Gids voor het poseren van mensen in foto’s

Voor veel nieuwe fotografen kan het poseren van mensen zeker een van de meest uitdagende aspecten van creatieve portretfotografie zijn.

Bij sommige mensen kun je ermee wegkomen om ze gewoon op natuurlijke wijze te laten bewegen en op het beste te hopen, maar meestal zullen je onderwerpen een beetje hulp van je nodig hebben.

Bovendien zullen ze naar je kijken voor richting, vooral als ze geen model zijn en niet gewend zijn om voor een camera te staan. Mensen weten meestal niet hoe ze zonder begeleiding voor foto’s moeten poseren.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van verbazingwekkende poses die je kunt gebruiken als begeleiding bij het poseren en regisseren van mannen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

Daarom is het belangrijk om een paar go-to-poses in de aanslag te hebben, evenals een basisbegrip van welke poses er goed uitzien en wat er ronduit onflatteus uitziet.

Of je nu net begint met portretfotografie of al een paar portretposes onder je riem hebt, dit artikel helpt je goed op weg om te leren hoe je mensen voor de camera kunt poseren.

Inhoudsopgave

13 tips voor succesvolle mensen die poseren

We beginnen met tips over hoe je het lichaam kunt poseren en gaan vervolgens verder met de bredere elementen om het beste in je model naar boven te halen.

1. Hoek de schouders

Meisje dat rechtop staat en de schouders draait

Recht naar de camera staan (links) kan een vierkant, blokkerig uiterlijk creëren. Plaats waar mogelijk de schouders en/of body iets van de camera (rechts).

De schouders zijn het breedste deel van het lichaam en kunnen mensen er vierkant en boxy uit laten zien als je ze recht op schiet. Door de schouders iets (of zelfs het hele lichaam) te draaien, krijgt je onderwerp een slankere, meer natuurlijke uitstraling. Dit is vooral relevant bij het poseren van vrouwtjes.

De uitzonderingen zijn wanneer je wilt dat iemand groot en krachtig overkomt – misschien zelfs een beetje confronterend. (Denk aan atleten of een CEO van een groot bedrijf.) Dat is wanneer het een voordeel kan zijn om je model met hun hele lichaam recht op de camera te laten kijken.

2. Duw de kin naar voren en iets naar beneden

Kin naar voren en naar beneden

Met de head-up (links) kan men altijd de extra flap van de huid onder de kin zien. Door de kin naar voren en iets naar beneden (rechts) te duwen, wordt de kans op een dubbele kin geminimaliseerd. Het geeft ook een meer open, uitnodigende uitstraling.

Geloof het of niet, zelfs slanke en bijgesneden onderwerpen kunnen eindigen met een dubbele kin in je afbeeldingen als je niet voorzichtig bent. Om dit te voorkomen, laat je ze hun kin naar voren duwen. Het voelt misschien een beetje onnatuurlijk, maar het zal de nek verlengen en dat beetje extra huid onder hun kin verminderen of verbergen.

Bij het geven van aanwijzingen is het het beste om uw modellen te vragen hun oren naar voren te brengen. Als je ze vraagt om hun kin naar voren te brengen, is de kans groter dat ze hem optillen in plaats van naar voren te duwen. Het resultaat? Een goede neusgatschot! Hen vragen om hun oren naar voren te halen, voorkomt over het algemeen dit stukje verwarring.

Ook tillen veel mensen hun kin op wanneer ze voor een camera staan, waardoor ze er een beetje uitdagend uitzien en opnieuw hun neusgaten laten zien. Als ze dit doen, geef ze dan de opdracht om in plaats daarvan hun kin te laten zakken.

3. Creëer ruimte tussen de arm en de taille

Buig de arm weg van de taille

De afbeelding links heeft geen ruimte tussen de armen en de taille. Door de arm een beetje te buigen, komt er wat ruimte tussen de taille en de armen, waardoor de taille en armen slanker lijken.

Als mensen van nature staan, staan ze vaak met hun armen naast elkaar. Helaas, als er geen ruimte is tussen de arm en de taille, ziet de arm eruit alsof het een verlengstuk van de romp is.

Hierdoor kan de arm een beetje in het lichaam “verdwijnen” en/of tde taille lijkt groter dan hij in werkelijkheid is. Het kan ook het tegenovergestelde effect hebben dat de arm groter lijkt, afhankelijk van je camerahoek.

Om dit te voorkomen, laat je je model zijn arm buigen. Het hoeft niet veel te zijn – net genoeg om wat ruimte te creëren tussen hun arm en het lichaam.

4. “Als het buigt, buig het dan.”

Meisje dat met haar armen tegen een boom staat

Hoe meer bochten en bochten je in het lichaam kunt plaatsen, hoe aangenamer en dynamischer het zal lijken.

Het fotograferen van een model met rechte armen, benen of romp zal over het algemeen resulteren in platte, stijf uitziende foto’s. Daarom is er het adagium van de oude portretfotograaf: “Als het buigt, buig het dan.”

Een lichte kanteling van het hoofd, een kleine insluiting van het been en / of een buiging in de arm kunnen het verschil maken tussen een onnatuurlijk ogende foto en een foto waarin zowel het model er veel natuurlijker uitziet als aanvoelt.

5. Leg meer gewicht op één been

Plaats meer gewicht op het ene been dan op het andere

Door het gewicht meer naar het ene been te verplaatsen dan naar het andere (meestal het achterbeen) ontstaat een mooie curve in de taille.

Een andere manier om een “blokkerige” houding te voorkomen, is door uw model meer gewicht op de ene voet te laten plaatsen dan op de andere. Dit zorgt voor een aangename s-curve in de taille.

6. Het draait allemaal om de ogen

bekijk de ooglijn

Vermijd te veel van het wit van de ogen (links) door je model te sturen om naar iets net buiten je te kijken (rechts).

De ogen zijn het eerste deel van een portret dat een persoon ziet, waardoor ze een van de belangrijkste elementen in een foto zijn.

Als je een portret maakt met de ogen, zorg er dan voor dat je zowel de iris als het wit van hun ogen vastlegt.

Het is prima om je modellen weg te laten kijken van de camera voor een doordachte of dromerige foto, maar als je dat doet, geef ze dan iets specifieks om naar te kijken, zodat je de ooglijn kunt regelen.

7. Vermijd het “Pinocchio” effect

Bekijk de neus op profielen

Zorg er in profielen voor dat de neus de lijn van het gezicht in profielen niet breekt (links). Laat het model in plaats daarvan wat meer naar je toe draaien, zodat er ruimte is tussen de lijn van het gezicht en de neus (rechts).

Wanneer u profielen fotografeert waarbij beide zijden van het gezicht zichtbaar zijn, moet u ervoor zorgen dat de neus zich niet uitstrekt over de lijn van het gezicht. Dat zal een “Pinokkio” -effect creëren, waardoor het langer lijkt dan het is.

Om dit te voorkomen, richt je je model gewoon om een beetje naar je terug te keren. Zodra je een beetje ruimte tussen de neus en de uiterste rand van hun gezicht kunt zien, ben je klaar om te gaan.

8. Wees opzettelijk met het haar

het poseren van het haar

Vermijd dat het haar direct op de schouders ligt (links). Voor of achter is het beste (rechts).

Als je met een onderwerp met lang haar werkt, is hoe het liegt een van de eerste dingen die opvalt.

Het goede en het slechte nieuws is dat er bijna geen regels zijn over hoe het haar eruit moet zien – iedereen is in dat opzicht anders.

Gelukkig zijn er een paar richtlijnen om te volgen met betrekking tot het haar.

  • Laat het haar niet op de schouders zitten. Het ziet er slordig en onprofessioneel uit.
  • Laat het deel in hun haar naar de camera kijken, zodat meer van hun gezicht op de foto wordt opgenomen.
  • Door met haar aan beide zijden van het gezicht te fotograferen, kan de ene kant van het gezicht er beter uitzien dan de andere.
  • Het is prima om haar voor beide schouders, achter of voor de een en achter de ander te hebben hangen – alleen niet rustend op de schouders.

9. Let op je camerahoek

Bekijk uw camerahoek

Hoewel veel fotografen afraden om van onderaf te fotograferen, werkt het soms. Zorg er wel voor dat uw model er niet groter uitziet dan zou moeten.

Camerastandpunten kunnen een portret maken of breken.

Sommige portretfotografen zweren bij het fotograferen van hun foto’s van onderaf. Anderen zeggen dat je altijd foto’s van bovenaf moet schieten. Als je niet zeker weet wat je moet doen, probeer dan beide.

Als u van onderaf fotografeert, kan uw model langer lijken. Als je onderwerp hierdoor groter lijkt dan je zou willen, fotografeer dan op ooghoogte of net daaronder.

Fotograferen van net boven je model werkt het beste bij close-ups. Dit zorgt ervoor dat je onderwerp er slanker uitziet en als je binnenshuis fotografeert, wordt het gemakkelijker om de ogen met licht te vullen.

Wanneer u een gevoel van macht of vertrouwen in uw model probeert te projecteren, vermijd dan om ze van bovenaf te fotograferen – dit is vooral het geval als u mannen poseert die het gevoel van minderwaardigheid of zwakte dat uit deze specifieke hoek komt, misschien niet waarderen.

10. Zoek iets voor uw model om te leunen on

Meisje leunend tegen een boom

Je model vragen om ergens tegenaan te leunen, kan zorgen voor een gemakkelijke, natuurlijke houding.

Leunende houdingen maken het over het algemeen veel gemakkelijker voor een onderwerp om te ontspannen en een natuurlijk ogende pose te vinden. Er is genoeg om uit te kiezen, zowel qua zitten als staan.

11. Gebruik rekwisieten

Meisje dat met haar handen door haar haar gaat

Als je geen rekwisieten hebt, probeer dan het model te vragen om met het haar te spelen.

Vaak weet een model niet wat hij met zijn handen moet doen. Dat is waar het hebben van een tas vol rekwisieten van pas kan komen. Een handtas, mand, autosleutels, hoed of kleine rugzak werken allemaal goed – zie ons artikel over handposes.

Je kunt ze ook vragen om hun eigen accessoires mee te nemen, zodat ze bij hun outfits kunnen passen.

Als je niets bij je hebt, overweeg dan om je modellen een hand door te laten lopen of met hun haar te spelen.

Nu zullen we het hebben over een paar algemene tips voor het poseren van mensen die goed zijn om in gedachten te houden.

12. Bouw een goede verstandhouding op

Man in spijkerjasje met zijn hoodie

Het creëren van een verbinding met uw modellen zal hen helpen ontspannen en meer energie in hun uiterlijk steken.

Het hebben van een goede band met je onderwerp is de geheime saus om geweldige portretten te krijgen.

Leer je onderwerp een beetje kennen. Stel ze vragen over hun leven. Dit kan fotografie gerelateerd zijn, lifestyle-gerelateerd, waar ze gepassioneerd over zijn in hun carrière, enz. Wat ook werkt om het ijs te breken en dingen casual te laten voelen.

Hoe toegankelijker en relaxter je lijkt, hoe gemakkelijker het voor hen zal zijn om te ontspannen.

13. Geef veel positieve feedback

Man die in een grasveld staat met de handen in zijn zak

Geef je klant veel positieve feedback.

Het hebben van een vrolijke sessie waarbij het onderwerp het gevoel heeft dat ze het goed doen, zal veel betere resultaten opleveren dan een sessie waarbij ze niet zeker weten hoe ze eruit zien of het gevoel hebben dat ze dingen verkeerd doen.

Je onderwerpen zullen zichzelf niet van buitenaf kunnen zien – ze zullen van jou afhankelijk zijn om hen te vertellen welke poses er goed uitzien.

Zorg ervoor dat je veel positieve feedback geeft. Als ze iets doen dat er geweldig uitziet, laat het ze dan weten. Als ze in een houding komen die er ongemakkelijk uitziet, zoek dan bemoedigende manieren om ze van positie te laten veranderen.

Laatste woorden

Mensen poseren op een manier waardoor ze er op hun best uitzien, gaat niet alleen over het onthouden van een heleboel poses. De beste beelden komen van de verstandhouding en verbinding die u met uw model bereikt.

Als je samen plezier hebt, is de kans groot dat je een aantal fantastische foto’s krijgt!

Als portretfotograaf wordt het inspireren van gemak in je onderwerpen gemakkelijker met veel oefening. Als je niet veel klanten hebt, oefen dan op je vrienden.

Als je het beu bent om met je vrienden te werken, zoek dan online naar modellen die bereid zijn om te werken in ruil voor wat portfoliofoto’s – Model Mayhem is hiervoor een geweldige bron.

Hoe meer ervaring je opdoet, hoe gemakkelijker het wordt om mensen te poseren zonder dat je fotoshoot ongemakkelijk lijkt. Het zal niet lang meer duren voordat het opmerken van al deze kleine details een tweede natuur lijkt.

Heb je nog andere tips voor het poseren van mensen die je wilt delen?

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van verbazingwekkende poses die je kunt gebruiken als begeleiding bij het poseren en regisseren van mannen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer