Het vigneteffect maken in Photoshop (twee eenvoudige methoden)

FacebookPinterestDelen

Het vigneteffect was vroeger de vloek van fotografen, maar nu is het gewild vanwege zijn retro-look, presentatie en stemmingsverwekkende mogelijkheden.

Het vigneteffect is dat wanneer een afbeelding vervaagt naar de achtergrond zonder een duidelijke rand, deze vierkant of cirkelvormig kan zijn.

De gearceerde randen zijn sfeerverwekkend, worden gebruikt om een gothic look op te roepen of een retro-vibe te repliceren.

Een vignet helpt om een onderwerp te markeren door afleidende achtergronden te verwijderen om de aandacht op een gebied of onderwerp te vestigen, een handige techniek om onder de knie te krijgen als u producten online verkoopt.

Het toevoegen van een vignet met Adobe Photoshop is eenvoudig – hier zijn een paar snelle manieren om het zelf te doen.

(Liever Adobe Lightroom? Ga als volgt te werk om een vignet te maken in Lightroom.)

Photoshop

Adobe Photoshop downloaden

Download de nieuwste versie van Adobe Photoshop om te volgen, samen met deze eenvoudige zelfstudie.

Start vandaag nog een gratis proefperiode van 7 dagen

MEER INFORMATIE

Inhoudsopgave

Twee methoden om het vigneteffect in Photoshop te maken

Methode 1 – Het lenscorrectiefilter gebruiken

De Photoshop optie om een vignet effect toe te voegen via de Lenscorrectiefilter is een onmiddellijke, snelle oplossing, eenvoudige methode.

Openen de afbeelding en controleer het deelvenster lagen om er zeker van te zijn dat de afbeelding Ontgrendeld.

Converteer de afbeelding naar een Slimme laag om u meer controle en flexibiliteit te geven over bewerkingen.

Navigeer naar Laag in het vervolgkeuzemenu en selecteer Slimme objecten > converteren naar een slim object.

Slim object

Wanneer de laag wordt geconverteerd naar een slim object, navigeert u naar Filter > Camera Raw-filter.

Camera-RAW

De afbeelding wordt nu weergegeven in de Camera Raw-venster links van het venster bevindt zich de Camera rauw Deelvenster Bewerken.

Selecteren Effecten van de Deelvenster Bewerken, onder Effecten vindt u de Vignet Slider.

Glijden naar de Links Aan Donker worden de randen of naar de Rechts Aan Aansteker de randen of stel deze in op nul om het vigneteffect te verwijderen.

De Vignet Slider geeft een beoordeling voor het effect van -100, voor de donkerste toon naar +100, voor de helderste schaduw.

Photoshop-vingette-korrel

Plaats de schuifregelaar voor het gewenste vigneteffect en druk vervolgens op OK in de rechterbenedenhoek van de Deelvenster bewerken.

Voilà, als bij toverslag heb je nu een retro-stijl afbeelding met een focus op je centraal geplaatste onderwerp, waardoor de aandacht van de kijker direct naar je onderwerp wordt geleid.

De quick fix vignet Photoshop-optie is geweldig voor het bereiken van een gestandaardiseerd eenvoudig vigneteffect, maar als u meer veelzijdigheid wilt, probeer dan de volgende methode.

Methode 2 – Een curvenaanpassingslaag gebruiken

Deze methode is veelzijdig, zodat u meer controle hebt over de positie, schaduw en kleur van het vigneteffect.

Openen de afbeelding en controleer het laagpaneel om er zeker van te zijn dat het Ontgrendeld.

Ga naar de Werkbalk en klik op de Selectiekader Tool.

Kies een vormgereedschap, de Elliptisch selectiekader gereedschap voor een rond vigneteffect of de Gereedschap Rechthoekig selectiekader om een rechthoekig vigneteffect te maken.

Als deze optie is geselecteerd, houdt u uw vloek en Slepen, vasthouden en dan Loslaten om het gebied of onderwerp te omringen met een rij marcherende mieren.

Gereedschap Eclipticaal-selectiekader

Als de langwerpige cirkel van marcherende mieren niet in de juiste positie is, kun je hem verplaatsen.

Beweeg je cursor over de marcherende mieren totdat er een pijlpictogram verschijnt, Left-Klik op het pijlpictogram, Houden en dan Slepen naar de gewenste positie.

De binnenkant van het ovaal is nu het actieve selectiegebied, verander dit in het buitengebied.

Omkeren van de Selectiegebied navigeer naar Selecteer > Omgekeerd.

De rand van je beeld wordt nu begrensd door marcherende mieren.

In het Bovenste menubalk navigeer naar Selecteer > > veer wijzigen.

De Veren selectievak verschijnt, kunt u nu een Waarde naast Veder radius.

Vederradius

De grootte van uw afbeelding en de stijl van het vigneteffect dat u wilt bereiken, bepalen de waarde die u invoert.

Voer een hoger getal in als u een grotere overvloeiing tussen de achtergrondlaag en het onderwerp wilt en voer een lager getal in als u minder wilt.

Nu moet u een AanpassingslaagGa naar Laag > nieuwe aanpassingslaag > curven.

Aanpassingslaagcurven

De aanpassingslaag geeft u bewerkingsvrijheid, zodat u op een later tijdstip kunt terugkeren om ongewenste lichtafval te wijzigen of te verwijderen, zonder andere bewerkingen te wijzigen.

Klik op de knop Curve In het Venster Aanpassingslaag, sleep deze naar beneden om de randen van de foto donkerder te maken of naar boven om lichter te worden.

Curves-aanpassingslaag

De hoeken van het frame van uw afbeelding worden nu donkerder (of lichter) en leiden het oog van de kijker door een visuele tunnel naar het onderwerp.

Nu u weet hoe u een vignet in Photoshop kunt maken, kunt u spelen om vignetten te maken op productafbeeldingen of familiefoto’s.
Je kunt het lichtafvaleffect gebruiken om een mooie retro look of een serieus prachtige moody vibe toe te voegen. Veel plezier met creatief bezig zijn.

Hoe kan ik de kleur van een vignet wijzigen in Photoshop?

Ga als volgt te werk om de kleur van een vignet in Photoshop te wijzigen:

 1. Open uw afbeelding in Photoshop en selecteer het gereedschap “Vignet” in de werkbalk aan de linkerkant van het scherm. Deze tool bevindt zich meestal onder de tools “Marquee” en “Lasso”.
 2. Terwijl het gereedschap Vignet is geselecteerd, klikt u en sleept u rond het gebied van de afbeelding waarop u het vignet wilt toepassen. U kunt de grootte van het vignet aanpassen door de handgrepen aan de randen van de selectie te slepen.
 3. Zodra u het vignet op zijn plaats hebt, gaat u naar het paneel “Eigenschappen” aan de rechterkant van het scherm en klikt u op het kleurstaal naast de optie “Kleur”. Hiermee wordt het dialoogvenster Kleurkiezer weergegeven.
 4. Kies in het dialoogvenster Kleurkiezer de kleur die u voor uw vignet wilt gebruiken. U kunt de schuifregelaars gebruiken om de tint, verzadiging en helderheid van de kleur aan te passen, of u kunt de RGB- of HSL-waarden voor de kleur rechtstreeks invoeren.
 5. Zodra u de gewenste kleur hebt gekozen, klikt u op “OK” om deze op het vignet toe te passen. U kunt vervolgens de schuifregelaar “Dekking” in het deelvenster Eigenschappen gebruiken om de transparantie van het vignet indien nodig aan te passen.
 6. Wanneer u tevreden bent met de kleur en dekking van het vignet, klikt u op de knop “Commit” in het deelvenster Eigenschappen om de wijzigingen op uw afbeelding toe te passen. U kunt de afbeelding vervolgens opslaan met het vignet toegepast of doorgaan met bewerken zoals vereist.

Ga als volgt te werk om de achtergrondkleur in Photoshop te wijzigen.

Hoe maak ik een cirkelvignet in Photoshop?

U kunt als volgt een cirkelvormig vignet maken in Photoshop.

 1. Open uw afbeelding in Photoshop en selecteer het gereedschap Elliptisch selectiekader op de werkbalk aan de linkerkant van het scherm. Je vindt het onder de tools “Marquee” en “Lasso”.
 2. Terwijl het gereedschap Elliptisch selectiekader is geselecteerd, klikt u en sleept u rond het gebied van de afbeelding waar u het vignet wilt maken. U kunt de grootte en vorm van de cirkel aanpassen door de handgrepen aan de randen van de selectie te slepen.
 3. Zodra u de cirkelvormige selectie op zijn plaats hebt, gaat u naar het menu “Bewerken” en kiest u “Veer”. Voer in het dialoogvenster Doezelaar dat wordt weergegeven een waarde in voor de doezelstraal. Dit verzacht de randen van de selectie en geeft het vignet een meer geleidelijke, subtiele overgang.
 4. Terwijl de cirkelvormige selectie nog steeds actief is, gaat u naar het menu “Bewerken” en kiest u “Omkeren”. Hiermee wordt de selectie omgekeerd, zodat alles buiten de cirkel wordt geselecteerd.
 5. Ga naar het menu “Selecteren” en kies “Wijzigen” en vervolgens “Contract”. Voer in het dialoogvenster Contractselectie dat wordt weergegeven een waarde in voor de hoeveelheid contractie. Hierdoor wordt de selectie verkleind door de opgegeven hoeveelheid, waarbij een rand rond het midden van de cirkel wordt gemaakt.
 6. Terwijl de gewijzigde selectie nog steeds actief is, gaat u naar het menu “Bewerken” en kiest u “Vullen”. Kies in het dialoogvenster Vullen dat verschijnt “Zwart” als de kleur die u voor het vignet wilt gebruiken en klik op “OK”. Hiermee wordt het geselecteerde gebied met zwart gevuld, waardoor een cirkelvormig vignet rond het midden van de afbeelding ontstaat.
 7. Als u de kleur van het vignet wilt wijzigen, kunt u naar het menu “Afbeelding” gaan en “Aanpassingen” en vervolgens “Tint / verzadiging” kiezen. Gebruik in het dialoogvenster Tint/verzadiging dat wordt weergegeven de schuifregelaars om de tint, verzadiging en lichtheid van het vignet aan te passen totdat u tevreden bent met het resultaat.
 8. Wanneer u klaar bent, klikt u op de knop “Commit” in het deelvenster Eigenschappen om de wijzigingen op uw afbeelding toe te passen. U kunt de afbeelding vervolgens opslaan met het vignet toegepast of doorgaan met bewerken als dat nodig is.

Als u Photoshop wilt downloaden, bekijk dan ons artikel over de beste manieren om Photoshop te kopen.

FacebookPinterestDelen