Heb ik een statief nodig voor reisfotografie?

Je hebt geen statief nodig voor reisfotografie, maar het kan zeker nuttig zijn voor specifieke situaties. Bijvoorbeeld als je ’s nachts of bij weinig licht foto’s wilt maken terwijl je op vakantie bent.

Bovendien kan een reisstatief nuttig zijn om fotografische effecten zoals lange belichting of het toevoegen van bewegingsonscherpte te maken. Als je tijdens je reis een waterval vindt, heb je een statief nodig om een lange sluitertijd te kunnen gebruiken om de beweging van het water met je camera vast te leggen.

(Je kunt proberen een steen of iets stabiels te vinden om je camera te laten rusten om hetzelfde effect te bereiken, maar je vindt misschien niet iets op het juiste niveau om de gewenste opname te maken.)

Evenzo kom je tijdens het reizen vaak prachtige nachtscènes tegen van steden met alle neonlichten aan – Hong Kong is een goed voorbeeld. Om zo’n foto te maken zonder je toevlucht te hoeven nemen tot een hoge ISO, is een reisstatief handig om je in staat te stellen de juiste sluitertijd en diafragma combinatie te gebruiken.

(Zorg ervoor dat je ook controleert hoe groot een statief is dat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je je hoofd niet constant naar beneden draait tijdens het maken van foto’s – dit kan heel snel vervelend worden en leiden tot een zere nek! Zie ook: hoe zwaar moet een reisstatief zijn?)

Kortom, je kunt zeker reisfotografie doen zonder statief, maar je kunt het naar een hoger niveau tillen als je er een gebruikt.