Gids voor zonsopgang versus zonsondergangfotografie

FacebookPinterestDelen

In deze gids voor zonsopgang versus zonsondergangfotografie ga ik de belangrijkste verschillen uitleggen en onderzoeken wat beter is.

Of je nu nieuw bent in de fotografie of een doorgewinterde professional, weten wat de beste tijd is om te fotograferen resulteert in betere foto’s.

Ik ben een groot voorstander van het maken van foto’s wanneer de inspiratie je raakt. Maar er is zeker iets speciaals aan het maken van foto’s tijdens zonsopgang of zonsondergang.

Bovendien zijn er enkele unieke voordelen aan het uitstappen en het maken van foto’s aan elk einde van de dag. Sommige hiervan zijn subtiel en andere zullen je helpen om je foto’s te laten schitteren (pardon de woordspeling!).

Over het algemeen is natuurlijk licht overdag veel vlakker en kan het een onaantrekkelijke hoeveelheid verblinding hebben. Maar het natuurlijke licht bij zonsopgang en zonsondergang kan warmte en dimensie toevoegen aan een omgeving.

Bovendien kunnen deze tijden van de dag een aantal prachtige weerseffecten introduceren om drama aan uw compositie toe te voegen.

Laten we eens kijken naar alles wat u moet weten voor het fotograferen tijdens zonsopgangen en zonsondergangen.

(Wil je nog meer leren? Zie onze gids voor zonsondergangfotografie.)

Inhoudsopgave

Voordelen van Sunrise Photography

Als je meer dan blij bent om het alarm in te stellen, uit je warme bed te komen en naar een bestemming te reizen, dan wordt je pijn beloond met zonsopgangfotografie.

De voordelen van een zonsopgangshoot maken je inspanningen in de vroege ochtend zeker de moeite waard.

Wat je tijdens zonsopgangen kunt vastleggen, kan op geen enkel ander moment van de dag worden bereikt.

Maar een woord van advies; zorg ervoor dat je jekleedt, een zaklamp inpakt en vergeet je handschoenen niet!

Laten we de voordelen van zonsopgangfotografie eens nader bekijken.

Unieke weerseffecten

een zonsopgang boven bergtoppen creëert een effect als dit.

Een van de beste dingen van zonsopgangfotografie zijn de fascinerende weerseffecten die je kunt vastleggen om drama aan je foto’s toe te voegen.

Dit is vooral gunstig in landschapsfotografie – een genre dat meestal het beste werkt tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het loont dus altijd om de weersvoorspelling te controleren voor het gebied waar u naartoe wilt reizen.

Nevel

De lucht in de ochtend is waarschijnlijk op zijn schoonst omdat er minimale nevel is.

Nevel wordt veroorzaakt door deeltjes in de lucht die ’s middags duidelijker zijn – smog, stofstormen, bosbranden en vervuiling zijn de grootste overtreders.

Terwijl de nevel ’s middags sterk is, is de waas gelukkig in de ochtend meestal laag. Dit komt door over het algemeen rustigere weersomstandigheden en minder vervuiling ’s nachts die de deeltjes de kans geeft om te verdwijnen en zich op de grond te nestelen.

Als gevolg hiervan kunnen uw zonsopgangfoto’s kristalheldere luchten hebben.

Mist en Mist

Mistig zonopkomend effect. Er is geen goede of foute manier om zonsopgangen te fotograferen, zolang je maar leuk vindt wat je ziet.

Een ander interessant zonsopgangeffect is dat van mist en mist. Mist treedt op wanneer waterdamp condenseert en zichtbare waterdruppels in de lucht vormt. Sommige locaties zijn gevoelig voor ochtendmist en grondmist vanwege hun topografie.

Beide elementen zijn fascinerend en kunnen bijdragen aan je compositie en verhaal. Mist zorgt bijvoorbeeld voor mysterie, sfeer en drama.

Mist en mist kunnen zeer vluchtige gebeurtenissen zijn en zijn niet altijd gegarandeerd aanwezig. Dus een snufje geluk in combinatie met wat weersvoorspellingsstudie zal je kansen verbeteren.

Bovendien, als je fotografeert in een gebied dat je kent, heb je de soorten omstandigheden leren kennen die mist en mist veroorzaken.

Wolken

Probeer zonsopgangen een of twee keer te fotograferen om te zien of zonsopkomsten iets voor jou zijn.

Een ander populair voordeel van zonsopgangfotografie is de rol die wolken spelen bij het maken van een compositie.

Dit is vooral cruciaal in landschapsfotografie, omdat iedereen dezelfde scène kan fotograferen, maar de wolken zullen nooit meer hetzelfde zijn. In sommige situaties kan het heuvelachtige of bergachtige terrein resulteren in een zeer laag wolkendek (niet te verwarren met mist).

Ik weet zeker dat je de time-lapse-beelden hebt gezien van wolken die omrollen bergtoppen en langs hun flanken om zich te vormen in valleien. Dit wordt wolkeninversie genoemd en treedt op wanneer de lucht in de buurt van de grond veel koeler is dan de warmere lucht erboven.

Net als in die video’s kun ook jij deze unieke omstandigheden vastleggen in je afbeeldingen.

Afgezien van wolkeninversie, zijn er je gewone dagelijkse variëteiten, maar dankzij het ochtendlicht gloeien ze van warmte en levendigheid. Cirrocumulus, Stratocumulus of zelfs je tuinvariëteit Cirruswolken trekken de kijker de scène in.

Koel ochtendlicht

Zoals we hebben besproken met de effecten van nevel, zijn er meestal minder deeltjes in de lucht bij zonsopgang.

Haze heeft de neiging om een warme, gedempte toon te zijn die warmer licht reflecteert wanneer de zon het raakt. Verwijder de waas en het licht heeft de neiging koeler te zijn en genereert een aantrekkelijke gloed.

En als je me toestaat om even wetenschappelijk te worden, wordt de temperatuur van het licht beïnvloed door een fenomeen dat bekend staat als de Doppler Shift. Dit is een effect dat wordt veroorzaakt door hoe de aarde naar de zon draait.

Dit resulteert in een verschuiving in de frequentie van lichtgolven die de aarde naderen. Dit effect zorgt ervoor dat licht samendrukt en resulteert op zijn beurt in een blauwer of koeler licht.

Misschien wilt u ook een CPL-filter gebruiken om optimaal gebruik te maken van de variaties in ochtendlicht.

Vermijd de drukte

Terwijl je jezelf vervloekt omdat je besluit om voor de vogels op te staan, overweeg dan dit voordeel.

Als je naar een locatie moet reizen voor je zonsopgangshoot, is er geen verkeer. Je hebt de weg voor jezelf en er is voldoende parkeergelegenheid als je er bent.

De meeste mensen zullen nog steeds snel slapen in hun mooie warme bedden, dus je hebt de locatie helemaal voor jezelf. Dit kan vooral handig zijn als je op reis bent en de scène die je wilt fotograferen vaak vol zit met toeristen.

Of, als je een landschap op een strand wilt fotograferen, zijn er geen parasols, handdoeken en ligstoelen in de weg.

Als er iets is, is de enige andere mensen die je op pad ziet voor een landschapsshoot een andere fotograaf. Als dit het geval is, zeg dan g’day en spreek af om uit elkaars shots te blijven en je bewust te zijn van waar elk staat.

Ik heb geweldige momenten van rust bereikt terwijl ik met mijn camera op een verlaten strand stond en naar de zon boven de horizon keek. Romantische onzin terzijde, landschappen met andere mensen erin hebben de neiging om hun charme te verliezen.

Voor de straatfotografiemensen kan fotograferen bij zonsopgang zeer voordelig zijn. Je kunt je opstellen op een locatie waar je weet dat er een vroege schacht met zonlicht zal vallen.

Dit is wat ik het Stonehenge-effect noem, omdat de gebouwen fungeren als blokken die het zonlicht screenen. Dan heb je alleen die willekeurige persoon nodig die vroeg op pad is om het frame in te lopen.

Het blijkt dat straatfotografie niet veel mensen nodig heeft om het effectief te maken.

Voordelen van zonsondergangen voor fotografie

Er zijn een of twee unieke voordelen aan het fotograferen van zonsondergangen. Het verschil is misschien het meest merkbaar in een heldere hemel.

Ik kom uit een familie van vroege vogels en mijn moeder zei altijd ‘we zijn hoenders en geen uilen’.

Maar als je uit een familie van uilen komt en beledigd bent door het idee om zo vroeg op te staan, dan is zonsondergangfotografie iets voor jou.

Vervolgens gaan we kijken naar de voordelen van fotograferen tijdens zonsondergangen en hoe u uw ervaring en resultaten kunt optimaliseren.

Net als zonsopgangen bieden zonsondergangen prachtig gouden licht – maar er zijn enkele duidelijke verschillen tussen de twee.

Tijd om je voor te bereiden

Bij zonsopgangfotografie moet je je uitrusting in het donker instellen als je goed voorbereid wilt zijn om de foto te maken. Dat betekent dat er een risico bestaat dat je compositie kan worden aangetast door een afschuwelijk object dat gewoon niet zichtbaar was in de duisternis.

Met zonsondergangfotografie heb je de hele dag om de shoot te plannen en voor te bereiden. Je kunt aankomen met voldoende tijd om te scouten voor zowel het algemene gebied als de locatie. Bovendien kun je waardevolle momenten besteden aan het inlijsten van je foto en compositie.

Dit is vooral handig in landschapsfotografie omdat je alles kunt zien en voorspellen: waar de golven beuken, waar de wolken zich vormen en waar onderwerpen op de voorgrond verschijnen.

Als je eenmaal je uitrusting en compositie hebt ingesteld, kun je je shoot timen om optimaal te profiteren van de zonsondergang en het uiterlijk van het prachtige gouden licht.

Werken met het weer

Het verschil tussen zonsopgangen en zonsondergangen kan dingen zijn als schemernevel en gouden lichttinten.

Net zoals we ontdekten met zonsopgangfotografie, zijn er enkele interessante weerseffecten om te overwegen bij het fotograferening zonsondergangen. Ze hebben hun unieke aantrekkingskracht en impact op de compositie die je maakt.

En dit kan van toepassing zijn op het fotograferen van landschap, architectuur en zelfs straatscènes. Laten we enkele van de weergerelateerde overwegingen behandelen die van invloed kunnen zijn op zonsondergangfotografie.

Nevel

Eerder hadden we het over nevel en hoe het een onaantrekkelijke overlast is die vooral wordt veroorzaakt door stof, rook en vervuiling.

Helaas is de nevel vaak veel meer merkbaar in de middag, omdat de activiteiten van de mensheid van de dag het stof hebben doen opwaaien. Industrieën en auto’s hebben vervuiling in de lucht gepompt en het heeft niet de tijd gehad om zich te vestigen.

Maar tijdens zonsondergangen kun je van nevel een voordeel maken. Als je landschappen of stadsgezichten bij zonsondergang fotografeert, kun je een opvallende look bereiken dankzij de waas in de lucht. Het hebben van een waas in de lucht boven een verre stad kan veel toevoegen aan je verhaal.

Wolken

Hoewel mist en mist over het algemeen niet zichtbaar zijn bij zonsondergang (daarvoor is de aarde te warm geworden), zullen er natuurlijk wolken aan de hemel zijn.

En dankzij de hoeveelheid tijd die je hebt om je voor te bereiden op een zonsondergangshoot, kun je de cloudactiviteit bijhouden. Als je het leuk vindt om stormen over de oceaan te fotograferen terwijl de zon ondergaat, kun je de wolken volgen om een idee te krijgen van wanneer ze in beeld zullen zijn.

Maar verreweg de belangrijkste rol die wolken spelen in zonsondergangfotografie is om te fungeren als een paar gigantische gordijnen voor de ondergaande zon.

Dankzij het warme licht dat tijdens zonsondergangen wordt ervaren, zullen wolken oplichten in tinten paars, oranje en geel. En als ze een beetje worden opgebroken met lichtstralen die er doorheen stromen, dan heb je een winnaar.

Door wolken een belangrijk element van je afbeelding te maken, kun je ook helpen om een saaie landschapsfoto om te zetten in iets heel bijzonders.

50 Tinten Van… Goud

Vaak stijgen bij zonsondergang verschillende gouden tinten in de lucht. Misschien vind je het leuk om kleurrijke wolken te zien in je afbeeldingen van zonsondergangen.

Laten we eerlijk zijn; er is een reden waarom fotografen de tijd vlak voor zonsondergang het gouden uur noemen!

Terwijl je technisch gezien ook een ‘gouden uur’ krijgt in de minuten na zonsopgang, heeft het gouden uur in de middag een uniek karakter.

De kwaliteit van het licht dat op dat deel van de dag wordt ervaren, is uitzonderlijk en geeft een warme gloed aan de meeste fotografiegenres. Maar het is vooral welkom voor degenen die landschappen fotograferen – zie onze gids voor het maken van gouden uurfoto’s.

Nogmaals, het lichtspel kan net zo goed worden onderbroken door heuvels en bergen als door stadsgebouwen. En ja, het Stonehenge Effect (zie hierboven) is op dit moment van de dag zeer meeslepend.

Verreweg het grootste voordeel van fotograferen bij zonsondergang is het gouden licht – het laat gewoon alles knallen, inclusief huidtinten.

Het is ook belangrijk op te merken dat we neveldeeltjes die ’s avonds meer van dat warmere licht reflecteren dan ’s ochtends, opnieuw kunnen bedanken.

En teruggaand naar onze wetenschapsles, bij zonsondergang draait de aarde weg van de zon. Dus de golven van licht verlengen en veroorzaken een Doppler Verschuiving in licht naar warmere tonen.

Zonsopgangen vs Zonsondergangen | Laatste woorden

Ongeacht of u een uil of een hoender bent, u kunt uw afbeeldingen maximaliseren met rijker licht bij zonsondergang of zonsopgang.

Wat beter is, dat kan vaak afhangen van de stemming en het verhaal dat je in je afbeeldingen wilt vertellen. Als je voor dat buitenaardse ‘land before time look’ gaat, dan zou ik een poging doen om vroeg op te staan en bij zonsopgang te schieten.

Als je echter gaat voor een ‘einde van een lange dag’ of ‘de wereld bereidt zich voor op sluimer’ aantrekkingskracht, ga dan voor de warmere tonen van een zonsondergang.

Persoonlijk vind ik zonsondergang veel toegankelijker dan zonsopgang om de hierboven genoemde redenen. Je kunt je shoot veel gemakkelijker plannen en prachtige en aantrekkelijke beelden genereren met de gouden gloed van de zon.

Ga nu eens kijken naar een aantal grappige zonsondergangbijschriften voor Instagram.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer