Hier is ’s werelds grootste camera, op 13×7 voet & 3,2 Gigapixels

We hebben hier veel geweldige nieuwe camera’s op de markt behandeld. In nogal wat van deze releases maakte de resolutie zeker indruk, maar niet zo veel als wat onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory hebben gedaan.

Deze wetenschappers, die zeker geen SLACkers zijn, zijn bijna klaar met het construeren van wat zij de Legacy Survey of Space and Time (LSST) Camera noemen.

Afgezien van het feit dat het een apparaat is om de lucht op diepe nieuwe manieren te scannen, is het ook ’s werelds absoluut grootste letterlijke optische camera vanwege de gigantische lens en de 3.200 megapixelsensor erachter.

Dit zal zeker niet iets zijn dat je zou meesjouwen voor wat ijdele natuurfotografie; de LSST weegt iets meer dan 3 ton en is zo groot als een auto.

Afbeelding credits: LSST Camera team / SLAC National Accelerator Laboratory / Rubin Observatory

Bovendien heeft de frontlens een diameter van 5 voet (1,57 meter) en vlak daarachter moet de immense 3.200 MP sensor worden gekoeld tot een temperatuur van -100 Celsius (-148 Fahrenheit) om ruis op afstand te houden terwijl hij zijn diepe ruimtebeelden ver weg vastlegt in de donkere leegte boven onze wereld.

Onnodig te zeggen dat het koelsysteem voor de lens zijn eigen extra lading ondersteunende infrastructuur vereist. In feite doet de hele camera dat, gewoon om goed operationeel te blijven. Om deze en andere redenen moet het bovenop een grotere structuur worden geïnstalleerd en dit is precies waar het naartoe is bestemd.

De LSST zal worden ondergebracht in de Simonyi Survey Telescope van het Vera C. Rubin Observatory in de afgelegen bergen van Chili, waar het de komende tien jaar of langer de nachtelijke hemel zal onderzoeken.

Vera C. Rubin Observatorium in Chili

Zijn enorme optische vermogen zal deze lens een veel dichter dan normaal beeld geven van bijzonder mysterieuze en nog onbekende astronomische fenomenen zoals nevels, stervende sterren, pulsars en donkere materie.

In dit kolossale grote diafragma is de optische camera met groot veld een zeer geavanceerd weergavesysteem waarmee de LSST licht kan bekijken van de nabij-ultraviolette tot de nabij-infrarode golflengten van het elektromagnetische spectrum.

De LSST-camera bevat 189 CCD-sensoren (charge-coupled-device) die zijn gerangschikt in 21 3-bij-3 arrays die allemaal in lamellen ver achter de lens zijn gemonteerd.

Met het brandpuntsvlak van 64 centimeter van de camera kan het een gezichtsveld van 3,5 graden creëren dat zich naar buiten vertaalt naar de hemel naar een kijkgebied dat 40 keer zo groot is als de ruimte van de volle maan aan de nachtelijke hemel.

Dat is trouwens bij elke belichting, dus het is gemakkelijk om te zien hoeveel spectaculaire foto’s van de diepe ruimte de camera kan vastleggen gedurende een periode van frequent gebruik.

De sensor in de camera is in één opzicht de grootste in zijn soort ter wereld, maar de lens past ook bij de rekening voor recordformaat. De breedte van 1,57 meter is al door het Guinness Book of World Records geaccepteerd als de grootste ooit geregistreerd.

Zodra het operationeel wordt, gaat de LSST 15 terabyte aan visuele gegevens per nacht vastleggen met zijn 3,2 Gigapixel-sensor. Deze enorme schat aan informatie zal worden vermenigvuldigd over de vele dagen van gebruik die het kan verwachten in de komende 10 jaar geplande bedrijfstijd.

Het is moeilijk voor te stellen hoeveel digitale opslagmedia deze monstercamera ook afhankelijk is in de backend.

In een nogal merkwaardige, onlangs uitgevoerde test van zijn fotografische mogelijkheden, gebruikten de wetenschappers van SLAC zelfs de LSST-camera om een 3,2-gigapixelfoto te maken van … zeer fractal Romanesco broccoli, die u hieronder kunt zien:

Afbeelding credit: LSST Camera team / SLAC National Accelerator Laboratory / Rubin Observatory

De wetenschappers van SLAC hebben de LSST de afgelopen zeven jaar gebouwd en zullen het in mei 2023 van de faciliteit ten zuiden van San Francisco naar zijn laatste thuis in de hooglanden van Chili brengen. Dit gebeurt nadat de laatste kalibratie en ontwerpretouches zijn voltooid.

Volgens de professionele technische site IEEE Spectrum (Institute of Electrical and Electronics Engineers) zijn onder deze laatste bouwstappen zes nieuwe filters die voor de lens worden gemaakt.

Elk van hen is zo gecoat dat slechts één type golflengte doorlaat naar de lens en sensor voor het bekijken van elk van deze verschillende specifieke golflengten afzonderlijk wanneer ze uit de ruimte komen. Een mechanisme dat aan de camera is bevestigd, laat het binnen 2 minuten filters verwisselen en nieuwe plaatsen.

Alle bovenstaande en andere bewerkingen in de LSST-camera zal veel stroom nodig hebben terwijl het genereren van een behoorlijke hoeveelheid warmte. Volgens de IEEE genereert de backend-elektronica van deze supercamera meer dan 1.100 watt warmte-energie tijdens gebruik, waarvoor een vloeistofkoelsysteem nodig is dat deel uitmaakt van hetzelfde systeem dat wordt gebruikt om de sensor in zijn diepe -100 graden koelte te houden.

En hoe zal deze 13 meter lange, 3-tons camera naar Chili worden vervoerd? Door een op maat gemaakte 747 vrachtjet die het rechtstreeks naar zijn bestemming zal vliegen. Er is geen UPSing zoiets als dit.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer