Gids voor fine art fotografie

Wil je kunstfotograaf worden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Dit artikel is niet bedoeld om het definitieve antwoord te bieden op wat kunst is, noch geeft het je de technische vaardigheden om kunst te maken. In plaats daarvan is dit een praktische gids die je kennis laat maken met wat kunstfotografen doen.

Hier vindt u een korte inleiding over welk type foto’s als beeldende kunst worden beschouwd, de stappen die u moet volgen om u op weg te helpen om een kunstfotograaf te worden en tal van voorbeelden om u te inspireren.

Als je je net zo opgepompt voelt als wij, laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is Fine Art Fotografie?

Het is het soort fotografie dat kunst wil maken. Ik weet dat het klinkt als iets heel voor de hand liggends, maar eigenlijk is het proberen om kunst te definiëren een gecompliceerde taak. Theoretici en kunstenaars debatteren al eeuwen over dit concept, dus ik zal het niet in een paar regels proberen samen te vatten – wat je waarschijnlijk met meer twijfels dan zekerheden zou achterlaten.

In plaats daarvan zal ik proberen de vraag te beantwoorden, wat doen kunstfotografen? Hiermee probeer ik je een aantal concrete richtlijnen te geven om je op weg te helpen.

Kunstfotografen gebruiken dit medium om hun ideeën, emoties en visie op de wereld uit te drukken. Het onderwerp is ondergeschikt aan het concept.

Daarom zijn er kunstfotografen die landschappen, stillevens of zelfs abstracte fotografie fotograferen.

Om dit in een concreet voorbeeld te zeggen: een portretfotograaf maakt portretten, terwijl een auteur van beeldende kunstportretten portretten gebruikt om zichzelf uit te drukken.

Fine art fotografie prints worden normaal gesproken genummerd en gesigneerd. Dat komt omdat ze een beperkte oplage hebben en de handtekening de authenticiteit garandeert.

Een ander kenmerk van fine art fotografie is dat de auteur meer vrijheid heeft dan andere fotografen, zelfs bij het doen van werk in opdracht.

Een commerciële of redactionele fotograaf volgt de opdracht of lay-out van de klant – hij of zij moet het idee van de klant interpreteren. Aan de andere kant ontwikkelt een kunstfotograaf een persoonlijk concept.

Hooguit volgen ze een onderwerp dat richting geeft aan een collectieve tentoonstelling of een fotowedstrijd. Vervolgens doen ze hun eigen kijk erop – ze hebben vrij spel over de algehele inhoud en esthetiek.

Als je een kunstfotograaf wilt zijn, houd er dan rekening mee dat er twee kanten aan zitten. Het is één ding dat je je werken kunstfoto’s noemt en een ander dat ze als zodanig worden herkend.

Het eerste deel is misschien subjectief, maar het tweede deel volgt meer objectieve regels geleid door critici, galeries, musea, theoretici, enz. Om te leven van beeldende kunst, moet je ook dit deel overwegen.

Hoe word je een fine art fotograaf

Predator - kunstfoto door Velizar Ivanov

Roofdier. Velizar Ivanov

Het maken van beeldende kunstfotografie gaat niet over een muze of een gekke kunstenaar – zoals veel mensen denken. Het is hard werken dat veel structuur heeft – dit geldt voor elke kunstvorm. Zoals Picasso ooit zei: “Inspiratie bestaat, maar het moet je aan het werk krijgen.”

 • Bepaal uw onderwerp

Fine art fotografie gaat niet per se over een mooi onderwerp. Het gaat om een idee en een concept dat de auteur wil ondernemen. Zoek iets dat je interesseert – nog beter, iets waar je gepassioneerd over bent – en werk ermee.

 • Doe je onderzoek

Dit is een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien als je succesvol wilt zijn. Fine art fotografie behandelt onderwerpen niet oppervlakkig. Het moet mensen laten nadenken en voelen – dat is hoe het een uniek standpunt communiceert.

Onderzoek hoe andere fotografen het onderwerp hebben behandeld, laat je inspireren door andere kunsten (zoals literatuur), denk na over tien manieren om het te doen voordat je zelfs maar begint met fotograferen. Er is niet één manier om het te doen. Elke auteur heeft zijn eigen proces.

 • Plan je foto’s

Dit is de voorbereidingsfase die de volgende step gemakkelijker. Bepaal hoe je je foto’s wilt maken, welk licht je gaat gebruiken. Als je rekwisieten nodig hebt, beslis dan welke en onderzoek waar je ze kunt krijgen.

Zodra je alles hebt, organiseer je je fotoshoot.

 • Maak de foto’s

Het idee is slechts de basis van het project en nu moet het worden geproduceerd. Dit kan verschillende pogingen kosten voordat het precies uitkomt zoals u het wilt. Geef niet op – het maakt deel uit van het proces.

 • Uw afbeeldingen nabewerken

Kunstfotografen moeten het hele proces beheersen tot het eindresultaat van hun afbeeldingen. Nabewerking is het digitale equivalent van ontwikkelen en afdrukken in filmfotografie; het is een belangrijk onderdeel van het werk.

 • Kies &Cull

Beslissen welke foto’s u wilt presenteren en de volgorde waarin u ze presenteert, is essentieel bij kunstfotografie. Stel je voor dat je de kijker meeneemt op reis of dat je hem een verhaal vertelt.

 • De presentatietekst schrijven

In tegenstelling tot andere soorten fotografie, moet je werk worden gepresenteerd. Leg niet het voor de hand liggende uit. Geef in plaats daarvan inzicht in wat je bewoog om dit werk te doen en waar je over nadenkt. Denk aan de laatste keer dat je een museum of een galerie bezocht: ze hebben altijd een tekst bij de ingang, en waarschijnlijk meer in de hele tentoonstelling.

 • Bereid je artist statement voor

Velen verwarren deze tekst met een korte bio of een soort CV – dat is niet wat het betekent. Een artist statement moet uitleggen wat je doet en waarom. Het gaat niet om één project; in plaats daarvan is het de rode draad die al uw projecten begeleidt. Het hoeft niet te lang te duren.

 • Toon uw portfolio

Nu u uw project klaar hebt, wilt u het laten zien, tonen en zelfs kopen. Begin met het bezoeken van galerijen of doe mee aan fotowedstrijden om je werk daar te krijgen. Je artist statement moet altijd bij je portfolio horen.

Inspirerende voorbeelden van beeldende kunstfotografie

De beste manier om geïnspireerd te raken is door te kijken naar een aantal fine art foto’s. Hier zijn enkele voorbeelden om u op weg te helpen.

Fine Art Portretfotografie

Ronen Goldman heeft in zijn portretten een surrealistische stijl ontwikkeld. Deze manier van fotograferen is zowel in zijn beeldende kunstserie als in opdracht commercieel werk te herkennen.

In beeldende kunstfotografie is het belangrijkste visie en stijl. Daarom beschouwt Goldman het menselijk brein als het belangrijkste apparaat in zijn cameratas.

Hij wil “concepten leven inblazen en emoties externaliseren” met surrealistische beelden. Hij heeft meer dan tien jaar gewerkt aan een persoonlijk project genaamd Het surrealistische kussen om dit te perfectioneren.

Levend uit de © kast komen Ronen Goldman

Levend uithalen © Ronen Goldman, met dank aan de kunstenaar.

Mijn groove is terug, van lange vakantie © Ronen Goldman

My Groove Is Back, From Long Vacation © Ronen Goldman, met dank aan de artiest.

We waren voor elkaar © bedoeld Ronen Goldman

We Waren Bedoeld voor elkaar © Ronen Goldman, met dank aan de kunstenaar.

Fine Art Landschapsfotografie

Laura Pritchett is een beeldend kunstenaar die schilderen, tekenen en fotografie gebruikt om te experimenteren en haar ideeën weer te geven. Ze doet persoonlijke projecten en bestelde commerciële werken die haar in staat stellen om beide media te mengen.

Ze houdt van reizen omdat nieuwe instellingen haar pushen om een nieuw perspectief te krijgen. Een van haar laatste projecten werd gedaan terwijl ze met een caravan door de VS reed. Ze documenteerde de plaatsen waar zij en haar familie doorheen kwamen of kampeerden.

Ze heeft een lopende serie getiteld Wind Sculptuur, waar ze stof in beweging vangt. Haar werk is tentoongesteld in de VS en Europa, en Tinker Street vertegenwoordigt haar nu.

Kunstfoto door Laura Pritchett

© Laura Pritchett, met dank aan de kunstenaar.

Landschapsfoto door Laura Pritchett

© Laura Pritchett, met dank aan de kunstenaar.

Wind sculptuur © Laura Pritchett

Wind Sculptuur © Laura Pritchett, met dank aan de kunstenaar.

Wind sculptuur © Laura Pritchett

Wind Sculptuur © Laura Pritchett, met dank aan de kunstenaar.

Fine Art Fantasy Fotografie

Fantasiefotografie is een subgenre van surrealistische fotografie. Door middel van fotocomposieten maken de kunstenaars van de echte wereld een wereld die rechtstreeks uit een boek lijkt te zijn gehaald.

Een prachtige kunstfotograaf en digitale kunstenaar is Katrina Yu. Als haar persoonlijke project maakt ze zelfportretten in imaginaire werelden. Door dit te doen, vertelde ze Shotkit: “Ik creëer de realiteiten die ik wil ervaren”.

Voor haar commerciële werk gebruikt ze dee hetzelfde creatieve proces om unieke beelden te ontwikkelen voor de merken die met haar werken. Sommigen van hen zijn Adobe Creative Live, Club Med en Crocs.

Surrealistische foto's door Katrina Yu

© Katrina Yu, met dank aan de kunstenaar.

Prachtige fantasiebeelden van Katrina Yu

© Katrina Yu, met dank aan de kunstenaar.

Kunstfoto met fantasiedraak en zeemeermin door Katrina Yu

© Katrina Yu, met dank aan de kunstenaar.

Fine Art Mood Fotografie

Hengki Lee is een beeldend kunstenaar die zijn werk definieert als fine art mood fotografie – dat wil zeggen dat wat zijn werk aanwakkert “nieuwsgierigheid, droom, poëzie en emotie” is.

Hij wil dat zijn werk anders is dan de mainstream beelden, omdat hij gelooft dat hij daar schoonheid vindt. Wat het creatieve proces betreft, begint hij altijd met de visie. Al het andere, van modellen tot locatie, zal zich aanpassen aan het oorspronkelijke idee.

Zijn advies aan iedereen die kunstfotografie wil maken is: Wees gewoon jezelf.

Onuitgesproken gedachten van Hengki Lee

Onuitgesproken gedachten © Hengki Lee, met dank aan de kunstenaar.

Onuitgesproken gedachten van Hengki Lee

Onuitgesproken gedachten © Hengki Lee, met dank aan de kunstenaar.

Onuitgesproken gedachten van Hengki Lee

Onuitgesproken gedachten © Hengki Lee, met dank aan de kunstenaar.

Onuitgesproken gedachten van Hengki Lee

Onuitgesproken gedachten © Hengki Lee, met dank aan de kunstenaar.

Beeldende kunst conceptuele fotografie

Zelco Nedic is een beeldend kunstenaar die zijn bewustzijn verbindt met het onderwerp om krachtige beelden vol mysterie en schoonheid te creëren.

Hij gelooft dat er één perfect moment is waarop alles samenkomt om een beeld te creëren. Hij houdt ervan “na te denken over het onbekende terrein van wat als de abnormale kant van het moment kan worden beschouwd”.

Om zijn kunstfoto’s te maken, werkt hij met een antieke fotografietechniek genaamd wet-collodion. Hij voegt er soms ook schilderkunst aan toe. Nabewerking is een zeer belangrijk onderdeel van zijn workflow.

Zijn beelden zitten vol symboliek waar de kijkers lang over moeten nadenken tot ze dieper gaan om het verborgen verhaal te vinden.

Untitled #1, Gouden littekens van Zelko Nedic

Untitled #1, Golden Scars © Zelko Nedic, met dank aan de kunstenaar.

Zonder titel #2, Gouden Littekens © Zelko Nedic

Untitled #2, Golden Scars © Zelko Nedic, met dank aan de kunstenaar.

Zonder titel #7, onder © Zelko Nedic

Untitled #7, Underneath © Zelko Nedic, met dank aan de kunstenaar.

Zonder titel #1, onder © Zelko Nedic

Untitled #1, Underneath © Zelko Nedic, met dank aan de kunstenaar.

Fine Art Fotografie als artistiek onderzoek

Ik ben Ana Mireles en ik gebruik fotografie en postfotografie om de concepten van identiteit, sporen en perceptie te onderzoeken.

Artistiek onderzoek is een discipline die gericht is op het creëren van kennis door middel van het artistieke proces. Als zodanig gaat het hand in hand met wetenschappelijk of academisch onderzoek, het is transdisciplinair en het wordt vaak tentoongesteld als onvoltooid werk.

Bijvoorbeeld mijn serie Dreams’ Gevangenis gaat hand in hand met een paper die ik heb geschreven De muur van stilte: het woord versus het symbool.

Een ander project genaamd Caleidoscopisch Zelf is ontwikkeld samen met mijn masterscriptie getiteld Snappen, Delen… Zijn: Digitale Online Fotografie en Identiteitsconstructie.

Barb Wire Words, Dreams' Gevangenis © Ana Mireles

Barb Wire Words, Dreams’ Jail © Ana Mireles, met dank aan de kunstenaar.

Jouw realiteit - My Reality, Dreams' Jail © Ana Mireles

Your Reality – My Reality, Dreams’ Jail © Ana Mireles, met dank aan de kunstenaar.

Staat en Religie, Synapses © Ana Mireles

Staat en Religie, Synapses © Ana Mireles, met dank aan de kunstenaar.

Teresa, Synapses © Ana Mireles

Teresa, Synapses © Ana Mireles, met dank aan de kunstenaar.

13 Beroemde fine art fotografen

Als je op zoek bent naar verdere inspiratie, zijn hier enkele van de grootste namen die het hebben gemaakt in de geschiedenis van kunstfotografie.

 • Cindy Sherman – Amerikaanse kunstenaar die vooral werkt met zelfportretten. Met hen verkent ze de constructie van de hedendaagse identiteit en reflecteert ze op onderwerpen als genderrollen.
 • Hengki Koentjoro – Indonesische fotograaf die in de Verenigde Staten studeerde. Hij maakt landschapsfotografie geïnspireerd door de zenfilosofie en “vindt troost in het monochrome rijk”.
 • Hilla en Bernard Becher – De Duitse staatsgreepe die architectuurfotografie in beeldende kunst veranderde. Ze documenteerden industriële structuren op een rigoureuze manier die alle generaties na hen heeft beïnvloed.
 • Alfred Stieglitz Zijn kunstfoto’s, zijn galerie waar hij Avant-guard kunstenaars tentoonstelde en zijn werk als editor in Camera Notes waren cruciaal voor het vestigen van fotografie als een kunstvorm. Hij vormde de Photo-Secession-groep met andere fotografen die geloven in het esthetische potentieel van fotografie.
 • Tina Modotti – In Italië geboren maar een wereldburger. Haar belangrijkste werk is in documentaire fotografie tijdens de post-revolutionaire oorlog in Mexico.
 • Irving Penns – Vooral bekend om zijn modefotografie en beeldende kunstportretten. Ondanks het feit dat ze niet zo beroemd zijn, zijn zijn stillevens ook voorbeelden van kunstfoto’s.
 • Peter Lilik – Australische landschapsfotograaf die de media meenam in de kunstwereld. In 2018 verkocht hij zijn foto Phantom voor 6,5 miljoen dollar aan een privéverzamelaar.
 • Andreas Gurski – Zijn favoriete onderwerp is herhaling, en hij legt het vast door zijn werk in architectuur en landschapsfotografie.
 • Wolfgang Tillmans – Zijn oeuvre bestrijkt een breed scala aan onderwerpen. Hij is waarschijnlijk het meest bekend om zijn documentaire fotografie. Persoonlijk vind ik zijn verkenning van fotografie als medium zijn meest bijzondere werk.
 • Chema Madoz – Spaanse fotograaf. Zijn beeldende kunstfotografie bestaat uit visuele metaforen gedaan met stillevens.
 • Elliott Erwitt – Hij is lid van Magnum Photos. Zijn werk wordt gedaan door de absurde realiteit die het dagelijks leven vormt.
 • Rob Houtcox – Zijn werk omvat conceptuele portret- en modefotografie. Hij woont tussen Mexico en de VS. Hij “streeft ernaar fragmenten vast te leggen van een levendig leven genaaid door draden van de werkelijkheid”.
 • Nobuyoshi Araki – Vooral bekend als Araki. Zijn kunstportretten van Kinbaku, een Japanse bondagetechniek, zijn zijn beroemdste series. Zijn kunstwerken gaan echter veel verder dan deze beelden. Een voorbeeld is het project 2THESKY, waarin hij reflecteert op de relatie tussen fotografie en realiteit.

Voor andere beroemde fotografen, bekijk onze gids.

Fine Art Photography Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen fine art prints en reproducties?

Fine art prints worden herzien, geautoriseerd en vaak ondertekend door de auteur. Ze zijn ook genummerd omdat ze normaal gesproken beperkte edities zijn. Aan de andere kant zijn reproducties kopieën van het origineel die in grote hoeveelheden en tegen kleine prijzen worden verkocht.

Hoeveel geld verdienen kunstfotografen?

De kunstmarkt is extreem complex en het is niet eenvoudig om een gemiddelde te berekenen. Sommige fotografen hebben moeite om van hun foto’s te leven, terwijl anderen hun werken voor miljoenen dollars verkopen.

Wat is de beste camera voor fine art fotografie?

Fine art fotografie gaat meer over de inhoud dan de uitrusting, dus je kunt elke camera gebruiken en prachtig werk doen. Hogere resoluties werken echter beter omdat je meer details hebt en je de foto’s in grotere formaten kunt afdrukken.

Laatste woorden

Ik hoop dat je je geïnspireerd voelt en klaar bent om geweldig werk te maken. Vergeet niet dat kunstfotografie een uitlaatklep is voor wie je bent en hoe je de wereld ziet.

Het kost echter tijd en oefening om een kunstfotograaf te worden. Wacht dus niet alleen tot de muze je bezoekt, ga erop uit en zoek het zelf uit.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze hieronder achter en discussieer mee.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer