Gids voor waterreflectiefotografie

Succesvolle waterreflectiefotografie is een mix van bewustzijn, esthetische gevoeligheid en cameratechnieken.

Water reflecteert alles wat er boven en omheen is – het is een natuurlijke spiegel – en de creatieve mogelijkheden met het fotograferen van waterreflecties zijn eindeloos.

In deze gids zullen we kijken naar soorten onderwerpen, stilstaand en bewegend water, overdag en ’s nachts fotograferen, plus de juiste apparatuur en camera-instellingen om u op weg te helpen met waterreflectiefotografie.

Laten we beginnen met de reflecties!

Inhoudsopgave

10 tips voor het vastleggen van verbazingwekkende waterreflecties

Hieronder vind je onze beste tips om te gebruiken bij het verkennen van waterreflectiefotografie.

1. Fotografeer een meer als het water rustig is

Bron: Hasmik Ghazaryan Olson

Laten we beginnen met een van de favoriete onderwerpen aller tijden – het meer. Meren zijn al lang een populair onderwerp voor fotografie – maar wanneer je een meer fotografeert, maakt dit een groot verschil.

We raden u aan om het vroeg in de ochtend te proberen. Dit komt omdat het water vaak kalm zal zijn en zo een perfecte spiegelbeeldreflectie biedt.

De zonsopgang tijdens rustig weer zal een gloed van warme kleur afgeven en met de zon laag zal het helpen bij het definiëren van de omliggende bergen, gebouwen of bomen.

Als een toegevoegde bonus bieden stille wateren een gevoel van rust en sereniteit. Je kunt ook experimenteren met sluitertijden om het water er nog gladder uit te laten zien.

2. Denk na over je compositie

Bron: Juan Di Nella

Overweeg bij het kiezen van je compositie, is de lijn waar reflectie en onderwerp elkaar ontmoeten halverwege of iets omhoog of omlaag – of misschien op een van de horizontale tertsen?

Probeer Live View op een statief te gebruiken om de kadrering van uw afbeelding echt te bestuderen. Als u het oculair gebruikt, leer uzelf dan om in de hoeken te kijken en niet alleen in het centrale gebied.

Zoek dan een perfecte horizontale waar de reflectie de werkelijkheid ontmoet; u kunt het cameraraster gebruiken om te controleren – omdat alles wat niet waar is, als erg ongemakkelijk kan worden weergegeven.

Terwijl je je framing kiest, is het alsof je de verschillende noten in een akkoord van muziek balanceert.  Krijg de horizonlijn op de juiste positie door te kiezen of lucht of zee het grootste deel van de compositie in beslag neemt.

Dan hoef je alleen maar geduld te gebruiken om de perfecte wolkenformatie te laten verschijnen, om het juiste licht te laten verschijnen, een voorbijganger of vogel om gevangen te worden in de reflectie.

Doorzettingsvermogen en geduld geven je de mogelijkheid om verschillende composities uit te proberen.

3. Fotografeer de zee bij zonsopgang of zonsondergang

Bron: Ralph Ravi Kayden

In tegenstelling tot een meer is de zee nooit stil. Het kan variëren van zachte rimpelingen tot razende stormen; hoe sneller het water beweegt, hoe minder reflectie.

Maar te allen tijde weerspiegelt de zee de kleuren van de lucht, wolken, de zon en de maan. Je hoeft de zon of de maan niet te kunnen zien in de reflectie van de zee – in feite zul je dat vaak vrij moeilijk vinden om te bereiken.

Een grote zonsopgang of zonsondergang met al zijn dramatische kleuren en vormen zal echter over de zee beneden uitlopen. Hiermee kun je iets impressionistischer vastleggen met je waterreflectiefotografie.

4. Fotografeer de reflectie van vogels

Bron: Pablo Garcia Saldana

Het vastleggen van de reflectie van vogels kan lastig zijn – maar als het goed wordt gedaan, kan het een aantal echt fantastische beelden creëren.

Allereerst heb je natuurlijk water nodig met vogels in de vlucht in de buurt – of misschien wil je proberen een vogel te vangen die in of in de buurt van een stuk water staat.

Als je een plek kent die vogels regelmatig bezoeken, kies dan een goede plek daar, stel je foto samen met het beste licht en wacht dan! Bij het fotograferen van dieren in het wild van welke aard dan ook, is stil en geduldig zijn een geweldige must.

Als u probeert de afbeelding andersom te nemen – find een vogel en dan naderen – je zult waarschijnlijk merken dat je aanwezigheid ervoor zorgt dat het, nou ja, wegvliegt!

5. Probeer plassen om je reflecties vast te leggen

Bron: Nick Fewings

Een van de meest iconische beelden – van Henri Cartier Bresson – legt een man vast die over een plas springt (zoek ‘Achter het Gare Saint-Lazare’).

De reflectie van de man weerspiegelt perfect zijn sprong op volle kracht en gevangen net voordat zijn voet het water raakt, waardoor we de frisson krijgen van wat zou kunnen volgen – spetteren en kletsnatte voeten?

De compositie is vrij complex met de abstracte vormen van de leuningen erachter en de tonringen in het water – zelf helder.

Dus, waarom niet inspiratie halen uit deze beroemde afbeelding!

In de fotografie worden plassen vaak gebruikt om het uiterlijk van de stad ’s nachts te verhogen met de plassen of het gootwater dat neonreclames, lampen en koplampen reflecteert.

Reflecties in plassen zijn vaak gebruikt om lucht of bomen te reflecteren die een direct contrast vormen met de stedelijke omgeving.

Dus, de volgende keer dat er een zware stortbui is, ga dan naar buiten nadat de regen is gestopt, ga naar buiten en zoek wat plassen op om te fotograferen. Je zult merken dat er een hele wereld aan reflecties wacht om gefotografeerd te worden.

Een andere optie is om naar buiten te gaan en te fotograferen tijdens de regen – de waterreflecties van de plassen kunnen een aantal verbazingwekkende effecten veroorzaken.

6. Kies je onderwerp zorgvuldig

Bron: Alex Rainer

Onderwerpen die er geweldig uitzien in waterreflecties zijn boslandschappen, lichten van de skyline van de stad ’s nachts, bergen, vogels en watervallen.

Maar er zijn vaak dingen, bijvoorbeeld dieren en mensen, die in het spiegelbeeld komen. Elk van deze kan worden gebruikt om een compositie of extra interesse te maken of schaal aan te geven.

Dus waarom niet overwegen om op zoek te gaan naar: riet en boomstammen die uit het water steken, rotsen en pieren die in de zee lopen.

Of je kunt uitkijken naar mensen die rennen of wandelen langs een pad langs een meer of op rotsen aan de kust staan – of schepen op zee; boten op een meer.

7. Schiet water op het perfecte moment

Bron: Johannes Plenio

Om het perfecte waterreflectiebeeld te bereiken – het spiegeleffect – wilt u dat het water perfect stil is.

Raadpleeg het weerbericht en kies een tijdstip waarvan u denkt dat het het beste werkt. Maar hoe laat is het beste? Dat hangt echt af van wat je wilt bereiken.

Het gouden uur – kort nadat de zon ’s ochtends opkomt en laat op de dag voordat de zon ondergaat – zijn twee momenten van de dag waarop reflecties goed kunnen zijn.

De blauwe uren, net voor zonsopgang of na zonsondergang, wanneer indirect zonlicht gelijkmatig wordt verspreid, kunnen de beste tijd van de dag zijn voor waterreflecties, omdat het licht minder hard is en het water vaak op zijn rustigst is.

Het fotograferen van de stadslichten op de achtergrond van het wateroppervlak en net voordat de avond nadert, is een goed onderwerp. Het licht uit de lucht is op dit moment van de dag samen blauw en genomen met het kunstlicht van de gebouwen en straten kan oogverblindende foto’s produceren.

Het fotograferen van waterreflecties onder fel zonlicht geeft schittering van de zon en harde schaduwen die de reflecties vernietigen. Het kan zijn eigen esthetiek hebben, maar niet als je spiegeleffectafbeeldingen wilt.

Pro tip: je kunt een polarisatiefilter op je lens gebruiken om de schittering van de zon op het wateroppervlak te verminderen.

8. Gebruik postproductie om je reflecties te verbeteren

bruidegom-reflectie

U kunt postproductie gebruiken om de levendigheid, kleurintensiteiten, contrasten en scherpte zoals gewoonlijk te verhogen.

In het geval van waterreflecties is de vraag, is de reflectie hetzelfde als de werkelijke? Of ziet de reflectie er eigenlijk anders uit in zijn kleur, tonen en scherpte?

Dit kan te maken hebben met het water en hoe stil of anderszins het was – of je kunt deze beslissingen nemen in de bewerking. Te veel postproductie kan echter een opzienbarend beeld opleveren, maar misschien een die struikelt bij verder kijken.

Vergeet niet dat je niet alleen de reflectie fotografeert, maar ook de diepte van het water eronder, evenals de oppervlaktetextuur waarop we de reflectie zien. Water is geen lucht. De kleuren zijn eigenlijk niet hetzelfde.

Je kunt hier meer over lezen in ons artikel over het fotograferen van water.

9. Gebruik de juiste camera-uitrusting

Camerakleding van landschapsfotograaf Matte Hanna

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste camera-uitrusting voor uw waterreflectiefotografie.

  • Lens – er is niet één antwoord voor de juiste lens voor het vastleggen van reflecties. Als je een landschap fotografeert met een reflectie, kun je een brede lens gebruiken, zoals eens een 14mm of 24mm prime, of zoom groothoek zoals 16-35mm. Misschien wilt u echter een telelens gebruiken om de reflecties van vogels of andere dieren in het wild te fotograferen. Probeer in deze gevallen een 70-200mm of 85mm.
  • Driepoot – een statief is geen must, maar het kan helpen bij het zorgvuldig samenstellen van beelden, vooral wanneer je begint met fotografie. Cruciaal is ook dat je hiermee lange belichtingen kunt maken.
  • Filters – probeer bij het fotograferen van lange belichtingen een ND-filter toe te voegen om glad uitziend water te creëren – of gebruik een polarisatiefilter om levendigere kleuren vast te leggen.

10. Gebruik de juiste camera-instellingen

We raden u aan uw camera in handmatige instellingen te zetten om de beste reflectiefoto’s te maken. Handmatig geeft u volledige controle over het beeld – en stelt u in staat om te experimenteren met het maken van afbeeldingen.

Als het water dat je fotografeert zichtbaar beweegt, zet dan je sluitertijd omhoog – probeer 1/500 of hoger – om de beweging te bevriezen en gereflecteerde vormen scherp vast te leggen.

Of u kunt een langere sluitertijd gebruiken met bewegend water om het zachter te laten lijken.

Qua diafragma, als je een dromerige zonsondergang wilt fotograferen, probeer dan te fotograferen met een ondiep diafragma, zoals een f / 1.8. Of u kunt scherpe details vastleggen en reflecties benadrukken door diafragmeren – probeer f / 5.6 of hoger voor echt scherpe en gedetailleerde reflecties.

Natuurlijk, welke wijzigingen je ook aanbrengt in je instellingen voor sluitertijd of diafragma, onthoud dat je dit moet compenseren met je andere instellingen.

Bij een geringe scherptediepte zoals f/1.8 heb je bijvoorbeeld een lage ISO (zoals ISO 100) en een hoge sluitertijd nodig.

Dit komt omdat het diafragma meer licht binnenlaat. Gebruik uw meter om ervoor te zorgen dat u uw instellingen en belichting goed krijgt.

11. Fotografeer alleen de reflectie

Bron: Linus Nylund

Het voor de hand liggende beeld is van het onderwerp en de reflectie ervan. Een interessante variant is echter om het onderwerp weg te nemen – of dat nu een berg, gebouwen, lucht is – en alleen het gereflecteerde beeld te schieten.

Interessante composities zijn te vinden als je het hoofdonderwerp buiten beeld laat en alleen de reflectie in de opname opneemt.

Je kunt zelfs gewoon licht maken – de essentiële externe component van elke foto – en de reflectie ervan je onderwerp, zoals het bovenstaande voorbeeld.

Laatste woorden

We hebben gekeken naar verschillende soorten waterreflectie, verschillende manieren om het beeld samen te stellen en je camera in te stellen.

Nu heb je alleen het weer, het juiste licht en het geduld nodig!

Neem contact op via de opmerkingen hieronder met eventuele vragen en ik zal graag op u reageren.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer