Hoe asymmetrische balans in fotografie te gebruiken

Heb je ooit gehoord van asymmetrisch evenwicht? Misschien niet, maar de kans is groot dat je het al in sommige van je foto’s hebt toegepast zonder het zelfs maar te weten.

Als je je hoofdonderwerp opzij plaatst in plaats van in het midden, ben je al asymmetrisch aan het componeren – maar zijn de twee kanten van de foto in balans?

De compositieregels in de fotografie zijn richtlijnen die je helpen om visueel evenwicht in je beeld te bereiken. Er zijn echter verschillende manieren om dit evenwicht te bereiken: je zou bijvoorbeeld kunnen horen over radiaal evenwicht, evenals symmetrische en asymmetrische balans.

In dit artikel leert u over asymmetrisch evenwicht en ziet u voorbeelden van hoe het wordt gebruikt om een afbeeldingscompositie te verbeteren.

Dus, als je klaar bent om voorbij symmetrie te gaan, lees dan verder!

Inhoudsopgave

Wat is asymmetrische balans in fotografie?

Vrouw bij een fruitkraam met weegschaal

Krediet: Pau Casals

Elk object, kleur, vorm en toon in een afbeelding heeft een ander visueel gewicht. Met andere woorden, ze trekken meer of minder aandacht van de kijker.

Wanneer alle gebieden op een foto voldoende aandacht trekken, wordt het als evenwichtig beschouwd. Er zijn verschillende soorten balans in de fotografie: conceptuele balans, radiale balans, symmetrische balans, asymmetrische balans, enz.

Asymmetrisch evenwicht (ook bekend als informele balans) is wanneer je ongelijke elementen hebt in termen van visueel gewicht, maar je hebt nog steeds een gevoel van evenwicht in het totale beeld.

Kijk naar de foto hierboven. Het is niet alleen een perfect voorbeeld van asymmetrisch evenwicht, maar het zal me ook helpen om het concept uit te leggen.

Kijk naar de dubbele schaal die de vrouw gebruikt. Het heeft een plaat aan elke kant van de balk met een steunpunt in het midden. Aan de ene kant is er een metalen gewicht dat de plaat naar beneden duwt.

Wanneer u begint met het toevoegen van fruit aan het lege bord, zal degene met het metalen gewicht in dezelfde mate tillen als degene met het fruit zal vallen. Terwijl je fruit blijft toevoegen, kun je beide borden matchen. Het zullen geen gelijke elementen zijn, maar ze zullen elkaar in evenwicht houden.

Je kunt dezelfde theorie gebruiken om een asymmetrisch evenwicht in de kunst te bereiken. Je hebt het hoofdonderwerp dat een bepaald visueel gewicht heeft, dan voeg je elementen zoals objecten, lijnen of zelfs licht toe om de linker- en rechterkant van de compositie in balans te brengen.

Asymmetrische ontwerpen worden vaak gebruikt met foto’s in redactioneel ontwerp in combinatie met tekst , maar u kunt ook asymmetrie in de foto’s gebruiken. Het klinkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk.

Je gebruikt waarschijnlijk al asymmetrisch evenwicht zonder het zelfs maar te beseffen. Blijf lezen om enkele technieken te vinden om u te helpen dit te bereiken, maar laten we eerst de tegenovergestelde term bespreken.

Wat is symmetrisch evenwicht in fotografie?

Symmetrie in fotografie voorbeeld van de Taj Mahal

De Taj Mahal creëert een perfect voorbeeld van symmetrisch evenwicht in een foto. | Bron: Shan Elahi

Hoewel symmetrie een concept is dat precies gelijke elementen vereist die tegenover elkaar staan, kan het in de fotografie iets losser worden geïnterpreteerd.

Een close-up headshot wordt bijvoorbeeld beschouwd als een symmetrisch evenwicht omdat de neus het frame in tweeën verdeelt – aan elke kant heb je één oog, één wenkbrauw, één oor, enz.

Het menselijk gezicht is echter niet bepaald symmetrisch. We hebben allemaal een oog hoger dan het andere, of een moedervlek aan de ene kant en niet aan de andere kant, enzovoort.

Symmetrische balans is een van de soorten balans die worden gebruikt in fotografische compositie, en het wordt bereikt in spiegelbeelden. De linker- en rechterkant en/of boven- en onderzijde hebben vergelijkbare elementen.

Het meest voorkomende voorbeeld is de traditionele foto van de Taj Mahal. Door de bouwstijl is het al symmetrisch als onderwerp. Dus als je het van voren fotografeert, heb je links- en rechtssymmetrie.

Als u de juiste hoek en het juiste tijdstip van de dag kiest, kunt u reflectiesymmetrie creëren tussen de bovenste en de onderste helften met behulp van het water (zoals in het bovenstaande voorbeeld).

Veel culturen hebben symmetrie door de geschiedenis heen enorm gewaardeerd en hebben het ideaal in kunst en architectuur in verschillende periodes en stijlen gevestigd. Niet elk geval hoeft echter zo precies te zijn als de Taj Mahal.

Een ander beroemd voorbeeld van symmetrische compositie uit de kunstgeschiedenis is Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci – ook al heeft het geen twee spiegelhelften.

In de fotografie zijn beide benaderingen geldig. U kunt een spiegelreflectie maken of twee zijden van uw foto vergelijkbaar maar niet precies hetzelfde hebben en toch als symmetrisch uitgebalanceerd worden beschouwd.

Instinctief worden we aangetrokken door symmetrie; we vinden het rustgevend en mooi. Misschien komt dit omdat ons lichaam is gevormd volgens het principe van symmetrie, of misschien omdat onze cultuur het principe in ons heeft ingebed door eeuwen van kunst. Hoe dan ook, we vinden het leuk!

Dat gezegd hebbende, symmetrie kan eentonig worden. Als het gaat om het maken van een kunstwerk, is asymmetrisch evenwicht dynamischer.

14 tips voor het gebruik van asymmetrische balans in fotografie

1. Gebruik de regel van derden

Huis en groen veld met zonsondergang hemel

Bron: Lisa Fotios

De regel van derden wordt weergegeven in het raster dat u op uw telefoon of camera ziet wanneer u een foto maakt.

Het verdeelt het frame in negen gelijke secties door twee verticale en twee horizontale lijnen over te trekken. Het hele idee achter deze regel is om te voorkomen dat het onderwerp in het midden staat. In plaats daarvan suggereert het dat u het op een van de lijnen moet plaatsen.

Door dit te doen, creëer je een asymmetrische compositie omdat het belangrijkste brandpunt rechts of links is, naar boven of naar beneden.

U kunt meer leren over deze techniek in onze gids voor de regel van derden voor beginners.

2. Eenvoudig versus gedetailleerd

Caleidoscopisch sterpatroon

Bron: Bymalens

Om een asymmetrisch evenwicht te bereiken, kunt u de ingewikkeldheid van de onderwerpen gebruiken.

Kijk eens naar het voorbeeld van asymmetrisch evenwicht hierboven. Het ontwerp in de linkerbovenhoek is kleiner in vergelijking met de rest van de foto. Het is echter nog steeds in balans omdat het veel meer detail heeft dan de rechterkant van het beeld naarmate de lijnen verder van elkaar verwijderd raken.

3. Vul het frame niet

Bord met appelschijfjes

Bron: Louis Hansel

Sommige onderwerpen zijn symmetrisch van aard; denk aan een gezicht of een bord eten. Als je symmetrie wilt voorkomen, moet je niet zo dichtbij komen dat ze het frame vullen.

Laten we het voorbeeld van foodstyling gebruiken. Als je een gerecht van bovenaf gaat fotograferen, moet je er voldoende ruimte omheen laten om de tafel te accessoriseren.

Je kunt het bestek, een glas, een servet of zelfs wat ingrediënten toevoegen om het gerecht en de ruimte op tafel in balans te brengen.

4. Voorgrond en achtergrond

Schaakstukken met koning op de voorgrond

Bron: George Becker

Dit concept kan worden toegepast op elk type fotografie. Laten we zeggen dat je stillevenfotografie doet (zie gids); je kunt je hoofdonderwerp vooraan zetten.

Vervolgens bereik je een asymmetrisch evenwicht door de rest van de elementen wazig op de achtergrond te plaatsen, zoals geïllustreerd in de bovenstaande afbeelding.

Op dezelfde manier kunt u de elementen verdelen tussen voorgrond en achtergrond in voedselfotografie, portretten, landschappen of wat uw specialisatiegebied ook is.

5. Gebruik geforceerd perspectief

Geforceerd perspectief voorbeeld van roeiboot en bergen

Bron: Tobi

Kijk naar het voorbeeld hierboven. De grote rotsachtige bergen hebben veel visueel gewicht. Als de auteur het eenvoudige meer als voorgrond had gelaten, zou het beeld uit balans zijn geraakt.

Als hij in plaats daarvan de weerspiegeling van de bergen gebruikte om de lege ruimte van het meer te vullen, zou de compositie symmetrisch zijn geweest. Dus introduceerde hij een ander element: de roeiboot.

Beide elementen hebben ongelijke reële groottes, dus als ze op schaal blijven, zouden ze een ongelijk visueel gewicht krijgen. Door de roeiboot echter dicht bij de camera te plaatsen, dwong hij het perspectief af en is het beeld asymmetrisch in balans.

6. Helderheid

Moderne architectuur herhalend patroon

Bron: Jeremy Bishop

Helderheid versus duisternis, licht versus schaduw – composities die dit type contrast bevatten, kunnen een gevoel van evenwicht geven op basis van de hoeveelheid en plaatsing.

Donkere tinten hebben een groter visueel gewicht dan lichte tinten. Als u balans wilt bereiken met behulp van tooncontrast, moet u een groter hooglichtgebied hebben in vergelijking met het schaduwrijke gebied.

Kijk naar de voorbeeldafbeelding hierboven. Als je de afbeelding diagonaal verdeelt van linksonder naar rechtsboven, zie je dat het lichtere deel meer dan de helft van het frame in beslag neemt. Niet alleen dat, de donkere ruimte wordt gedeeld door een lijn van zeer sterke hoogtepunten.

Hierdoor heeft het beeld een algeheel gevoel van balans.

7. Low Key

low key licht portret in zwart-wit

Bron: Thet Zin

Low key is een andere manier om toonwaarden te gebruiken om een asymmetrisch evenwicht te bereiken, behalve dat het op de tegenovergestelde manier werkt als het vorige voorbeeld.

Zelfs als hooglichten worden beschouwd als minder visueel gewicht, zijn het intrinsieke belang en de plaatsing van het onderwerp voldoende om een voornamelijk donker beeld in evenwicht te brengen.

8. Wijzig de camerahoek

Twee origami papierkranen

Bron: Rebecca Freeman

Soms is de beste manier om een asymmetrisch evenwicht te bereiken wanneer je spiegelbeelden hebt, door je perspectief of camerahoek te veranderen.

Op de foto hierboven zijn er twee gelijke elementen. Deze worden voor elkaar geplaatst alsof het een spiegelreflectie is. Als de foto rechtdoor zou worden genomen, zou deze symmetrisch evenwicht hebben.

In plaats daarvan schoof de auteur naar rechts, waardoor het perspectief en de scherptediepte veranderden. Op deze manier is de foto nog steeds in balans, maar heeft meer diepte en voelt dynamischer aan.

9. Negatieve ruimte

Enkele roze roos

Credit: Jess Bailey Ontwerpen

Je kunt negatieve ruimte gebruiken om je hoofdonderwerp te isoleren en een asymmetrisch evenwicht te bereiken. De manier om een interessanter resultaat te bereiken, is door enkele van de compositierichtlijnen te gebruiken die van toepassing zijn op elk type fotografie.

10. Breek reflectiesymmetrie

Gele lucht weerspiegeld in meer

Bron: Mario Dobelmann

Het gebruik van asymmetrische balans in je fotografie betekent niet dat je geen reflecties meer kunt vastleggen. Je moet alleen voorkomen dat je ze in het midden van de afbeelding plaatst.

Je kunt ze ook een klein deel van de compositie maken of een element introduceren om de reflectiesymmetrie te doorbreken.

Bekijk de bovenstaande foto; het landschap heeft een symmetrische reflectie. De auteur voegde echter de tak op de voorgrond toe – door dit te doen, creëerde hij een asymmetrische compositie omdat deze hetzelfde visuele gewicht heeft als het donkere deel van de hemel.

Hierdoor verdwijnt de oorspronkelijke symmetrie naar de achtergrond.

11. Gebruik textuur

Paardebloem macro foto

Bron: Jessica Lewis

Elementen met een textuur lijken zwaarder voor ons vanwege hun gevoel van driedimensionaliteit. Dit geeft ze een fysiek gevoel dat onze aandacht meer trekt dan platte oppervlakken.

Daarom moet een klein getextureerd element in balans worden gebracht met een glad, groter oppervlak. U kunt ook een gestructureerd gebied hebben dat lichter en een glad donkerder gebied is.

Zoals u kunt zien, kunt u verschillende principes combineren, zoals textuur plus helderheid of vormen en positie om een asymmetrisch evenwicht te bereiken.

12. Kleuren hebben ook een ander visueel gewicht

Foto van rode en blauwe papieren boten

Bron: Miguel á Padriñán

We hebben het eerder in het artikel gehad over lichtere en donkerdere objecten. Kleur heeft echter ook een visueel gewicht.

Sommige kleuren trekken onze aandacht meer dan andere. Je hebt dit waarschijnlijk al gemerkt in alledaagse voorwerpen.

Op een volle parkeerplaats zullen bijvoorbeeld bepaalde auto’s opvallen. Of wanneer je kleding koopt, zullen sommige kleuren op het eerste gezicht aantrekkelijker voor je zijn.

De relatie van kleuren is iets dat grafisch ontwerpers al lang hebben bestudeerd, en ze zetten het in actie wanneer ze een logo of een presentatiekaart maken.

Wij, als fotografen, moeten hier ook aandacht aan besteden en het in onze composities verwerken.

Bekijk de afbeelding hierboven. Rood is een van de zwaardere kleuren die er zijn in visueel gewicht. Om het beeld in balans te brengen, zijn er vier papieren boten in meer neutrale kleuren en één in rood.

13. Vormen

Street art van rode ballon

Bron: Pawel Czerwinski

Verschillende vormen hebben verschillende visuele gewichten. Een vierkant lijkt bijvoorbeeld zwaarder dan een cirkel vanwege de rechte hoeken – terwijl een cirkel lichter is omdat het geen begin of einde heeft.

Onregelmatige vormen worden als lichter ervaren dan reguliere vormen. Je kunt deze noties gebruiken om je afbeeldingen samen te stellen en een asymmetrisch evenwicht te bereiken.

Natuurlijk, the kleur, grootte en positie van de vormen spelen een rol in de algehele balans van de foto.

14. Leidende lijnen

Stroompalen die leidende lijnen in een afbeelding creëren

Bron: Krishna K Maiti

Een andere manier om balans te bereiken in een asymmetrische compositie is door gebruik te maken van leidende lijnen. Wanneer een van de onderwerpen meer visueel gewicht heeft dan andere elementen in je foto, zal deze uit balans zijn.

U kunt visuele richting geven door leidende lijnen te gebruiken om het oog van de kijker door het frame te bewegen. Dit maakt het beeld interessanter en dynamischer en brengt dingen in evenwicht.

Leidende lijnen kunnen fysiek zijn, zoals een straat, een hek of elektriciteitskabels, of ze kunnen denkbeeldig zijn, zoals een vinger die in een bepaalde richting wijst.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, betekent asymmetrie niet dat de foto niet in balans is. Als u een van deze principes volgt, kunt u de objecten met een verschillend gewicht aan de twee zijden van het frame zo verdelen dat ze evenveel aandacht van de kijker trekken.

Ik hoop dat dit je heeft geholpen om eventuele twijfels die je had over het gebruik van asymmetrie in je fotografie weg te nemen. Vergeet niet dat symmetrisch evenwicht een lust voor het oog kan zijn, maar asymetrische balans kan spannender zijn!

Als je nog meer tips hebt, laat ze dan achter in de comments – we horen graag van je.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer