Hoe gezichtsherkenning zoeken te gebruiken

FacebookPinterestDelen

De zoektechnologie voor gezichtsherkenning heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. In combinatie met gezichtsidentificatietechnologie stelt gezichtsherkenningstechnologie software niet alleen in staat om te herkennen wanneer een gezicht in een afbeelding voorkomt, maar ook om andere afbeeldingen met hetzelfde gezicht te identificeren of zelfs een identiteit in realtime te bevestigen.

De toepassingen voor dit soort technologie zijn enorm – van het controleren of iemand illegaal een afbeelding gebruikt tot het ontgrendelen van uw telefoon.

Voor fotografen doet het alles, van gezichtsherkenning in de camera tot het direct ophalen van elke afbeelding in uw bibliotheek met betrekking tot een bepaalde persoon.

Als u een evenement- of portretfotograaf bent, kan automatische gezichtstagging u ongelooflijk veel tijd besparen. Voor hobbyisten die van familiefoto’s houden, kan gezichtsherkenningstechnologie het vinden van foto’s van geliefden oneindig veel eenvoudiger maken.

Bij gebruik in een omgekeerde afbeeldingszoekopdracht kan gezichtsherkenning ook worden gebruikt om te zien of iemand uw afbeeldingen zonder toestemming heeft gemaakt, waardoor het auteursrecht wordt geschonden.

Laten we eens kijken hoe het wordt gedaan en hoe het het beste kan worden gebruikt.

Inhoudsopgave

Hoe wordt gezichtsherkenning gedaan?

Er zijn twee verschillende soorten gezichtsherkenning : fiduciële herkenning en pixeldetectie.

In fiduciële erkenning, meet de software de afmetingen van verschillende gelaatstrekken. Voorbeelden zijn de afstand tussen de ogen, de breedte van de neus, de lengte van de kaaklijn of zelfs de vorm van de jukbeenderen.

Pixel detectie analyseert de pixels in een afbeelding en vergelijkt ze met een database van uiterlijke generalisaties (d.w.z. leeftijd, geslacht, enz.).

Beide methoden verzamelen biometrische gegevens van het gezicht en de gezichtsuitdrukking van een persoon en gebruiken deze om de identiteit van de persoon op de foto te identificeren en / of te verifiëren.

In combinatie met kunstmatige intelligentie en machine learning is gezichtsherkenningstechnologie steeds nauwkeuriger geworden en kan nu zelfs met ongelooflijke nauwkeurigheid in realtime werken – althans in bepaalde demografische gegevens.

Wat is een reverse image search?

Een reverse image search is het proces van het uploaden van een foto naar een zoekmachine en deze te leiden naar vergelijkbare afbeeldingen. Dit kan van alles zijn, van mensen tot auto-onderdelen tot plant-ID’s.

De zoekresultaten tonen niet alleen vergelijkbare afbeeldingen, maar ook websites die die afbeelding hebben of die erop lijken.

Op zijn creatiefst verandert reverse image search in een soort van Shazam voor afbeeldingen, behalve dat je in plaats van liedjes alles krijgt, van Wikipedia-artikelen tot links naar relevante websites tot prijzen en plaatsen om een item te kopen.

In termen van gezichtsherkenning werd reverse image search oorspronkelijk gebruikt voor entertainmentdoeleinden, zoals het vinden van de naam van een beroemdheid die je misschien bent vergeten.

Tegenwoordig zijn er echter allerlei toepassingen – alles van het ontdekken van nepaccounts op sociale mediasites tot het ontdekken van auteursrechtschendingen.

Je kunt het zelfs gebruiken om erachter te komen hoe ver in de wijde uithoeken van het internet beelden van je eigen gezicht zijn gereisd!

Hoe kunt u een zoekopdracht voor gezichtsherkenning uitvoeren?

omgekeerd afbeeldingen zoeken

Interesse om online een face search te doen? Er zijn een aantal diensten die gratis een eenvoudige gezichtszoekopdracht aanbieden. Voor een verfijnder resultaat moet u waarschijnlijk een beetje investeren, afhankelijk van hoe diep u in het internet wilt gaan.

Hier zijn een paar van de meer populaire opties voor het zoeken naar gezichten.

PimEyes

Een van de nieuwere zoekmachines voor gezichtsherkenning die er zijn, PimEyes zoekt naar vergelijkbare gezichten op meer dan 10 miljoen websites. Ze bieden zowel gratis als betaalde opties.

Met de gratis optie kan men alleen zien of een bepaald gezicht op internet staat. Met de abonnementsservice hebt u toegang tot alle andere services, waaronder Deep Search, het genereren van PDF’s en het verzenden van meldingen als uw foto’s later verschijnen.

PimEyes kan u zelfs helpen om uw afbeelding van een site te verwijderen.

Een cool ding over de resultaten is dat ze niet beperkt zijn tot de foto die je hebt geüpload. De service vindt ook foto’s waar de achtergrond is gewijzigd, andere mensen zijn toegevoegd of modificaties zijn gemaakt als een verandering in haarkleur.

Hun zoekresultaten vinden echter niet alles. Ik heb het geprobeerd met een paar stockfoto’s. Bij één zoektocht vonden ze niets. Aan de andere kant vonden ze er meerdere.

FAQ:

  • Is PimEyes legaal?

Ja, PimEyes is legaal.

  • Bewaart PimEyes je foto?

PimEyes bewaart je foto 48 uur. Daarna wordt het verwijderd. Het slaat geen foto’s of privégegevens van onze gebruikers op.

  • Redt PimEyes je gezicht?

PimEyes slaat geen afbeeldingen op. Het toont alleen afbeeldingen van bronwebsites.

Google Afbeeldingen Zoeken

Misschien wel de meest bekende reverse image zoekmachine, Google Afbeeldingen, stelt u in staat om zowat alles om te keren, inclusief gezichten.

Klik op het camerapictogram in de zoekbalk om aan de slag te gaan. U kunt een foto uploaden of de afbeeldings-URL plakken. Google vindt dan vergelijkbare afbeeldingen.

Zodra uw resultaten zijn geladen, klikt u op de afbeelding en gaat u vervolgens naar Extra om meer zoekopties te openen. Onder het vervolgkeuzemenu Type ziet u een optie voor Gezicht. Selecteer dat en je bent klaar om te gaan.

Naast het feit dat u via een browser naar de zoekpagina van Google Afbeeldingen gaat, hebt u ook toegang tot de service via een aantal verschillende mobiele apps.

De app Beeldherkenning en Zoeker zal bijvoorbeeld onder andere Google, Yandex en Bing omkeren. (Beschikbaar voor iOS 0nly.)

Misschien mijn favoriete mobiele omgekeerde zoekmachine-app, Google Goggles, doet niet alleen gezichten, maar heeft het ook toegang tot informatie over historische bezienswaardigheden, kunt u barcodes scannen, visitekaartjes scannen, tekst vertalen en zelfs Sodoku-puzzels oplossen.

Als u een Android-telefoon gebruikt, kunt u ook de mogelijkheden van Google voor het zoeken naar gezichten in Google Foto’s gebruiken.

PicTriev

Als je een fan bent van het opzoeken van beroemdheden of als je wilt weten op welke beroemdheid je het meest lijkt, bekijk dan PicTriev.

Zorg ervoor dat elke foto-upload die u doet niet groter is dan 200 KB.

Een bonusfunctie van PicTriev is dat je ook kunt inschatten of twee verschillende foto’s dezelfde persoon zijn.

Betaface

Betaface is vergelijkbaar met PicTriev, maar gaat verder dan het zoeken naar gezichten van beroemdheden. Net als de zoekmachines hierboven, voert u een afbeeldingsupload uit of gebruikt u de URL van een afbeelding.

Zodra het een foto (of twee) heeft om mee te werken, kunt u gezichten vergelijken, Wikipedia doorzoeken of een afzonderlijke website doorzoeken. U kunt zelfs uw eigen gebruikersdatabase maken voor Betaface om te zoeken.

Daarnaast zijn er nog een paar andere services, maar de resultaten worden zeker een beetje troebeler. Het is zeker het beste om deze vier eerst te proberen!

Voors en tegens van gezichtsherkenningstechnologie

gezichtsherkenning-lightroom

Adobe Sensei zorgt voor effectieve gezichtsherkenning in Lightroom.

Zoals eerder vermeld, heeft gezichtsherkenning over de hele linie een aantal geweldige toepassingen. Het heeft echter ook een aantal nadelen.

Pros

Velen gebruiken het al om hun telefoons te ontgrendelen of om hun vrienden te taggen in Facebook-berichten. Het heeft ook een aantal voordelen voor mensen in de fotografie-industrie.

Voor fotografen die Adobe Lightroom gebruiken, kunt u de uitstekende gezichtsherkenningsmogelijkheden van Adobe gebruiken om uw foto’s van mensen in de bibliotheek te ordenen – deze functie is momenteel alleen beschikbaar in de cloudgebaseerde Lightroom in tegenstelling tot de Lightroom Classic-desktopapp.

Gezichtsherkenning stelt onze autofocus ook in staat om snel scherp te stellen op de ogen in een portret- of gebeurtenisfoto, zodat ze scherp zijn.

In de nabewerking stelt het ai in foto-editors zoals On1 Photo Raw en Luminar AI ook in staat om het beste in uw portretfoto’s naar boven te halen.

Online kunt u controleren of iemand illegaal uw persoonlijke foto gebruikt of de foto’s waarop u auteursrecht heeft.

Straatfotografen kunnen het zoeken naar afbeeldingen in hun foto’s omkeren als ze een foto willen overzetten naar een stockfoto en een toestemmingsformulier voor een model willen krijgen.

Tegens

Helaas heeft het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie een aantal alarmerende nadelen.

De meesten van ons willen niet echt dat onze persoonlijke afbeeldingen worden opgenomen en vervolgens worden opgeslagen in een overheids- of bedrijfsdatabase voor onbekend toekomstig gebruik.

Wetshandhaving kan bijvoorbeeld gezichtsherkenning gebruiken om iedereen in hun database door een virtuele criminele opstelling te leiden, wat vrijwel hetzelfde is als u behandelen als een criminele verdachte, maar zonder waarschijnlijke oorzaak.

Dit probleem is zo groot dat een aantal Amerikaanse steden het gebruik van real-time (live) gezichtsherkenningssurveillance door wetshandhavingsinstanties hebben verboden – Cambridge, MA en San Francisco, CA onder hen.

Op een meer persoonlijk niveau kunnen identiteitsdieven een zoekopdracht met gezichtsherkenning gebruiken om niet alleen persoonlijke informatie te verzamelen, maar ook afbeeldingen en video’s van u te vinden om hen te helpen bij het maken van alles, van valse sociale media-accounts tot nep-ID’s. Het kan ook worden gebruikt om wraakporno te verspreiden.

Er zijn ook rapporten van sommige bedrijven, in een poging om de volgende, beste gezichtszoeker te ontwerpen, duizenden gezichtsafbeeldingen van sites zoals Flickr te halen en ze in hun databases te voeren zonder de toestemming van de fotografen of modellen.

Een ander probleem met gezichtsherkenningstechnologie is dat het nog steeds verre van perfect is wanneer een gezichtszoekopdracht iemand anders dan een blanke man omvat.

Vrouwen en mensen van kleur zijn vooral problematisch, omdat de gebruikte algoritmen veel meer gegevens over blanke mannen hebben dan wie dan ook, waardoor een definitieve vooringenomenheid ontstaat.

Dit kan vooral problematisch zijn in termen van wetshandhaving, omdat een vals positief vaak kan leiden tot een arrestatie.

Laatste woorden

Hoewel er zeker ruimte is voor verbetering, heeft de technologie voor zoeken met gezichtsherkenning en reverse image search al een heel lange weg afgelegd.

In combinatie met andere technologieën – bijvoorbeeld de AI van On1 en Luminar of de fantastische bibliotheekmodule in Lightroom , is het een fantastisch hulpmiddel voor fotografen die zich vooral richten op het fotograferen van mensen.

De reverse image search feature van sommige zoekmachines is zeer waarschijnlijk de weg van de toekomst, zowel voor mensen als voor objecten en plaatsen. (Bekijk Google Lens voor een uitstekende reverse image zoekmachine voor objecten en oriëntatiepunten!)

En privacy? Nou, ten goede of ten kwade, gezichtsherkenningstechnologie zal alleen maar beter worden. Als u zich echt zorgen maakt over hoe uw persoonlijke afbeelding zal worden gebruikt, is het het beste om uw privacy-instellingen zo hoog mogelijk te houden bij het online plaatsen of delen.

Wat denk je? Is privacy een probleem? Gebruik je gezichtsherkenningstechnologie, in je fotografie of elders?

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer