Hoe frontverlichting te gebruiken voor betere foto’s

Frontverlichting is een van de meest elementaire fotografieverlichtingsopstellingen. Als je betere foto’s wilt maken, is het belangrijk om de richting van het licht in je voordeel te leren gebruiken.

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van het gebruik van een voorlicht en laat ik je enkele situaties zien waarin je het creatief kunt gebruiken met zowel kunstmatig als natuurlijk licht.

Ik zal je ook een korte introductie geven over andere verlichtingshoeken, zoals achtergrondverlichting en zijverlichting.

Inhoudsopgave

Wat is frontverlichting?

Frontverlichting is wanneer de richting van het licht van de camera komt, voor het onderwerp – dat is alles. Klinkt simpel, toch? Dat is het ook. Daarom is het een van de meest voorkomende verlichtingstechnieken.

Om voorspelbare resultaten te voorkomen, hebben professionele fotografen de neiging om complexiteit toe te voegen door het licht aan te passen. Dit komt omdat ‘voorlicht’ alleen verwijst naar de richting van het licht.

U kunt kiezen tussen het gebruik van natuurlijk licht (de zon) of kunstlicht (flitsers, enz.). U kunt ook direct licht gebruiken als u diepe schaduwen wilt maken of een lichtmodifier gebruiken als u diffuus licht wilt voor minder schaduwen.

U kunt de hoogte van de voorlichtbron wijzigen om de richting van het licht en de schaduwen te wijzigen.

Pas wel op dat je niet helemaal boven het onderwerp uitsteekt, want het is geen voorlicht meer en wordt topverlichting – en topverlichting is niet langer frontaal – het is een soort zijverlichting.

Andere veel voorkomende verlichtingshoeken

  • Zijverlichting

Zijverlichting is precies hoe het klinkt – het is wanneer de fotograaf de flitser of welke lichtbron dan ook aan één kant van de camera plaatst.

Als de fotograaf geen diepe schaduw wil, kan een zijlicht worden aangevuld met een reflector of een secundair licht aan de andere kant.

  • Achtergrondverlichting

Achtergrondverlichting is wanneer de lichtbron zich achter het onderwerp bevindt. Wanneer u dit lichtschema gebruikt, fotografeert u de schaduwzijde.

Dit creëert een silhouet of een dramatische stemming met harde schaduwen op je onderwerp. Deze opstelling is precies het tegenovergestelde van frontverlichting.

Als u meer wilt weten over het gebruik van achtergrondverlichting, kunt u onze gids hier bekijken.

Voors en tegens van frontverlichting in fotografie

Pros

  • Geschikt voor natuurlijk en kunstlicht – of je nu zonlicht of flitser gebruikt, het voorlicht heeft dezelfde voor- en nadelen op je foto’s.
  • Eenvoudig in te stellen – Voorlicht is eenvoudig omdat je het onderwerp met één flitser of lichtbron belicht. Als het een zacht licht is, verspreidt het zich gelijkmatig over de hele scène.
  • Geschikt voor alle onderwerpen – U kunt frontverlichting gebruiken voor portretten, landschapsfotografie, stillevens en andere opnamen.

Tegens

  • Het creëert voorspelbare beelden – Alle portfolio’s profiteren van een verscheidenheid aan verlichtingsschema’s, zodat foto’s er ‘hetzelfde’ uit kunnen zien als alles wat u gebruikt dezelfde stijl is.
  • Het vlakt de scène af – Verlichting helpt bij het creëren van de indruk van drie dimensies in een tweedimensionale foto.  Omdat een voorlicht de schaduwen op de achterkant van het onderwerp werpt, elimineert het het contrast dat diepte geeft.
  • Kan oogverblindend zijn voor het onderwerp – afhankelijk van de helderheid van uw lichtbron kan een voorlicht te fel zijn voor uw model, waardoor ze scheel kijken.

Hoe frontverlichting te gebruiken: 5 tips

1. Gebruik frontverlichting voor vastgoed- en landschapsfotografie

Credit: Clayton Bunn

Frontverlichting is perfect voor vastgoedbeelden omdat het het hele huis gelijkmatig verlicht. U vermijdt ook de contrastproblemen die fotografen meestal dwingen hdr te gebruiken.

Wanneer u in de vroege ochtend of late middag fotografeert, heeft u zacht licht – de beste tijd hangt af van de richting waarin het pand zich bevindt.

Ook kunt u voorlicht gebruiken voor landschapsfoto’s. De meeste mensen schieten tijdens het gouden uur naar de zon omdat ze een silhouet of simpl willen creëreny vangen de zon opkomen of ondergaan.

Draai je de volgende keer om om de zon achter de camera en voor het onderwerp te laten – je zult zien hoe geweldige resultaten je kunt behalen met een gelijkmatig verlicht onderwerp.

2. Werp een schaduw

Bron: Faizi Ali

Foto’s gemaakt met een voorlicht hebben meestal een vlakke uitstraling. U kunt echter dramatische beelden maken wanneer u hard licht van voren gebruikt en een persoon of een object een lange schaduw op uw onderwerp werpt.

Een van de meest voorkomende voorbeelden is een foto waarbij je de schaduw van de fotograaf kunt zien omdat het zonlicht van achter de camera komt. Je hebt waarschijnlijk wel eens zo’n ‘zelfportretten’ gemaakt.

U kunt hetzelfde concept toepassen en lange schaduwen van elk object op uw onderwerp werpen met zeer creatieve resultaten – zoals het bovenstaande voorbeeld.

3. Creëer een catchlight

Bron: Amir Seilsepour

In de meeste professionele portretten heb je waarschijnlijk gemerkt dat er een lichtreflectie in de ogen van het onderwerp is – dat wordt een catchlight genoemd.

Wanneer je fotografieverlichting leert, begin je aandacht te besteden aan het licht, waar het een schaduw werpt en of het een reflectie veroorzaakt – dit is tenslotte wat een foto driedimensionaal doet lijken.

In het geval van portretfotografie leer je het vanglicht te beheersen omdat deze reflectie het oog van het onderwerp er ‘levendiger’ uit laat zien.

Een voorlicht zorgt voor een mooi vanglicht. Als u kunstlicht gebruikt, kunt u de positie van de reflectie wijzigen door de hoogte van de lichtbron te wijzigen.

U kunt ook de vorm ervan wijzigen door verschillende modifiers te gebruiken. Een softbox creëert een rechthoekig vanglicht terwijl een ringlicht creëert – nou ja, een ring.

Als u liever natuurlijk licht gebruikt, kunt u het vanglicht vormgeven met behulp van raamlicht.

4. Vlinderlicht

Krediet: Ali Pazani

Er is een zeer traditioneel type licht in portretfotografie dat vlinderverlichting wordt genoemd. Het wordt zo genoemd omdat het een kleine schaduw onder de neus creëert in de vorm van een vlinder.

Vlinderbelichting is een extreem flatterende portretbelichtingstechniek omdat het de jukbeenderen benadrukt en het gezicht van de persoon slanker laat lijken.

Het werd gebruikt om Hollywood-sterren te fotograferen – daarom wordt het ook Paramount-licht genoemd en wordt het gebruikt door de meeste fotografen die schoonheids- of glamourportretten maken.

In essentie is het een voorlicht dat relatief hoog is geplaatst – op deze manier valt het licht op het gezicht van het onderwerp en creëert het kleine schaduwen onder de neus, jukbeenderen en kin.

Om de schaduwen te verzachten, kunt u licht van de onderkant reflecteren met behulp van een reflectorpaneel of een vulflitser gebruiken.

5. Gebruik het voorlicht als opvullicht

Bron: Kindel Media

Wanneer er meer dan één lichtbron is, kunt u één sleutellicht en twee of drie vullichten hebben – het voorlicht kan daar een van zijn.

Als u bijvoorbeeld een portret maakt in de middagzon, kunt u een flitser op de camera gebruiken om de onflatteuze schaduwen te verzachten.

Een ander voorbeeld, dit keer met een achtergrondverlichting als belangrijkste bron, is wanneer je een silhouet wilt creëren met enkele details.

Als je geen diep donker silhouet wilt hebben, is je belangrijkste bron nog steeds de lucht, maar je kunt een voorlicht gebruiken om enkele details van het onderwerp te onthullen.

Veelgestelde vragen over frontverlichting

Wat zijn de kwaliteiten van frontverlichting?

Frontverlichting verlicht het hele onderwerp. Het vlakt de scène af omdat de schaduwen op de achterkant van het onderwerp vallen – het vlakt ook oppervlakken af die texturen verminderen.

Waarom is frontverlichting belangrijk?

Het is belangrijk omdat het het hele onderwerp rechtdoor belicht. Het kan erg flatterend zijn voor portretten omdat huidonvolkomenheden minder opvallen.

Welke sfeer creëert frontverlichting?

Het creëert een zachte stemming omdat alle schaduwen die het creëert op de achterkant van het onderwerp vallen. Als je dramatische foto’s wilt, is het voorlicht misschien niet de beste keuze.

Wat zijn de 4 kwaliteiten van lichtontwerp?

De vier kwaliteiten van licht die kunnen worden gecontroleerd, zijn intensiteit, richting, kleur en beweging.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel je helpt de volgende keer dat je beslist hoe je een foto wilt belichten. Het op verschillende manieren belichten van fotografie kan een verscheidenheid aan ‘looks’ in je werk brengen, waardoor het wordt verheven van alle andere foto’s die je tegenwoordig op Instagram ziet.

Let op de volgende keer dat je een aantal dramatische foto’s vindt om te zien hoe ze werden verlicht – de kans is groot dat de fotograaf een vorm van voorlichtbronnen heeft gebruikt om ze te maken.

Als je vragen of suggesties hebt, deel ze dan in de comments.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer