Gids voor speelgoedfotografie

Speelgoedfotografie is geen stijl die veel opduikt op de online lijsten van ‘Best Photography Genre’. Het is echter een leuk genre voor het vertellen van creatieve verhalen in foto’s en een die de tijd en verkenning zeker waard is.

Bovendien is het een perfecte toegangspoort tot productfotografie met vergelijkbare uitrusting, instellingen en composities.

Hoewel ik een nerd ben met camera-uitrusting en fotografietips, hou ik ook van het bouwen van coole Lego-sets en het verzamelen van Star Wars-beeldjes.

Speelgoed heeft zijn spel opgevoerd sinds ik een kind was – het zijn serieuze producten die vaak de aandacht trekken van volwassenen en verzamelaars, meer dan kinderen.

Speelgoed verzamelen kan zelfs een duurdere hobby zijn dan fotografie!

In dit bericht neem ik je mee door enkele tips en ideeën voor het fotograferen van speelgoed op creatieve manieren, zodat je kunt proberen een aantal miniatuurverhalen voor jezelf te maken.

Inhoudsopgave

13 creatieve tips voor speelgoedfotografie

Net als product- of stillevenfotografie heeft speelgoedfotografie een beetje knowhow nodig om de juiste look te krijgen.

Iedereen kan een foto maken van speelgoedauto’s of enkele actiefiguren, maar om het aantrekkelijk te maken en te laten lijken alsof het speelgoed in de echte wereld bestaat, is waar je naar moet streven.

Gelukkig heb ik wat oefening gehad in dit genre als speelgoedfotograaf. Mijn geschenk aan jou is het delen van mijn kennis, ervaring, technieken en fotografietips, zodat je boeiende en leuke speelgoedfotografie kunt maken.

1. Vind het beste speelgoed om te fotograferen

Het beste speelgoed dat op je foto’s verschijnt, hangt allemaal af van het soort speelgoed dat je beschikbaar hebt en wat je bereid bent uit te geven. Sommige speelgoedfotografen geven honderden uit aan hun rekwisieten.

Ik verzamel de Black Series Star Wars beeldjes, vooral die van de Mandalorian show. Ze zijn gearticuleerd, zeer gedetailleerd en zien er geweldig uit op zichzelf of wanneer ze in een scène zijn opgenomen.

Er is een groeiend aantal actiefiguren dat past bij een breed spectrum van de inhoud die we in de populaire cultuur zien.

Een ander favoriet speelgoed om te fotograferen is Lego – dat van jezelf of van je kinderen. De wereld van Lego heeft een lange weg afgelegd sinds ik jong was en ze doen ook een uitgebreid assortiment van 18+ kits voor serieuze bouwers.

Omdat het overal beschikbaar is, is Lego een toegankelijke manier om te leren hoe je een miniatuurfiguurfoto maakt.

Er is ook een scala aan leuke thema’s met voorbeelden uit Star Wars, Harry Potter, Pirates en zelfs Super Mario.

De keuze is aan jou, en je kunt het zelfs gebruiken om wat jeugdherinneringen te doen herleven.

2. Kies een passende locatie

Locatie scouting voor speelgoedfotografie is niet zo moeilijk. Het opzetten van ruimte in uw huis vereist geen thuisstudio – werken op de vloer of eettafel is voldoende.

Ik heb de neiging om mijn shoots op een werkbank met een massief houten benchtop op te zetten – ik gebruik dit voor de meeste van mijn Shotkit-productafbeeldingen. Mijn werkbank staat op wielen om hem door mijn huis of zelfs buiten te verplaatsen.

Een eenvoudige locatieoptie voor speelgoedfotografie is om naar buiten te gaan. Het gebruik van een stedelijke of natuurlijke omgeving voor speelgoedshoots voegt veel toe aan compositie en verhaal.

Je hebt niet veel ruimte nodig en kunt in je tuin of in het plaatselijke park werken. Het hebben van plantenleven of zelfs gras in de compositie kan je compositieschaal veranderen, dus houd er rekening mee hoe je speelgoed eruit ziet tegen een rots of boom.

3. Maak minifasen

Sommige speelgoedfotografen nemen hun kunst tot het uiterste door aangepaste sets als podia te bouwen.

Het fotograferen van Teenage Mutant Ninja Turtles beeldjes met een podium dat eruit ziet als een riooltunnel creëert het verhaal. Of Marvel-figuren in de ruimte – overweeg een maanachtig oppervlak voor je onderwerpen om op te staan.

Als je van modelleren, bouwen en schilderen houdt, voeg dit dan toe aan je speelgoedfotografie. Bij het bouwen van harsmodelkits zoals Gundam, transformeer je de binnenkant van een doos om een futuristische hanger te repliceren om gigantische mech-vechters te huisvesten.

Schilder de muren, voeg elementen en zelfs stickers toe om uw podium voor uw hoofdobjecten te maken.

Bij het fotograferen van een Lego piratenschip legde ik een zwart kaartvel op mijn werkoppervlak met daarop een vel blauwe noppenfolie. Het repliceerde de waterlook waar ik het modelschip bijna gratis op had gezet.

Het bouwen van podia met rotsen, kiezels, zand en vuil vormt de basis van een scène die klaar is voor je speelgoed. Voeg grotere stokken toe om gevallen boomstammen te repliceren of plaats zelfs potplanten als een onscherpe achtergrond.

De kunst is om een gevoel van schaal te bereiken dat overeenkomt met het speelgoed dat je fotografeert terwijl je voortbouwt op het achtergrondverhaal.

4. Voeg verlichting toe voor drama

Speelgoedfotografie is een leuke manier om het gebruik van extra lichtbronnen in de fotografie te verkennen. Externe flitsers zijn de beste manier om controle te krijgen over de belichting en dramatische composities te maken.

Ik gebruik een Godox TT350F gemonteerd op een 60cm soft-box gemonteerd op een lichtstandaard en koppel deze aan een Godox XProF draadloze trigger. Je kunt ook een flitser gebruiken en de flitser van het plafond weerkaatsen of er een lichtverspreider aan toevoegen.

Daarnaast voeg ik een Manfrotto Lumimuse 6 LED en Lumimuse 3 LED toe. Gemonteerd op een paar Manfrotto Pixi tafelstatieven, kan ik deze rond de onderwerpen plaatsen.

Deze kosteneffectieve LED’s bevatten kleurgelfilters om effecten en sfeer aan mijn scène toe te voegen.

Een paarse gel speelt bijvoorbeeld een cruciale rol in het spookachtige verhaal bij het fotograferen van een Ghostbusters Lego-set.

Of het verbergen van een licht met een blauwe gel kan het Millenium Falcon-stimulerende effect toevoegen van – “Punch it Chewie!”.

5. Bouw een interessante compositie

Om een compositie op te bouwen en een verhaal te vertellen, voegen speelgoedfotografen alle hierboven besproken elementen toe. Het opzetten van het podium, het toevoegen van natuurlijke kenmerken, achtergronden en het voorbereiden van je speelgoed is van het allergrootste belang. Overweeg vervolgens de beste manier om ze te fotograferen.

Stel de scène zo in dat u elementen hebt die goed werken met een gewenste scherptediepte. Als achtergrondelementen onscherp zijn, springen je onscherpe voorgrondelementen eruit.

Bij het fotograferen van Lego gebruik ik andere sets om achtergrondelementen te maken, zoals stenen gebouwen die onscherp zijn. Deze elementen leiden de kijker naar je beeld en op een ontdekkingsreis.

Plaats uw voorgrondelementen met een interessante beeldhoek in plaats van zijwaarts. Overweeg de hoek – is het het beste om uw camera onder, op of boven de gebruikelijke ooghoogte te hebben?

Fotograferen van onderooghoogte verbetert de schaal van uw objecten en zorgt ervoor dat ze boven de kijker staan. Het draagt bij aan de compositie en zorgt voor verbazing over hoe je een klein speeltje groot hebt laten lijken.

6. Voeg dynamische effecten toe

Het volgende niveau van compositieopbouw vindt plaats wanneer u dynamische effecten toevoegt. Poseerbare actiefiguren of legermannen die over een slagveld rennen, zien er geweldig uit, maar het voelt alsof er iets ontbreekt.

Overweeg om rook toe te voegen die over de compositie waait terwijl je de foto maakt. Of, om een scène onder zwaar vuur weer te geven, laat je kleine stenen en vuil van bovenaf vallen terwijl je het frame vastlegt.

Hetzelfde is mogelijk met het sproeien van water van bovenaf om te verschijnen als regendruppels die vallen. Een snelle sluitertijd bevriest elke druppel, terwijl een langzame druppel ze als vallende regen laat verschijnen.

Professionele speelgoedfotografen bouwen kleine kampvuren of steken hun podia in brand om intensiteit aan het beeld toe te voegen. Anderen zullen rotjes gebruiken om echte explosies te repliceren die zijn geschaald naar de grootte van de beeldjes.

Met de juiste sluitertijden en timing leg je de explosie en brokstukken die in alle richtingen wegvliegen vast in je speelgoedfoto. Probeer je speelgoed gewoon niet op te blazen!

7. Gebruik een camera met handmatige instellingen

Het hebben van de juiste uitrusting is de sleutel tot succes in speelgoedfotografie. Laten we omwille van dit artikel eens kijken naar een kit op liefhebbersniveau die de bank niet zal breken.

Het hebben van handmatige bedieningselementen voor diafragma, sluitertijd en ISO-waarden maakt speelgoedfotografie eenvoudiger en zorgt voor meer creatieve resultaten. Ik gebruik de Fujifilm X-T3 of de Fujifilm X-E3 spiegelloze body’s als handmatige bediening.

Ook gunstig is een flitsschoen om een flitser of draadloze trigger toe te voegen. Hoewel veel camera’s een ingebouwde flitser hebben, creëert dit direct en hard licht en is het niet ideaal voor speelgoedfotografie omdat het je minder controle geeft over de lichtomstandigheden.

8. Selecteer de beste lens


Er zijn veel dingen om op te letten bij het selecteren van de juiste lens voor speelgoedfotografie.

Houd rekening met het maximale diafragma of de f-stop van de lens. Je wilt een groot diafragma voor een geschikte scherptediepte en een uitstekende onderwerpscheiding. Een maximaal diafragma van rond f/2 is ideaal om een te smal brandpuntsgebied te voorkomen.

Het gebruik van een telelens heeft geen zin, want je bereikt dezelfde look met een 50mm-lens. Vermijd ultragroothoeklenzen die ervoor zorgen dat het speelgoed er onbeduidend uitziet in de compositie.

Ik gebruik primes in mijn productopnames zoals de Fujifilm XF 23mm f/2, XF 50mm f/2 en XF 90mm f/2.

Het diafragma van f/2 is ideaal voor het fotograferen van speelgoed en deze lenzen hebben een snelle scherpstelrespons als ik uit de hand fotografeer met langere sluitertijden.

Als je een zoomshooter bent, werkt een 24-70mm net zo goed.

9. Creëer stabiliteit met een statief

De beste resultaten bij speelgoedfotografie komen van het gebruik van een statief, omdat je hiermee je opname kunt instellen en met veel langere sluitertijden kunt werken.

Met een statief als deze kun je ook je kit positioneren, zodat je de nodige aanpassingen aan het speelgoed kunt maken.

Het is handig om te fotograferen met poseerbare beeldjes die incrementele veranderingen nodig hebben om de pose goed te krijgen.

10. Bedien de sluitertijd om de actie te bevriezen


Camera-instellingen zijn net zo belangrijk als het hebben van de juiste uitrusting. Een snelle sluitertijd zorgt voor een scherpe scherpstelling, zeker als er bewegende delen in je compositie zitten.

Als je buiten te maken hebt met wind of bewegende elementen, bevriest het de actie in je foto’s.

Een lange sluiter is perfect voor het vastleggen van beweging en het toevoegen van energie aan je foto. Met een langere sluitertijd verschijnt vallend water of vuil als beweging en brengt het leven in je compositie.

Sluitertijd is ook een essentieel ingrediënt bij het vastleggen van de juiste belichting. Voor heldere instellingen gebruikt u een snelle sluitertijd om het licht te regelen dat op de sensor valt.

Als u binnenshuis fotografeert of externe lichten vermijdt, zijn lange sluitertijden het beste voor uw uiteindelijke foto’s.

ISO is minder belangrijk in dit genre, vooral als je extra lichtbronnen gebruikt – houd het op ongeveer 200.

11. Stel diafragma in voor scherptediepte

Scherptediepte heeft een hele reeks regels, afhankelijk van welk genre je fotografeert – althans dat is wat het internet je wil laten geloven. Maar dit is een essentiële camera-instelling voor deze stijl van werken.

Ga bij speelgoedfotografie voor wat er het beste uitziet en wees niet bang om te experimenteren.

Het bereiken van scherptediepte komt neer op het gebruik van diafragma op je lens. De scherptediepte zijn de elementen in focus en de scheiding tussen uw voorgrondobjecten en de achtergrond.

Een klein f-stopgetal zoals f/1.2 levert bijvoorbeeld een geringe scherptediepte op. Bij het maken van een opname met f/1.2 – 3.5 zal de voorkant van je onderwerp scherp zijn en zal de achtergrond een aangename onscherpte hebben.

Wanneer je fotografeert met f/8 – 16, op voorwaarde dat je ver genoeg van je onderwerpen verwijderd bent, zijn alle elementen scherp – voorgrond en achtergrond.

Speel bij het opzetten van een scène met diafragma en scherptediepte. Op sommige foto’s ziet het hebben van een enkel element in scherpe focus terwijl de rest onscherp valt er ideaal uit. Gebruik dit om een bepaalde figuur of object in een scène te markeren.

Scherptediepte voegt veel drama en achtergrondverhaal toe aan uw foto en biedt een manier om de aandacht van de kijker naar een bepaald element te trekken.

Een andere handige tip is om intense close-ups te maken en je te concentreren op een belangrijk element van je verhaal.

12. Gebruik nabewerkingstools

Zoals met elk fotografiegenre, is het soms niet genoeg om het speelgoed in de foto’s vast te leggen. Het is meestal het geval wanneer je een visuele impact wilt creëren of een verhaal wilt vertellen.

Het bewerkingsproces in speelgoedfotografie is erg leuk. Speelgoed is speels, dus je kunt een stuk vrijer en creatiever zijn in hoe je je bewerkingen toepast.

Verwerk uw afbeeldingen in elke toepassing op een computer of met de ingebouwde apps op uw smartapparaat.

Als u een bewerkingstoepassing zoals Adobe Lightroom of Photoshop gebruikt, gebruikt u uw bijsnijd- en uitlijningsgereedschap om de compressie en hoek van de opname aan te scherpen. Wees niet bang om de horizonlijn te verschuiven of het gewas in te trekken om je te concentreren op een specifiek element.

In andere genres zijn fotografen schaars met de toepassing van een vignet. Maar in speelgoedfotografie kun je een stripboek of cartoon-aantrekkingskracht toevoegen met veel lichtafval.

Ik gebruik lichtafval als ik de scène donker wil maken, emotie wil toevoegen of dramatisch wil maken. Als alternatief kunt u het gebruiken om een tunneleffect toe te voegen – zorg ervoor dat u het vignet plukt om het in balans te houden.

Bij het bewerken van een speelgoedfoto is een ander handig hulpmiddel om voorinstellingen of filters toe te passen terwijl ze een heel nieuw niveau van drama aan uw foto’s toevoegen.

Het gebruik van diep contrast, korrel of zelfs monochrome presets voor uw speelgoedfoto’s kan een standaardafbeelding naar een hoger niveau tillen. U kunt enkele gratis Lightroom-presets voor desktop en mobi downloadenle hier.

13. Veel plezier

Een van de beste dingen van speelgoedfotografie is dat het erg leuk is. Er zijn veel elementen om te verkennen om zo betrokken en creatief te zijn als je wilt zijn bij het fotograferen van speelgoed.

Je kunt speelgoed bouwen, podia maken, locaties verkennen en zelfs natuurlijke elementen verzamelen terwijl je onderweg bent – en dit is voordat je zelfs je camera oppakt.

Het veranderen van een in de winkel gekocht speelgoed in een visuele ervaring voor jezelf en anderen om van te genieten is zeer de moeite waard … het is dus essentieel om plezier te hebben met het hele proces.

U kunt ervoor kiezen om alleen te werken of vrienden, een andere fotograaf of zelfs uw kinderen als een familieproject te betrekken bij het vastleggen van speelgoedfoto’s.

Ja, misschien moet je je speeltjes delen met de kinderen en aan je vrienden uitleggen waarom je een speelgoeddoos hebt!

Laatste woorden

Ik heb altijd plezier in het fotograferen van speelgoed om een verhaal op te bouwen. Het beginnen met speelgoedfotografie gaf me ook meer vertrouwen in voedsel- en productfotografie.

Het is immers een vorm van stilleven – alleen met speelgoed in plaats van fruit.

Speelgoedfotografie gaf me de creatieve vrijheid om plezier te hebben met productwerk. Ik moedig elke fotograaf aan om rond te kijken in het huis naar speelgoed of het warenhuis te bezoeken en een beetje iets op te halen om mee te spelen.

Voor wat geweldige inspiratie, bekijk de speelgoedfoto’s op sociale media.

Als je ervaring hebt met het vastleggen van speelgoed en je fotografietips wilt delen, of vragen hebt over het fotograferen van speelgoed, laat dan hieronder een reactie achter en neem deel aan het gesprek.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer