Beste ND-filters voor creatieve fotografie en video (neutrale dichtheid)

Van alle verschillende soorten lensfilters die beschikbaar zijn, zijn neutrale dichtheidsfilters al sinds de dagen van de filmfotografie het geheime wapen van een landschapsfotograaf.

Populaire toepassingen zijn het vervagen van de beweging van water, het toestaan van een geringe scherptediepte bij fel licht, het verminderen van de zichtbaarheid van bewegende objecten en het toevoegen van bewegingsonscherpte aan onderwerpen.

doorbraak

Baanbrekende fotografie X4

’s Werelds scherpste en meest kleurneutrale ND-filter voor de veeleisende landschapsfotograaf.

Controleer de huidige prijs

Sommige fotografen zelfs ND’s als een soort lensbeschermingsfilter om krassen te voorkomen.

De beste ND-filters bieden een vlekkeloze kleurnauwkeurigheid en geen vermindering van de algehele beeldkwaliteit of scherpte. Ze zijn er in 2 vormen (vierkant of rond), verschillende filtergroottes (meestal 43-77 mm) en dichtheden of ‘stops’, die zijn gebaseerd op de hoeveelheid lichtbeperking.

Sommige vereisen een filterhouder, terwijl andere direct op uw lens kunnen worden geschroefd.

laten we eens kijken naar de beste opties van het jaar tot nu toe.

Inhoudsopgave

Beste neutrale dichtheidsfilters in 2023

1. Doorbraak fotografie X4 ND

doorbraak-nd

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Fantastisch scherp
 • Volledig kleurneutraal
 • Weerbestendig
 • 25 jaar garantie + ondersteuning

Tegens

 • 3, 6 en 10 filters zijn 1/2 stop donkerder dan geadverteerd
Controleer de huidige prijs

Breakthrough Photography’s X4 ND is zonder twijfel een van de beste ND-filters voor de prijs. Als u op zoek bent naar een eersteklas beeldkwaliteit, uitstekende duurzaamheid en een fantastisch ontwerp, is deze selectie ND-filters gewoon geweldig.

Ze zijn niet alleen superscherp, maar ze garanderen ook dat ze ’s werelds meest kleurneutrale ND-filter zijn. Zelfs de 10- en 15-stops ND-filters hebben geen waarneembare kleurzweem.

De constructie van het Brekathrough X4-filter met neutrale dichtheid is fantastisch, met glas van uitzonderlijke kwaliteit, messing ringen en een speciaal tractieontwerp in de filterhouder. Ze zijn ook ontworpen om bijzonder robuust te zijn en zijn bestand tegen zout, stof en andere schurende elementen.

Daarnaast worden alle X4-filters met neutrale dichtheid geleverd met een garantie van 25 jaar en volledige klantenondersteuning gedurende die tijd.

De mensen van Breakthrough Photography geloven echt in hun product – geen enkel ander filter komt in de buurt van dit soort ondersteuning en dekking.

Het X4-filter met neutrale dichtheid is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ronde ND-filterformaten en ook in twee vierkante maten. Er is zelfs een magnetische optie voor het 95 mm ronde filter en de twee vierkante filterformaten. Ze zijn verkrijgbaar in 3-, 6-, 10- en 15-stopdichtheden.

Voor een idee van de prijs, de 77mm 10-stop filter verkoopt voor ongeveer US $ 179 – klik op de knop hierboven om de prijs voor de specifieke filtergrootte die u nodig hebt te achterhalen.

Echt, dit zijn gewoon fantastische allround filters. Hun ontwerp en prestaties zijn van topklasse en de garantie en ondersteuning kunnen gewoon niet worden verslagen.

2. Cokin Nuances Extreme ND Z-Pro

Cokin Nuances Extreme ND Z-Pro

Pros

 • Dekt een breed scala aan lensformaten
 • Geen verlies van scherpte
 • Vlekkeloze f/stop nauwkeurigheid
 • Gehard, schokbestendig glas
 • Antireflectiecoatings

Tegens

 • Heeft een lichte kleurzweem
 • De grotere filters kunnen behoorlijk prijzig zijn
Controleer de huidige prijs

Cokin’s Nuances Extreme-serie ND-filters komt op een goede tweede plaats. Ze bieden alleen eersteklas vierkante filters en bieden hoge prestaties tegen een redelijke prijs.

Het glas van deze filters had een nieuw tempereerproces toegevoegd, waardoor het letterlijk 4 keer sterker is dan de meeste andere glasfilters (inclusief de vorige serie).

Cokin heeft ook enkele ontworpen nieuwe coatings voor het filterassortiment met neutrale dichtheid die uitstekend zorgen voor een uniforme dichtheid van hoeken tot midden.

Het resultaat: een bijzonder hoge mate van optische helderheid zonder lichtafval of een vermindering van de scherpte.

De Nuances Extreme Z-Pro ND-filters worden ook geleverd met verschillende antireflectiecoatings, die helpen bij het verminderen van oppervlaktereflecties.

Cokin Z-Pro ND-filters zijn er in drie dichtheidsopties (3-, 6- en 10-stop) en drie verschillende maten. De houder maakt het mogelijk om meer dan één filter tegelijk te gebruiken en wordt geleverd met een speciale lichtblokkerende pakking die voorkomt dat errant licht uw camerasensor raakt tijdens gebruik.

Over het algemeen combineert de Extreme Z-Pro-serie van Cokin uitstekende prestaties met een prijs die meer dan concurrerend is in vergelijking met vergelijkbare filters.

Het filter zelf verkoopt voor ongeveer US $ 160 (afhankelijk van de grootte en dichtheid die u kiest) en de houder voor ongeveer US $ 60. Het is zeker een topkeuze als je een beperkt budget hebt en met vierkante filters wilt gaan.

Ze kunnen ook worden gekocht als een kit met een filterhouder met neutrale dichtheid, adapters en zowel vaste als gegradueerde ND-filters.

3. PolarPro Variabele ND (Peter McKinnon Edition)

PolarPro Variabele ND (Peter McKinnon Edition)

Pros

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Zeer veelzijdig
 • Uitstekend ontwerp
 • Gemarkeerde filterdichtheden
 • Ultra-laag profiel dat goed werkt met groothoeklenzen.

Tegens

 • Af en toe lichte lichtafval
 • Duur voor een variabel ND-filter
Controleer de huidige prijs

Als u het gemak wilt van meerdere filterdichtheden beschikbaar in één filter, dan is een variabel ND-filter misschien iets voor u.

Het gebruik van een variabel ND-filter is superhandig als het licht snel verandert (denk aan zonsopgang / zonsondergang of bewegende wolken) of als je niet zeker weet welke dichtheid het grootste effect zal bereiken.

De meeste variabele ND-filters hebben problemen met lichtafval en bij groothoeklenzen hebben ze de neiging om ongelijke dekking te bieden. PolarPro’s Peter McKinnon editie is een uitzondering.

De beeldkwaliteit die uit deze filters komt is uitzonderlijk. In feite presteerde hun 6-9 stop filter beter dan elk vast ND-filter dat ik ooit eerder had gebruikt. (Je kunt mijn volledige recensie ervan hier lezen.)

De constructie en ontwerpkwaliteit van de Peter McKinnon-editie is ronduit fantastisch, van de gemarkeerde filterdichtheden op de koperen ring tot de rubberen filterafdekking en de duurzame draagtas die erbij horen.

PolarPro biedt twee versies van variabel ND-filter: een 2-5 stop en een 6-9 stop.

Landschapsfotografen zullen zeker het 6-9 stops filter willen. Portretfotografen en videografen zullen hoogstwaarschijnlijk de 2-5 stopoptie willen. Het is geweldig voor run-and-gun-opnamen en uitzonderlijk ideaal voor diegenen die tot 1/60 seconde willen filmen voor 30 fps-video’s.

Met ongeveer US $ 249 voor de 2-5 stop en $ 299 voor de 6-9 stop, zijn PolarPro variabele ND-filters niet goedkoop.

Tegelijkertijd betaal je letterlijk voor 4 verschillende filters in elke keer en de prestaties zijn de prijs zeker waard, vooral als de verlichting om je heen behoorlijk verandert.

Afgezien van de prijs, kon ik deze variabele ND-filters niet meer aanbevelen. Ik neem ze overal mee naartoe en zou nooit meer teruggaan naar wat ik eerder gebruikte.

4. B + W XS-Pro Digitale ND MRC Nano

VND-filter

Pros

 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Schroeven gemakkelijk aan, zelfs na jaren gebruik
 • Slank profiel
 • Accepteert lensdoppen en/of andere filters

Tegens

 • Heeft een kleurzweem en minder scherpte bij hogere stops
 • Heeft af en toe een vignet
 • 6-stop en 10-stop filters zijn 1/3-stop te donker
Controleer de huidige prijs

B+W biedt een aantal verschillende ND filters van wisselende kwaliteit. In feite waren zij de makers van mijn eerste 10-stops filter, dat destijds voor ongeveer $ 60 werd verkocht.

De kleurzweem was behoorlijk zwaar en de vermindering van de scherpte merkbaar, maar aangezien dat mijn eerste 10-stops ND-filter ooit was, dacht ik dat dat gewoon bij het territorium hoorde.

De nieuwe XS-pro-serie van B+W presteert echter veel beter. Ze zijn gemaakt van veel fijner glas en worden geleverd met een aantal multiresistente coatings (MRC), inclusief anti-reflecterende en vuil / waterafstotende functies.

Bovendien komen de beelden scherp uit en is de lichtblokkade uniform. De sterkere filters (d.w.z. 10-stop) hebben zeker een kleurzweem, maar dat is gemakkelijk te verwijderen in de nabewerking.

Sommige gebruikers melden lichtafval met groothoeklenzen, maar veel anderen lijken behoorlijk happy.

Een van de echt coole dingen over B + W XS-Pro ND-filters is hun build. Ze bevestigen en maken zich gemakkelijk los – sommigen zeggen dat ze zichzelf praktisch vastschroeven.

(Als je snel cirkelfilters hebt gebruikt, weet je hoe belangrijk dit is!)

Ze hebben ook een opmerkelijk slank profiel dat er nog steeds in slaagt om draden op te nemen voor meer filters die bovenop moeten worden gestapeld.

Voor velen zijn B + W XS-Pro ND-filters de benchmark waarmee ze andere ND-filters vergelijken. Met ongeveer US $ 158 vind ik ze echter een beetje prijzig voor de prestaties.

Toch kan de bouwkwaliteit niet worden verslagen en staan ze bekend als een solide performer – vooral met hun 3-stops ProND-filter. Laat je alleen niet verleiden om met hun goedkopere serie te gaan… het is het niet waard.

5. Hoya ProND

Hoya Pro ND Filter

Pros

 • Uitstekende scherpte
 • Goed geprijsd
 • Veel diameters om uit te kiezen

Tegens

 • Een beetje een kleurzweem
 • Kan niet helemaal overeenkomen met de betere vierkante filters
Controleer de huidige prijs

Hoya is al lang een van de meest bekende circulaire filtermakers die er zijn, en ze maken een aantal geweldige, hoogwaardige ND-filters.

Hun ProND-lijn is voorzien van hoogwaardige materialen, zwarte frames om ongewenste reflecties te minimaliseren en ‘ACCU-ND’ metalen coatings. Al deze dienen om Hoya ProND-filters enkele van de betere circulaire ND-filters op de markt te maken.

Misschien wel het beste deel van het kopen bij Hoya is de veelheid aan beschikbare grootte- en sterkte-opties.

Dichtheden beginnen bij 2-stop en gaan tot 10-stop, en er is een enorme verscheidenheid aan filterformaten om uit te kiezen. Dus als je fotografeert met een niet-standaard lensmaat en niet wilt worden lastiggevallen met een step-up ring, zijn Hoya ProNDs misschien gemakkelijk je beste optie.

Wat de bouw betreft, is het frame op de Hoya-filters iets dieper dan de B + W-filters, wat misschien wat lichte lichtafval veroorzaakt, maar over het algemeen presteren Hoya’s over de hele linie sterk.

Ze komen zeker overeen met hun rivalen in het bereik van US $ 150 – $ 160 in zowel prestaties als kwaliteit.

(Merk op dat hoewel Hoya een aantal ND-filters onder de $ 100 biedt, het het beste is om bij de ProND-serie te blijven.)

Wat is een ND-filter? (+ Waarom je er een nodig hebt)

Heb je ooit een prachtige landschapsfoto met glad, glazig water bekeken en je afgevraagd hoe het zo is gekomen?

Of misschien was er een schot met de wolken erdoorheen dat er gewoon fantastisch uitzag?

Of misschien heb je een aantal klassieke watervallen met zacht, zijdeachtig water gewaardeerd?

Al deze effecten worden in de camera gemaakt met behulp van een lange belichtingstijd. Ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te maken als je een beetje tijd en geduld hebt.

In feite heb je zelfs geen speciale uitrusting nodig als je ’s nachts of in situaties met weinig licht fotografeert – een camera (en een statief) zijn voldoende.

Als je echter midden in een heldere, zonnige middag fotografeert, heb je een filter met neutrale dichtheid (ND) nodig. Zonder één zal de scène veel te helder zijn om een langere sluitertijd aan te houden zonder je beeld te veel bloot te stellen.

ND-filters beperken hoeveel licht je lens bereikt, waardoor je je sluiter langer open kunt houden dan je anders zou kunnen. Hoe groter de optische dichtheid van het filter, hoe meer licht wordt geblokkeerd en hoe langer de belichting die u kunt krijgen.

Kortom, als er iets in een zonnig landschap (of stadsbeeld) is dat beweegt en je wilt bewegingsonscherpte creëren, zijn ND-filters waar het is.

Wolken, wuivend gras, bomen met trillende bladeren en vooral water zijn allemaal geweldige onderwerpen bij het maken van landschapsfotografie. Zoek in een stad naar auto’s, treinen en/of mensen.

Kortom, met behulp van een ND-filter kun je fotograferen met langere sluitertijden dan zonder hen mogelijk zou zijn.

Schieten bij zonsopgang of zonsondergang? Een 6-stops ND-filter is waarschijnlijk alles wat je nodig hebt om je sluitertijd te verlagen. Fotograferen in fel zonlicht midden op de dag? Probeer een 10-stops ND-filter. Je zult versteld staan van het verschil dat het zal maken!

nd-filter-grafiek

Neutral Density Filter Chart (klik om een grotere afbeelding te bekijken) | Credit: Digitale Camera World

Fotografie met lange belichtingstijd is echter niet het enige gebruik voor filters met neutrale dichtheid.

Veel videografen en portretfotografen gebruiken ND-filters om midden op de dag een ondiepe scherptediepte te creëren. Hierdoor ontstaat een mooi onscherpe achtergrond en blijft de focus op het onderwerp behouden zonder dat ze overbelicht worden.

Net als UV-filters is het niet de bedoeling dat de beste neutrale dichtheidsfilters de kleur of scherpte van een afbeelding veranderen. Hun enige doel is om de hoeveelheid licht dat de cameralens bereikt.

Helaas voegen goedkopere ND-filters vaak een kleurverschuiving toe, voegen lichtafval toe en / of verminderen de scherpte, dus je moet voorzichtig zijn in welke je investeert.

Welk type fotografie je doet en onder welke omstandigheden, evenals welke lenzen je gebruikt, bepaalt welk type ND-filter je wilt kopen. Landschapsfotografen zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk een hogere optische dichtheid willen dan videografen.

Naast verschillende sterktes (optische dichtheden) zijn ND-filters er ook in twee stijlen: vierkant en cirkelvormig. Circulair zijn het gemakkelijkst te gebruiken, maar passen alleen op de lens waarvoor ze zijn gedimensioneerd (tenzij je een step-up ring gebruikt).

Vierkante filters hebben de neiging om van hogere kwaliteit te zijn en worden gemonteerd via een filterhouder die waarschijnlijk op zowat al uw lenzen past. Deze filterhouders hebben het extra voordeel dat ze meerdere filters tegelijk kunnen vasthouden, zodat u bijvoorbeeld een solide ND-filter kunt combineren met een polarisatiefilter om een beetje extra punch aan uw afbeelding toe te voegen.

Er is ook een vaste versus variabele neutrale dichtheid filteroptie. Vaste ND-filters zijn er maar in één sterkte. Met variabele ND-filters kunt u de sterkte van de lichtverstopping wijzigen zonder over te schakelen naar een ander filter.

Over het algemeen zou ik vaste ND-filters aanbevelen omdat ze minder problemen hebben, hoewel er één uitzonderlijk variabel ND-filter is dat onze onderstaande lijst heeft gemaakt.

Beste ND-filters – FAQ

Wat doet een ND-filter?

Neutrale dichtheidsfilters (ND-filters) verminderen de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt. Hierdoor kan de fotograaf op een zonnige dag de sluitertijd vertragen of het diafragma veel meer vergroten dan normaal gesproken mogelijk zou zijn met behoud van de juiste belichting.

In landschapsfotografie worden ND-filters meestal gebruikt om een bewegingsonscherpte-effect te creëren. In video worden ze gebruikt om een ondiepe scherptediepte te krijgen.

Hoe kies ik een ND-filter?

Als u het filter met neutrale dichtheid wilt kiezen dat bij u past, moet u eerst uitzoeken waarvoor u het wilt gebruiken. Als u het gebruikt voor bewegingsonscherpte-effecten in landschapsfotografie, is een sterker filter (7-10 stops) in orde.

Als je het daarentegen voornamelijk gebruikt om een ondiepere scherptediepte in videografie te krijgen, zal een 2- of 3-stop ND-filter over het algemeen ongeveer goed zijn.

Gebruik daarnaast de bovenstaande gids om te bepalen welk merk het beste werkt voor uw budget en kwaliteitsbehoeften.

Hoe weet ik welke maat ND-filter ik moet kopen?

Als u een schroefeffectfilter met neutrale dichtheid koopt, wordt de filtergrootte met neutrale dichtheid bepaald door de grootte van uw lensdiameter. Als u van plan bent om het op meerdere lenzen te gebruiken, koop dan een filter met neutrale dichtheid dat op uw grootste lens past en koop vervolgens step-upringen voor elk van uw kleinere lenzen.

Vierkante filters gebruiken houders die op zowat elke lens passen.

Welke sterkte ND filter moet ik kopen?

Als u een filter met neutrale dichtheid koopt om uw landschapsfotografie te verbeteren, heeft een sterker ND-filter de voorkeur: iets tussen 8-10 stops.

Als je echter meer geïnteresseerd bent in het kunnen openen van je diafragma op een heldere dag tijdens het opnemen van video, is een 2- of 3-stops filter met neutrale dichtheid ideaal.

Neutrale dichtheidsfilters zijn er in verschillende dichtheidsopties die worden gedefinieerd door verschillende nummeringsschalen. De verschillende nummers lijken in eerste instantie misschien intimiderend of verwarrend, maar je zult er snel aan wennen!

ND 1.8 en ND64 beschrijven bijvoorbeeld beide een filter dat de lichttransmissie met zes f-stops vermindert. Dit betekent dat je een sluitertijd kunt gebruiken die zes stops langer is dan zonder het neutrale dichtheidsfilter.

Zes stops minder licht zou voldoende moeten zijn bij het werken bij weinig licht, zoals zonsopgang of zonsondergang. Als u echter in direct zonlicht werkt en u op zoek bent naar superlange belichtingen om water of lucht te vervagen, dan wilt u misschien in plaats daarvan een ND 3.0 / ND1000-filter gebruiken. Dit geeft je 10 stops minder licht om mee te spelen, wat een ongelooflijk verschil kan maken voor je scène.

Zijn goedkope ND-filters goed?

Filters met neutrale dichtheid onder de $ 60 voegen bijna universeel een sterke kleurzweem, lichtafval en een gebrek aan scherpte toe aan het beeld. De schade aan de beeldkwaliteit is de aankoop misschien niet waard, vooral als u een camera van hogere kwaliteit gebruikt.

Wat is het beste ND-filter voor landschapsfotografie?

De beste ND-filters voor landschapsfotografie zijn over het algemeen tussen de 6 stops en 10 stops, afhankelijk van wanneer je je foto’s wilt maken.

Als je graag fotografeert tijdens het gouden uur, is een 6-stops filter waarschijnlijk perfect. Als je vaak merkt dat jemidden op de dag zal een 10-stops filter meer in orde zijn.

Als je in veel verschillende lichtscenario’s fotografeert en daar het budget voor hebt, wil je misschien een variabel ND-filter overwegen zoals de PolarPro hierboven. Hiermee kun je gemakkelijk schakelen tussen de verschillende sterktes (6-9).

Zowel vierkante als cirkelvormige filters werken goed voor landschapsfotografie, hoewel vierkante filters meestal de hogere kwaliteit glas zijn.

Waarom ND-filter gebruiken op GoPro?

Het gebruik van neutrale dichtheidsfilters op een GoPro helpt foto’s en video’s die in fel zonlicht zijn gemaakt een beter contrast en rijkere kleuren te geven.

Ze kunnen ook de sluitertijd van de camera in evenwicht brengen met de framesnelheid door precies de juiste hoeveelheid bewegingsonscherpte aan de randen van het frame te introduceren terwijl het centrum scherp blijft. Dit zal op zijn beurt de jello in uw FPV-beelden verminderen, omdat het vergelijkbaar is met hoe onze ogen daadwerkelijk zien.

Sommigen zeggen dat het verminderen van de sluitertijd en het verhogen van de belichtingstijd op deze manier een aangenaam “filmisch effect” aan de beelden geeft.

Wat zijn ND-filters voor drones?

Filters met neutrale dichtheid voor drones werken op dezelfde manier als voor een GoPro-camera. Ze helpen een correcte belichting in vol zonlicht te bereiken door de hoeveelheid licht die de camerasensor bereikt te verminderen.

Ook vergelijkbaar met GoPros, zal de bewegingsonscherpte die is toegevoegd als gevolg van het verlengen van de sluitertijd helpen bij het verwijderen van wankel beeldmateriaal of “jello”. Dit helpt ook om een meer “filmisch” effect in uw beeldmateriaal te creëren.

Je kunt ook een circulair polarisatiefilter gebruiken om de hoeveelheid verblinding te verminderen, wat kan helpen bij het maken van dronefoto’s van zeeleven van bovenaf.

Laatste woorden over neutrale dichtheidsfilters

De mogelijkheid om fotografie met lange belichtingstijd te doen en je diafragma midden op de dag te verbreden, kan zeker een enorm aantal creatieve mogelijkheden bieden.

Voor sommigen zal een 10-stops filter bijvoorbeeld een “onmiddellijke upgrade” van hun landschapsfotografie helemaal rond creëren.

Voor anderen zal het kunnen handhaven van een ondiepe scherptediepte tijdens een zonnige middag met een 3-stops filter het professionele gevoel van hun videobeelden versterken.

Het hangt allemaal af van hoe en wat je fotografeert en hoeveel licht je wilt blokkeren.

Als je de kans krijgt, probeer dan een paar verschillende filtermerken uit voordat je er een kiest. Ze kunnen echt heel verschillend van elkaar zijn, zowel in hoe ze zich voelen als hoe ze presteren.

Ik zou zeker aanraden om te investeren in een van de neutrale dichtheidsfilters hierboven. De goedkopere opties, hoewel overal beschikbaar, veroorzaken vaak meer problemen dan ze waard zijn , vooral als je een camera en lens van hoge kwaliteit hebt.

Kiezen uit de selectie van de beste ND-filters die hierboven zijn vermeld, zal uw ervaring met het gebruik van het filter zeker langer verbeteren.

Wat denk je? Heb je de sprong gemaakt naar het gebruik van ND-filters? Zo ja, welk merk(en) gebruik je en waarom?

doorbraak

Baanbrekende fotografie X4

’s Werelds scherpste en meest kleurneutrale ND-filter voor de veeleisende landschapsfotograaf.

Controleer de huidige prijs