Samyang AF 35mm f/1.8 Lens Test (voor Sony FE)

Samyang AF 35mm f/1.8 FE (ook bekend als Rokinon) heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd voor het produceren van lichtgewicht, betaalbaar glas voor het Sony-systeem. Veel van hun lenzen bieden solide alternatieven voor mensen met een beperkt budget, en de Samyang AF 35mm f/1.8 is geen uitzondering.

Tot 2019 waren er geen 35mm f/1.8 lenzen beschikbaar. Sony heeft vervolgens de gapende leegte in zijn lenzenreeks gedicht met een prime-lens die voor sommigen een tikkeltje te duur aanvoelde.

Samyang AF 35mm f/1.8 FE

Samyang AF 35mm f/1.8 FE

Biedt scherpe, heldere beelden en uitstekende prestaties bij weinig licht, samen met een autofocusmotor die snel, stil en nauwkeurig is.

Controleer de huidige prijs

Om deze reden is deze 35mm lens van Samyang een welkome toevoeging, die het aantal f/1.8 opties bij deze brandpuntsafstand verdubbelt en de prijs van de Sony lens bijna halveert.

Als andere lenzen van Samyang iets zijn om aan voorbij te gaan, zou dit objectief veel waarde moeten bieden – zie ook onze Samyang 35mm f/1.4 en 35mm f/2.8 tests.

Bekijk deze Samyang 35mm f/1.8 lenstest om te zien hoe hij presteert.

Inhoudsopgave

Samyang AF 35mm f/1.8 Technische Gegevens

Pros

 • Lichtgewicht
 • Compact
 • Snel f/1.8 diafragma
 • Uitstekende scherpte en algehele beeldkwaliteit
 • Veel waar voor je geld
Tegens

 • Kleurranden kunnen soms een beetje sterk zijn
 • Heeft geen verfijnd of solide gevoel
Controleer de huidige prijs
 • Maximaal / minimaal diafragma: f / 1.8 tot f / 22
 • Beeldhoek: 63,6 °
 • Minimale scherpstelafstand: 12 in / 29 cm
 • Maximale vergroting: 0.17x
 • Optisch ontwerp: 10 elementen in 8 groepen
 • Diafragmabladen: 9, afgerond
 • Beeldstabilisatie: Nee
 • Voorfilter maat: 58 mm
 • Diameter: 2,6 inch / 65 mm
 • Lengte: 2,5 in / 63,5 mm
 • Gewicht: 7.4 oz / 210 g

Bouw & Ergonomie

Samyang AF 35mm f/1.8

Bekijk meer beoordelingen

De Samyang 35mm f/1.8 bevestigd aan een Sony a7 III.

Samyang heeft zich gericht op het produceren compact en lichtgewicht glas en de Samyang AF 35mm f/1.8 volgt het patroon van zijn “Tiny” lenzenreeks, zoals de Samyang 24mm f/1.8 FE.

De lens is van lichtgewicht plastic, wat betekent dat hij geen verfijnd of solide gevoel heeft, maar het houdt hem wel op een schaduw van meer dan 200 gram – en houd er rekening mee dat het Sony-alternatief een derde zwaarder is.

De Samyang is ook iets korter, en dit is echt een lens die is ontworpen met reizen en casual gebruik in het achterhoofd. (Dat wil niet zeggen dat het ongeschikt is voor serieus gebruik! Lees dan snel verder.)

Het wordt geleverd met een vrij slimme, semi-stijve clamshell-behuizing, een extra bonus die ik waardeer van Samyang. Ik reis vaak licht en op uitstapjes waar ik geen camera-specifieke tas neem, geeft de case me de mogelijkheid om de lens in te gooien met een lading niet-camera-uitrusting of deze in een grote jaszak te steken.

De Samyang AF 35mm f/1.8 is vrij minimaal, zonder AF/MF tuimelschakelaar. In plaats daarvan is er een MODE-schakelaar, waarmee u de functionaliteit van de scherpstelring kunt converteren.

Standaard verandert het overschakelen naar MODE 2 de ring naar het regelen van het diafragma en als je het Rokinon Lens Station hebt, kun je de functionaliteit ervan verder variëren.

Ik ben niet echt iemand voor aangepaste knoppen en aanpasbare ringen, maar ik waardeer de functionaliteit die Samyang hier heeft geïmplementeerd – een functie die voor het eerst werd gezien in de Samyang AF 75mm f / 1.8.

Nogmaals, het is een beetje te gemakkelijk om de ring te kloppen, waardoor je het diafragma zonder het te beseffen verandert. Dat gezegd hebbende, de ring zelf is mooi gedempt bij het scherpstellen.

De Samyang AF 35mm f/1.8 wordt geleverd met een kleine zonnekap die bevredigend op zijn plaats klikt.

Het brengt ook een opmerkelijke upgrade die nog niet eerder te zien was in het lichtgewicht glas van de fabrikant: een pakking die rond de bajonet loopt.

Er zijn drie andere rubberen afdichtingen in de camera, waardoor dit de eerste lichtgewicht lens van Samyang is die bescherming tegen stof en vocht. Dit wordt zeer op prijs gesteld.

Focus prestaties

Tatoeëerder in zwart-wit, gefotografeerd met Samyang/Rokinon AF 35mm f/1.8

Sony A7 III + Samyang AF 35mm f/1.8 | 1/125, f/1.8, ISO 800

Dit is een pittige lens als het gaat om autofocus, vooral voor deze prijs. Er zijn duurdere lenzen die sneller scherpstellen, maar de lens reageert – veel sneller dan sony’s handige vijftig, bijvoorbeeld – en meer dan voldoende voor de overgrote meerderheid van de opnamesituaties.

Autofocus is ook verfrissend stil – iets dat videoshooters zullen waarderen. Het is niet stil, maar nogmaals, het is veel stiller dan je zou verwachten voor zo’n betaalbare lens.

Oog autofocus is betrouwbaar en single point scherpstellen bij weinig licht werkt goed.

Het worstelt enigszins (net als de meeste lenzen in deze prijsklasse) als je het vraagt om een onderwerp te detecteren met behulp van sony’s “brede” autofocusinstelling terwijl er weinig licht of contrast beschikbaar is.

Na een maand gebruik miste ik nauwelijks een opname, en gezien het feit dat ik voornamelijk wijd open fotografeerde, is dit behoorlijk indrukwekkend.

Beeldkwaliteit

Samyang/Rokinon 35mm landschapsbeelden

Sony A7 III + Samyang AF 35mm f/1.8 | 1/640, f/5.6, ISO 100 en 1/1250, f/5.0, ISO 320.

Voor zo’n lichtgewicht en betaalbaar objectief is de Samyang AF 35mm f/1.8 veel scherper dan heeft het enig recht om te zijn.

Er wordt gezegd dat het scherper is dan de Sony 35mm f/1.8 en dit alleen al zou kunnen rechtvaardigen om voor de Samyang te kiezen als je je keuzes afweegt.

Actiefoto's van rotsklimmers gemaakt met Rokinon 35mm f/1.8

Sony A7 III + Samyang AF 35mm f/1.8 | 1/1000, f/2.0, ISO 100 en 1/500, f/2.0, ISO 320.

Hoekscherpte staat goed open en het affakkelen is verrassend goed gecontroleerd voor zo’n klein objectief met zo weinig elementen.

Voor de negen diafragmabladen voelt bokeh vloeiend aan en het fotograferen in direct zonlicht veroorzaakt slechts een lichte daling van het contrast.

Portret bij weinig licht

Sony A7 III + Samyang AF 35mm f/1.8 | 1/1000, f/1.8, ISO 100

Het enige gebied waar de Samyang AF 35mm f/1.8 enigszins moeite mee heeft, is met kleurranden als gevolg van chromatische aberratie bij het wijd open fotograferen.

Onder bepaalde omstandigheden kunnen onscherpe gebieden op de achtergrond een groene omtrek krijgen, terwijl de voorgrond een roze omtrek kan krijgen.

Meestal is het mogelijk om dit aan te pakken via bewerkingssoftware zoals Lightroom, en dit is alleen echt een probleem voor pixelpiepers of als u van plan bent om uw werk vrij groot af te drukken.

Gezien de grootte en prijs van de lens, is dit een gebied waar de overgrote meerderheid van de gebruikers meer dan blij zal zijn om compromissen te sluiten.

Samyang AF 35mm f/1.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Hier zijn nog enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Samyang 35mm f/1.8 en bewerkt in Lightroom.

Voorbeeldopnames met de Rokinon AF 35mm f/1.8 Voorbeeldopnames met de Rokinon AF 35mm f/1.8 Bos met zonlicht dat doordringt Mistig dennenbos - Rokinon AF 35mm f/1.8 Voorbeeld landschapsfoto's met de Rokinon AF 35mm f/1.8 Kei in een mistig bos

Waar voor je geld

Waar voor je geld is waar de Samyang AF 35mm f/1.8 andere objectieven te duur doet lijken. Sony-gebruikers wachtten jaren op de eerste Sony 35mm f/1.8 van het systeem en velen waren gefrustreerd dat het niet de instapoptie was die te zien was in sony’s handige vijftig.

Velen verwachtten dat Tamron er eerst zou komen, maar in plaats daarvan koos Tamron ervoor om van hun 35mm prime een f / 2.8-lens te maken met een aantal interessante macrofunctionaliteit – geweldig voor iedereen die geïnteresseerd is in het van dichtbij fotograferen van objecten, maar zeker niet het “snel-maar-niet-te-snel” glas waar gebruikers op hadden gehoopt.

Tot slot heeft Samyang een tandje bijgestoken en het objectief gemaakt waar veel Sony-fans op hebben gewacht: een betaalbare 35mm f/1.8. Het is niet alleen toegankelijk voor mensen met een krap budget, het is ook van uitstekende kwaliteit.

Tenzij je vooral de robuustere bouwkwaliteit van De Sony nodig hebt, is er geen echte reden om bijna twee keer zoveel geld uit te geven. Bespaar jezelf voor minder dan $ 400 wat geld, ruimte en gewicht en koop de Samyang AF 35mm f/ 1.8.

Controleer de huidige prijs

Samyang AF 35mm f/1.8 Test | Conclusie

Tot een paar jaar geleden waren er heel weinig opties op 35mm voor Sony-gebruikers. Samyang en Tamron introduceerden f/2.8 lenzen, Samyang is compact en Tamron geeft de voorkeur aan macrofunctionaliteit.

Maar er waren geen 35mm f/1.8-opties, wat betekent dat voor iedereen die wat meer onderwerpscheiding wilde als het ging om zaken als omgevingsportretten, de enige keuzes were de enorme, zware en veel duurdere f/1.4 objectieven van Sony en Sigma (en meer recent Samyang zelf).

Sony bracht uiteindelijk in 2019 een 35mm f/1.8 uit en met iets minder dan US $ 750 voelde het altijd een beetje duur, vooral als robuustheid en aangepaste knoppen niet van groot belang voor je zijn.

De Samyang AF 35mm f/1.8 is een fantastische aanvulling op de line-up van Sony objectieven. De prijs, autofocusprestaties en beeldkwaliteit zijn allemaal uitstekend en het testen van deze lens was een genot.

Het feit dat het compact en lichtgewicht maakt het een lens die overal mee naartoe gaat zonder een extra gedachte, en het is nog handiger gemaakt door de uitstekende clamshell case dat gaat erbij.

Het is ook een haalbare optie voor APS-C-shooters en biedt het full-frame equivalent van 52,5 mm. Sony heeft zijn eigen 35mm f/1.8 voor crop-sensor camera’s, en hoewel het optische stabilisatie bevat, is het geen lens die je goed kunt gebruiken op zowel full-frame als APS-C camera’s.

Daarentegen zou de Samyang AF 35mm f/1.8 verdubbelen als een handige vijftig wanneer hij aan zoiets als een a6500 wordt bevestigd.

Samyang heeft uitstekend werk geleverd met deze lens. 35mm prime objectieven met enorme diafragma’s zijn vaak overkill, en Sony gebruikers hebben erg geduld moeten hebben voor f/1.8 glas bij deze brandpuntsafstand.

De Samyang AF 35mm f/1.8 is zonder twijfel een van de beste lenzen die beschikbaar zijn voor Sony-camera’s.

Samyang AF 35mm f/1.8 FE

Samyang AF 35mm f/1.8 FE

Biedt scherpe, heldere beelden en uitstekende prestaties bij weinig licht, samen met een autofocusmotor die snel, stil en nauwkeurig is.

Controleer de huidige prijs