Hoe lijn, vorm en vorm te gebruiken in fotografiecompositie

Heb je gehoord over het belang van lijn, vorm en vorm in de fotografie? Het weergeven van een driedimensionale wereld in een tweedimensionaal beeld is geen gemakkelijke taak.

Het ding over lijn, vorm en vorm is dat ze je helpen om diepte aan je afbeelding toe te voegen. Het zijn ook enkele van de belangrijkste concepten in fotografiecompositie.

In dit artikel leer je wat ze zijn en hoe ze samen kunnen komen om je foto’s te verbeteren. Je vindt er ook enkele concrete fotografietips over hoe je ze kunt gebruiken, vergezeld van voorbeelden voor je inspiratie.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

Wat is lijn, vorm en vorm in fotografie?

  • Lijn

Weg die in de verte leidt

Bron: Adil

Lijn is een punt dat zich uitstrekt in de ruimte om verschillende gebieden of elementen met elkaar te verbinden. In de fotografie kunnen de lijnen fysiek of impliciet zijn.

Een fysieke lijn kan bijvoorbeeld de rand zijn van een weg die op de voorgrond begint; als je het volgt, bereik je de achtergrond.

Een impliciete lijn daarentegen is er een die je niet kunt zien, maar die je toch volgt. Je begint bijvoorbeeld bij de ogen van het onderwerp en volgt een denkbeeldige lijn naar de plek waar hij of zij naar kijkt.

  • Vorm

Verschillende vormen gevormd door silhouetten tegen de hemel

Bron: Rakicevic Nenad

Vorm is de omtrek van iets. Wanneer u een element in twee dimensies ziet, is dat een vorm.

In de fotografie is een van de meest voorkomende voorbeelden van een vorm een silhouet.

Organische vormen zijn overal in de natuur te vinden.

  • Formulier

Twee gebogen gebouwen die vorm tonen op een foto

Bron: Scott Webb

Vorm verwijst naar een driedimensionaal object, zelfs als het wordt weergegeven op een tweedimensionaal oppervlak, zoals een foto.

De diepte is de derde dimensie en kan worden bereikt door het gebruik van schaduwen of scherptediepte.

Vorm versus vorm in fotografie

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen vorm en vorm in de fotografie.

Simpel gezegd, de vorm is tweedimensionaal en de vorm is driedimensionaal.

Als je bijvoorbeeld iets fotografeert met de zon erachter om alles behalve het silhouet te blokkeren, leg je alleen de vorm van het object vast.

Als je het op zo’n manier belicht dat je de details kunt zien, dan is het niet langer een vorm maar een vorm.

Hoe lijn, vorm en vorm te gebruiken in fotografiecompositie

Voorlooplijnen gebruiken

Roze wolken boven een promenade

Krediet: Pixabay

Leidende lijnen zijn precies hoe ze klinken – lijnen die het oog van de kijker leiden of begeleiden naar het belangrijkste element in het beeld (of door het hele beeld om verschillende elementen te bereiken).

Horizontale lijnen worden vaak gebruikt in landschappen of afbeeldingen die zijn gemaakt met een groothoeklens omdat ze van de ene kant van het frame naar de andere lopen.

Aan de andere kant leiden verticale lijnen het oog op en neer in de afbeelding – u kunt ze gebruiken om een hiërarchie tussen elementen te communiceren.

Je kunt ook convergerende of diagonale lijnen gebruiken in je fotografie. Deze voegen diepte toe en helpen de kijker perspectief en afstand in de foto te begrijpen.

Ongeacht de richting kunt u kiezen tussen rechte lijnen of gebogen lijnen.

Om leidende lijnen te maken, kunt u natuurlijke lijnen gebruiken, zoals bomen of door mensen gemaakte objecten zoals een hek.

Leidende lijnen zijn echter niet altijd zichtbaar, maar impliciet – als het onderwerp bijvoorbeeld naar iets wijst, creëert hij een denkbeeldige leidende lijn.

Schaduwen gebruiken om vormen te maken

Vorm en vorm vastgelegd in een afbeelding met behulp van fruit en schaduwen

Bron: Mathilde Langevin

Schaduwen zijn vormen omdat ze geen details hebben – ze zijn de omtrek van een driedimensionaal object dat het licht blokkeert.

Deze vormen kunnen een kracht zijnful compositorisch hulpmiddel – of ze kunnen zelfs het hoofdonderwerp van de foto zijn.

Kijk naar de voorbeeldafbeelding hierboven. Merk op hoe de schaduw van de hand de enige vorm is zonder een zichtbare vorm eraan bevestigd. Dit is wat het het belangrijkste element maakt dat interesse toevoegt aan het hele beeld.

Schaduwen laten interageren met driedimensionale vormen is slechts één manier om ze in je fotografie te gebruiken. Waarom niet experimenteren om andere creatieve effecten te vinden?

Een silhouet creëren

Persoon in silhouet tegen een trap

Credit: Verborgen paar

Wanneer u een silhouet maakt, wordt het contrast tussen de lichte achtergrond en de donkere vorm duidelijk gemaakt in het brandpunt van de afbeelding.

Om een silhouet te fotograferen, moet u het licht van de achtergrond meten en de instellingen aanpassen om dat deel van de afbeelding correct te belichten. Zo blijft het onderwerp als vorm onderbelicht.

Vergeet niet om de meetmodus in uw camera te controleren om controle te krijgen over de lichtmeting.

Patronen maken

Patronen in groene velden

Bron: Toan Pham

De herhaling van een vorm, lijn of vorm creëert patronen die kunnen worden gebruikt voor fotografiecompositie. Onze geest is ontworpen om tonnen informatie te ontvangen en te organiseren – daarom zijn patronen aantrekkelijk voor ons en geven ons een rustig gevoel.

Er zijn veel verschillende soorten patronen: regelmatig, organisch, geometrisch, enz., En ze kunnen door de mens zijn gemaakt of op natuurlijke wijze zijn gemaakt. Er kunnen onregelmatige vormen, organische vormen, geometrische ontwerpelementen, abstracte vormen, enzovoort zijn.

Patronen zijn een veel voorkomend onderwerp in de architectuurfotografie , bijvoorbeeld het vastleggen van geometrische vormen zoals bouwstenen.

Organische vormen of vormen creëren ook patronen en zijn meestal te vinden in de natuur – daarom zijn ze veel voorkomende onderwerpen in landschapsfotografie of macrofotografie.

Zie ook onze gids over het gebruik van herhaling in fotografiecompositie.

Gebruik gericht licht

In de fotografie helpt licht ons om van een vorm vorm te maken en vice versa. Als u bijvoorbeeld een object tegenlicht gebruikt, ontstaat er een silhouet en wordt de vorm een vorm.

Hetzelfde gebeurt als je het direct van voren belicht – het zal afgeplat zijn en diepte verliezen. Als u het licht echter vanuit een hoek plaatst, creëert het schaduwen en wordt de vorm van het object onthuld.

De richting van het licht wordt dan belangrijk bij het werken met vorm en vorm. Normaal gesproken is hard licht gemakkelijker te bedienen, omdat zachte verlichting optreedt wanneer het licht wordt verstrooid (zoals op een bewolkte dag).

Natuurlijk is er een breed scala aan intensiteit binnen directioneel licht van echt hard tot veel zachter – maar het creëert altijd schaduwen die duidelijk aangeven waar het licht vandaan komt.

Negatieve ruimte gebruiken

Visser in een klein bootje tegen lege vorm van water en lucht

Bron: Johannes Plenio

In fotografiecompositie is positieve ruimte je onderwerp en negatieve ruimte is het ‘lege’ gebied eromheen.

Beide zijn even belangrijk en om een goede compositie te creëren, moet je de juiste balans tussen hen vinden.

Heb je ooit een foto gezien die te strak is bijgesneden en had je het gevoel dat er meer ruimte aan de bovenkant of aan de zijkant nodig was? Dat komt omdat het onevenwichtig was.

De negatieve ruimte in een foto is een vorm – en wanneer deze correct wordt gebruikt, zal het het hoofdonderwerp helpen op te vallen.

U kunt andere compositieregels gebruiken om te bepalen waar het hoofdonderwerp moet worden geplaatst, bijvoorbeeld waar lijnen elkaar kruisen in de regel van derden.

Uw standpunt wijzigen om vormen te maken

Vormen van zwemmers gefotografeerd vanuit de lucht

Bron: Juan Cruz Palacio

Het veranderen van perspectief of het gezichtspunt van je camera beïnvloedt ook de manier waarop we een object waarnemen – of we het nu als een vorm of een vorm beschouwen.

Een van de redenen is licht, zoals we in de vorige tip over gerichte verlichting hebben aangestipt.

De positie van de lichtbron ten opzichte van het onderwerp en de camera kan een groot verschil maken in het detailniveau dat we op de foto zien.

Beschouw echter een object dat wordt verlicht door niet-directioneel licht – we kunnen het nog steeds anders waarnemen, afhankelijk van waar we staan.

Denk aan een piramide – als je het van voren ziet, zie je een driehoek (een vorm). Als je het van bovenaf bekijkt, dan is het een vierkant (een andere vorm).

Alleen door ernaar te kijken vanuit een hoek die ons in staat stelt om twee kanten ervan te zien, zullen we in staat zijn om het een piramide te zien – een driedimensionale vorm.

Zoals u kunt zien, is de positie van de camera ten opzichte van de elementen spelen een belangrijke rol in de manier waarop we ze zien. Dit visuele spel wordt vaak gebruikt in dronefotografie.

Combineer verschillende technieken

Vliegtuig dat boven symmetrische gebouwen vliegt

Bron: Jacoby Clarke

Ok, nu je de drie basisbouwstenen van fotografiecompositie kent en hoe je ze kunt gebruiken om het oog van de kijker te trekken naar waar je het naartoe wilt, waarom probeer je dan niet verschillende fotografietechnieken te mengen?

Door je bewust te zijn van lijn, vorm en vorm, en door ze samen te gebruiken, kun je krachtigere beelden creëren.

Laatste woorden

Lijn, vorm en vorm zijn drie concepten die je kunnen helpen bij het beheersen van compositie in je fotografie.

Het lijkt misschien een beetje ingewikkeld om ze in je praktijk toe te passen , maar je gebruikt ze waarschijnlijk al intuïtief. Het is gewoon een kwestie van bewust zijn, zodat je echt kunt profiteren en je fotografievaardigheden kunt verbeteren.

Ik hoop dat dit artikel je een aantal nuttige fotografietips heeft gegeven en je heeft geholpen om beter te begrijpen wat lijn, vorm en vorm zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Als je vragen of suggesties hebt, laat ze dan achter in de comments hieronder.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer