Hoe maak je een boeiend foto-essay (met voorbeelden)

Fotografie is een medium dat wordt gebruikt om verhalen te vertellen – soms worden ze in één foto verteld, soms heb je een hele serie nodig. Die series kunnen foto-essays zijn.

Als je nog nooit een foto-essay hebt gedaan, of als je gewoon moeite hebt om je volgende project te vinden, zal dit artikel van pas komen. Ik zal je laten zien wat een foto-essay is en hoe je er een kunt doen.

Je vindt er ook tal van foto-essayideeën en enkele beroemde foto-essayvoorbeelden uit recente tijden die je als inspiratie zullen dienen.

Als je klaar bent om aan de slag te gaan, laten we er dan meteen in springen!

Inhoudsopgave

Wat is een foto-essay?

Een foto-essay is een reeks afbeeldingen die een overkoepelend thema delen, evenals een visuele en technische samenhang om een verhaal te vertellen. Sommige mensen verwijzen naar een foto-essay als een fotoserie of een fotoverhaal – dit gebeurt vaak in fotografiewedstrijden.

De fotografische geschiedenis staat vol met beroemde foto-essays. Denk aan Onder andere De Grote Depressie van Dorothea Lange, Like Brother Like Sister van Wolfgang Tillmans, Gandhi’s begrafenis van Henri Cartier Bresson.

Wat zijn de soorten foto-essays?

Ondanks het populaire geloof, hangt het type foto-essay niet af van het type fotografie dat je doet – met andere woorden, journalistiek, documentaire, beeldende kunst of een ander fotografisch genre is geen soort foto-essay.

In plaats daarvan zijn er twee hoofdtypen foto-essays: verhaal en thematisch.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, presenteert de thematische beelden die door een onderwerp zijn samengetrokken – bijvoorbeeld de opwarming van de aarde. De beelden kunnen gaan over dieren en de natuur, maar ook over natuurrampen die steden verwoesten. Ze kunnen over de hele wereld of op dezelfde locatie gebeuren, en ze kunnen op verschillende momenten in de tijd worden vastgelegd – er is veel flexibiliteit.

Een verhalend foto-essay daarentegen vertelt het verhaal van een personage (mens of niet), dat een plaats of een gebeurtenis portretteert. Een verhalend foto-essay over koffie zou bijvoorbeeld het proces documenteren van het planten en oogsten – tot het branden en malen totdat het je ochtendbeker bereikt.

Wat zijn enkele van de belangrijkste elementen van een foto-essay?

 • Vertel een uniek verhaal – Een uniek verhaal betekent niet dat je iets moet fotograferen dat niemand eerder heeft gedaan – dat zou bijna onmogelijk zijn! Het betekent dat je moet overwegen wat je over een bepaald onderwerp op tafel legt.
 • Zet jezelf in het werk Een van de beste manieren om een overtuigend foto-essay te maken, is door je standpunt toe te voegen, wat alleen kan worden gedaan met je levenservaringen en de manier waarop je de wereld ziet.
 • Voeg diepte toe aan het concept – De beste foto-essays zijn degenen die voorbij het voor de hand liggende gaan en dieper in het verhaal graven, achter de schermen gaan of een dag in het leven van het onderwerp onderzoeken – dat is wat de toeschouwer aantrekt.
 • Spijker de techniek – Zelfs als het concept en het verhaal het belangrijkste onderdeel van een foto-essay zijn, zal het niet hetzelfde succes hebben als het slecht is uitgevoerd.
 • Bouw een structuur – Een foto-essay gaat over het vertellen van een tot nadenken stemmend verhaal – dus denk er op een verhalende manier over na. Welke afbeeldingen gaan het onderwerp introduceren? Welke vertegenwoordigen een climax? Hoe gaat het eindigen – hoe wil je dat de kijker zich voelt na het zien van je fotoserie?
 • Maak sterke keuzes Als je echt een emotie en een uniek standpunt wilt overbrengen, zul je een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen. Welk licht gebruik je? Welke lens? Hoeveel beelden komen er in de serie? etc., en het belangrijkste voor een goed foto-essay is het waarom achter die keuzes.

9 tips voor het maken van een foto-essay

Bron: Laura James

1. Kies iets wat je kent

Om een goed foto-essay te maken, hoef je niet naar een exotische locatie te reizen of een burgeroorlog te documenteren – ik bedoel, het is geweldig als je kunt, maar je kunt dicht bij huis beginnen.

Afhankelijk van het type fotografie dat je doet en het onderwerp dat je leuk vindtoking voor in je fotografische essay, je kunt een lokale gebeurtenis fotograferen of een verlaten gebouw buiten je stad bezoeken.

Het zal veel gemakkelijker voor je zijn om een uniek perspectief te vinden en een beter verhaal te vertellen als je al bekend bent met het onderwerp. Houd er ook rekening mee dat u mogelijk een paar keer naar dezelfde locatie moet terugkeren om alle foto’s te krijgen die u nodig hebt.

2. Volg je passie

De meeste foto-essays vereisen toewijding en passie. Als je een onderwerp kiest dat misschien gemakkelijk is, maar je houdt er niet echt van – de resultaten zullen niet zo opwindend zijn. Het maken van foto’s zal altijd gemakkelijker en leuker zijn als je iets behandelt waar je gepassioneerd over bent.

3. Neem de tijd

Een geweldig foto-essay is niet in een paar uur klaar. Je moet er de tijd in steken om het te onderzoeken, te conceptualiseren, te bewerken, enz. Daarom raadde ik eerder aan om je passie te volgen, omdat het veel toewijding vereist, en als je er niet gepassioneerd over bent , is het moeilijk om door te zetten.

4. Schrijf een samenvatting of verklaring

Foto-essays gaan altijd vergezeld van wat tekst. Je kunt dit doen in de vorm van een inleiding, bijschriften schrijven voor elke foto of het schrijven als een conclusie. Dat is aan jou en hoe je het werk wilt presenteren.

5. Leer van de meesters

Het maken van een fotografisch essay vergt veel oefening en kennis. Een geweldige manier om een betere fotograaf te worden en je vertelvaardigheden te verbeteren, is door het werk van anderen te bestuderen. Je kunt naar kunstshows gaan, boeken en tijdschriften beoordelen en naar de winnaars van fotowedstrijden kijken – meestal is er een categorie voor fotoseries.

6. Krijg een breed scala aan foto’s

Denk aan een verhaal – een literair verhaal. Het vertelt je meestal waar het verhaal zich afspeelt, wie het hoofdpersonage is, en het geeft je een paar details om je ermee bezig te houden, toch?

Hetzelfde gebeurt met een visueel verhaal in een foto-essay – je kunt een aantal groothoekopnamen maken om de scènes vast te stellen en enkele close-ups om de details te laten zien. Maak een opnamelijst om ervoor te zorgen dat je alle verschillende hoeken bedekt.

Sommige van uw foto’s moeten de kijker naar binnen leiden, terwijl andere meer klimatologisch zijn en de ervaring beschouwen die ze uit uw foto’s halen.

7. Volg een consistente look

Zowel in stijl als esthetiek moeten alle beelden in je serie coherent zijn. Dit kun je op verschillende manieren bereiken, van de keuze van de verlichting, de sfeer, de nabewerking, etc.

8. Wees zelfkritisch

Als je eenmaal alle foto’s hebt, zorg er dan voor dat je ze bewerkt met een flinke dosis zelfkritiek. Niet alle foto’s die je hebt gemaakt horen thuis in het foto-essay. Kies alleen de beste en zorg ervoor dat ze het volledige verhaal vertellen.

9. Vraag om constructieve feedback

Vaak, wanneer we lange tijd aan een foto-essayproject werken, is alles volkomen logisch in ons hoofd. Het is echter mogelijk dat iemand buiten het project het idee niet begrijpt. Het is belangrijk dat je eerlijke en opbouwende kritiek krijgt om je fotografie te verbeteren.

Hoe maak je een foto-essay in 5 stappen

Bron: Quang Nguyen Vinh

1. Kies uw onderwerp

Dit is de eerste stap die je moet nemen om te beslissen of je foto-essay verhalend of thematisch zal zijn. Kies dan waar het over gaat?

Idealiter zou het iets moeten zijn waarin je geïnteresseerd bent, dat je er iets over te zeggen hebt en dat het contact kan maken met andere mensen.

2. Onderzoek je onderwerp

Om ergens een goed verhaal over te vertellen, moet je bekend zijn met dat iets. Dit geldt vooral als je dieper wilt gaan en een meeslepend foto-essay wilt maken. Dag in het leven foto-essays zijn een populaire keuze, omdat deze vaak kunnen worden uitgevoerd met vrienden en familie, die je al goed zou moeten kennen.

3. Plan je fotoshoot

Afhankelijk van wat je fotografeert, kan deze stap heel verschillend zijn van het ene project tot het andere. Voor een kunstproject moet je misschien een locatie, rekwisieten, modellen, een fotolijst, enz. Vinden, terwijl een documentair foto-essay gaat over het plannen van de beste tijd om de foto’s te maken, welke uitrusting je mee moet nemen, een lokale gids moet vinden, enz.

Elk foto-essay heeft een andere planning nodig, dus voordat u foto’s maakt, moet u de benodigde tijd inbrengen om dingen goed te doen.

4. Experimenteer

Het is één ding om je fotoshoot te plannen en een fotolijst te hebben die je moet krijgen, anders is het foto-essay niet compleet. Het is nog iets om een aantal geweldige fotomomenten te missen die je niet kon voorzien.

Wees dus voorbereid, maar blijf ook ruimdenkend en experimenteer met verschillende instellingen, verschillende perspectieven, enz.

5. Maak een definitieve selectie

Het bewerken van je werk kan een van de moeilijkste onderdelen zijn van het maken van een foto-essay. Soms kunnen we overdreven kritisch zijn, en anderen raken we gehecht aan slechte foto’s omdat we er veel moeite in hebben gestoken of omdat we er een geweldige tijd mee hebben gehad.

Probeer zo objectief mogelijk te zijn, wees niet bang om meningen te vragen en verschillende herzieningen aan te brengen voordat je je vestigt op een definitieve verlaging.

7 Foto Essay Onderwerpen, Ideeën &Voorbeelden

Bron: Michelle Leman

 • Architectonisch foto-essay

Met architectuur als je hoofdonderwerp, zijn er tal van foto-essayideeën die je kunt doen. Voor wat inspiratie kun je het werk van Francisco Marin bekijken – die werd opgeleid als architect en zich vervolgens tot fotografie wendde om “een andere manier te verkennen om dingen waar te nemen”.

Je kunt ook Luisa Lambri opzoeken. In haar series vind je veel voorbeelden van foto-essays waarin architectuur het onderwerp is dat ze gebruikt om de relatie tussen fotografie en ruimte te verkennen.

 • Proces en transformatie foto essay

Dit is een van de beste foto-essayonderwerpen voor beginners omdat het verhaal zichzelf vertelt. Kies iets dat een begin en een einde heeft, bijvoorbeeld zwangerschap, de metamorfose van een vlinder, de levenscyclus van een plant, etc.

Houd er rekening mee dat deze onderwerpen lineair zijn en je een gemakkelijke weg geven in de verhalende stroom – het kan echter moeilijk zijn om een interessant perspectief en een uniek gezichtspunt te vinden.

 • Een dag uit het leven van ‘X’ foto-essay

Er zijn tal van interessante ideeën voor foto-essays in deze categorie – je kunt een beroemdheid, een werknemer, je kind, enz. Volgen. Je hoeft het niet eens over een menselijk onderwerp te doen – denk bijvoorbeeld aan het maken van een foto-essay over een dag in het leven van een racepaard – zoek iets dat voor jou interessant is.

 • De tijd verstrijkt door foto-essay

Het kan een natuurlijke site of een monumentaal foto-essay zijn – wat er ook bij je in de buurt is, werkt het beste omdat je meerdere keren terug moet komen om de tijd vast te leggen die voorbijgaat. Bijvoorbeeld hoe deze plek door de seizoenen heen of misschien zelfs door de jaren heen verandert.

Een leuke optie als je bij familie woont, is om elk jaar een verjaardagsfeestje te documenteren en te zien hoe het onderwerp in de loop van de tijd verandert. Dit kan worden gecombineerd met een transformatie-essay of sorts, waarbij de veranderingen in interpersoonlijke relaties in de loop van de tijd worden gedocumenteerd.

 • Reisfoto essay

Wil je de sprong maken van toeristische kiekjes naar een reisfoto-essay? Onderzoek de plek waar je naartoe gaat reizen. Kies vervolgens een onderwerp.

Als je problemen hebt met hoe je dit moet doen, bekijk dan een reismagazine – National Geographic, bijvoorbeeld. Ze zullen geen generiek artikel over Texas doen – ze doen een artikel over het strandleven aan de Golfkust van Texas en een ander over de diverse smaken van Texas.

Hoe specifieker je wordt, hoe dieper je met het verhaal kunt gaan.

 • Sociaal-politieke kwesties foto-essay

Dit is een van de meest populaire voorbeelden van foto-essays – het valt onder de categorie fotojournalistiek of documentele fotografie. Ze zijn meestal thematisch, hoewel het ook mogelijk is om een verhalende te doen.

Afhankelijk van uw interessegebied, kunt u onderwerpen kiezen die betrekking hebben op de natuur – bijvoorbeeld de effecten van de opwarming van de aarde documenteren. Een ander idee is om protesten te fotograferen of een educatief foto-essay te maken.

Het hoeft geen groot wereldwijd probleem te zijn; u kunt iets specifieks kiezen voor uw gemeenschap – zijn er te veel zwerfhonden? Maak een foto-essay over een lokaal dierenasiel. De onderwerpen zijn eindeloos.

 • Achter de schermen foto-essay

Een kijkje achter de schermen zorgt altijd voor een goed fotoverhaal – mensen zijn nieuwsgierig om te weten wat er gebeurt en hoe alles samenkomt voor een show.

Afhankelijk van je eigen interesses kan dit een foto-essay zijn over een modeshow, een theaterstuk, een concert, enzovoort. Je zult waarschijnlijk wel wat toestemmingen moeten krijgen, niet alleen om foto’s te maken, maar ook om die afbeeldingen te laten zien of te publiceren.

4 Beste foto-essays in recente tijden

Nu je alle technieken erover kent, is het misschien nuttig om enkele voorbeelden van foto-essays te bekijken om te zien hoe je het concept in de praktijk kunt brengen. Hier zijn enkele beroemde foto-essays van de afgelopen tijd om je wat inspiratie te geven.

Habibi door Antonio Faccilongo

Dit foto-essay wan de World Press Photo Story of the Year in 2021. Faccilongo onderzoekt een zeer groot conflict vanuit een zeer specifiek en intiem oogpunt – hoe de Israëlisch-Palestijnse oorlog de families beïnvloedt.

Hij koos ervoor om een vierkant formaat te gebruiken omdat het hem in staat stelt om orde te geven aan dingen en onnodige elementen in zijn foto’s.

Met dit langlopende foto-essay wilde hij het gevoel van afwezigheid en melancholie benadrukken dat vrouwen en gezinnen voelen tegenover hun echtgenoten in oorlog.

Het project werd vervolgens een boek onder redactie van Sarah Leen en de graphics van Ramon Pez.

Foto dit: New Orleans door Mary Ellen Mark

De laatste opdracht voor haar overlijden, Mary Ellen Mark reisde naar New Orleans om de stad te registreren na een decennium na orkaan Katrina.

De beelden van het project “brengen de wedergeboorte en veerkracht van de mensen in het hart van dit verhaal tot leven”, zegt CNNMoney, commissaris van het werk.

Elke overlevende van de orkaan heeft een verhaal, en Mary Ellen Mark was er om het vast te leggen. Sommigen van hen hebben hartverscheurende verhalen over alles wat ze moesten achterlaten.

Anderen hebben een verhaal van hoop – zoals Sam en Ben, twee achtjarigen geboren uit ingevroren embryo’s die in een ziekenhuis werden bewaard en die tijdens de orkaan de stroomvoorziening verloren, maar toch slaagden ze erin te overleven.

Selfie door Cindy Sherman

Cindy Sherman is een Amerikaanse fotograaf wiens werk voornamelijk wordt gedaan door middel van zelfportretten. Met hen verkent ze het concept van identiteit, genderstereotypen en visuele en culturele codes.

Een van haar laatste foto-essays was een samenwerking met W Magazine getiteld Selfie. Daarin verkent de auteur het concept van geplande openhartige foto’s (‘plandid’).

Het werk is gemaakt voor Instagram, omdat het platform bekend staat om het conflict tussen het ‘echte zelf’ en degene die mensen online presenteren. Sherman begon Facetune, Perfect365 en YouCam te gebruiken om haar uiterlijk op selfies te veranderen – in Photoshop kun je alles aanpassen, maar deze apps zijn speciaal ontworpen om “dingen mooier te maken” – zegt ze, en dat is wat ze wil verkennen in dit foto-essay.

Tokyo Compressie door Michael Wolf

Michael Wolf heeft interesse in het breedspooronderwerp Life in Cities. Daaruit zijn veel foto-essays afgeleid – waaronder – Tokyo Compression.

Hij was geschokt door de manier waarop mensen in Tokio gedwongen worden om naar de buitenwijken te verhuizen vanwege de hoge prijzen van de stad. Daarom moeten ze lange pendels maken met 1,5 uur trein om hun 8+ urige werkdag te beginnen, gevolgd door nog eens 1,5 uur om terug naar huis te komen.

Om deze manier van leven in beeld te brengen, fotografeerde hij de mensen in de trein die tegen de ramen waren gedrukt en uitgeput, boos of gewoon afwezig keken vanwege deze manier van leven.

Je kunt zijn website bezoeken om andere foto-essays te zien die draaien om het onderwerp van het leven in megasteden.

Laatste woorden

Het is niet gemakkelijk om foto-essays te maken, dus verwacht niet dat je er vanaf je eerste project goed in bent.

Begin klein door een specifiek onderwerp te kiezen dat voor jou interessant is – dat van een eerlijke plek komt, en het zal een geweldige oefening zijn voor enkele grotere projecten langs de lijn.

Of je nu graag stillevens fotografeert of een reisfotograaf bent, ik hoop dat deze foto-essaytips en voorbeelden van foto-essays je kunnen helpen aan de slag te gaan en te groeien in je fotografie.

Laat ons weten aan welke onderwerpen je op dit moment werkt – we horen graag van je!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer