Hoe maak je een fotografie portfolio

FacebookPinterestDelen

Denkt u erover om van uw passie voor fotografie een bedrijf te maken? Misschien heb je een paar optredens achter de rug en wil je graag meer, of misschien begin je helemaal opnieuw in de wereld van geld verdienen als fotograaf.

Hoe dan ook, een van de eerste dingen die je moet doen om je klantenkring te laten groeien, is leren hoe je een fotografieportfolio kunt maken.

flothemesimage

#1 Fotografie Portfolio Builder

Prachtig ontworpen website thema’s en online portfolio’s voor fotografen.

Bespaar 25% door code te gebruiken Shotkit25

Krijg korting

Het hebben van een online portfolio (en misschien zelfs een in print) dat uw beste werk laat zien, is een van de belangrijkste manieren waarop potentiële klanten zelf kunnen beoordelen of ze met u willen samenwerken.

Het volgende artikel bevat alles wat u moet weten om een fotoportfolio vanaf de grond af aan te maken. Het bevat ook enkele belangrijke tips voor het verbeteren van bestaande portefeuilles.

Laten we eens kijken.

Inhoudsopgave

Wat moet een fotografieportfolio bevatten?

Fotografieportfolio’s hoeven niet ingewikkeld te zijn, maar er zijn een paar dingen die u nodig hebt om het voor potentiële klanten gemakkelijk te maken om voor u te kiezen:

  • Een samengestelde selectie van uw beste foto’s

Eigenlijk moet je de beste van je beste foto’s kiezen. Volgens een recente studie kunnen potentiële klanten slechts zes seconden nodig hebben om te beslissen of ze al dan niet met u willen werken. Dat betekent dat ze misschien maar een klein deel van je foto’s zien, waardoor het cruciaal is dat je alleen je absoluut beste werk opneemt.

In dit verband hiermee is het ook belangrijk om de verleiding te vermijden om heel veel foto’s op te nemen. Ergens tussen de 12 en 20 foto’s is precies goed. Je kunt zelfs tot 30 afbeeldingen gaan, maar meer dan dit kan een beetje vervelend worden voor de kijker.

  • Een boeiende over mij pagina

De pagina Over mij is waarschijnlijk uw meest bezochte pagina in uw fotografieportfolio. Als gevolg hiervan moet het bijzonder sterk zijn. Dit is je kans om jezelf en je merk voor te stellen.

Hoe persoonlijker en authentieker je bio is, hoe gemakkelijker het voor potentiële klanten zal zijn om het gevoel te hebben dat ze contact met je kunnen maken.

Wat betreft de verschillende elementen die je op je Over mij-pagina moet opnemen, begin met jezelf voor te stellen met je naam, wat voor soort fotografie je maakt en waar je bent gevestigd.

Vanaf hier kun je verder praten over je ervaring, eventuele prijzen die je hebt gewonnen, je inspiraties of iets anders waarvan je denkt dat je klanten het willen weten. Pas wel op dat je het niet te lang maakt: ongeveer 2-4 alinea’s is ongeveer goed.

Als u geen aparte contactpagina heeft, is dit ook de plaats voor uw contactgegevens en eventuele links naar sociale media die u wilt opnemen. Het is ook een goede plek om eerdere klanten op te sommen die u hebt moeten toevoegen aan uw ontluikende bedrijf.

  • Prijzen/Tarief pagina

Het uitzoeken van prijzen kan een van de meer uitdagende onderdelen zijn van het starten van een fotografiebedrijf, maar zelfs als u niet zeker weet wat u in rekening moet brengen, is het belangrijk om uw potentiële klanten een idee te geven van uw tarieven.

Waarom? U wilt het een potentiële klant zo gemakkelijk mogelijk maken om u te kiezen, en veel bezoekers van uw site willen de extra tijd niet nemen om te bellen of e-mailen over uw prijzen. Als ze contact met u opnemen nadat ze uw prijspagina hebben bekeken, zijn ze waarschijnlijk in orde met uw tarieven.

Hoe maak ik een gratis fotografieportfolio?

portfolio van fotografie van Jen Huang

Een goed samengestelde fotografiehavenfolio met het werk van Jen Huang Bogan

Het is eigenlijk relatief eenvoudig om een gratis fotografieportfolio te maken, hoewel het een beetje werk met zich meebrengt om het zo goed mogelijk te maken.

Dit zijn de stappen die u moet nemen:

1. Maak een account aan bij een gratis websitebouwer of een portfoliowebsite.

Voor een geweldige fotografieportfoliowebsite is het het beste om te gaan met een website die specifiek is voor fotografie.

Adobe’s Behance is bijvoorbeeld een van de meest gebruikte portfoliosites voor digitale fotografie online. Het richt zich op een breed scala aan creatieve professionals, niet alleen fotografen, en een aantal recruiters die op zoek zijn naar nieuw talent, bekijken regelmatig de site. Het is ook gemakkelijk te gebruiken, stelt anderen in staat om feedback achter te laten en linkt eenvoudig naar uw sociale media-accounts.

Er is ook Adobe’s eigen product ‘Portfolio’, dat een gratis manier biedt om uw afbeeldingen te hosten, weer te geven en te beheren met behulp van aantrekkelijke thema’s en Adobe Portfolio-sjablonen.

Crevado is een andere populaire gratis fotoportfoliosite. Het maakt gebruik van drag-and-drop-technologie voor het uploaden en rangschikken van uw digitale fotografie, en is geoptimaliseerd voor alle apparaten. Uw portfolio ziet er op een smartphone of tablet net zo goed uit als op een desktop.

Een andere uitstekende optie voor het presenteren van uw fotografieportfolio is de site YouPic. YouPic heeft een aantal prijsopties, maar hun gratis bevat een portfolio, statistieken, e-commence en de mogelijkheid om wereldwijde bekendheid te krijgen. Het is toevallig ook het eerste gedecentraliseerde fotografieplatform, waardoor u uw foto’s op een blockchain kunt auteursrechtelijk beschermen en al uw rechten kunt voorbehouden.

Net als YouPic zijn er een aantal andere fotografiecuratiesites die een online portfolio-optie met lidmaatschap (gratis en anderszins) bevatten. Als u al op sites zoals 500px en Viewbug bent, wilt u misschien hun fotoportfolio-opties bekijken. De meeste worden ook geleverd met e-commerce-opties.

Als u een hele website voor uw fotografiebedrijf wilt maken, is een websitebouwer zoals Appypie, Wix, WordPress of Koken misschien uw beste optie. Het helemaal opnieuw maken van een portfoliowebsite kost iets meer tijdsinvestering, maar ze zijn de investering zeker waard als u een volledige reeks services wilt die bereid zijn om het zelf te bouwen. (Opmerking: je hebt je eigen domein nodig voor WordPress en Koken, maar als je serieus bent over het laten groeien van je merk, is dit een goede zaak.)

2. Kies een sjabloon

Zodra u het platform hebt gekozen, moet u een sjabloon kiezen. (In WordPress zou dit een “thema” worden genoemd.) Sjablonen bepalen de lay-out en het kleurenschema van uw fotografieportfolio, evenals uw pagina-organisatie.

Sommige sites hebben 6-7 om uit te kiezen. Anderen, zoals WordPress en Wix, hebben honderden om uit te kiezen. Zie onze gids over het starten van een fotografieblog.

3. Inhoud toevoegen

Dit omvat zowel tekst- als fotogalerijen. Zorg ervoor dat u uw sjabloon zorgvuldig onderzoekt, zodat u geen kansen mist om alle verschillende gebieden aan te passen. Dit omvat waarschijnlijk kop- en voetteksten en een bestemmingspagina, een pagina Over mij en fotogalerijen.

4. Voeg eventuele extra functies toe

De extra beschikbare functies zijn afhankelijk van uw platform. De meeste van de hierboven genoemde hebben een optie voor het opzetten van een verkoopgebied. Anderen hebben plannings- en boekingsopties.

Dit is ook het moment om ervoor te zorgen dat al uw sociale media-accounts zijn gekoppeld.

5. Zorg ervoor dat potentiële klanten je kunnen vinden

In de wereld van websites betekent dit een beetje leren over zoekmachine optimalisatie (SEO). Begin met het identificeren van de trefwoorden die het beste op u van toepassing zijn (bijvoorbeeld een evenementfotograaf in Houston). Zorg ervoor dat u eventuele lokale details opneemt. Dit zal u helpen zich te onderscheiden van de wereldwijde gemeenschap.

Er zijn tal van gratis hulpprogramma’s voor zoekwoorden die er zijn. Doe een zoekopdracht, probeer er een paar uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Als de door u gekozen fotografieportfoliowebsite ingebouwde SEO-opties heeft, profiteer er dan van. Anders zou het geen kwaad kunnen om een beetje onderzoek te doen naar hoe u uw afbeeldingen kunt benoemen en metagegevens kunt invoegen voor het beste effect. Zorg ervoor dat u elke pagina optimaliseert. Zie onze gids over SEO voor fotografen.

6. Publiceer uw site!

Zodra u uw sjabloon hebt ingesteld, de tekstinhoud hebt ingevuld, uw beste foto’s hebt geüpload en voor de SEO hebt gezorgd, is het tijd om uw site te publiceren. Zorg ervoor dat je het deelt op al je sociale mediaplatforms en fotografiegroepen waarin je je bevindt. Vraag je vrienden om het ook te delen.

Hoe maak ik een fotografieportfolio zonder klanten?

U hoeft geen gevestigde klanten te hebben om een fotografieportfolio te maken. Het enige wat je nodig hebt is om een aantal foto’s te hebben om kies uit om je beste werk te laten zien.

Volg de bovenstaande stappen voor het maken van een fotografieportfoliowebsite en u bent veel dichter bij het landen van uw eerste klant.

15 tips voor het maken van een fotografieportfolio

Een portretfotoportfolio

Een fotoportfolio door redactionele, reclame – bedrijfsfotograaf Abhishek Bali.

Wilt u er zeker van zijn dat u alle basissen bestrijkt om uw portfolio operationeel te krijgen? De onderstaande tips bieden enkele inzichten in hoe u het beste in uw portfolio naar boven kunt halen.

1. Stap uit en schiet!

Om een geweldig portfolio te hebben, moet je geweldige afbeeldingen hebben. Dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Je ontwikkelt alleen een overtuigend oeuvre als je gaat fotograferen.

Maak je geen zorgen als je nog geen betaalde optredens hebt. Als je portretten of lifestylefotografie doet, bied dan een aantal gratis of goedkope fotoshoots aan voor mensen die je kent totdat je een aantal geweldige foto’s hebt gemaakt. Hetzelfde geldt voor product- of eventfotografie.

Heb je al een aantal fantastische foto’s? Groot! Maar rust niet op je lauweren. Om in de zoekmachine rankings te blijven, moet je regelmatig vers materiaal laden, dus blijf schieten!

2. Kies uw foto’s verstandig

Het selecteren van de juiste afbeeldingen voor uw fotoportfoliogedeelte is waarschijnlijk de meest tijdrovende stap van allemaal, en dat is oké. Het is echt belangrijk om hier de tijd voor te nemen.

U wilt niet alleen uw beste afbeeldingen weergeven, maar er ook voor zorgen dat geen twee foto’s te veel op elkaar lijken. Het aanbieden van een verscheidenheid aan verschillende looks en scènes zal niet alleen de diepte en breedte van uw vaardigheden aantonen, maar het zal ook uw potentiële klanten helpen geïnteresseerd en betrokken te blijven bij uw werk.

3. Maak afzonderlijke portfolio’s voor verschillende soorten fotografie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om al je geweldige foto’s op één plek te plaatsen, hebben potentiële klanten meestal één type fotografie in gedachten. Als ze op zoek zijn naar een trouwfotograaf, zullen ze waarschijnlijk niet door al je landschapsfoto’s willen filteren en vice versa.

Als je jezelf op de markt brengt voor verschillende stijlen van fotografie (d.w.z. evenementfotografie, huwelijksfotografie, productfotografie, enz.), Zorg er dan voor dat je afzonderlijke portfolio’s maakt voor elke stijl. Veel van de hierboven aanbevolen platforms maken verschillende portfolio’s op dezelfde site mogelijk.

4. Bestel uw foto’s zorgvuldig

Potentiële klanten zullen niet altijd klaar zijn met het bekijken van uw hele portfolio, dus zorg ervoor dat uw eerste paar afbeeldingen fantastisch zijn. Van daaruit meng je enkele van je favoriete foto’s in het midden van het stel en eindig je met een aantal andere fantastische foto’s.

Diversiteit is hier essentieel – plaats geen vergelijkbare foto’s naast elkaar en behoud het momentum door niet voorspelbaar te zijn in welk beeld er daarna zal komen.

5. Zorg ervoor dat uw afbeeldingen voor zichzelf spreken

Als je foto uitleg nodig heeft over waarom hij belangrijk of de moeite waard is, is het niet de foto die je in je profiel moet opnemen.

Hoewel het achtergrondverhaal van sommige afbeeldingen ze des te ongelooflijker maakt, zijn uw potentiële klanten eerder op zoek naar onmiddellijke visuele impact – niet het verhaal van hoe u de foto hebt bereikt.

Nate Luebbe's portfolio in fotografie

In het fotografieportfolio van natuurfotograaf Nate Luebbe staan beelden centraal.

U kunt later altijd foto’s delen met een achtergrondverhaal of, afhankelijk van uw platform, een aparte pagina maken voor fotoverhalen, maar ze uit uw portfolio houden.

U wilt dat uw portfolio uw allerbeste laat zien en het is belangrijk om het aantal foto’s te beperken tot iets dat verteerbaar is.

6. Krijg feedback van anderen

Om de afbeeldingen te kiezen die anderen het meest aanspreken, is het belangrijk om te zoeken naar externe feedback. Dit kan zijn op websites voor het delen van foto’s zoals Viewbug, 1x.com, Lifeframer of 500px, via vrienden en familie, of idealiter van andere fotografen / kopers van dezelfde fotografieniche waarin u uzelf op de markt brengt.

Zodra u uw afbeeldingen vanuit het perspectief van anderen kunt ervaren, heeft u een beter idee of u ze al dan niet in uw portfolio moet opnemen.

Dit geldt ook zodra uw portefeuille volledig is opgezet. Het werven van een paar vrienden en / of collega-fotografen om je eerlijke feedback te geven, kan een game-changer zijn. Hoe werkt de lay-out voor hen? Zijn er te veel beelden of te weinig? Is de prijs duidelijk? Werken alle elementen goed samen?

Eerlijke feedback van dit type is onbetaalbaar en kan u echt helpen uw portfolio als geheel te verbeteren.

7. Houd de focus op uw foto’s

Je fotografieportfolio bestaat om één reden: om te exhibit je beste foto’s. Het toevoegen van flitsende website-elementen, lange bijschriften of gecompliceerde verhalen aan uw foto’s kan vaak als afleiding dienen. Houd de focus op je afbeeldingen en laat je foto’s voor zichzelf spreken.

Dat wil niet zeggen dat je geen bijschriften of beschrijvingen moet opnemen – zorg er alleen voor dat ze niet afleiden van de impact van je foto’s.

8. Houd je publiek in gedachten

Zorg ervoor dat uw portfolio zich richt op het type fotografie waarvoor u wilt worden ingehuurd. Een portfolio vol landschapsfotografie zal je niet veel helpen als je op zoek bent naar een baan als evenementenfotograaf.

Hetzelfde geldt voor huwelijksfotografie, productfotografie of een ander genre – gebruik alleen de foto’s die het beste het type fotografie weergeven waarvoor u wilt worden ingehuurd.

9. Leer van anderen

Weet u niet zeker wat voor soort portfolio u moet bouwen of welke soorten foto’s u moet opnemen? Maak je geen zorgen – je bent niet de enige. Uitzoeken welke afbeeldingen moeten worden toegevoegd, kan gemakkelijk het meest uitdagende aspect zijn van het opzetten van een portfolio. Gelukkig zijn er tal van geweldige portfolio’s om door te nemen, dus aarzel niet om inspiratie op te doen.

Portfolio van fotografie standaard raster lay-out door Hoover Tung

Dit portretfotografieportfolio van de in New York gevestigde fotograaf Hoover Tung heeft een lay-out van het metselwerkraster.

Bekijk je lokale concurrenten, niet alleen om geïnspireerd te raken door wat ze hebben gemaakt, maar ook om erachter te komen hoe je jezelf van hen kunt onderscheiden.

Dingen om naar te zoeken omvatten alles van welke sjabloon / platform ze hebben gekozen voor hun portfolio om te typen en het aantal afbeeldingen. En als u concurreert voor dezelfde klanten, zorg er dan voor dat uw afbeeldingen aanzienlijk verschillen van die van hen in stijl.

10. Maak een plan voor uw bedrijf

Elk bedrijf kan profiteren van planning, en een freelance fotograaf is geen uitzondering. Besteed wat tijd aan het in kaart brengen van waar je bent en waar je van plan bent naartoe te gaan met je fotografiebedrijf.

Wat zijn uw bedrijfsdoelen tegen het einde van het jaar? Tegen het einde van 5 jaar?

Moet je een groter publiek bereiken? Zijn er meer vaardigheden die je moet leren? Misschien wil je beter worden in studiofotografie?

Kijk holistisch naar alles wat je wilt bereiken en breng je concrete volgende stappen in kaart. Sommige hiervan kunnen heel goed te maken hebben met je fotografieportfolio.

11. Blijf op de hoogte van de nieuwste SEO Best Practices

De best practices voor SEO veranderen vrij vaak, omdat de manier waarop mensen zoeken en waar ze naar zoeken met de tijd mee verandert. Als u op de eerste paar pagina’s van zoekmachines wilt verschijnen, moet u op de hoogte blijven van alles.

Leer praktijken zoals backlinking en het correct toevoegen van alt-tekst (de metagegevens die de afbeelding beschrijven en zoekmachines zoals Google helpen “zien” (de inhoud van uw afbeeldingen begrijpen). Het is ook belangrijk om de laadtijd van uw site te optimaliseren.

Controleer daarnaast regelmatig of trends zijn veranderd. Je zou verbaasd zijn hoeveel er in een jaar kan veranderen – vooral een jaar als 2020!

12. Netwerk met anderen

Onderschat nooit de waarde van een netwerk van peers!

Het leggen van contacten met andere fotografen heeft een groot aantal voordelen. Vanuit een SEO-perspectief zal het uw kans op backlinking vergroten. Daarnaast kun je elkaar ondersteunen bij het leren, het delen van elkaars werk en in het algemeen het verbeteren van je fotografiespel.

Ze kunnen ook een geweldige bron zijn wanneer u een tweede of een derde mening over uw portfolio in het algemeen of een afbeelding in het bijzonder of zelfs moeren en bouten nodig hebt, zoals hoeveel u moet vragen voor een specifieke shoot.

(Dit geldt zowel voor sociale media als voor meer traditionele contacten.)

13. Maak een gedrukt portfolio

Hoewel de meeste fotografen zijn overgestapt op online portfolio’s, zijn er een aantal gevallen waarin het hebben van uw portfolio in druk een enorm verschil kan maken – vooral als uw bedrijf lokaal is en u potentiële klanten persoonlijk ontmoet voordat u wordt ingehuurd.

Foto’s komen tot leven in druk en het hebben van een fotoboek of tijdschrift klaar voor wanneer u uw klant persoonlijk ontmoet, kan soms dingen over de rand kantelen om aangenomen te worden.

14. Werk uw portfolio regelmatig bij

Het regelmatig toevoegen van nieuwe content aan je portfolio is om een aantal redenen belangrijk.

Online is het van vitaal belang om hoger te blijven in de rankings van zoekmachines. Daarnaast moet uw portfolio echter uw huidige vaardigheden en werk vertegenwoordigen.

Maak elke maand tijd vrij om uw portfolio bij te werken en nieuwe blog- en sociale media-berichten te maken. (Dit komt terug op tip 10: maak een uitvoerbaar plan voor je business.)

Houd er wel rekening mee; wanneer u nieuwe inhoud toevoegt, moet u er ook enkele verwijderen – met te veel afbeeldingen loopt u het risico uw kijkers te overweldigen.

15. Blijf leren!

Hoewel het verleidelijk kan zijn om op je lauweren te rusten zodra je optredens begint te krijgen, blijven de beste fotografen hun vak leren en verbeteren. Dit houdt hen niet alleen aan de top van hun spel, maar het kan ook helpen om burn-out te voorkomen.

En vergeet niet om voor de lol te fotograferen. Al het werk en geen spel is een snel recept om je passie te verliezen!

Laatste woorden

Of u nu een van de websites van Behance of Crevado gebruikt, profiteert van portfoliosites zoals 500px en Viewbug, of er een helemaal opnieuw wilt bouwen met behulp van een websitebouwer zoals WordPress of Wix, het maken van een geweldig fotografieportfolio is een van de belangrijkste acties die u kunt ondernemen om uw fotografiebedrijf naar een hoger niveau te tillen?

Heb je een fotografieportfolio waarvan je het ontwerp vooral leuk vindt? Laat er een link naar achter in de reacties hieronder.

flothemesimage

#1 Fotografie Portfolio Builder

Prachtig ontworpen website thema’s voor fotografen.

Bespaar 25% door code te gebruiken Shotkit25

Krijg korting

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op gebruikerservaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer