Hoe de maan te fotograferen

FacebookPinterestDelen

Als we aan astrofotografie denken, denken we meestal aan het fotograferen van de Melkweg. Er komt echter veel meer kijken bij hemelfotografie, waaronder het maken van geweldige foto’s van de maan.

Dat roept de vraag op: “Hoe maak je goede foto’s van de maan?”

Het fotograferen van de maan vereist een beetje kennis over de beste uitrusting, de juiste camera-instellingen en enkele stappen voor het maken van de opname.

(Je moet ook het een en ander weten over de fasen van de maan om het verschil te zien tussen een halve maan en een nieuwe maan.)

In onze gids voor het fotograferen van de maan geven we je alle tips die je nodig hebt om er vanavond op uit te gaan.

Het duurt niet lang of je maakt adembenemende beelden van de volgende Volle Maan, Wassende Maan of Supermaan, dus laten we erin duiken!

Inhoudsopgave

12 Maan Fotografie Tips

Weten hoe je de maan moet fotograferen, houdt iets meer in dan alleen je camera naar de hemel richten. Ongeacht het vastleggen van de close-up details van een volle maan of de stadia van een maansverduistering, er is veel te weten.

Daarom hebben we deze 12 maanfotografietips samengesteld. Met hen kunt u een stapsgewijze aanpak volgen bij het voorbereiden van de juiste camera-uitrusting, het gebruik van de juiste camera-instellingen en al het andere dat bij maanfotografie komt kijken.

Waarom zou NASA al het plezier moeten hebben met hun gigantische telescopen en fancy apparatuur? Je kunt ook geweldige foto’s van de maan maken – dus laten we erin gaan.

1. De beste uitrusting voor maanfotografie

astrofotograaf-uitrusting

Camera-apparatuur van landschaps- en maanfotograaf Ivan Pedretti.

Het is zeker mogelijk om een foto van de maan te maken terwijl je over straat slentert met je telefoon in de hand, maar om een echt majestueuze foto van de maan te maken, heb je iets meer fotografie-uitrusting nodig dan dat.

De juiste camera, lenzen en accessoires zijn wat je nodig hebt voor verbluffende maancomposities. Bovendien, zoals we zullen ontdekken, gaat die smartphone toch een cruciale rol spelen in je opname van de maan.

 • Fototoestel

Als het gaat om het fotograferen van een hemelse gebeurtenis, heb je een camera nodig die geschikt is voor de taak. Ongeacht het fotograferen van de Melkweg, sterrensporen of de maan, de juiste camera zorgt ervoor dat je elke keer perfecte foto’s hebt.

Voor maanfotografie heeft uw digitale camera een paar functies nodig, met name handmatige instellingen. U moet echter eerst beslissen of u met een DSLR-camera of een spiegelloze camera gaat fotograferen.

Een DSLR-camera of een spiegelloze behuizing is zeer geschikt voor maanopnamen, dus wees niet bang om alles te gebruiken wat je bij de hand hebt.

DSLR-camera’s werden tientallen jaren voor dit genre gebruikt omdat ze een uitzonderlijke beeldkwaliteit leveren bij weinig licht.

Wat de sensor betreft, zal full-frame of bijgesneden goed werken – in sommige situaties zijn bijgesneden sensorcamera’s echter beter voor dit genre vanwege de cropfactor.

Bijgesneden sensoren zijn kleiner dan een full-frame sensor en ze hebben een cropfactor bij het berekenen van het werkelijke bereik van een lens.

Zo beschikt de Canon 90D over een cropped APS-C sensor met een cropfactor van 1,6x. Elke lens die u op de 90D plaatst, vergroot het bereik met 1,6x. Een 200mm lens geplaatst op de 90D bereikt een bereik gelijk aan een 320mm lens (200m x 1.6 crop factor).

Wanneer je de maan fotografeert met een cropsensor, geeft een lange lens je een groter bereik – vooral als je close-ups van het oppervlak van de maan wilt.

Fotografeer je liever met een full frame spiegelloze camera, dan is de Sony Alpha A7R IV ideaal. Het beschikt over een full-frame 61-megapixelsensor die een ongelooflijke hoeveelheid details vastlegt.

Bovendien heeft de a7R IV een standaard ISO-bereik van 100 tot 32000 en een uitgebreid bereik van 50 tot maar liefst 1024000. De Sony is een van de beste spiegelloze camera’s voor foto’s bij weinig lichtografie, inclusief landschap en astrofotografie.

Spiegelloze camera’s kunnen uitzonderlijk goed omgaan met situaties met weinig licht dankzij betere ISO en opnameprestaties bij weinig licht.

Ongeacht welke u kiest, zorg ervoor dat uw camera een hoog dynamisch bereik (DR) heeft. Dynamisch bereik is de term die wordt gebruikt om te beschrijven hoe goed een camera details vastlegt in de donkere gebieden van een scène. Plus, hoe goed het omgaat met hoogtepunten zonder overbelichte gebieden in uw afbeeldingen te veroorzaken.

Bij het fotograferen van de maan kunt u met een hoog dynamisch bereik het licht van de maan vastleggen zonder het detail op het oppervlak te verliezen.

Als u de maan als een kritisch element in een nachtlandschap opneemt, legt de camera DR de details vast in de donkere gebieden van de compositie.

Omdat je de maan meestal ’s nachts in een verduisterd landschap fotografeert, moet je camera een goed beheer bij weinig licht en ISO hebben.

ISO is een element van de belichtingsdriehoek (samen met sluitertijd en diafragma). Het bepaalt hoe gevoelig de camerasensor is voor licht. In een donkere scène verhoogt het verhogen van de ISO het vastgelegde licht en verbetert het de algehele belichting van de foto.

Als u echter de ISO te hoog kiest in een donkere omgeving, kan de camerasensor problemen ondervinden bij het identificeren van details in diepe schaduwgebieden. Hierdoor weet de sensor niet goed hoe hij de pixels moet lezen en laat hij vaak rommelige clusters van pixels achter in het beeld.

Dit is beter bekend als ruis en is een gevolg van een te hoge ISO of een camera die iso niet effectief beheert. Voor maanfotografie is een camera met uitstekende prestaties bij weinig licht en ruisbeheer het beste.

Bekijk onze gids voor de beste camera voor fotografie bij weinig licht voor meer informatie.

 • Lens

Een cruciaal onderdeel van het kiezen van je kit voor maanfoto’s is om de vraag te stellen: “Welke lens is goed voor maanfotografie?”

Om dat te beantwoorden, moeten we een stap teruggaan naar uw beslissing over een DSLR-camera of spiegelloze camera en een full-frame of bijgesneden sensor.

Als je hebt besloten om door te gaan met een dslr-camera met bijgesneden sensor, zoals de Canon 90D, heb je een breed scala aan lenzen tot je beschikking – een zoomlens geeft je meer flexibiliteit.

Om close-ups van de maan te krijgen, zodat je de details van het oppervlak kunt zien, heb je een hoogwaardige zoomlens nodig – zelfs rekening houdend met de 1,6x cropfactor van de camera.

Het hebben van een groter bereik van telelenzen voorkomt dat u uw maanfoto’s later in bewerkingssoftware moet bijsnijden, wat de beeldkwaliteit en algehele resolutie zou verminderen.

De Canon EF 75-300mm f/4 – 5.6 is een geweldige telelens die een uitzonderlijke beeldkwaliteit levert. In combinatie met de Canon EOS 90D DSLR-camera strekt de zoombrandpuntsafstand zich uit tot 120-480 mm, waardoor de maan super dichtbij komt.

De tweede optie om te overwegen is de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM telelens. Dit beest levert een uitstekende beeldkwaliteit en de cropfactor wordt omgezet in 160-640mm.

Het is supertelelengebied en je zou bijna de maanlandingsplaats vinden met die brandpuntsafstand!

Als de Sony a7R IV spiegelloze digitale camera jouw keuze is, heeft Sony een uitzonderlijke line-up van lenzen voor dit soort werk.

Een geweldige teleoptie voor maanfotografie is de Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS lens. In combinatie met de Sony A7R IV is de brandpuntsafstand van 70-300 mm perfect om lekker dicht bij de maan te komen.

Bovendien, omdat de A7R IV een 61MP-sensor heeft, kunt u uw afbeeldingen nog steeds bijsnijden en geen merkbare resolutie verliezen.

Als u op zoek bent naar andere aanbevelingen voor lenzen om astrofotografie te maken met uw Sony-camera, bekijk dan ons artikel hier.

Als je een kitlens hebt, stel je waarschijnlijk de vraag: “Hoe fotografeer je de maan met een 18-55mm-lens?” … en dit roept een uitstekend punt op; je hebt geen enorme telelens nodig om de maan te fotograferen.

Niet elk shot van de maan hoeft een close-up te zijn. Het opnemen van de maan in een landschapsopname overdag of ’s nachts resulteert in ontzagwekkende beelden.

Met een 18-55mm lens kun je maanbeelden samenstellen waarbij de maan boven een bergketen of een uitgestrekt bos staat.

De groothoekmogelijkheden van deze lens bieden veel creatieve expressie in hoe je in een compositie op de maan scherpstelt.

 • Driepoot

Elke vorm van hemelfotografie, vooral ’s nachts, vereist een statief.

Bij het fotograferen van de maan gebruik je vaak langere sluitertijden om de hele compositie te belichten en details vast te leggen.

De grootste uitdaging voor fotografen tijdens fotografie bij weinig licht is het stilhouden van een camera bij het fotograferen met lage snelheden. Zelfs de kleinste hobbel of bries zal de camera voldoende schudden om te verpesten een lange belichtingstijd.

De meeste fotografen kunnen een camera niet langer dan 1/8 sluitertijd houden – laat staan op enkele seconden.

De eenvoudigste manier om dit te beheren is met een stevig en stabiel statief. Het opnemen van een statief in je fotografiekit is waarschijnlijk essentiëler dan de camera zelf. Als je de camera niet stil kunt houden, kun je net zo goed proberen foto’s te maken met een baksteen.

Statieven zijn er in alle verschillende soorten en maten, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste.

De meest cruciale factor is om ervoor te zorgen dat het statief is geclassificeerd om het tandwiel te dragen dat u erop wilt monteren.

Als uw camera 600 g (1,3 lb) weegt en uw lens 1 kg (2,2 lb), is het gecombineerde gewicht 1,6 kg (3,5 lb). Je statief moet worden beoordeeld om ten minste dit gewicht te ondersteunen – het is altijd beter om er een te krijgen die meer kan vasthouden om ervoor te zorgen dat het stabiel is en niet op de rand van instorten staat.

De volgende factor is uw beoogde gebruik van het statief. Als u van plan bent om vanuit uw achtertuin te werken, is het hebben van een draagbaar statief minder kritisch. Als u echter van plan bent om te reizen en zelfs naar een afgelegen locatie te wandelen, dan is de draagbaarheid van uw statief essentieel.

Het sjouwen met zware spullen haalt de vreugde uit de ervaring.

Gelukkig hebben statieffabrikanten zich hierop voorbereid met statieven gemaakt van legeringen zoals aluminium en koolstofvezel – zie hier voor enkele betaalbare koolstofvezelstatieven.

Een schitterend voorbeeld van een geschikt statief voor maanfotografie is de 3 Legged Thing Leo 2.0 + AirHead Pro Lever kit.

Hij is gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft poten die in vijf secties inklappen. De 3 Legged Thing Leo vouwt van 14 “(35cm) tot 58” (147cm); in staat zijn om het in te klappen en vanuit een zittende positie te werken, is uitstekend voor lange nachten uit het fotograferen van de maan.

Bovendien past dit met een lengte van slechts 14 ” netjes in een camerarugzak of riem aan de onderkant van een tas. Het belangrijkste is dat Leo 2.0 slechts 4 pond (1,85 kg) weegt, maar maar liefst 66 lb (30 kg) of een middelgroot kind ondersteunt.

 • Ontspanknop op afstand

Zoals gezegd zal zelfs de kleinste hobbel tijdens het vastleggen van een lange belichtingstijd resulteren in camerabewegingen. Camerabeweging staat gelijk aan wazige foto’s van de maan.

Hoewel een stabiel statief een camera stil houdt tijdens de belichting, is er nog steeds het probleem van het indrukken van de sluiterknop. Zelfs het indrukken van de sluiterknop om een foto te maken kan een hobbel veroorzaken – hoe voorzichtig je ook bent.

Een manier om camerabewegingen te voorkomen terwijl u op de sluiterknop drukt, is door de zelfontspannerfunctie van het cameramenu te gebruiken.

Maar verreweg de meest populaire manier om de sluiter op afstand te activeren, is met een externe ontspanmechanisme.

Vroeger gebruikten astrofotografen een ontspankabel waarbij een lange kabel in de bovenkant van de sluiterknop werd geschroefd. Aan de andere kant zou een plunjer naar beneden worden geduwd en de kabel zou de knop indrukken.

Nu vertrouwen we op meer geavanceerde oplossingen zoals Bluetooth of draadloze afstandsbedieningen.

Voor Canon-fotografen kun je met de Canon RC-6 draadloze afstandsbediening de sluiter activeren vanaf maximaal 15′ (4.8m) afstand. Het is een eenvoudig apparaat dat koppelt met uw camera en wordt gebruikt om de trigger af te vuren en spiegelvergrendelings- en lampmodi te activeren.

De meeste spiegelloze cameramerken hebben bijbehorende smartphone-apps die via Bluetooth met de camera worden gekoppeld. Met deze apps kunt u een reeks functies uitvoeren, waaronder het wijzigen van ISO, sluitertijd en zelfs diafragma – plus het sluiten van de sluiter.

 • Equatoriale Tracker

Een equatoriale tracker, of stertracker, is een apparaat dat verbinding maakt met het statief. De camera wordt vervolgens op de star tracker gemonteerd in plaats van direct op het statief.

Met functie-instellingen kan de equatoriale tracker worden uitgelijnd met de polaire as aan de nachtelijke hemel. Het gebruikt vervolgens motoren om de camera te bewegen en een hemels element zoals de maan te volgen.

Het doel van de tracker is om de rotatie van de aarde en de maan te compenseren. Omdat de camera altijd direct op de maan gericht is, kun je lange belichtingen vastleggen zonder de rotatie die ervoor zorgt dat je beelden van de maan wazig worden.

Een populaire keuze voor starttrackers is het Sky-Watcher Star Adventurer Pro-pakket – een alles-in-één kit die perfect is voor maanfoto’s.

 • Accessoires

Hoewel je denkt dat je een complete kit hebt voor het maken van foto’s van de maan, zijn een paar accessoires essentieel voor dit soort genres.

–Batterijen

Het fotograferen van lange belichtingstijd kan snel de batterijen van de camera leegmaken, vooral bij spiegelloze camera’s. Om dit tegen te gaan, pak je zoveel batterijen in als je bezit en als je er maar één bezit, koop dan een tweede voor maanfotografie.

Sommige fotografen kiezen voor een batterijgreep die wordt bevestigd naar de basis van de camera. De meeste batterijgrepen zorgen ervoor dat twee of drie batterijen de camera van stroom voorzien – dat zou de hele nacht mee moeten gaan.

Meer camera’s kunnen worden opgeladen via USB-C, zelfs als ze nog in bedrijf zijn. Het bij de hand hebben van een hoogwaardige powerbank is een eenvoudige manier om de stroombehoeften te beheren.

Het punt is, kom niet halverwege je shoot om te ontdekken dat je geen sap meer hebt.

–Geheugenkaarten

Als u fotografeert met een hoge megapixelcamera zoals de Sony A7R IV met een 60 MP-sensor, neemt elke foto veel gegevens op. Dus het hebben van een geheugenkaart met hoge capaciteit plus een back-up is de beste oplossing.

Als uw camera twee geheugenkaarten kan meenemen, laadt u deze op met twee.

Net als bij batterijen, heb je meer dan je denkt nodig te hebben.

– Camera Tas

Het wordt lastig om al deze spullen via een lang wandelpad naar de top van een heuvel te krijgen , vooral als het midden in de nacht is.

De beste oplossing voor het dragen van je spullen is een comfortabele en stevige camerarugzak.

Ik zeg een rugzak versus een sling bag omdat je veel te dragen hebt, en verreweg de beste manier is op je rug. Een camerarugzak heeft ondersteunende riemen, gewatteerde rugsteun en beschermende opslag voor uw dure camera en lenzen.

Bovendien bieden camerarugzakken een manier om je reisstatief op te bergen en te dragen.

Na een lange wandeling naar je bestemming, zul je het waarderen dat je je niet te moe voelt om de maan te fotograferen.

– Veiligheidsuitrusting

Hier zijn een paar korte aanwijzingen over uw veiligheid.

Zorg ervoor dat je je kleedt voor de verwachte temperatuur en gevoelstemperatuur – niets erger dan rillen door je shoot. Beschermend schoeisel is een must, vooral als je naar een geschikte locatie wandelt om op te zetten.

Onderweg wordt het donker, dus pak een zaklamp, een koplamp en reservebatterijen voor beide.

Astrofotografie, maanfotografie en nachtfotografie in het algemeen kunnen uren duren om te voltooien; je zult waarschijnlijk moe worden van het staan tijdens lange blootstellingen. Of, zoals bij een maansverduisteringsschot, kan het binnen enkele minuten voorbij zijn.

Pak een gronddeken of een klein opvouwbaar krukje in – je zult me er later dankbaar voor zijn.

Tot slot, pak water en wat snacks in om je energie de hele nacht op peil te houden.

2. Beste camera-instellingen voor maan close-ups

Maan in driekwartschaduw

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: “Wat is de beste instelling voor maanfotografie?”

Qua camera-instellingen voor een close-up opname van de maan is een lijst met basiscamera-instellingen een goed begin. De rest is aan jou om eruit te komen en te schieten en met vallen en opstaan je leraar te gebruiken.

Dit zijn de instellingen die ik aanbeveel om alleen de maan in glorieus detail vast te leggen (in tegenstelling tot het opnemen van de maan in een landschapsfoto).

Vergeet niet dat voor maan close-ups een telelens de beste resultaten oplevert en dat je altijd moet belichten voor de maan bij het samenstellen van een afbeelding.

 • Cameramodus

Hoewel de verleiding groot is om automatische instellingen te gebruiken, moet je alle handmatige modus gebruiken voor maanfotografie – het zal duidelijk worden waarom.

 • Beeldformaat

Zorg ervoor dat uw afbeeldingsbestandsindeling RAW is – dit is de grootste bestandsgrootte die een camera vastlegt. Het gebruikt bijna 100% van de beeldgegevens van de sensor en maakt het bewerken van afbeeldingen later veel eenvoudiger.

 • Opening

Houd voor maanopnames een diafragma tussen f/8 en f/11. Op die manier zal alles in de opname scherp zijn, zelfs met de kromming van het oppervlak van de maan.

 • .ISO

Stel uw ISO handmatig in op de laagste waarde – dit is meestal ongeveer 100 voor de meeste camera’s.

De maan is super helder, dus een hoge ISO is niet nodig voor een foto van de maan. Maar wanneer je een nachtlandschap fotografeert met de maan als ondergeschikte functie, is een hogere ISO nodig.

 • Sluitertijd

Voor een close-up van het maanoppervlak heb je geen lange sluitertijd nodig.

Omdat de maan veel licht reflecteert, is een snellere sluitertijd van ongeveer 1/125 een goed startpunt. Als de maan super helder is, verhoog dan de sluitertijd – doe het tegenovergestelde om meer licht te krijgen.

 • Scherpstelmodus

Als de camera stevig op het statief is gemonteerd, gebruikt u handmatige scherpstelling om de scherpte van het oppervlak van de maan te vergroten. Gelukkig is er genoeg licht dat ervan weerkaatst om focus te krijgen.

Een andere manier om dit te doen, is door je lensfocus op oneindig in te stellen. Zoek een heldere ster en gebruik automatische of handmatige scherpstelling om hem scherp te krijgen – schakel vervolgens de autofocus uit, vergrendel de scherpstelling of raak de scherpstelring gewoon niet meer aan.

 • Beeldstabilisatie

Als uw camera of lens beeldstabilisatie heeft, zorg er dan voor dat u deem uit. Beeldstabilisatie helpt niet bij het fotograferen van de maan – als er iets is, veroorzaakt het camerabewegingen wanneer de camera op een statief wordt gemonteerd.

3. Begrijp de maanfasen

Maanfasen

Zo heb je je camera, lenzen, statief en kennis van camera-instellingen. Vervolgens is het tijd om te weten wat je zoekt aan de nachtelijke hemel en hoe je elke maanfase kunt identificeren.

Voordat je op pad gaat om foto’s te maken, is het essentieel om te weten wat de maanfasen zijn en wanneer ze zich voordoen – het heeft geen zin om het bos in te gaan zonder maan aan de hemel.

De maan draait rond de aarde op een 30-daagse herhalende cyclus – of een cyclus van 29,53 dagen, om precies te zijn.

Dit zijn de fasen van de maan:

 • Nieuwe maan – Dit is het begin van de maanfasen. De maan bevindt zich tussen de aarde en de zon – als gevolg daarvan raakt geen licht het oppervlak van de maan tegenover de aarde.
 • Wassende halve maan – De aarde verbergt meestal de nieuwe maan. Er verschijnt een halvemaanvormig lichtpuntje.
 • Eerste kwartaal – Meer van de maan reflecteert het licht van de zon en verlicht de helft van de maan terwijl de andere helft in duisternis is.
 • Harsende gibbous Terwijl de schaduw zich terugtrekt van het oppervlak van de maan, reflecteert bijna het hele oppervlak licht.
 • Volle maan – De Aarde bevindt zich tussen de maan en de zon. Als gevolg hiervan valt er licht op het maanoppervlak dat naar de aarde is gericht en zien we het hele oppervlak oplichten.
 • Afnemende gibbous – Na de volle maan begint een schaduw een deel van het oppervlak te bedekken. Het is vergelijkbaar met Waxing Gibbous, maar dan aan de andere kant van het oppervlak.
 • Derde kwartaal Naarmate de maan zich meer achter de aarde verbergt, wordt de helft van het oppervlak verlicht, terwijl de andere helft in duisternis is.
 • Afnemende halve maan Slechts een splinter van het oppervlak van de maan reflecteert licht, terwijl de rest zich in duisternis bevindt. Een Nieuwe Maan volgt op deze fase.

4. Maanfotografie plannen met apps

PhotoPills app voor fotografieplanning

Gelukkig hoef je geen diploma in astrofysica te halen om te weten wanneer en hoe je de maan moet fotograferen.

Er zijn veel geweldige apps beschikbaar voor smartphonegebruikers die alle complexiteit uit maanfotografie halen.

PhotoPills is ontworpen voor het fotograferen van alle hemelse gebeurtenissen en is een van de meest populaire apps voor maanfotografie.

Het is een app waarmee je fotografie-evenementen kunt plannen waar natuurlijk licht bij betrokken is – dag en nacht. PP gebruikt kaarten als basislaag voor het zoeken naar locaties om in te stellen en te fotograferen.

De app biedt alle relevante informatie over de richting van zonsopgang, zonsondergang, maansopkomst en maansondergang.

Voor het fotograferen van de maan biedt PhotoPills nauwkeurige kalenders van de maanfasen op elke locatie en een referentie voor de volgende volle maan of aankomende bloedmaan en supermanen.

Bovendien kun je dankzij de Augmented Reality-functie met je cameratelefoon deze tegen een scène houden en een grafische overlay krijgen van waar de maan op een bepaald moment zal zijn.

Een andere geweldige app is The Photographer’s Ephemeris (TPE) die op vrijwel dezelfde manier werkt als PhotoPills. TPE heeft ook overlays voor sterrenkaarten en zelfs lichtvervuiling, zodat je weet waar je totale duisternis kunt vinden voor je volgende shoot.

5. Fotografeer de maan met je telefoon

NightCap Camera app screenshots

Het lijdt geen twijfel dat telefooncameratechnologie een uitdaging vormt voor de exclusieve functies en prestaties die ooit door digitale camera’s werden vastgehouden. Ze zijn nog niet helemaal op gelijke voet, maar ze naderen snel.

Als zodanig vraag je je misschien af: “Hoe fotografeer ik de maan met mijn telefoon?”

Gelukkig hebben smartphones van de huidige generatie hiervoor technologie aan boord.

Met je iPhone gemonteerd op een statief (via een smartphonehouder), zoom je in op de maan om ervoor te zorgen dat je een betere foto maakt. De lens stelt automatisch scherp op oneindig – zolang je maar op het scherm tikt om ervoor te zorgen dat de maan het scherpstelpunt is.

Als de maan niet helder genoeg is, gebruik dan de nachtmodus om de belichtingstijd te verlengen – tot 2 seconden.

Een veel betere optie is om een app zoals NightCap Camera te gebruiken – een speciaal gebouwde iOS- en Android-app voor astrofotografie en maanfotografie.

Met NightCap kun je veel meer aanpassen dan alleen het scherpstelpunt. U kunt ISO, belichting, witbalans aanpassen en de camera inzoomen op de maan.

6. Verlicht de scène met maneschijn

Maanlichtfotografie over rotsachtig landschap

Belangrijk om erop te wijzen dat we het niet hebben over bootleg-drank! In plaats daarvan hebben we het over het gebruik van het licht dat door de maan wordt gereflecteerd om ’s nachts een scène te verlichten.

De maan werpt een prachtig en zacht licht wanneer comgepareerd tot de zon. Het gebruik van deze maneschijn in je landschaps- of stadsgezichtfoto’s voegt een dromerige kwaliteit toe aan een compositie.

Volle manen werpen meer licht, dus het plannen om het natuurlijke licht in uw voordeel te gebruiken, vergt een beetje voorbereiding – overweeg PhotoPills voor planning (zie hierboven).

Je moet een lange belichtingstijd gebruiken – veel langer dan wanneer je de maan rechtstreeks fotografeert. U moet de camerasensor de tijd geven die hij nodig heeft om al het licht dat op het landschap valt over een langere periode te lezen – begin met 3-5 minuten en ga vanaf daar.

Vergeet niet dat op dit soort foto’s de maan slechts een lichtbron is en niet in het uiteindelijke beeld hoeft te verschijnen.

7. Leg landschappen vast met de maan

Volle maan boven bergen

Een populaire manier om de maan te fotograferen is om de maan als een kenmerk op te nemen in een landschapscompositie – met behulp van de regel van derden.

Met uitzondering van de telelens – een groothoeklens is beter geschikt voor dit soort scenario’s – blijft de benodigde uitrusting hetzelfde.

Ongeacht het fotograferen van dag of nacht, de regels van compositie zijn vrijwel hetzelfde – vooral de regel van derden. Je kadert de scène in met spannende voorgrondelementen zoals meren, bergketens, bossen of zelfs verre steden.

Het landschapselement op de voorgrond vult het onderste derde of onderste tweederde van het frame. De resterende ruimte vult zich met de nachtelijke hemel (of de hemel overdag) en de maan – meestal naar één kant verschoven voor een grotere compositorische waarde.

Door de regel van derden toe te passen, stel je de scène samen om balans te hebben terwijl de maan een aandachtspunt wordt aan de hemel.

8. Onthul de maan met wolken

Volle maan aan een bewolkte hemel

Er is veel vreugde in het krijgen van een heldere nacht om een volle maan te fotograferen. Maar wat als je een bewolkte nachtelijke hemel zou gebruiken om drama toe te voegen en de maan in je afbeeldingen te onthullen?

Dikke bewolking gaat je kansen verpesten om die Waxing Gibbous-maanfase vast te leggen. Maar met fragmentarische wolken die voor de maan drijven, kun je dezelfde technieken gebruiken om verbluffende foto’s te maken.

De resultaten zullen afhangen van wat de wind je brengt, maar met een beetje planning en een waakzaam oog op de weersvoorspelling, kun je het laten werken.

Een andere populaire manier om de maan te fotograferen is wanneer er een fijne mist aan de nachtelijke hemel is.

Het fotograferen van de maan op een mistige nacht is een geweldige manier om humeurige foto’s te maken. De gloed van de maan verlicht de vochtdeeltjes in de lucht en werpt een griezelig licht op een landschap.

9. Gebruik de Looney 11-regel – soms

Foto overdag van de maan

Fotografen vertellen je vaak dat fotografie vol regels zit – gemaakt in de tijd dat je film in een camera wond om foto’s te maken. Maar ondanks mijn vermijding van regels in het algemeen, maken sommige ervan dingen een beetje gemakkelijker te onthouden.

De Looney 11 Regel is van toepassing op het fotograferen van de volle maan en stelt dat voor een ISO-waarde van 100, gebruik 1/100 voor de sluitertijd. Als de ISO 200 is, stelt u de sluitertijd in op 1/200 enzovoort.

Hoewel het handig is om te weten, wees er niet aan gebonden en wees niet bang om te experimenteren met ISO, sluitertijd en diafragma als je eenmaal vertrouwd bent met de basisinstellingen.

10. Fotografeer de maan met een telescoop

Maan gefotografeerd met telescoop

Een telelens en een telescoop hebben veel gemeen, omdat ze beide hetzelfde doel dienen – om het zicht van een verafgelegen object te vergroten, waardoor het dichterbij en scherper lijkt.

Je kunt een foto maken van het maanoppervlak met een telescoop in plaats van je telelens. Er zijn unieke camerasteunen waarmee u DSLR-camera’s aan de telescoop kunt bevestigen.

De cameravatting vervangt de optische zoeker op de telescoop.

Een andere manier om dit te bereiken is door een telescoop te gebruiken om scherp te stellen op de maan. Afhankelijk van de kwaliteit en het bereik van de telescoop, zou u in staat moeten zijn om grote helderheid en detail te krijgen.

Je kunt dan je lens richten op de scène in de zoeker van de telescoop – het is ook mogelijk om dit te doen met een smartphonecamera.

Het vasthouden van een camera aan het oculair van de telescoop is geen precies proces, noch zal het het bevestigen van de camera aan de telescoop via de eerste methode overtreffen.

Bekijk hier de beste telescopen voor astrofotografie.

11. Moet je filters gebruiken voor maanfotografie?

Astrofotografie van de maan

Er is een breed scala aan lensfilters voor verschillende fotografiestijlen – dit zijn glazen schijven die op de voorkant van een lens passen en de hoeveelheid en kwaliteit van het licht dat binnenkomt ‘filteren’.

Ondanks wat je hebt gehoord, moet je geen filter gebruiken bij het fotograferen van de maan, omdat dit de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt vermindert.

Ongeacht het maken van foto’s van een volle maan, supermaan of halve maan, je hebt niet eens een beschermend UV-filter nodig.

Minder natuurlijk licht betekent dat u uw belichtingsinstellingen moet wijzigen – langere sluitertijd, hogere ISO en kleiner diafragma. Langere sluitertijden kunnen resulteren in wazige beelden van de maan als gevolg van de rotatie van de aarde.

Filters hebben de neiging om de scherpte te verminderen met een maanopname en resulteren in minder contrast in details.

De enige keer dat je een filter moet gebruiken om de maan te fotograferen, is voor landschapsfotografie overdag. Het gebruik van een filter voor neutrale dichtheid of gegradueerde neutrale dichtheid vermindert overbelichte beelden wanneer u een langere sluitertijd wilt gebruiken.

12. Hoe maanfoto’s te bewerken

Lightroom gebruiken om astrofoto's te bewerken

Mits je je camera instelt om maanfoto’s in RAW-formaat te fotograferen, is de nabewerkingsfase veel eenvoudiger dan bij een JPEG.

RAW-foto’s bevatten alle beeld-, detail- en lichtgegevens die door de camerasensor zijn vastgelegd. Met al deze afbeeldingsgegevens heb je een betere kans om een prachtige volle maanfoto te maken met behulp van bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom (zie onze volledige recensie).

Nadat u uw RAW-afbeeldingsbestanden in Lightroom hebt geïmporteerd, gebruikt u het tabblad Ontwikkelen voor nabewerking en bewerking. Hier zijn een paar snelle en eenvoudige bewerkingen om je op weg te helpen (hoewel vallen en opstaan opnieuw de beste leraren zijn):

 • Gebruik het gereedschap Bijsnijden om de maanopname bij te snijden en ongewenste achtergrond- en voorgrondelementen te verwijderen. Zorg ervoor dat u niet te veel bijsnijdt, omdat u de resolutie en helderheid verliest.
 • Om de details van de maan naar voren te brengen, gebruikt u de schuifregelaar Textuur om de textuur een beetje te vergroten om kraters en terrein te benadrukken.
 • Schuif de hooglichten om de algehele helderheid van de maan aan te passen – dit is handig als u de originele foto overbelicht.
 • Gebruik vervolgens de schuifregelaar Belichting om de belichting van de hele afbeelding te regelen – mogelijk moet u hoogtepunten tegelijkertijd verfijnen.
 • Breng een beetje contrast aan om de maan te laten ‘knallen’ in een donkere hemel.
 • Om een mooi kleurcontrast te krijgen tussen de bleekheid van de maan en de nachtelijke hemel, past u de schuifregelaar Blauwe verzadiging aan onder het HSL / Kleurpaneel.
 • Als je niet tevreden bent met de kleur, druk je op de optie Zwart -wit om de maanopname om te zetten in zwart-wit.
 • Gebruik de schuifregelaar Ruisonderdrukking om ongewenste ruis van opnamen met een hoge ISO te beheren.
 • Breng Post-Crop Vignetting aan met een delicate toets en vergeet niet feather aan te brengen om het effect te verzachten.

Hoe fotografeer je de SuperMoon?

Supermaan over stadsgezicht

Supermanen zijn zeldzamer dan een volle maan, en als je betrokken bent bij een fotografiegroep of de weersvoorspelling bekijkt, zul je zeker horen wanneer er een komt.

Een supermaan treedt op wanneer de elliptische baan van de maan hem dichter bij de aarde brengt dan normaal.

De baan van de maan ziet het rond de aarde vliegen op een gemiddelde afstand van ongeveer 238.855 mijl (384.400 km), maar tijdens een supermaan brengt de baan het naar zijn Perigeum (het dichtste punt naar de aarde) met een afstand van 224.000 mijl (360.000 km).

Als je van plan bent om een supermaan te fotograferen, is een geweldige bron PhotoPills of de Ephemeris-app van The Photographer. Beide bieden nauwkeurige informatie voor het plannen van een supermaanschot, inclusief de beste locatie en welke kant je op moet.

Een geweldige manier om een supermaan te fotograferen is met een landschapsafbeelding met bergen of een bos op de voorgrond – of een stadsscène zoals hierboven getoond. Op die manier zijn er objecten om een gevoel van schaal te geven om de nabijheid van de maan weer te geven.

Het is ook de moeite waard om de reden te kennen waarom de maan groter lijkt als deze lager aan de nachtelijke hemel staat – dit staat bekend als De Maanillusie.

Geloof het of niet, dit is niet het doen van de maan – het is een psychologisch fenomeen dat ervoor zorgt dat onze hersenen de maan conceptualiseren als groter. Naarmate de maan de horizon nadert, wordt de functie van onze hersenen die grootte en afstand berekent een beetje vervormd.

Veelgestelde vragen over maanfotografie

Hoe laten fotografen de maan er groot uitzien?

Om een volle maan groot te laten lijken op een foto, moet je een telelens gebruiken – iets met een brandpuntsafstand van 300 mm of meer.

U kunt korte lenzen gebruiken en een vergrotingstelconverter aan de lens toevoegen – dit verhoogt de brandpuntsafstand met 1,2, 1,4 en zelfs 2,0 keer. Foto’s maken met een digitale camera met cropsensor betekent dat een cropfactor ook de vergroting van de lens verhoogt.

Waarom is de maan kleiner op foto’s?

Als je foto’s van de maan maakt met een point and shoot of smartphonecamera, verschijnt de maan swinkelcentrum. Deze camera’s gebruiken een brede lens die een groot gebied vastlegt in plaats van in te zoomen dicht bij een onderwerp.

Hoe fotografeer je de maan bij daglicht?

Om de maan bij daglicht te fotograferen, zou je dezelfde uitrusting gebruiken als ’s nachts.

De beste manier om de maan overdag te fotograferen, is door deze op te nemen in een landschapsfoto.

Je sluitertijdinstelling moet veranderen omdat je niet langer een lange belichtingstijd nodig hebt (afhankelijk van hoe helder de dag is, zal de sluitertijd vrij snel zijn). ISO blijft laag bij 100 en het diafragma kan overal van f / 11 tot f / 22 zijn, opnieuw afhankelijk van hoe helder de dag is.

Waar ziet de maan er het grootst uit op aarde?

De maan reist in een elliptische baan op een gemiddelde afstand van 238.855 mijl (384.400 km) van de aarde.

Een elliptische baan betekent dat deze niet gedurende de hele baan op dezelfde afstand reist. Het punt waar de maan het dichtst bij de aarde staat, wordt het Perigeum genoemd en het punt waar het het verst weg is, is het Apogeum.

Tijdens een supermaan kan de Perigeum slechts 224.000 mijl (360.000 km) zijn. Het apogeum kan zich uitstrekken tot 251.655 mijl (405.000 km).

De maan ziet er de grootste op aarde uit waar hij het dichtst bij de aarde staat op het moment van zijn baan.

Laatste woorden

Het fotograferen van de maan is een prachtige bezigheid, omdat er zoveel plezier is in het vastleggen van ontzagwekkende beelden.

De nacht in gaan – mogelijk op een afgelegen locatie – is een avontuur op zich, en dit doen met de juiste kennis om je uitrusting in te stellen en geweldige foto’s van de maan te maken, is iets heel anders.

Wat vind je van het fotograferen van de maan? Heb je geëxperimenteerd met dit genre en wat waren de resultaten van je inspanningen? Heb je uitrusting, instellingen of procesadvies voor degenen die de perfecte maanfoto willen maken?

Voel je vrij om deel te nemen aan het gesprek in de reacties hieronder en voeg je twee cent toe of stel vragen om je kennis op te bouwen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer