Gids voor esthetische fotografie

FacebookPinterestDelen

Esthetische fotografie is een term die een aantal verschillende betekenissen heeft, die fotografie beschrijft die “mooi” is tot afbeeldingen die artistiek uitdagend en geëngageerd zijn.

Er zijn veel verschillende opvattingen over de term, maar leren wat het kan betekenen, kan je ertoe aanzetten foto’s te maken die net zo mooi en opvallend zijn als ze complex zijn.

Als je je als fotograaf wilt ontwikkelen en beelden wilt produceren die diepte en betekenis hebben, is het de moeite waard om na te denken over wat je fotografie esthetisch kan maken en waarom het hebben van inzicht in esthetiek je foto’s kan verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is esthetische fotografie?

“Esthetisch” komt van het Griekse woord aisthētikos wat oorspronkelijk ‘van of in relatie tot de zintuigen’ betekende. Door de eeuwen heen is de betekenis van esthetiek veranderd, met name door de gedachten en geschriften van Duitse filosofen in de 18e en 19e eeuw.

Na verloop van tijd ging esthetiek verwijzen naar de aard van schoonheid, met diep complexe en filosofische discussies over wat iets mooi maakt, hoe we kunst begrijpen en hoe we het creëren.

Net als ‘kunst’ of ‘cultuur’ is ‘esthetiek’ een woord dat een aantal subtiel verschillende definities heeft, en hoewel we misschien het gevoel hebben dat we weten wat het betekent, wordt het proberen uit te leggen snel ingewikkeld.

Als je jezelf afvraagt, “Wat maakt een foto esthetisch?” houd er rekening mee dat er hele boeken zijn geschreven over het proberen te definiëren van “esthetiek”, dus er is zeker geen kort antwoord op deze vraag!

“Esthetisch” betekent niet helemaal “mooi” (hoewel het kan!) en het is ook niet gewoon “artistiek”. In plaats daarvan zit het ergens tussenin en betekent het niet noodzakelijkerwijs ook.

Bovendien zou je kunnen stellen dat een kunstwerk esthetiek kan hebben zonder echt esthetisch aantrekkelijk te zijn. Om deze reden kunt u een reeks foto’s maken die esthetisch zijn zonder dat een van hen echt aantrekkelijk is in conventionele zin.

Sommige fotografen beweren dat esthetische foto’s mooi moeten zijn, maar dit is niet altijd het geval – zie ook onze gids voor prachtige fotografie-ideeën.

Zoals je kunt zien, kan elke verklaring filosofisch worden en esthetiek is een aspect van kunst dat nog steeds wordt besproken door filosofen, kunstenaars en academici.

Op een basisniveau, als een foto esthetisch is, is het gewoon een lust voor het oog, positief van uiterlijk, opvallend en in staat om een emotionele reactie bij een kijker te triggeren.

Op een complexer niveau is esthetiek verbonden met cultuur en samenleving en hangt het af van ervaring en oordeel. Het omvat vaak technische vaardigheid, stijl en kan soms verwijzen naar concepten die niet aanwezig zijn in het kunstwerk zelf.

Voor sommigen is esthetiek iets dat oppervlakkig kan zijn, over het maken van foto’s die mooi zijn om naar te kijken, misschien het toepassen van een persoonlijke stijl en het gebruik van erkende compositieregels zoals de regel van derden, de regel van kansen, de gulden snede en meer.

Deze aanpak kan een foto creëren die aantrekkelijk en esthetisch aantrekkelijk is, maar niet noodzakelijkerwijs verder gaat dan wat er te zien is.

Op een ander niveau kan een esthetische foto een beeld betekenen dat een kijker voorbij het oppervlak brengt en vragen begint te stellen over niet alleen wat er wordt gepresenteerd, maar ook hoe we een kunstwerk zien en ervaren, of hoe we waarnemen en emotioneel voelen over een onderwerp of een concept.

Een eenvoudige momentopname van een watertoren kan bijvoorbeeld esthetisch aantrekkelijk zijn: het kan goed worden gecomponeerd, in prachtig licht worden geschoten, bewerkt om een complementair kleurenschema te benadrukken en geometrisch bevredigend aanvoelen voor de kijker.

Het kan opvallend zijn, en je kunt het prachtig laten afdrukken op fine art fotopapier, dus in veel opzichten zou je kunnen zeggen dat het een esthetische foto.

Neem met dit in gedachten de foto’s van Bernd en Hilla Becher, die meer dan vier decennia lang watertorens en kolenbunkers in heel Europa fotografeerden.

Als je een van hun foto’s op zichzelf maakt, is het gewoon een grijze, sombere foto van een enigszins vreemde structuur die in vlak en oninteressant licht is geschoten.

Als serie genomen is het echter een onderzoek naar het industriële landschap; een die deze vreemde constructies beschouwt als sculpturen met overeenkomsten en subtiele verschillen, en een inzicht geeft in de dramatische veranderingen die plaatsvonden na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Samen gezien hebben deze foto’s een griezelige schoonheid die met ons over ons verleden praat. Voor veel kijkers zullen ze niet esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ze hebben een enorme artistieke waarde en worden bewaard in permanente collecties van grote musea en kunstgalerijen over de hele wereld.

Bernd en Hilla Becher fotografeerden op grootformaatcamera’s en gebruikten een hoog niveau van vaardigheid om afbeeldingen te maken die enorme hoeveelheden details bevatten. Deze methode was zeer technisch en vereiste veel expertise.

Je zou kunnen beweren dat esthetiek in fotografie veel kennis vereist en hoewel dit vaak zal helpen, is het niet noodzakelijkerwijs fundamenteel voor esthetische fotografie.

Als parallel zou je kunnen denken aan punkmuziek die in de jaren 1970 en ’80 ontstond als reactie op de complexe, virtuoze uitvoeringen van progressieve rock.

Punk wordt gekenmerkt door anti-vaardigheid, van een afwijzing van elitaire muziek op zoek naar een rauwe esthetiek die in staat was om iets over te brengen dat authentieker was voor wat jonge mensen op dat moment meemaakten.

Deze ruwe, organische en viscerale stijl kwam voort uit echte ervaringen, en het gebrek aan verfijnde, technische expertise maakte de expressie op de een of andere manier reëler. Verkeerde noten en een gebrek aan muzikale vaardigheid waren geen barrière, maar werden in plaats daarvan onderdeel van wat de esthetiek vormde.

Wat is het verschil tussen esthetiek en stijl?

Het verschil tussen esthetiek en stijl in fotografie is subtiel en delen ervan kunnen elkaar overlappen. Het onderscheid is ook subjectief en je kunt verschillende meningen tegenkomen over hoe ze verschillen en waar de grenzen liggen.

Voor sommigen gaat stijl over het hebben van een consistentie in je werk, misschien gekenmerkt door een bepaald onderwerp, keuze van apparatuur, je bewerkingskeuzes of een manier van fotograferen.

Uw stijl kan bijvoorbeeld zijn om uw onderwerp van dichtbij en met een groothoeklens vast te leggen, of veel leidende lijnen te gebruiken om het oog van de kijker te leiden.

Als alternatief kan het gaan om specifieke kleurencombinaties, mengsels van texturen of een bepaald gebruik van licht, of dat nu in een studio, op straat of in de natuur is.

Na verloop van tijd vormt deze stijl je werk, waardoor het onderscheidend wordt. Dit is een bewuste manier van werken – het combineren van je keuze van uitrusting, onderwerp en methodologie – die je in de loop van de tijd hebt ontwikkeld om werk te creëren dat bijna een handtekening is van hoe je de wereld om je heen ziet.

Esthetiek gaat dan over hoe deze stijl een begrip vormt van wat het is dat je fotografeert – hoe verhouden je stijl en je onderwerp zich tot elkaar?

Esthetiek kan beschrijven hoe u een bepaalde stijl van fotograferen gebruikt om uw onderwerp weer te geven of ermee bezig te zijn, zodat het een reactie bij uw kijker oproept die verder gaat dan alleen het uiterlijk.

Dit hoeft niet per se een diepe, academische of filosofische reden te zijn; in plaats daarvan kan het gewoon een verbinding zijn die je stijl en onderwerpkeuze koppelt, zodat ze samenwerken.

13 tips voor het maken van esthetische fotografie

1. Ontwikkel je stijl

Stijl vormt esthetiek, en hoewel je ze misschien niet opzettelijk kunt onderscheiden, kun je bewuste beslissingen nemen over hoe je je stijl kunt ontwikkelen en ontwikkelen door middel van onderwijs en experimenten.

Het ontwikkelen van je stijl kan betekenen dat je je kennis en expertise in elk aspect van je fotografie wilt verbeteren, of het nu gaat om het leren van verschillende manieren om portretten in een studio te belichten, tot het verkrijgen van een dieper inzicht in hoe je je afbeeldingen kunt verwerken.

Je kunt je inlezen in de kleurentheorie, de basisprincipes van compositie, zoals de regel van derden, of leren over wat het betekent om in zwart-wit te werken – en meer.

Dit alles zal uw begrip verbreden en u meer potentieel geven om esthetische foto’s te maken.

2. Lees over kunstgeschiedenis

Het mariameisje klassieke kunstschilderij van Johannes Vermeer

Het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Publiek Domein.

Het opbouwen van een diepgaande kennis van de kunstgeschiedenis enDe plaats van d fotografie daarin kan ertoe leiden dat je meer reflectief bent in je werk, waardoor je een niveau van begrip en aandacht krijgt voor hoe je je foto’s maakt.

Teruggaand naar het voorbeeld van Bernd en Hilla Becher, hun werk put diep uit de mechanische aard van fotografie en hoe de wereld wordt weergegeven door middel van beelden, gebruikmakend van de geschriften van filosoof Walter Benjamin.

Dit betekent niet dat elk fotografieproject dat je onderneemt, moet worden geïnformeerd door eeuwen kunstgeschiedenis.

Als je je bewust bent van hoe kunstpraktijken zich verhouden tot je werk, kun je je als fotograaf ontwikkelen en ideeën ontdekken die je anders misschien nooit had bedacht.

Het kan in het begin intimiderend aanvoelen, maar er zijn genoeg boeken die intellectueel expansief zijn zonder pretentieus te zijn of afhankelijk van bestaande kennis.

Om te beginnen check out Manieren van kijken van John Berger. Het is kort en gemakkelijk te lezen en is een van de meest invloedrijke boeken over kunst die ooit is geschreven.

Er is een begeleidende BBC-televisieserie, gepresenteerd door Berger zelf, die een aantal complexe ideeën overbrengt, maar met een mainstream publiek heel erg in gedachten. Het is beschikbaar in vier delen op YouTube en heeft een heerlijk jaren 1970-gevoel.

3. Maak veel foto’s

Fotograaf zittend op rotsachtige rots

© Alif Ngoylung

Over het algemeen stellen succesvolle fotografen niet meteen een stijl of esthetiek vast. In plaats daarvan is het iets dat in de loop van vele jaren evolueert als gevolg van het nemen van duizenden en duizenden foto’s.

We hebben vandaag het geluk dat we, door digitaal te fotograferen, talloze foto’s kunnen maken zonder ons zorgen te hoeven maken over de kosten van het verwerken van filmrolletjes en het laten maken van afdrukken.

Dit betekent echter niet dat je zonder nadenken moet schieten. Er moet een balans worden gevonden tussen het maken van foto’s om te ontdekken wat werkt en wat niet, en het werken met een doordachte en weloverwogen aanpak.

Beide methoden hebben hun voordelen als het gaat om het bevorderen van uw fotografie.

4. Bewerk je werk

Lightroom-bibliotheek voor het verwijderen van afbeeldingen

Je kunt veel leren van het maken van een groot aantal foto’s, maar de sleutel tot deze oefening is gaan zitten om je foto’s te bewerken.

Dit betekent echter geen nabewerking, d.w.z. ermee spelen in Lightroom, voorinstellingen toevoegen of het contrast aanpassen.

Het bewerken van uw werk betekent dat u door uw afbeeldingen gaat en selecteert welke werken en welke niet.

Het doorzoeken van je successen en mislukkingen is een waardevol leerproces, zelfs als je niet altijd weet waarom je bepaalde beslissingen neemt.

Vaak hebben we een onbewust bewustzijn van waarom het ene beeld juist is terwijl het andere er een beetje naast zit, en na verloop van tijd zul je een begrip absorberen, vooral als het gaat om compositie.

Het leren van de basisprincipes van compositie kan nuttig zijn, maar heel weinig fotografen pakken hun camera op en denken bij zichzelf, “Juist, ik ga de regel van derden gebruiken voor deze foto.”

In plaats daarvan weet hun oog instinctief hoe ze moeten componeren op basis van de talloze foto’s die ze in het verleden hebben gemaakt – en waar ze in hebben gefaald.

Het bewerkingsproces is een cruciaal onderdeel van het helpen van elke fotograaf om te evolueren.

5. Experimenteer en faal

Falen is de sleutel tot progressie. Succesvolle kunstenaars en fotografen struikelen niet over een esthetiek bij het maken van hun beroemde foto’s, en het gebeurt ook niet de eerste keer.

In plaats daarvan is esthetiek het resultaat van talloze experimenten en mislukkingen gedurende een bepaalde periode, elk een belangrijk onderdeel van het proces.

Elke valse stap is een kans om te leren, de balans op te maken en vooruit te gaan.

6. Creëer een oeuvre

Surrealistische beelden van een man in achterlijk shirt

Stijl en esthetiek bestaan niet in de individuele foto van een fotograaf. Net als bij Bernd en Hilla Becher is esthetiek – gevormd door stijl – iets dat naar voren komt in een groter project, vaak gemaakt over een lange periode van tijd.

Een oeuvre wordt vaak gekenmerkt door iets waar je gepassioneerd over bent, of het nu een specifieke vogelsoort is, een protestbeweging of het documenteren hoe je eigen buurt in de loop van de tijd verandert.

Hoezeer het ook over stijl gaat, het creëren van een esthetiek kan gaan over het betrekken op een persoonlijk niveau met wat het is dat je fotografeert.

Dit gaat verder dan alleen hoe het eruit ziet en het uitbeelden in een reeks afbeeldingen. Het gaat erom te duiken in wat het is dat het onderscheidend en uniek maakt, en je foto’s te gebruiken – en fotografische stijl — om zijn verhaal te vertellen.

7. Vertel een verhaal

Samenstelling in zwart-wit van persoon en windgeblazen plastic plaat

Soms lijkt het erop dat fotografie in twee categorieën kan worden onderverdeeld: de eerste categorie is gemaakt van afbeeldingen die zich bezighouden met het oppervlak, waardoor iets ontstaat dat wordt geabsorbeerd met uiterlijk en zonder verdere interesse.

De tweede categorie fotografie bestaat uit beelden die respectvol omgaan met het onderwerp, op zoek naar een empathische verbinding tussen de kijker en wat wordt afgebeeld die verder gaat dan alleen het uiterlijk.

Het is duidelijk dat dit een vereenvoudiging van fotografie is, en deze reductieve manier van kijken kan elitair zijn. Bovendien is het feit dat fotografie kan worden ontkoppeld en alles over het oppervlak gaat, een groot deel van de reden waarom het medium zo krachtig is.

Fotografie beschouwen als gekenmerkt door deze twee categorieën kan echter een nuttige manier zijn om ernaar te kijken als je jezelf wilt uitdagen om verder te gaan in je werk.

In die zin betekent het vertellen van een verhaal niet noodzakelijkerwijs het creëren van een verhaal; het gaat eerder om het bieden van een visuele brug die de kijker dichter bij het begrijpen van de ervaring van een persoon brengt, of de processen achter wat er wordt afgebeeld.

Het betekent tijd doorbrengen, onderzoek doen en contact maken met je onderwerp, in plaats van er gewoon in te springen, een foto te maken, deze op sociale media te plaatsen en vervolgens verder te gaan.

8. Bezoek musea en kunstgalerijen

Untitled Rayograph (links) en Lampshade (rechts) van Man Ray.

Untitled Rayograph (links) en Lampshade (rechts) van Man Ray. Publiek Domein.

Net zoals leren over kunstgeschiedenis nieuwe wegen kan openen, kan jezelf onderdompelen in werk dat uitdagend is.

Veel reizen naar kunstmusea en fotografiegalerijen kunnen verwarrend zijn, maar jezelf blootstellen aan nieuwe ideeën en het doordrukken van de uitdagingen van vreemde en verwarrende concepten kan ideeën aanwakkeren.

Het kan voelen dat galeries graag grote woorden en schijnbaar pretentieuze uitleg gebruiken, maar de overgrote meerderheid van de bezoekers is net als de rest van ons: we gaan met beperkte kennis over het onderwerp en het kost wat tijd en moeite om grip te krijgen op wat er aan de muren is opgehangen.

Het is de moeite waard; gevestigde kunstenaars kijken altijd naar het werk van anderen voor inspiratie, niet alleen in termen van wat te creëren, maar de esthetiek achter hoe het kan worden gemaakt.

9. Ga op workshop met een van je favoriete fotografen

Gevestigde fotografen geven vaak workshops die openstaan voor iedereen en uitstekende mogelijkheden kunnen zijn om zoveel mogelijk te absorberen, niet alleen in termen van praktische technieken, maar ook in hoe de fotograaf zijn werk als kunstenaar benadert.

De beste fotografen hebben de neiging om ongelooflijk gul te zijn met hun tijd en het bijwonen van workshops kan enorm nuttig zijn als het gaat om het ontwikkelen van je eigen werk.

10. Ontvang een portfoliobeoordeling

Landschapsbeeld van bergen en wolken

Als je een workshop niet kunt bijwonen, bieden veel fotografen – en curatoren – portfoliobeoordelingen aan waar ze je werk zullen bekijken en vervolgens met je zullen gaan zitten om te bespreken wat werkt, wat niet werkt en waar ze vervolgens naartoe moeten gaan.

Deze beoordelingen kunnen een eye-opening zijn, en hoewel je jezelf misschien openstelt voor enkele gedachten over waarom sommige van je werk niet zo goed is als je had gehoopt, ontvang je ook een heleboel ideeën over waar je het vervolgens naartoe kunt brengen en de sessie geïnspireerd kunt beëindigen om te gaan fotograferen.

Zie ook: hoe maak je een fotografie portfolio.

11. Krijg feedback van vrienden en familie

Onze vrienden en familieleden hebben onze vooruitgang door de jaren heen gevolgd, en hoewel ze misschien niet de expertise van een gevestigde kunstenaar of curator hebben, zijn hun meningen net zo waardevol.

Bespreek je ideeën, stuur ze foto’s en blijf om feedback vragen over welke afbeeldingen volgens hen het beste werken.

Als je er zeker van bent dat ze constructief kunnen zijn in hun kritiek, kun je ook vragen naar gedachten over welke afbeeldingen ze niet zo leuk vinden.

Zoals besproken, kan het leren van je mislukkingen enorm waardevol zijn, maar we kunnen zo verstrikt raken in onze eigen bubbel dat we enigszins blind worden voor onze eigen beelden.

12. Krijg feedback van sociale media

Screenshot Instagram-account

Sociale media kunnen een brutaal en frustrerend platform zijn als het gaat om het zoeken naar validatie voor ons werk als fotografen, maar met de juiste aanpak kan het een nuttig hulpmiddel zijn bij het ontwikkelen van uw esthetiek.

Het is verleidelijk om te denken dat sociale media een portfolio zijn, maar dit kan beperkend zijn, waardoor we niet preshet creëren van wat we zien als onze “mindere” foto’s, en het creëren van een vleugje angst in ons dat we constant onze beste foto’s moeten plaatsen.

Natuurlijk is dit gewoon niet mogelijk als je regelmatig post.

Probeer op te geven om alleen je beste afbeeldingen te plaatsen. Kijk in plaats daarvan naar sociale media als een plek om de evolutie van je werk te documenteren en als een platform om nieuwe ideeën uit te testen.

Op deze manier kunnen platforms zoals Instagram en 500px – waar kijkers de neiging hebben om snel te vergeten wat ze zojuist hebben gezien – kansen zijn om een reactie te meten en feedback te zoeken.

Dit kan veel gezonder zijn voor u als fotograaf, maar ook aantrekkelijker zijn voor uw publiek.

13. Vind uw niche

Afbeelding van persoon gedrapeerd in rode stof die in stedelijke omgeving loopt

Het is duidelijk dat je een enthousiasme hebt voor fotografie, maar het vestigen van een esthetiek in je werk kan zo eenvoudig zijn als het hebben van een echte passie voor een bepaald onderwerp.

Hoewel het je foto’s niet automatisch iets anders zal geven, zal alles wat hierboven wordt vermeld, vloeien voort uit het feit dat je wordt gedreven door wat je fotografeert.

Laatste woorden

Esthetische fotografie is geen eenvoudig concept en er kan veel discussie zijn over wat de term zelfs betekent.

Wat je er ook van vindt, als je je bewust bent van je werk en hoe esthetiek in de fotografie functioneert, kun je je ontwikkelen als fotograaf en nieuwe wegen voor creativiteit bieden.

Als je je gedachten wilt toevoegen of als je vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer