Hoe groot is een statief nodig?

Over het algemeen is een statief dat uitschuift zodat de camera op ooghoogte staat een goede keuze. Het hangt echter ook af van het soort foto’s dat u maakt en de beperkingen en beperkingen die u op uw bagage heeft als u van plan bent om met uw statief te reizen.

Sommige mensen reizen alleen met een tafelstatief of een GorillaPod, waarmee ze de camera op boomtakken, buizen, enz. Kunnen monteren, zodat ze een hoge hoek kunnen hebben zonder een hoog statief te hebben.

Welk type statief u ook kiest, zorg ervoor dat het uw camera vasthoudt. Tafelstatieven zijn vaak bedoeld voor smartphones of compactcamera’s – dus als je bijvoorbeeld met een DSLR reist, zorg er dan voor dat deze stevig genoeg is.

Hetzelfde geldt voor de GorillaPod; er zijn verschillende modellen voor verschillende soorten camera’s – dus kies de juiste. Wat betreft uitschuifbare statieven, de meeste van hen zullen een DSLR met standaard lenzen bevatten.

Hoe de juiste statiefhoogte te kiezen

Hier is een handige manier om erachter te komen hoe groot een statief je nodig hebt:

Je ooghoogte minus de hoogte van de zoeker van je camera minus de statiefkop (basisplaat) hoogte = juiste statiefhoogte.

  1. Meet de afstand van de vloer tot uw ooghoogte
  2. Trek de hoogte van de vloer af naar uw zoeker of lcd-scherm aan de achterzijde (afhankelijk van de manier waarmee u normaal fotografeert)
  3. Trek de hoogte van de vloer af op uw statiefbodemplaat met de statiefpoten volledig gestrekt.

Je blijft achter met de maximale statiefhoogte die nodig is. (Zie ook: heb ik een statief nodig voor reisfotografie?)

Idealiter is de ‘statiefkophoogte’ zonder dat de middelste kolom is verlengd (omdat dit de stabiliteit in gevaar kan brengen), maar je zult merken dat de meeste reisstatieven niet hoog genoeg zijn als je de middelste kolom niet verlengt.

Zijn reisstatieven de moeite waard als ze niet voldoen aan de hierboven beschreven minimumhoogtecriteria? Ja, ik geloof dat ze dat zijn, omdat je het ongemak van bukken om de foto te maken tijdens je vakantie moet kunnen verdragen. Het is beter om een reisstatief te hebben dat te klein voor je is, dan om er helemaal geen te hebben!

FacebookPinterestDelen