Hoe een Dolly Zoom te doen (+ 12 voorbeelden van het vertigo-effect)

De dollyzoom is een krachtige in-camera filmische techniek die een ruimtelijke vervorming simuleert, krimpende of langere afstanden achter het onderwerp.

Ook bekend als een Hitchcock-opname, Vertigo-opname, Jaws-effect of Zolly-opname, is het dolly-zoomeffect een geweldige manier om spanning, onbehagen en desoriëntatie te introduceren.

Als het goed wordt uitgevoerd, kan een dolly-zoomopname de krachtigste visuele verteltool van de bioscoop zijn.

Als je Jaws, Vertigo, Goodfellas of Lord of the Rings hebt gezien, heb je de kracht van het duizeligheidseffect al ervaren.

In deze handleiding laten we u precies zien hoe u er een moet doen, evenals enkele voorbeelden uit populaire films.

Inhoudsopgave

Wat is een Dolly Zoom?

dolly-zoom-hitchcock

De dollyzoom is een in-camera effect dat voor het eerst werd gebruikt door Alfred Hitchcock en Irmin Roberts in de film Vertigo in 1958.

De dollyzoomdefinitie stelt dat je moet uitzoomen of inzoomen terwijl je met dezelfde snelheid in- of dolly-out (respectievelijk) moet uitzoomen.

Met deze techniek blijft het hoofdonderwerp op de voorgrond even groot, maar lijkt de achtergrond er steeds dichter of verder vandaan te komen.

Waarom heet het ‘Dolly Zoom’?

Het dolly-zoomeffect wordt zo genoemd omdat het de acties beschrijft die nodig zijn om het effect te creëren. (Een camera dolly is een karretje op wielen of een soortgelijk apparaat dat wordt gebruikt bij het maken van films en televisieproducties om vloeiende horizontale camerabewegingen te creëren.)

Om een dolly-zoom uit te voeren, zoom je in of uit terwijl je de dolly in de tegenovergestelde richting beweegt. Dus, je dolly terwijl je zoomt – je dolly zoomt!

Je zult merken dat sommige mensen naar deze techniek verwijzen met andere namen, maar ze zijn net zo gemakkelijk uit te leggen. Zolly is bijvoorbeeld een samentrekking van de woorden zoom en dolly; Vertigo-effect of Hitchcock geschoten omdat het voor het eerst werd gebruikt door Alfred Hitchcock in de film Vertigo enzovoort.

Waar wordt een Dolly Zoom opname voor gebruikt?

Dolly zoom is een zeer veelzijdige techniek. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen:

  • Comprimeer of verleng afstanden omdat de achtergrond steeds dichter of verder van de voorgrond lijkt te komen.
  • Creëer een gevoel van onbehagen of dreigend gevaar.
  • Geef een relatie aan tussen twee tekens of elementen.

Hoe doe je een Dolly Zoom?

De juiste apparatuur om een dollyzoom te doen is een camera met een zoomlens, een dolly en een vloeiende dollytrack. Zorg ervoor dat de track lang genoeg is om de hele beweging die je met je camera maakt te dekken.

Naast de uitrusting moet de scène ook specifieke kenmerken hebben. U moet voldoende ruimte hebben tussen de voorgrond- en achtergrondobjecten. Hoe meer afstand je hebt, hoe meer uitgesproken het effect zal zijn.

Zodra je alles hebt ingesteld, is het tijd om te fotograferen. Het idee is dat de richting van de beweging tegengesteld is aan de zoom. Met andere woorden, je kunt inzoomen terwijl je uitdobbert – of je kunt uitzoomen terwijl je dolly in.

Er zijn drie factoren om rekening mee te houden wanneer je een dollyzoom doet, omdat ze een ander effect geven: de richting van de beweging, de snelheid en de brandpuntsafstand van je zoomlens.

Je kunt natuurlijk een handheld zolly proberen – maar alleen als de scène profiteert van schudden, want zelfs met een camerastabilisator zal het niet zo stabiel zijn als het gebruik van een dolly.

12 Voorbeelden van het vertigo-effect in films

Het is je misschien nog niet eerder opgevallen, maar dollyzooms zijn heel gebruikelijk en ze worden gebruikt om een breed scala aan emoties te creëren.

De bovenstaande video toont een geweldige compilatie van dollyzooms en hoe ze worden gebruikt om perspectiefsignalen aan de kijker te geven.

1. Vertigo – hier gebruikt Alfred Hitchcock dollyzoom om een optische illusie te creëren van de trap die zich uitstrekt. Dit weerspiegelt het gevoel van duizeligheid van het personage terwijl hij naar beneden kijkt.

2. Goodfellas – in de dinerscène wekt de dollyzoom de indruk dat de buitenwereld zich op het personage sluit naarmate zijn paranoia groeit.

3. Muil – de dollyzoom gaat van een telefoto naar een groothoekopname. Hierdoor ontstaat een perspectieve vervorming in het gezicht van het personage draagt bij aan de “freakiness” van het shot.

4. The Lord of the Rings – de dollyzoom geeft hier een gevoel van dreigend gevaar als het gat tussen de bomen groter wordt en dichterbij lijkt te komen.

5. Ratatouille – in dit geanimeerde voorbeeld werkt de dollyzoom als een overgang tussen twee werelden: die waarin het verhaal zich afspeelt en die uit het verleden van het personage.

6. Ratatouille (vervolg) – binnen dezelfde film gebruikt regisseur Brad Bird een dollyzoom voor een ander effect. Wanneer Remy zich verhoudt tot chef Gusto, zorgt de perspectiefverandering ervoor dat ze eruit zien alsof ze fysiek dichterbij komen.

7. De Incredibles – dankzij de dollyzoom lijkt de fysieke afstand korter te worden naarmate Mrs Incredible dichter bij de verleiding komt.

Enkele andere voorbeelden:

8. De Snellen en de Doden – de regisseur gebruikte ook de nederlandse hoek om het dollyzoomeffect te intensiveren.

9. Klopgeest– de uitzoombeweging in combinatie met een dolly out vergroot de afstand en creëert een gevoel van paniek.

10. Apollo 13 – de dollyzoom op deze scène communiceert hoe schrijnend nieuws het personage ontvangt.

11. De Leeuwenkoning – nog een dreigend gevaar van een animatiefilm.

12. Quiz Show – door uit te zoomen terwijl de camera naar binnen gaat, lijkt de achtergrond verder weg, waardoor de hoofdpersoon wordt geïsoleerd.

Hoe maak je een dolly?

Om een dolly-opname te maken, heb je een dolly (een rollend cameraplatform) en tracks nodig waarmee je de camera soepel kunt bewegen om in en uit te dollyen.

Een professionele dolly kan echter duur en uitdagend zijn om te bedienen. In plaats daarvan kun je dolly-opnamen maken met een cameraschuifregelaar die lijkt op een kleine dolly-track die een goede oplossing biedt als de beweging niet erg lang is.

U kunt ook een kabelcamera of een drone gebruiken. Als je handig genoeg bent, kun je een doe-het-zelf dolly proberen na een van de vele tutorials die je online kunt vinden.

Ten slotte kun je proberen een handheld dolly te doen – het is beter als je een camerastabilisator hebt zoals een schoudertuig.

Hoe een Dolly Shot te doen met een iPhone

Toen Hitchcock dit effect in 1958 introduceerde, had het grote vaardigheden, techniek en een soepelere zoomlenstechnologie nodig. Tegenwoordig kun je dollyzoom laten werken met niet-professionele apparatuur – eigenlijk heb je niet eens een camera of zoomlens nodig om dit effect te bereiken.

Er zijn twee manieren om dolly-zooms te doen op een iPhone. U kunt een gimbal gebruiken met een specifieke functie zoals de Zhiyun Smooth 4 – of u kunt het doen in postproductie.

Als u een gimbal gebruikt, hoeft u alleen maar het Vertigo-effect te activeren (de naam kan veranderen afhankelijk van welke versnelling u gebruikt). Loop vervolgens naar je onderwerp toe of er vanaf, afhankelijk van het effect dat je op je scène wilt. Dat is het.

In plaats daarvan zoom je niet in of verander je de brandpuntsafstand niet als je het in de post doet. Zorg er wel voor dat je in 4k fotografeert, zodat je de extra resolutie kunt gebruiken om de zoom digitaal te maken. U kunt dus een dolly-zoomeffect maken op elke cameratelefoon die 4k-video opneemt en niet alleen op een iPhone.

Je kunt de video dicht bij je onderwerp starten en er vanaf gaan of ver weg beginnen en er dichter bij komen. Je hebt geen dolly nodig – het kan een handheld-opname zijn, maar maak het zo stabiel mogelijk.

Vervolgens voltooit u het effect in de postproductie. De meest voorkomende app is VN omdat deze gratis en gemakkelijk te gebruiken is. U kunt dit echter op veel andere apps of programma’s doen, zoals After Effects of alternatieven.

Het idee is dat je een beginframe en een eindframe op je video moet selecteren. Pas vervolgens de kadrering aan zodat uw onderwerp in beide dezelfde grootte heeft.

Als u VN gebruikt, kunt u dit doen door een hoofdframe toe te voegen en in of uit te zoomen door twee vingers op het scherm te bewegen. Andere apps hebben misschien andere tools om dit te bereiken, maar de techniek is hetzelfde.

Laatste woorden

Ik hoop dat je genoten hebt van het artikel en dat je een beter begrip hebt van wat dolly zoom is en hoe het kan worden gebruikt voor het vertellen van verhalen in film.

Als je vragen hebt, laat ze dan achter in de comments sectie. Deel ook je favoriete dolly zoomscènes met ons in de comments.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer