Hoe foto’s te maken tijdens Golden Hour (+ bewerkingstips)

FacebookPinterestDelen

Gouden uur is het eerste uur voor zonsopgang en het laatste uur licht voor zonsondergang. Het is een magische periode die warme, zachte en directionele stralen produceert wanneer de zon laag boven de horizon staat.

Golden hour – ook bekend als Magic Hour – is het beste moment van de dag om prachtige foto’s buiten te maken. Licht met een lage hoek werpt langere schaduwen, voegt drama en textuur toe aan scènes terwijl alles in prachtig gouden licht wordt baden.

Hoe laat is het gouden uur voor foto’s? Welnu, het hangt af van uw breedtegraad en het seizoen, wat ook van invloed is op de duur ervan. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het helemaal niet gebeuren.

Eén ding is echter zeker: het vastleggen van de magie van het gouden uur kan alle afbeeldingen verheffen van portretten tot landschappen en stillevens.

In deze handleiding leert u hoe u verbluffende gouden uurfoto’s kunt maken, ongeacht welke fotografie-uitrusting u gebruikt.

Dus laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave

Hoe maak je Golden Hour-foto’s?

Het maken van golden hour-foto’s is niet zo anders dan het maken van foto’s op een ander moment van de dag. Het cruciale verschil is dat je op geen enkel ander moment van de dag de zachte, warme gloed van zonlicht krijgt.

Het meeste halen uit dit magische uur en de unieke lichtomstandigheden is waar dit artikel over gaat.

Bovendien heeft een fotograaf geen speciale uitrusting nodig voor dit genre – alleen de camera die hij al bezit.

In dit artikel kijken we naar onze top 15 tips voor een fotograaf die golden hour foto’s wil maken.

1. Beste camera-instellingen voor Golden Hour-foto’s

De beste camera-instellingen voor golden hour-foto’s zijn afhankelijk van wat je probeert te fotograferen – er zijn geen regels voor golden hour-instellingen.

Een goed startpunt bij het vastleggen van het gouden uur is het leren van de Exposure Triangle. Het is een fotografieterm die beschrijft hoe je de ‘stops’ van licht kunt regelen om een foto correct te belichten.

De belichtingsdriehoek heeft drie elementen om een driehoek weer te geven: sluitertijd, ISO en diafragma.

 • Sluitertijd

Sluitertijd bepaalt hoe lang het licht de camerasensor raakt. De snelheid varieert van een 1/4000 fractie van een seconde tot enkele seconden en minuten.

Om snel bewegende onderwerpen te fotograferen, heb je een snellere sluitertijd van ongeveer 1/500 of hoger nodig. Houd er rekening mee dat een snelle sluitertijd de sensor minder tijd geeft om het binnenkomende licht vast te leggen – compenseer dit met ISO en Diafragma.

Bij het fotograferen van een landschap tijdens het gouden uur is er weinig kans dat objecten in je compositie bewegen.

Een langere sluitertijd, zoals 1/30 of 1/60 , geeft de sensor de tijd om het binnenkomende licht vast te leggen. Een te lage snelheid en je overbelicht de foto – een overbelichte foto heeft heldere hooglichten die niet gecorrigeerd kunnen worden tijdens het bewerken.

Compenseer een langere sluitertijd met ISO en Diafragma om de juiste belichting te bereiken.

 • .ISO

ISO bepaalt hoe de camerasensor omgaat met inkomend licht. ISO-waarden variëren van een lage instelling (meestal 100) tot hun hoogste waarde van ongeveer 12.800 – sommige camera’s bereiken 102.400.

ISO 100 is het beste voor heldere situaties waarin er voldoende licht is voor de sensor om de scène te lezen. Hoge ISO-waarden zoals 3200 of 6400 pakken omstandigheden zoals fotograferen ’s nachts of in een donkere kamer.

Houd voor GH-foto’s je ISO op 100 – er is voldoende licht van de ondergaande of opkomende zon. Diafragma en sluiter compenseren een lage ISO om ervoor te zorgen dat er voldoende licht is.

 • Opening

Diafragma is het derde element van de Belichtingsdriehoek. Het controles hoeveel licht er door de lens gaat voordat de sensor wordt geraakt.

De meeste lenzen hebben een diafragmaring gemarkeerd met ‘f-stops’ – elk f-getal vertegenwoordigt een stop licht of de hoeveelheid licht die naar de sensor gaat.

Binnenin openen en sluiten roterende metalen bladen terwijl u aan de diafragmaknop draait – deze bladen maken een cirkelvormig geheel breder en smaller. Elke lens heeft een maximaal diafragma waarbij het gat in de lens zich opent tot het breedste – vertegenwoordigd door het laagste getal op de diafragmaring.

Een groot diafragma is f / 1.4 of f / 2 en dient twee doelen – meer licht binnenlaten en een ondiepe scherptediepte creëren (de voorgrond is scherp en de achtergrond is wazig)

Een smal of minimaal diafragma heeft de grootste f-stop op de diafragmaring en de opening is op zijn kleinst. Het wordt weergegeven door f / 16 of f / 22 en beperkt de hoeveelheid licht die door de lens gaat. Bovendien zorgt het ervoor dat alles wat de lens ziet scherp is.

Voor golden hour-landschappen vermindert een smal diafragma het gouden licht dat de lens binnenkomt en zorgt ervoor dat het landschap scherp is. Compenseer een smal diafragma en een lage ISO door de sluitertijd te verkorten.

Voor gouden huidtinten tijdens het gouden uur gebruikt u een groot diafragma, zodat uw model scherp is terwijl de achtergrond wazig is. Vergeet niet – een groot diafragma heeft een klein f-getal en een smal diafragma heeft een groot f-getal.

 • Alles samenbrengen

De beste instellingen voor golden hour fotografie zijn afhankelijk van wat je fotografeert.

 • Voor golden hour landschapsfotografie stel je ISO 100 in, een smal diafragma zoals f/16 en een sluitertijd van 1/30 of 1/60.
 • Gebruik voor portretfotografie uit gouden uur ISO 100, een groot diafragma zoals f/2 en een sluitertijd van 1/250 – 1/500 – waardoor een overbelicht beeld wordt voorkomen.

2. Gebruik smartphone-apps om golden hour te voorspellen

Er is een reeks smartphone-apps om te voorspellen en te plannen voor golden hour. PhotoPills en The Photographer’s Ephemeris (TPE) zijn populair voor het plannen van hemelse gebeurtenissen, waaronder schemering en gouden uur.

TPE combineert het kompas van uw telefoon, Google Maps en wetenschappelijke tabellen (efemeriden) van hemelse gebeurtenissen.

Deze gouden uurtijd-app maakt gebruik van Google Maps en overlapt gekleurde lijnen om te wijzen op zonsopgang en zonsondergang, maansopkomst en maansondergang.

Stel bovendien een toekomstige datum, tijd en locatie in en The Photographer’s Ephemeris biedt nauwkeurige voorspellingen van wanneer het gouden uur begint en eindigt.

Het gebruik van TPE is ook een geweldige manier om toegang te krijgen tot sterrenkaarten, schaduwlengte en wanneer u de volgende supermaan kunt verwachten. Het beschikt over Augmented Reality om de scène via uw camera te bekijken met informatie-overlays die hemelse activiteit weergeven.

Bekijk hier onze review van De Ephemeris-app van The Photographer.

3. Fake het totdat je het maakt

Als je niet vroeg wilt opstaan, fake het dan – totdat je het op tijd haalt! Maar hoe fake je golden hour-verlichting?

Er zijn manieren om de golden hour-look te bedriegen met camerafuncties, accessoires en software. Hier is een lijst met populaire manieren om golden hour-afbeeldingen te vervalsen:

 • Er is een reeks hoogwaardige smartphone-apps die filters toepassen op afbeeldingen om het uiterlijk te veranderen, inclusief golden hour-lichteffecten.
 • Witbalans (WB) controles op camera’s veranderen het kleurenpalet van de foto. Pas de WB-witbalans aan voor een koelere (WB naar blauw verschuiven) of warmere (WB naar geel verschuiven) foto.
 • Pas WB aan in bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom – beschikbaar voor desktop en mobiele apparaten.
 • Pas filters toe in desktopbewerkingssoftware om een GH-look toe te voegen.
 • Luminar AI (fotobewerkingssoftware) beschikt over een Golden Hour-filter met AI om een warme, zachte gloed toe te voegen.
 • Breng een oranje CTO-gel aan op de voorkant van je lens om te filteren met warme kleuren.

4. Weerkaats het licht met een reflector

Bepaal de richting van de gouden stralen met een pro tool of een DIY-hack. Fotografen gebruiken reflectoren om licht in studio’s of buiten te weerkaatsen bij het fotograferen van modellen.

Ze hebben reflecterend materiaal aan elke kant – zilver op de ene voor koeler en goud op de andere voor warmer. Met de zon voor je, richt de reflector de gloed naar het gewenste punt tijdens het gouden uur.

In plaats van een reflector, pak je een stuk witte kaart van A2-formaat uit een kunstwinkel – gebruik het als een reflector om de gouden gloed op je onderwerp te richten.

5. Gebruik lensflare voor effect

Lensflare treedt op wanneer u uw camera op de zon richt. Lichtstralen gaan door de lens om de sensor frontaal te raken – het verstrooit die stralen voor een aantrekkelijk uiterlijk.

Tijdens het gouden uur zit de zon laag aan de hemel, waardoor lensflares gemakkelijk zijn – kijk door de zoeker naar de zon om de overstralingseffecten te creëren.

Met je onderwerp blokkeert gedeeltelijk de zon, je bereikt fakkels zoals stralen die uit de punt van het silhouet van het onderwerp stromen.

Pro tip: oudere lenzen hebben de neiging om meer overdreven lensflare te produceren, omdat ze specifieke coatings missen die zijn ontworpen om het te verminderen.

6. Moet je filters gebruiken tijdens Golden Hour?

Filters zijn niet nodig bij het fotograferen tijdens golden hour, op voorwaarde dat u de belichtingsdriehoek regelt voor de juiste belichting.

Als het super helder is, werkt het gebruik van een ND-filter (Neutral Density) als een zonnebril om de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt te verminderen.

Een ND-filter zorgt voor nog langere sluitertijden met een groot diafragma om de juiste belichting te bereiken – het best gebruikt in landschapsfotografie.

7. Gebruik Golden Hour voor portretten

Het gouden uur produceert buitengewone omstandigheden die ideaal zijn voor portretfotografie – het levert een uitstekende definitie in huidtinten.

Plaats uw model met de zon achter zich zodat ze niet scheel kijken. Als u de zon achter het onderwerp hebt, kan dit ertoe leiden dat het gezicht in de schaduw staat, dus pas uw camera-instellingen en de belichtingsdriehoek aan om te belichten voor het gezicht in plaats van voor de achtergrond.

Het kan resulteren in sterke hoogtepunten rond de zon, maar het gezicht van het model zal correct worden verlicht.

U kunt ook een reflector gebruiken om de gloed van de schemerzon op het gezicht te laten weerkaatsen of een vulflits gebruiken om gezichtsschaduwen terug te duwen.

8. Leg prachtige landschappen vast met gouden licht

Het fotograferen van landschappen in de periode rond de schemering resulteert in prachtige foto’s met een warme gouden gloed over de scène – waardoor elk landschap tot leven komt.

Positioneer jezelf zo dat de zon opkomt of achter je ondergaat, zodat het landschap voor je perfect verlicht is. Of laat de zon naar je toe kijken en de belichting op de juiste manier regelen.

Gebruik lichtplanningsapps zoals The Photographer’s Ephemeris om het juiste moment te ontdekken om bergtoppen te fotograferen die verlicht zijn met gouden licht terwijl de rest van het land nog steeds wakker wordt voor de nieuwe dag.

Vooral in de zomer zal de lucht rond zonsondergang vol spectaculaire kleuren zijn, dus gebruik ze in je voordeel.

9. Gebruik schaduwen voor dramatische scènes

Golden hour zorgt voor een mooi contrast door de lage directionele stralen van de zon.

Zoek naar schaduwgebieden om te contrasteren met die met een oranje gloed in je compositie – de lange schaduwen zorgen ervoor dat objecten opvallen.

De schaduw van iemand die op het strand staat, zal drie tot vier keer langer zijn dan hij lang is.

Voor stadsgezichten schitteren hogere gebouwen in de gouden gloed die door hun ramen wordt weerspiegeld. De kortere gebouwen zullen in de schaduw vallen.

Vergeet niet om te voorkomen dat essentiële details van je compositie in donkere schaduwen vallen.

10. Gebruik Golden Side Lighting

Met een interessant voorgrondelement positioneer je jezelf, zodat de gouden gloed naar één kant van dat object valt.

Denk aan een grote rotsformatie in de woestijn waarbij het licht naar de ene kant valt en de andere in duisternis valt.

Gebruik het bij het fotograferen van een reeks onderwerpen, waaronder portretten met de helft van het gezicht half verlicht gouden licht. Of fotografeer een bos waar de ene kant van elke boom gloeit en de andere in donkere schaduw.

11. Achtergrondverlichting en velgverlichting voor perfecte silhouetten

Een silhouet toont een voorgrondonderwerp in een donkere schaduw vanwege het felle licht er direct achter.

Het is een populair filmisch effect dat vaak wordt gecreëerd met kunstlicht. Maar je kunt de kracht van de zon tijdens het gouden uur gebruiken om betoverende silhouetten te creëren.

Met de zon zo laag aan de hemel, fotografeer je voorgrondobjecten met de warme gloed van de achtergrond. Bij een portret gloeit de lichaamscontour een beetje als randverlichting en definieert het onderwerp.

12. Starbursts bij Golden Hour

Starbursts treden op wanneer een object de opkomende of ondergaande zon gedeeltelijk blokkeert, bijvoorbeeld als je op het platteland fotografeert en je onderwerp een groot rotsblok op een heuvel is, positioneer jezelf dan zo dat het rotsblok meestal de zon blokkeert.

Terwijl je door de zoeker kijkt, beweeg je de camera iets totdat een klein randje van de zon van achter de kei gluurt. Wanneer dit gebeurt, zie je het zonlicht uitbarsten in een sterrenpatroon met lichtpunten die naar buiten stralen over de horizon en de hele scène.

Het fotograferen van starbursts rond zonsopgang en zonsondergang is een geweldige manier om aantrekkelijke beelden te maken , zelfs met de meest eenvoudige onderwerpen op de voorgrond.

13. Timing is alles

Met behulp van een app zoals The Photographer’s Ephemeris kun je plannen om vroeg genoeg naar de locatie te gaan om klaar te zijn voor het hele kleurenpalet dat deze magische periode kan produceren.

Een ander voordeel van op tijd aankomen is het zoeken naar een locatie die past bij je beoogde compositie – professionele landschapsfotografen doen dit.

Wat meer is, als je een landschapsscène fotografeert waar je natuurlijke elementen wilt en geen mensen, is het gouden ochtenduur het beste omdat er op dit moment minder mensen zijn.

Foto’s maken op een strand in de late namiddag is een recept voor een ramp, omdat het strand mensen aantrekt die genieten van het einde van de dag, dus richt je op de ochtend.

14. Blijf hangen voor meer

Ik snap het – je wilt een aantal geweldige foto’s maken. Een handige truc is om wat langer te blijven hangen om de opkomst of ondergang van de zon en het blauwe uur tijdens dezelfde sessie vast te leggen.

Het beste aan het fotograferen van de ochtendzon is dat het wordt voorafgegaan door een blauw uur en de zon die opkomt. Als je al op een prachtige locatie bent die ideaal is voor golden hour, is de kans groot dat het er ook geweldig uitziet tijdens de blauwe en zonsopganguren.

Hetzelfde geldt aan de andere kant van de dag met zonsondergang. Het is een geweldig idee om wat langer rond te hangen en te profiteren van zonsopgang en zonsondergang.

15. Schiet Golden Hour binnenshuis

De definitie van golden hour fotografie suggereert dat het een buitending is – denk nog eens goed na. Je kunt er ook het beste van maken als je binnenshuis fotografeert.

Stel je een kamer voor met gouden stralen die door de ramen stromen om een warme gloed op het interieur te werpen. Het gebruik van deze tijd om binnenportretten te maken met het model bij een raam resulteert in prachtige foto’s.

Het gebruik van dit zonlicht voor binnenwerk werpt ook diepe schaduwen en lichtschachten, wat zorgt voor een dramatische scène.

Vergeet niet om spotmeting te gebruiken (of een lichtmeter als je er een bezit) om een nauwkeurige meting van de scène te krijgen om het gezicht van je onderwerp correct te belichten.

In sommige gevallen (zoals de bovenstaande foto) wilt u uw onderwerp misschien opzettelijk onderbelichten om een silhouet te creëren.

Hoe bewerk je Golden Hour-foto’s?

Als je je golden hour-fotografie in RAW fotografeert, moet je bewerkingssoftware gebruiken om het prachtige gouden zonlicht in de nabewerking te verbeteren.

Dat doe je als volgt in twee populaire software-apps:

Golden Hour-fotografie bewerken in Luminar AI

Luminarai

Bekijk meer beoordelingen

Luminar AI maakt het toevoegen of verbeteren van golden hour-licht ongelooflijk eenvoudig. Hier is hoe het te doen:

 1. Selecteer uw afbeelding
 2. Klik op Bewerken in het bovenste menu
 3. Klik op het menu Liggend
 4. Pas de schuifregelaar ‘Golden Hour’ aan uw smaak aan.

Je kunt ook spelen met de Schuifregelaars Dehaze en Foliage Enhancer voor extra punch.

Een bijkomend voordeel van Luminar AI is dat je ook de lucht in je scène volledig kunt vervangen en de verlichting de veranderingen kunt laten weerspiegelen – bekijk onze volledige recensie voor meer voorbeelden.

Golden Hour-fotografie bewerken in Lightroom

Lightroom-goldenhour

Of u nu Adobe Lightroom Classic of Mobile gebruikt, de techniek is vergelijkbaar, maar vereist behoorlijk wat tweaken en experimenteren.

Hier is het algemene proces:

 1. De belichting en het contrast van uw afbeelding aanpassen
 2. Verhoog de temperatuur door de witbalans aan te passen
 3. Pas de tooncurve aan om wat contrast toe te voegen
 4. Pas de kleurgradatie aan om wat warmte toe te voegen aan hooglichten en schaduwen (gesplitste toning)
 5. Optioneel – gebruik de HSL-aanpassing om gouden kleuren te verbeteren

Bekijk deze Lightroom-zelfstudies voor meer bewerkingstips.

Golden Hour Photography Veelgestelde vragen

Hoe laat is het gouden uur voor selfies?

Er zijn twee momenten per dag waarop je selfies kunt maken tijdens het gouden uur. De eerste is in de ochtend en duurt een uur na zonsopgang. De tweede is ’s avonds en duurt een uur voor zonsondergang.

Wat veroorzaakt golden hour?

Als de zon ondergaat en opkomt, is het zonlicht zacht en warm van kleur. Bovendien verlicht de lage hoek van de zon de atmosferische deeltjes zoals stof en vervuiling met warme kleuren.

Waarom houden fotografen van golden hour?

Fotografen houden van golden hour omdat het zonlicht warm en zacht is – vergeleken met het feit dat het midden op de dag helder en hard is. Bovendien laat het gouden licht landschappen, stadsgezichten en ook huidtinten knallen.

Wat is blue hour fotografie?

Het blauwe uur begint ongeveer een uur voordat de zon opkomt en duurt een uur na zonsondergang wanneer de zon onder de horizon staat – het wordt soms schemering genoemd. Blue hour is ideaal voor het gebruik van het koele, blauwe licht voor landschapsscènes.

Hoe weet je of er een goede zonsondergang komt?

Als de dag helder is geweest en er zijn geen zware wolken aan de hemel, de kans is groot dat je een goede zonsondergang krijgt.

Een grote zonsondergang heeft verstrooiende wolken nodig die hoger zijn dan de horizonlijn – als de zon ondergaat, lichten deze op in oranje en roze. Een schitterende zonsondergang treedt op als unieke wolkenpatronen langs de hemel strepen als de zon ondergaat.

Laatste woorden

Golden Hour vindt twee keer per dag plaats, elke dag – op voorwaarde dat er geen wolken de hemel bedekken. Het biedt een uitstekende gelegenheid om warm natuurlijk zonlicht te gebruiken in een reeks fotografiegenres.

Het essentiële onderdeel van golden hour fotografie is eropuit trekken om te fotograferen en te experimenteren met de Exposure Triangle. Iedere fotograaf zou dit zo vaak mogelijk moeten doen.

Wat zijn je gedachten over deze magische periode? Heb je geëxperimenteerd en succes gehad met de tips die we hierboven hebben gegeven?

Deel je ervaringen en voel je vrij om vragen te stellen of betrokken te raken bij het gesprek. Veel plezier met fotograferen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer