’s terwijl ze voorbijkomen.

Andere populaire onderwerpen voor beginners om op te oefenen zijn je trouwe huisdier, een behulpzame vriend die het niet erg vindt om keer op keer voor je te rennen of te fietsen, of wat speelgoed op batterijen.

Dit zijn geweldige oefeningen om mee te beginnen, maar kunnen na een tijdje een beetje saai worden – en je onderwerp kan moe worden. Je kunt dus naar een lokale beurs gaan en een achtbaan fotograferen, een sportveld bezoeken en hardlopers, fietsers of skaters vastleggen, enzovoort.

Als je klaar bent om je spel te verbeteren, probeer dan snellere onderwerpen te fotograferen, zoals vogels, paarden, raceauto’s, enz. Het beste deel van panning fotografie is het vinden van leuke onderwerpen om te fotograferen.

2. Stel de sluitertijd in

Vrouw die fietst met bewegingsonscherpte

Bron: Krzysztof Kowalik

Een van de meest gestelde vragen over panning fotografie is, “Hoe weet ik welke sluitertijd ik moet gebruiken?”.

Nou, iedereen geeft je een ander nummer en je zult veel spiekbriefjes voor sluitertijden online vinden, maar de waarheid is dat dit slechts startpunten zijn.

Het is handig om te weten waar te beginnen, maar bedenk dat er geen soort kan zijnfic sluitertijd omdat het van meerdere dingen afhangt. Hoe snel beweegt je onderwerp? Hoe ver sta je van je onderwerp af? Wat is het gewenste effect? Welke lens gebruik je?

Raak dus niet gefrustreerd als je een grafiek hebt gevolgd en het niet voor je heeft gewerkt.

Als je bijvoorbeeld een auto fotografeert, kun je beginnen bij 1/60 sec, terwijl het voor een fiets beter is om met 1/30 sec te beginnen.  Experimenteer vervolgens met verschillende sluitertijden en afstanden.

3. Gebruik een statief (of Monopod)

Pannen voor creatief effect

Bron: Jess Vide

Wanneer u lange sluitertijden gebruikt, wordt alle beweging opgenomen – dat geldt ook voor de natuurlijke onvastheid die we allemaal hebben bij het fotograferen uit de hand. Dit is wat camerabewegingen veroorzaakt.

Om een panning-opname te maken, wilt u beweging vastleggen, maar geen camerabewegingen – daarom maakt een statief het gemakkelijker. Dit kan natuurlijk alleen als het onderwerp in een rechte lijn beweegt.

Als je te maken hebt met onvoorspelbare bewegingen, geeft een statief je niet genoeg flexibiliteit – probeer een korte brandpuntsafstand te gebruiken om de trilling te verminderen en betere resultaten te krijgen.

Sommige mensen denken dat beeldstabilisatie (IS) kan helpen bij de panning techniek wanneer je geen statief hebt.

Canon camera’s met IS 2 of Nikon camera’s met VR zijn namelijk handig. Als je camera dit geavanceerde type beeldstabilisatie echter niet heeft, is het beter om het uit te laten.

Als je geen ruimte hebt om alle 3 de poten van een statief op te zetten, of gewoon iets wilt dat meer flexibiliteit in beweging biedt, is een monopod een geweldige optie.

Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je een monopod moet gebruiken, kan het snel het handigste fotografieaccessoire worden dat je bezit – hier is een lijst met de beste monopods voor fotografen.

4. Probeer verticaal pannen

Abstracte verticale vervaging

Credit: Adele Grot

Hoewel de meeste panning-opnamen horizontaal zijn, is er niets dat je ervan weerhoudt om een op- en neergaande beweging te maken en een verticale bewegingsonscherpte te bereiken.

Dit is geweldig voor onderwerpen die verticaal bewegen, zoals een kind dat op een trampoline springt – of gewoon om abstracte of impressionistische kunst te maken.

5. Schiet vanuit een bewegend voertuig

Witte auto die op de weg rijdt

Bron: Alessio Lin

In plaats van in dezelfde positie te staan en het bewegende object te volgen, kun je ook in beweging zijn.

Als u bijvoorbeeld de beweging van een bewegende auto wilt vastleggen, kunt u er zelf in zitten die parallel loopt aan uw onderwerp met dezelfde snelheid.

Als u besluit om dit type panningtechniek te proberen, volg dan de juiste veiligheidsmaatregelen.

Je kunt natuurlijk niet de fotograaf zijn en de chauffeur, dus vraag iemand om je te rijden. Doe het ook in een geïsoleerde straat om te voorkomen dat je afleiding of obstakels creëert voor andere bestuurders die tot een ongeluk kunnen leiden.

6. Gebruik de sluitertijdvoorkeuzemodus

Galopperend paard in polospel

Bron: Milena de Narvaez Ayllon

Weten hoe de camera in de handmatige modus te gebruiken, is een vaardigheid die alle fotografen moeten beheersen. Terwijl u daar aankomt, kunt u echter gebruik maken van de semi-automatische modi.

Voor panningfotografie moet u de sluitertijdvoorkeuzemodus gebruiken. Op de meeste camera’s vind je deze functie aangeduid met een S. Sommige camera’s – bijvoorbeeld Canon-camera’s – hebben het echter gemarkeerd als Tv, wat staat voor Time Value.

Als u problemen ondervindt bij het vinden van de sluitertijdvoorkeuzemodus op uw camera, raadpleegt u de gebruikershandleiding of voert u een Google-zoekopdracht uit om te weten te komen waar deze zich bevindt.

Met deze functie kun je de sluitertijd wijzigen en past de camera automatisch het diafragma aan om te compenseren en een juiste belichting te krijgen.

U kunt ook de Auto ISO-functie gebruiken die is gekoppeld aan de sluitertijdvoorkeuze. Op deze manier hoeft u zich slechts zorgen te maken over één factor uit de belichtingsdriehoek en hoeft u zich alleen te concentreren op uw panningtechniek.

Auto ISO bevat ook een minimale sluitertijdinstelling. Wanneer u echter de sluitertijdvoorkeuzemodus gebruikt, wordt deze instelling door uw keuze omzeild.

7. Gebruik de continue scherpstelmodus

Man op de fiets

Credit: Snapwire

Het handmatig scherpstellen van de scherpstelling kan moeilijk zijn als je panningfotografie doet – daarom kan het gebruik van autofocus nuttig zijn.

Er zijn echter verschillende soorten autofocus. Degene die het beste werkt met bewegende onderwerpen is de continue scherpstelmodus. Elke fabrikant heeft hier een andere naam voor – op Canon-camera’s is het AI-Servo en op Nikon is het AF-C.

Met de continue scherpstelmodus kun je je onderwerp kaderen en de sluiter halverwege indrukken om het scherp te krijgen. Daarna heeft de camera blijft het bewegende onderwerp volgen en past de scherpstelling dienovereenkomstig aan.

Een andere functie die u kunt koppelen met de continue scherpstelmodus is Dynamic Area. Je kunt het startpunt kiezen wanneer je dit gebruikt en de camera past het aan terwijl het onderwerp beweegt.

Dit geeft de camera meer vrijheid om te zoeken naar de informatie die hij nodig heeft om je onderwerp scherp te houden.

8. Gebruik flitslicht om onscherpte in je onderwerp te voorkomen

Man rennen

Bron: Sid Suratia

Het maakt niet uit hoe goed je wordt in het volgen van je onderwerp tijdens het pannen; je kunt het feit niet verslaan dat je een lange sluitertijd gebruikt.

Dit betekent dat zelfs wanneer je de snelheid van het onderwerp aanpast om het perfect scherp te hebben, er nog steeds wat bewegingsonscherpte zal zijn.

Kijk naar de voorbeeldafbeelding hierboven. Je kunt aan het hoofd en het voorste deel van het shirt zien dat het een relatief scherp onderwerp is, wat betekent dat het pannen met dezelfde snelheid werd gedaan als het onderwerp bewoog. De handen zijn echter nog steeds wazig.

Als je een auto fotografeert, merk je bijvoorbeeld de onscherpte in de wielen. Hier is niets mis mee – het is een groot deel van het actiegevoel dat je normaal gesproken wilt overbrengen met panning shots.

Er kunnen echter momenten zijn waarop je een perfect scherp onderwerp wilt hebben. Om dit te bereiken, kunt u cameraflitser gebruiken.

Op deze manier heb je nog steeds een wazige achtergrond die gedurende de hele tijd van de opname door het omgevingslicht wordt vastgelegd en bevriest de flitser het bewegende onderwerp.

9. Afstand is belangrijk

Motor op racebaan

Met dank aan William Daigneault

Je moet rekening houden met twee afstanden als je aan het pannen bent: de afstand tussen jou en je onderwerp en die tussen het onderwerp en de achtergrond. Beide kunnen de perceptie van snelheid in een panning shot veranderen.

Snel bewegende onderwerpen van ver lijken langzamer te bewegen. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld op het circuit bent en je kiest tussen op de eerste rij of een achterbank hogerop.

Nu, met betrekking tot de afstand tussen onderwerp en achtergrond, bedenk dat een kortere afstand een meer voor de hand liggende onscherpte mogelijk maakt, wat een intenser gevoel van snelheid geeft.

Houd rekening met deze keuzes wanneer u de cameralens selecteert.

10. Oefening baart kunst

Fietser met bewegingsonscherpte

Bron: Markus Spiske

Vergeet ten slotte niet dat dit een techniek is die veel oefening vergt. De enige manier om het onder de knie te krijgen is met vallen en opstaan, dus geef niet op als je van de ene op de andere dag niet de gewenste resultaten krijgt.

Het mooie van het gebruik van een digitale camera voor panning fotografie is dat elke foto ‘gratis’ is, dus neem de tijd om te experimenteren door veel foto’s te maken totdat je de gewenste look voor je foto krijgt – het is niet nodig om gemakkelijk te gaan op je sluiterknop!

Laatste woorden

Nu je alle informatie hebt die je nodig hebt, kun je beginnen met het oefenen van panning-afbeeldingen totdat je een aantal geweldige actiefoto’s krijgt.

Als je vragen hebt over panning fotografie technieken in het algemeen, stuur ons dan een bericht in de comments sectie, en we zullen blij zijn om te helpen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer