Gregg Brekke

Ik ben een freelance foto- en videojournalist gevestigd in de staat Washington, maar veel van mijn opdrachtwerk vindt plaats buiten de Verenigde Staten. Naast het feit dat ik door Zuma Press word vertegenwoordigd voor redactionele inhoud, werk ik met verschillende NGO’s en op geloof gebaseerde humanitaire groepen in de sectoren noodhulp, ontwikkeling, gezondheidszorg en produceer ik commerciële projecten voor andere klanten.

Camera

Ik heb nikon camera’s gebruikt voor het grootste deel van mijn carrière met een korte uitstapje naar het Canon-systeem bij een bureau. Medio 2020 heb ik mijn Nikon D5, D810 en Z6 camera’s en een stal lenzen ingeruild voor een lichtgewicht spiegelloze kit met twee Sony A9 body’s, drie Sony prime lenzen en een Tamron zoom.

De A9 is een geweldige camera en het spiegelloze systeem stelt me in staat om sneller te werken en lichter te reizen dan met DSLR’s. De focus, nauwkeurigheid en snelheid van de A9, samen met de hoge framesnelheid en stille opnamen zonder banding, zijn enorme voordelen voor mijn werk.

Lenzen

De Sony FE 20mm f/1.8G en 85mm f/1.8 objectieven leven het grootste deel van de tijd op de twee A9 body’s. De 20mm is mijn go-to lens voor bijna alles en de keuze wanneer een one body plus één lensvloeistof nodig is. Ze zijn allebei mooi wijd open, compact en balanceren heel goed op de A9.

In een poging om te anticiperen op verschillende situaties in het veld, heb ik de veelzijdige Tamron 70-180mm f/2.8 Di II VXD toegevoegd voor wanneer extra bereik nodig is en de Sony FE 35mm f/1.8, die uitstekend geschikt is voor video-interviews. Deze twee lenzen zien niet veel tijd uit de tas, maar blij dat ze in mijn tas zitten.

Ik wil echt een van de coole kinderen zijn en hou meer van het gezichtsveld van 35 mm dan ik. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het voor sommige dingen wel leuk, maar de beelden die ik op 20mm maak, voelen veel intiemer aan.

Mijn Kostbaar

Een Leica M2 met de legendarische 50mm f/2.0 Summicron uit de jaren 1960 komt vaak langs voor speciale projecten, hoewel het steeds moeilijker wordt om met film te reizen. Ik ontwikkel mijn eigen B &W film en scan deze met behulp van een lichttafel, negatieve houder en macrolens. Het is een langzaam proces, maar ik hou van de resultaten.

Velduitrusting

In het veld draag ik het BlackRapid Double Breath harnas om beide A9’s paraat te houden en een Newswear Large Fanny Pack bevat extra lenzen, een Godox TT350S flitser, reservecamera en flitsbatterijen, zonnebrandcrème, Starbucks Vias, Rode Videomic Pro shotgun en Wireless Go lavalier microfoons, mijn perspas en een paar andere accessoires.

Afhankelijk van de opdracht schakel ik over naar de Domke F2 die ik al 20 jaar heb. Alles wordt naar locatie vervoerd in een Pelican 1510SC koffer. Een ballistisch vest en helm staan klaar voor protestsituaties.

Wanneer toegestaan en nodig, zet ik een DJI Mavic Air drone in voor luchtfoto’s en video. Video- en stilstaande statieven zijn carbon modellen van Benro.

Hardware en software

Ik gebruik een Macbook Air (M1) om foto’s te verzamelen en te catalogiseren met Photo Mechanic Plus, RAW-bestanden te ontwikkelen in Photoshop en SanDisk Extreme Portable 1TB SSD’s te gebruiken om back-ups onderweg op te slaan. Dit alles synchroniseert met een off-site Synology NAS RAID-systeem wanneer u weer op kantoor bent of wanneer de internetsnelheden dit toelaten. De NAS is ook waar ik clientbestanden deponeer voor levering.

Als snelle levering vereist is, gebruik ik mijn iPhone 12 Pro en Sony’s Imaging Edge Mobile-app om bestanden over te zetten naar de telefoon voor lichte bewerking. Vervolgens ondertitel ik, voeg trefwoorden en andere metagegevens toe in de Transfer &Tag-app van Sony voordat ik ze rechtstreeks naar Zuma of andere klanten ftp’en. Met ingebouwde metadatasjablonen en FTP-bestemmingen maakt Transfer &Tag snel werk van het krijgen van afbeeldingen op de draad.

Natuurlijk maakt een paspoort, COVID-vaccinkaart en vaccinatiegegevens, extra pasfoto’s voor visumaanvragen, samen met veel geduld en een redelijke voorraad Amerikaanse dollars, internationaal reizen een beetje minder pijnlijk. Ik heb sinds het begin van de coronaviruspandemie meer dan 125.000 airmiles geregistreerd en met verschillende controles en testvereisten in elk land is internationaal reizen nog nooit zo ingewikkeld geweest.

Fotojournalistiek heeft me naar tientallen landen gebracht, meest recent naar Soedan om Tigrayan-vluchtelingen in het oosten te documenteren en naar Darfur in het westen, waar mensen nog steeds ontheemd zijn door conflicten. Het is een voorrecht om zoveel mensen te ontmoeten en hun verhalen en beelden te delen met anderen over de hele wereld.

Ik wil graag eindigen met een bemoedigende noot – Wees geen poortwachter, deel wat je hebt geleerd met nieuwe fotografen.

Ik werd aangetrokken door fotojournalistiek op de middelbare school en begeleid door een lokale krantenfotograaf, Dave Samson (Twitter @samsonphoto), in mijn huisstad Van West Fargo, North Dakota. Hij leerde me de waarde van het helpen van mensen om hun eigen stem te gebruiken door mijn beelden genereus, vriendelijk en bemoedigend te maken, evenals kritisch wanneer dat nodig is. We zijn meer dan 30 jaar later nog steeds vrienden en hij werkt nog steeds als fotojournalist.

greggbrekke.com | @gdbrekke

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer