Hoe herhaling te gebruiken in fotografiecomposities voor maximale impact

Heb je gehoord van herhalingsfotografie, maar weet je niet zeker wat het is?

Misschien vraag je je af hoe je herhaling in een foto kunt laten zien?

Nou, zoek niet meer! In dit artikel vind je alles wat je moet weten om herhaling en patronen in je foto’s te gebruiken om ze er nog beter uit te laten zien dan voorheen.

Je leert ook enkele compositietechnieken om herhalende objecten te gebruiken, en we geven je ook tal van fantastische voorbeelden van repetitieve patronen om je te inspireren.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is herhalingsfotografie?

Herhaling in fotografie betekent het gebruik van herhalende vormen of een repetitief patroon in het frame als onderdeel van de compositie.

Herhaling kan ook het hoofdonderwerp van de afbeelding zijn in plaats van alleen een hulpmiddel te zijn voor fotografiecompositie. Wanneer dit het geval is, wordt dit patroonfotografie genoemd.

Waarom is herhaling goed in fotografie?

Herhaling in fotografie is een uitstekende manier om het oog door het beeld te leiden. De kijker kan bijvoorbeeld de denkbeeldige lijn volgen die is ontstaan door de herhaling van een element of een kleur.

Herhaling is ook nuttig om iets te benadrukken of om een sfeer te creëren.

Bekijk het werk van de Duitse kunstenaar Andreas Gursky. Hij fotografeert appartementen, supermarktschappen, containers en andere structuren op basis van herhaling met behulp van een bepaald standpunt dat een gevoel van monumentaliteit geeft – hij doet dit om een sociaal commentaar te maken.

Wat is ritmeherhaling in fotografie?

We associëren het woord ritme meestal met muziek of dans. Sommige mensen denken misschien aan poëzie – maar het komt niet vaak voor dat fotografie in je opkomt als het gaat om ritme.

Toch kan ritme worden toegepast in fotografie en overtuigende resultaten hebben.

Ritme wordt gedefinieerd als een terugkerende afwisseling van elementen – deze kunnen verwijzen naar geluiden (zoals de beat van een lied of de woorden in een gedicht) of visuele elementen – zoals het geval is in fotografie.

Je kunt ritme op verschillende manieren gebruiken. Het hangt allemaal af van wat je met je afbeeldingen aan mensen wilt communiceren. Hoe wil je dat de kijker zich voelt als hij naar je foto kijkt?

Regelmatig ritme gebruikt identieke (of zeer vergelijkbare) elementen die met hetzelfde interval worden herhaald. Je kunt dit gebruiken als je een gevoel van orde wilt geven – of zelfs eentonigheid. Je zou denken dat deze compositietechniek vervelend kan zijn – maar het kan erg indrukwekkend zijn als het correct wordt gebruikt.

Progressief ritme is degene die de aandacht van de kijker naar een eindpunt leidt. Dit is een veel voorkomend hulpmiddel in de fotografie – hoewel veel mensen het gebruiken zonder het te beseffen. Wanneer bepaalde elementen zich herhalen na een verdwijnpunt, geeft dit diepte aan een afbeelding.

Willekeurig ritme – ook bekend als onregelmatig, is wanneer vergelijkbare objecten of verschillende objecten die dezelfde kleur delen, verspreid zijn in het frame. Het lijkt geen specifieke volgorde te hebben, maar je zult het ritme opmerken wanneer je het algemene beeld ziet.

Wisselend ritme omvat meerdere vormen die zich afwisselend herhalen of dezelfde vorm afwisselend verschillende kleuren. Op deze manier kun je complexere patronen in de fotografie creëren.

12 Herhaling Fotografie Voorbeelden

Ze zeggen dat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden, dus nadat je alles hebt uitgelegd over herhaling en ritme, is het het beste om je enkele voorbeelden te laten zien!

Deze repetitieve patronen geven je een beter idee van wat ik bedoel en inspireren je om zelf een aantal geweldige beelden te maken.

Bron: Aleksandar Pasaric

Het maken van patronen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kies een object, vorm of kleur die u wilt herhalen – introduceer er vervolgens een ritme in en u bent klaar om wat foto’s te maken.

Probeer ook enkele foto’s te maken waarbij je het patroon doorbreekt, zoals in de onderstaande foto:

Bron: Taryn Elliott

Merk op hoe een gebroken patroon je kan helpen om een afbeelding interessanter te maken. In dit geval besloot de fotograaf een menselijk element te introduceren en de positie van het onderwerp te veranderen om het patroon te doorbreken.

Krediet: Giallo

Een manier om herhaling in fotografie vast te leggen, is door het frame te sluiten.

In het bovenstaande voorbeeld, als de fotograaf een bredere scène had vastgelegd, zouden we waarschijnlijk de herhaling van zakhorloges niet hebben opgemerkt.

Bron: Lawrence Biñas

Patronen in de fotografie zijn interessant genoeg. Om echter een interessantere compositie te maken, kunt u contrasterende lijnen of vormen gebruiken.

In het bovenstaande voorbeeld wordt het patroon gemaakt door ronde lampen georganiseerd in rechte lijnen. Bovendien heeft de auteur de foto zo ingelijst dat ze een driehoek hebben gemaakt. Dit maakte de fotografiecompositie dynamischer.

Bron: Jopwell

Merk op hoe de fotograaf herhaling gebruikte voor de fotografiecompositie in het bovenstaande groepsportret.

Ten eerste, het gebruik van kleuren – geel en blauw herhalen zich gedurende de hele scène.

Ook is er een wisselend patroon in de positie van de proefpersonen waardoor het oog op en neer gaat om alle gezichten te zien.

Bron: Dids

Abstracte patronen zijn ook een vorm van herhaling – zelfs als het subtieler is dan het gebruik van vormen of een regelmatig ritme. Je zult vaak repetitieve patronen zien in gebruik in abstracte fotografie.

Bron: Rodnae Productions

In deze foto maakt de fotografie gebruik van herhaling van kleur door het geel en blauw van het patroon op de achtergrond in de kleding van het onderwerp te gebruiken.

Natuurlijk was het kiezen van een achtergrond met een patroon al een beslissing die werd genomen met het idee om herhaling vast te leggen.

Krediet: Pixabay

Om patronen te benadrukken, kunt u ze isoleren door andere elementen uit de scène te verwijderen.

Bron: Magda Ehlers

Je kunt de natuur gebruiken om patronen toe te voegen in fotografie. Dit geldt natuurlijk voor natuur- en landschapsfotografie – maar kijk naar de pauwenveren hierboven – je kunt ze gebruiken in stillevens, een modefoto, etc.

De natuur zit vol herhaling en patronen. Je kunt zien hoe beroemde natuurfotografen repetitieve patronen in hun compositietechnieken in hun voordeel gebruiken.

Bron: Ali Yasser Arwand

Merk op deze foto op hoe de herhaling van bomen een lijn creëert die je in het beeld trekt en diepte creëert. De contrasterende vormen en kleuren zorgen ook voor een interessante fotografiecompositie.

Bron: Aleksandar Pasaric

Een andere manier om perspectief te tonen dankzij herhaling is door een onderwerp van een bepaalde grootte te gebruiken en te benadrukken hoe het kleiner lijkt te worden naarmate het verder van de camera verwijderd is – zoals je kunt zien met de bananen in deze afbeelding.

Bron: Santiago Manuel de la Colina

Textuur is een andere manier om patronen of vreemde vormen aan een foto te introduceren. Of de textuur nu in de natuur is of door de mens gemaakte structuren, je kunt het gebruiken als een herhalende vorm.

Hoe herhaling te gebruiken in fotografiecompositie

Zoals je in de bovenstaande voorbeelden kunt zien, zijn er eindeloze mogelijkheden om herhaling en patronen te gebruiken, ongeacht het type fotografie.

Hier zijn enkele compositietechnieken en tips voor het toepassen van het basisconcept van herhaling in fotografie.

  • Gebroken patronen zijn een geweldige manier om de aandacht van de kijker naar een specifiek deel van het frame te trekken. Je kunt het patroon doorbreken door een lege ruimte te laten of een storend element te introduceren.
  • Met behulp van perspectief kunt u herhalende objecten met een progressief ritme gebruiken om het verdwijnpunt te benadrukken en diepte aan uw afbeelding te geven.
  • Je kunt organische patronen in de natuur vinden. Als je ze niet met het blote oog kunt zien, kun je wat macrofotografie proberen.
  • Als u meerdere patronen in één foto introduceert, kunt u een complexere compositie maken. Hierdoor zal de kijker zich langer bezighouden met uw afbeeldingen.
  • Om patronen te vinden, kunt u zich concentreren op kleuren, vormen of texturen.
  • Je hoeft niet altijd herhaling en patronen te vinden die klaar zijn om gefotografeerd te worden – je kunt ze zelf maken. U kunt een eenvoudig patroon vormen met behulp van objecten met vergelijkbare vormen in een stilleven of de modellen aankleden met herhalende kleuren in een portret.

Laatste woorden

Als je je overweldigd voelt of problemen hebt met het vinden van repetitieve patronen in je dagelijks leven, maak je geen zorgen!

Met slechts een beetje oefening maak je in een mum van tijd betere foto’s. Zoals met alle dingen in de natuur, zijn er eindeloze mogelijkheden om te verkennen.

Als je vragen of suggesties hebt, laat ze dan achter in de comments sectie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer