Hoe dramatische belichting in portretten te maken

Wanneer je door Instagram scrolt, zul je waarschijnlijk merken dat de portretten die je aandacht trekken vaak degenen zijn met dramatische belichting.

Als portretfotograaf kun je licht gebruiken om de juiste sfeer te creëren. Wanneer je dramatische verlichting gebruikt, communiceer je een sfeer en intentionaliteit – het is niet voor schoonheids- of glamourfoto’s.

Dus als dit de stijl van fotografie is waarop je je wilt concentreren, en je vraagt je af “Hoe krijg je dramatische belichting?”, dan is dit het artikel voor jou.

Hier vindt u verschillende fotografieverlichtingstips die u zullen helpen, ongeacht uw apparatuur.

Het is een handige gids voor beginners zonder speciale verlichtingsuitrusting en meer gevorderde fotografen die deze techniek onder de knie willen krijgen met verschillende verlichtingsapparatuur.

Zoals altijd vind je ook tal van voorbeelden om de verschillende technieken visueel te demonstreren en je geïnspireerd te houden.

Laten we erin duiken!

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is Dramatische Verlichting?

Dramatische verlichting is een stijl die voortkomt uit een kunsttechniek die clair-obscur – wat zich letterlijk uit het Italiaans vertaalt als licht-donker. Het is ontstaan in de Renaissance en heeft tot op de dag van vandaag veel kunstenaars beïnvloed. U kunt Chiaroscuro verlichting hier zien.

Deze belichtingstechniek wordt veel gebruikt in portretfotografie. Je kunt enkele beroemde voorbeelden zien in de werken van Annie Leibovitz en Robert Mapplethorpe.

Het idee is om sfeer te creëren en het volume te intensiveren door middel van een gedurfd contrast tussen de hooglichten en de schaduwen. Dit kan worden gedaan rekening houdend met verschillende kenmerken van licht.

 • Helderheid – dit verwijst naar de intensiteit van het licht. Als je een deel van de foto hebt waar een zeer fel licht is en een ander met zeer weinig licht, creëer je dramatische verlichting , bijvoorbeeld in low-key afbeeldingen.
 • Tegenstelling – wanneer de lichtbron het onderwerp vanuit dezelfde hoek raakt, creëert dit een zogenaamd hard licht omdat het diepe en goed gedefinieerde schaduwen creëert.

Wanneer u een van deze concepten gebruikt – of ze samen combineert – kunt u een breed scala aan looks creëren voor dramatische portretten.

Laten we eens kijken hoe u dit kunt doen.

7 manieren om dramatische verlichting te creëren

Als je jezelf nog steeds afvraagt: “Hoe krijg je dramatische verlichting?”, zijn hier 7 leuke manieren om te proberen studio-achtige dramatische verlichting na te bootsen in het comfort van je eigen huis.

1. Gebruik natuurlijk hard licht

Afbeeldingen met natuurlijk hard licht

Credit: Juri Gianfrancesco (links) / Muhammadtaha Ibrahim Ma’aji (rechts)

Zoals ik al eerder zei, is een lichtbron met hoog contrast er een die je onderwerp vanuit dezelfde hoek belicht – wat gebeurt met direct zonlicht.

Ik weet zeker dat je hebt gehoord dat je op een zonnige dag nooit ’s middags portretten moet maken, omdat het sterke schaduwen creëert, toch?

Nou, dat is precies wat je nodig hebt als je dramatische verlichting wilt creëren! Je moet gewoon creatief zijn om een goed dramatisch portret te maken in plaats van een onflatteus portret.

Als u uw model bijvoorbeeld onder een boom plaatst, zal er hard licht door de bladeren gaan, waardoor een interessant patroon over uw onderwerp ontstaat.

Anders kunt u natuurlijk hard licht binnenshuis gebruiken door raamlicht te gebruiken. Dit geeft je ook de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan met de schaduwen.

Tijdens een zonnige dag is het licht direct en hard, wat donkere en goed gedefinieerde schaduwen creëert – bekijk onze gids voor zomerfotografie voor voorbeelden.

2. Creëer kunstmatig hard licht

Omdat een kleine lichtbron hard licht creëert, kan bijna elk kunstlicht goed werken voor uw dramatische portretten. Er zijn tal van voorbeelden – sommige zijn professionele verlichtingsapparatuur en andere zijn dingen uit uw huis.

Hier zijn enkele ideeën om je te laten inspireren.

 • Gebruik bureaulampen of een gloeilamp.
Man die achter een bureaulamp zit

Credit: Yuri Manei

 • Gebruik een computer, een tv, een telefoon of een ander apparaat dat licht uitzendt.
Elektronica kan worden gebruikt als lichtbron zoals in deze voorbeeldfoto

Bron: Daniel Radford

 • Gebruik feeënlichtjes.
Fotoshoot van een meisje dat feeënlichtjes vasthoudt

Bron: Myicahel Tamburini

 • Gebruik fotografische flitsers of flitsers voor een professioneel studioportret.
Zwart-wit portret van een vrouw met bril

Bron: Richard Jaimes

Het gebruik van hard licht kan bijzonder effectief zijn wanneer u edginess wilt creëren in genres zoals fitnessfotografie, waar de harde hooglichten en schaduwen kunnen helpen de spieren van het model te definiëren.

 • Straatverlichting gebruiken

Alleen omdat het kunstlicht is, betekent dit niet dat je het moet maken of besturen.

U kunt het beschikbare licht ook in een bepaalde scène gebruiken, bijvoorbeeld straatverlichting.

Foto van een man die rookt in stemmig licht

Bron: Dima Valkov

3. Verplaats de lichtrichting

De manier waarop je het licht positioneert heeft een grote invloed op het creëren van hooglichten en schaduwen. Er zijn verschillende lichtpatronen die dramatisch licht creëren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

 • Achtergrondverlichting

Wanneer je het licht achter het onderwerp plaatst, creëer je een randlicht dat een zeer sterke highlight creëert.

Als je dat als enige lichtbron laat, creëer je een silhoueteffect zoals je dat in het onderstaande voorbeeld ziet.

Als u echter wat details over het onderwerp wilt hebben, kunt u een reflector of een tweede licht met minder flitskracht aan de voorkant plaatsen.

Voorbeeld van randlicht dat in de fotografie wordt gebruikt

Bron: Christian Holzinger

 • Zijverlichting

U kunt slechts één lampje gebruiken om uw model aan de ene kant te verlichten, maar niet aan de andere kant.

Om het effect te intensiveren, kunt u aan de andere kant wat negatieve vulling toevoegen (u kunt leren hoe u dit kunt doen met een verlichtingsmodifier in tip nummer 4).

Zwart-witfoto van een meisje dat dramatisch achterover leunt

Bron: Fillipe Gomes

 • 45 graden

Een van de meest populaire belichtingstechnieken voor portretten is het positioneren van het licht in een hoek van 45 graden ten opzichte van het onderwerp.

Dit betekent dat het een beetje opzij en boven het hoofd moet zijn.

B&W portret van een man

Bron: Sam Burriss

Als de achtergrond te dichtbij is, ziet u mogelijk de schaduw van uw onderwerp. Om dit te voorkomen kun je het onderwerp scheiden van de achtergrond of een zwarte achtergrond gebruiken.

 • Frontverlichting

Afhankelijk van of u een modifier gebruikt of niet (zie hieronder), kan verlichting van de voorkant dramatische resultaten opleveren – het licht van een harde lichtbron zoals een kale flitser of de zon na de middag zal sterke hooglichten en schaduwen creëren.

4. Kies de juiste lichtmodifiers

Lichtstraal die het oog van een vrouw verlicht

Bron: Bianca Salgado

Alleen omdat de meeste flitsers en flitsers een hard licht creëren zonder een modifier te gebruiken, betekent dit niet dat je ze niet kunt gebruiken om het licht te vormen en te richten – je hoeft alleen maar te weten welke modifiers je moet gebruiken.

 • Honeycombs

Dit accessoire past voor de flitser of stroboscoop om het licht te richten. Zoals de naam al zegt, is het een honingraatvormig raster dat de lichtstraal beperkt. Ze komen in verschillende gradaties – hoe kleiner het in graden is, hoe smaller het licht zal zijn.

 • Snoet

Dit is een cilinder of een afgeknotte kegel die u aan elke lichtbron kunt bevestigen om de bundel scherp te stellen. Met andere woorden, het geeft een kleinere cirkel van licht. Het geeft meer gedefinieerde randen dan de honingraat.

 • Schuurdeuren

Wanneer u schuurdeuren op uw licht plaatst, kunt u voorkomen dat het licht in een bepaalde richting gaat. Elke flap werkt als een vlag die het licht blokkeert. Ze worden gebruikt om morsen te voorkomen.

 • Vlaggen

Vlaggen werken net als de schuurdeuren, behalve dat ze volledig onafhankelijk zijn. Het zijn grote vellen ondoorzichtig materiaal die het licht blokkeren.

Ze kunnen ook worden gebruikt voor negatieve vulling. Dit betekent dat je ze aan de andere kant van een lamp kunt plaatsen om het licht te absorberen en te voorkomen dat het terugkaatst op het onderwerp.

 • Paraplu

Het kan moeilijk zijn om het licht van een paraplu te regelen, omdat het meestal werkt om het licht gelijkmatig over een onderwerp te verspreiden en te verspreiden. Echter, gebruikt in conjuMet vlaggen kan een paraplu nog steeds helpen bij het creëren van dramatische verlichting.

Fotografen kunnen een paraplu gebruiken als een shoot-through of als een reflecterend apparaat – met de meeste van hen kunt u beide doen door eenvoudigweg de hoes te verwijderen.

 • Softbox

Net als bij de paraplu heeft licht de neiging om meer uit een softbox te ‘morsen’, waardoor het moeilijker te controleren is – dit is waar vlaggen binnenkomen. U kunt meer te weten komen in onze gids over waarom fotografen softboxen gebruiken.

5. Exposeer voor de hoogtepunten

Portret met belichte hooglichten

Bron: Nicola Fioravanti

Omdat dramatisch licht erg contrastrijk is, zal het moeilijk zijn voor uw camera om het goed te krijgen in de automatische modus.

Dit komt omdat uw camera standaard het licht van de hele scène leest en tot een gemiddelde komt. Als gevolg hiervan heb je onderbelichte hooglichten en overbelichte schaduwen , waardoor het contrast dat je aan het creëren was, wordt gedood.

Om de juiste belichting bij dramatische belichting te krijgen, moet u de controle over uw camera-instellingen overnemen. Anders krijg je een saaie foto in plaats van een dramatisch portret.

Ik zal uitleggen hoe je de juiste belichting kunt krijgen met handmatig en semi-automatisch – op deze manier kun je kiezen op basis van je vaardigheidsniveau.

 1. Het eerste dat u moet doen, is uw camera instellen op de spotmetingsmodus. Dit vertelt het waar de informatie moet worden verzameld om het beschikbare licht te meten.
 2. In de meeste camera’s meet de spotmetingsmodus het gebied in het midden. Dus, zodra je het hebt ingesteld, plaats je de heldere delen van je foto in het midden van het frame (je zult je later zorgen maken over het kadreren).
 3. Druk vervolgens de sluiter half in om de meting te zien.
 4. Begin met het instellen op ISO 100 – dit voorkomt ruis. Kies vervolgens het juiste diafragma op basis van de gewenste scherptediepte.
 5. Pas tot slot de sluitertijd aan totdat je de lichtmeter in het midden hebt. Zorg ervoor dat het niet langzaam genoeg is om camerabewegingen te veroorzaken.

Zodra u de juiste camera-instellingen hebt, kunt u de scène opnieuw kaderen en uw foto maken. Wanneer je dit doet, heb je de hooglichten goed belicht en de rest heeft diepe schaduwen.

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het gebruik van uw camera in volledige handleiding, kunt u elke semi-automatische modus gebruiken en deze corrigeren met belichtingscompensatie.

Als u de camera bijvoorbeeld instelt op de P-modus, bepaalt deze welk diafragma en de sluitertijd het beste zijn. Maak de eerste afbeelding om te zien hoe het eruit ziet.

Als je denkt dat het niet de juiste stemming krijgt omdat de schaduwen niet donker genoeg zijn, pas dan -1 of -2 stappen toe in belichtingscompensatie.

Heeft belichtingscompensatie invloed op Raw-bestanden? Nee, absoluut niet, want de belichting wordt ingesteld door de parameters die je al hebt geselecteerd (tijdens het fotograferen) voor diafragma, sluitertijd en ISO.

6. Bewerk je portretten voor dramatische belichting

Drama toevoegen in postproductie met behulp van toonschuifregelaars

Bron: Alazik Maulana

Nabewerking is een belangrijk onderdeel van dramatische belichting – het is alsof je de film ontwikkelt. U kunt dit doen in elke fotobewerkingssoftware van uw keuze (ik heb Lightroom gebruikt voor demonstratiedoeleinden).

Het idee is om een contrastrijk beeld te krijgen, dus dat is wat je uit je nabewerking wilt halen. De eenvoudige manier om dit te doen, is door de schuifregelaar Contrast te gebruiken en deze op te zetten – dat geeft u echter niet veel controle.

Probeer in plaats daarvan afzonderlijke schuifregelaars te gebruiken. Sleep de hooglichten en het wit naar rechts om de lichte delen van de afbeelding helderder te maken.

Sleep vervolgens de schaduwen en de zwarttinten naar links om ze donkerder te maken. Het exacte bedrag hangt af van elke foto en van uw persoonlijke stijl.

Een andere manier om dit te doen is door de Tone Curve te gebruiken. Dit geeft je de meeste controle, maar het is moeilijker te gebruiken. Als u echter zeker bent van het gebruik van deze tool, ga uw gang.

7. Maak dramatische belichting in Photoshop

Drama toevoegen aan een afbeelding in Photoshop

Bron: Tainá Bernard

Als je in RAW-formaat fotografeert – wat ik ten zeerste aanbeveel – kun je beginnen met wat bewerkingen, zoals het verminderen van de belichting en het verhogen van het contrast door de hooglichten en wit te duwen en de schaduwen donkerder te maken. U kunt het Camera Raw-filter gebruiken als uw afbeelding in JPEG staat.

Je kunt ook een vignet toevoegen als je de randen donkerder wilt maken – sommige foto’s zullen hiervan profiteren, andere niet, dus probeer het gewoon uit en beslis.

Accepteer de aanpassingen en open uw afbeelding in Photoshop. Voeg hier een nieuwe laag toe en wijzig de overvloeimodus in Zacht licht. Hier kunt u zwart schilderen wat u donkerder wilt maken en wit alles wat u lichter wilt maken.

U kunt ook een verloop uitvoeren om een gericht licht te simuleren.

Dit is het belangrijkste proces – however, je kunt zoveel retouches toevoegen als je wilt aan deze basis. U kunt bijvoorbeeld wat ontwijken en branden om het contrast in het gezicht te vergroten.

U kunt dit doen door een aanpassingslaag voor curven toe te voegen om de afbeelding lichter te maken. Maskeer vervolgens de laag en schilder alleen de delen waar u wilt ontwijken.

Voeg daarna een tweede curvecorrectielaag toe en maak de afbeelding donkerder om specifieke gebieden te branden. U kunt ook het gereedschap Blend If gebruiken om de aanpassingen alleen in een bepaald toonbereik toe te passen : zie onze handleiding voor het overvloeien van lagen in Photoshop.

Ten slotte kunt u desgewenst wat kleurversteviging doen door een aanpassingslaag voor kleuropzoeking toe te voegen of een gesplitste toning uit te voeren.

Is ontwijken en branden noodzakelijk voor alle foto’s? Zeker niet, maar het kan nog steeds helpen om impact toe te voegen aan uw portretfoto’s als ze spaarzaam worden gebruikt.

Laatste woorden

Ik hoop dat je deze belichtingstechnieken leuk vond om drama aan je portretten toe te voegen. Het creëren van dramatisch licht kan echt helpen om iets speciaals te brengen in een anders gewone opname van het gezicht van je onderwerp, dus zorg ervoor dat je het eens probeert.

Laat het ons weten in de comments of ze nuttig waren of als je vragen hebt – we horen graag van je!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer