Hoe maak je een groepsfoto

FacebookPinterestDelen

Iedereen die foto’s maakt, maakt op een gegeven moment een groepsfoto. Dit kan een amateur zijn die foto’s wil maken van zijn vrienden of een professionele fotograaf van (bijna) elke specialiteit!

Het maken van een groepsfoto is niet iets dat beperkt is tot portretfotografen – het is een vaardigheid die werkt voor mode-, reis-, bedrijfs-, evenementen- en trouwfotografen. Daarom is het zo belangrijk dat je het onder de knie krijgt.

Soms is het intimiderend om als fotograaf met een grote groep te werken omdat je je overweldigd voelt over het aantal betrokken mensen of gewoon omdat je verlegen bent om de controle over te nemen.

Niet getreurd! In dit artikel vind je alle tips die nodig zijn om geweldige groepsfoto’s te maken, of je nu een professional of een fotoliefhebber bent.

We zullen ook tal van voorbeelden van groepsfoto’s opnemen om je geïnspireerd te houden, dus laten we ons erin vastbijten.

Inhoudsopgave

12 tips voor het maken van betere groepsfoto’s

In deze groepsfotografietips vind je alle informatie die je nodig hebt om tijdens een fotoshoot met een kleine of een grote groep mensen om te gaan – van uitrusting tot locatie tot poseren.

1. Bereid je spullen voor

Camera uitrusting van Megan Tsang.

Camera uitrusting van Megan Tsang.

Je kunt geïnspireerde groepsfoto’s maken met elke camera of zelfs je telefoon. Als je echter serieus professionele foto’s wilt maken, heb je wat meer apparatuur nodig:

 • Fototoestel

U kunt met elke camera een groepsportret maken, maar sommige functies maken sommige camera’s beter dan andere.

De eerste overweging is de mogelijkheid om verschillende lenzen te gebruiken. Ik zal hieronder meer in detail treden, maar het hebben van verwisselbare lenzen is het beste.

Een ander belangrijk punt is kwaliteit en oplossing. Hoewel u scherpe details in elke foto wilt hebben, wordt het meer een probleem wanneer u een groep mensen vastlegt, en elk zal slechts een klein deel van het frame bedekken.

 • Lens

Groothoeklenzen zijn de go-to-optie voor groepsfoto’s, omdat je iedereen erin kunt passen zonder dat de fotograaf verder naar achteren hoeft te stappen. Een 35mm is het populairst omdat het ook niet veel vervorming veroorzaakt.

Werk je echter niet met een grote groep, dan kun je langere lenzen gebruiken omdat je op de achtergrond een mooie bokeh kunt creëren. Langere lenzen hebben ook de neiging om meer flatterend te zijn.

Dus, is een 50mm lens goed voor groepsfoto’s? Ja, een handige vijftig zal een natuurlijke look creëren die lijkt op hoe we dingen met het blote oog zien.

Het is ook een budgetvriendelijke prime-lens voor scherpere beelden. Als je met een grote groep werkt, kun je ze altijd in verschillende rijen plaatsen – meer over het poseren van groepsfoto’s hieronder.

 • Flits

Een flitser wordt niet per se gebruikt in een groepsfoto, maar het hangt af van de locatie, het tijdstip van de dag, enz. Als je echter weet dat er niet genoeg licht zal zijn, neem dan altijd een externe flitser mee – vermijd het gebruik van de ingebouwde flitser van de camera, omdat deze niet breed genoeg ‘spread’ heeft om alle mensen in de groepsfoto te dekken.

 • Driepoot

Een statief is een optioneel maar handig accessoire. Je kunt het frame en de compositie instellen en vervolgens je hoofd van achter de camera uitsteken om contact te maken met de groep, ze meer ontspannen te maken, ze aan het lachen te maken of gewoon om het poseren te begeleiden, enz.

 • Ontspanknop op afstand

Samen met het statief geeft een externe ontspanknop je de vrijheid om te bewegen en te communiceren met de groep in plaats van je achter de camera te verbergen. Enkele van de beste familiefoto’s zijn het resultaat van het uitstappen van achter de camera om met de groep te communiceren.

2. Beheers uw camera-instellingen

Bron: Ksenia-Chernaya

Een van de meest gestelde vragen is: wat is de beste setting voor groepsfotoshoots?

… waarop ik altijd antwoord dat het afhangt van wat je wilt bereiken! Hier volgen enkele richtlijnen waarmee u de camera-instellingen in alle groepsfoto’s onder de knie kunt krijgen.

 • Opening

Dit is een van de belangrijkste instellingen in een groepsfoto omdat het diafragma de scherptediepte regelt. Je wilt dat iedereen in focus is.

Welk diafragma te gebruiken hangt af van hoe groot de groep is en hoe ze in de ruimte zijn verdeeld. Als ze allemaal op een rij staan, heb je niet zoveel DoF nodig als voor een groep die in twee of drie rijen poseert.

Gebruik voor de zekerheid kleine diafragma’s zoals f/8 of f/11 om ervoor te zorgen dat ieders gezicht haarscherp scherp is. Maak altijd een proefopname en zoom in om te zien dat je scherp focus hebt op alle gezichten.

 • .ISO

Om digitale ruis te voorkomen, gebruikt u de laagst mogelijke ISO. Als je bij daglicht fotografeert, zou het niet moeilijk moeten zijn om op 100 te blijven. Misschien moet u de ISO-waarde voor situaties met weinig licht verhogen – zorg er alleen voor dat u deze niet meer opvoert dan u nodig hebt.

Als al het andere faalt, leg dan uw groepsfoto’s vast met een hogere ISO en gebruik vervolgens software om de ruis in de postproductie te verminderen – hier zijn enkele opties om korrelige foto’s op te schonen.

 • Sluitertijd

Om camerabewegingen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u een sluitertijdwaarde gebruikt die hoger is dan uw brandpuntsafstand. Fotografeer bijvoorbeeld met een 50mm-lens niet langzamer dan 1/60.

Als u een statief gebruikt, kunt u langere sluitertijden gebruiken – zorg er alleen voor dat het voldoende is om elke beweging van uw onderwerpen te bevriezen. Dit is vooral belangrijk bij familiefotografie en de grillige beweging van dieren of kinderen!

 • Scherpstelmodus

Het is veel moeilijker om de focus op een groepsfoto te leggen dan op een enkel portret. Gelukkig kunnen sommige instellingen u helpen met deze taak.

U moet de camera instellen op autofocus zolang u deze instelt op single point focus. Hiermee kunt u het brandpunt handmatig verplaatsen.

Waar focus je je op een groepsfoto? Houd er rekening mee dat het brandpunt ongeveer een derde van de weg naar de scherptediepte is. Focus je dus nooit op de persoon die helemaal achterin of vooraan zit.

Dit zal uiteraard afhangen van hoe de groep is ingedeeld, maar probeer iemand te vinden die een derde van de diepte van de hele groep staat.

 • Opnamemodus

Als u vertrouwd bent met het gebruik van de handmatige modus, zou dit ideaal zijn. Zo niet, dan kunt u een semi-automatische modus gebruiken, zoals de diafragmavoorkeuzemodus. Op deze manier kunt u het diafragma voor de scherptediepte van uw groepsfoto’s regelen.

Als je de ISO automatisch instelt en een minimale sluitertijd instelt, zou je klaar moeten zijn om te gaan.

Als je actiefoto’s maakt, stel dan de sluitertijd sneller in en probeer de burst-modus te gebruiken om het perfecte moment vast te leggen om echt een meeslepende foto te maken.

3. Spijker de poseer vast

Poseren is een van de moeilijkste kanten van het maken van een geweldige groepsfoto – het is iets waar veel professionele fotografen nog steeds mee worstelen.

Het is vooral lastig omdat je meerdere mensen moet aansturen, die allemaal verschillende lichaamstypes hebben… laat ze er goed, ontspannen en verbonden uitzien! Hieronder staan enkele ideeën om te overwegen bij het poseren van groepen – we hebben ook handleidingen over het poseren van mannen en vrouwen.

Tot slot, als je met groepen modemodellen werkt, zou dit artikel over poseren ook moeten helpen.

 • De groep in vormen rangschikken

Bron: Elina Sazonova

Begin met het stellen van de groep in plaats van je te concentreren op individuele leden. Zie de groep als een vorm.

Als je bijvoorbeeld twee kinderen hebt zitten en de vader zit achter hen in het midden , kun je een driehoek maken, die vooral een lust voor het oog is.

 • Je hoek veranderen

Bron: Harrison Haines

Om uw afbeeldingen dynamischer te maken, kunt u uw standpunt wijzigen om diepte toe te voegen. Als je bijvoorbeeld iedereen op een rij hebt staan, door de camera boven hoofdhoogte te plaatsen, voeg je al interesse toe aan de opname omdat het niet is hoe we normaal dingen zien.

Het is een subtiele verandering, maar net als in de opname hierboven waar de fotograaf de camera iets boven hoofdhoogte heeft gehouden, wordt de uiteindelijke opname interessanter.

 • Spreid de groep

Bron: Karan Singh

In plaats van iedereen bij elkaar te hebben, denk je na over het scheiden van de groep door individuele leden of kleinere groepen die de kijker gemakkelijk kan onderscheiden. Dit zal meer terrein bestrijken en het kan een interessantere en dynamischere compositie maken.

Daar komt nog bij dat je de groep kunt vragen om naar je toe te lopen, terwijl ze hun line-up behouden – zoals in de bovenstaande opname. Vergeet niet om een continue autofocusmodus te gebruiken om de beweging van de onderwerpen te volgen.

 • Een stapel maken

Bron: Rheza Aulia

Als de dynamiek van de groep en de context van de afbeelding dit toelaten, denk dan na over het stapelen van de modellen. Dit is een leuke pose voor vrienden fotoshoots of de jongere generatie in familieportretten.

Als je een bed gebruikt, plaats dan kussens of kussens onder de onderwerpen om de hoogtes van de ’s te variërentack’.

 • Plaatsing in de hand

Bron: Quang Nguyen Vinh

De handen zijn altijd een ongemakkelijk deel van het lichaam als het gaat om poseren. Zorg ervoor dat je je onderwerpen iets te doen geeft om het gemakkelijker te maken.

Als het een casual shoot is, kunnen ze rekwisieten gebruiken of handfiguren en letters vormen. Als het formeler is, kunnen ze hun armen kruisen als ze opstaan of ze op schoot leggen als ze zitten.

Handplaatsing is vooral belangrijk bij poserende paren, waar het gevoel van genegenheid en betrokkenheid kan worden geïntensiveerd op basis van handplaatsing.

 • Probeer te springen

Bron: Chang Duong

Een sprong is altijd leuk om te doen, en het blijkt een opvallende foto voor groepen. Houd je sluitertijd en diafragma in de gaten voor deze, want je moet ze bevriezen in de ai, terwijl je er nog steeds voor zorgt dat ze allemaal scherp zijn.

Als je het niet zeker weet, begin dan met een 1/250 shut

 • Creëer verschillende hoogtes

Bron: rfstudio

Om visuele interesse te wekken, kunt u verschillende hoogten in uw compositie maken om het oog door de afbeelding te laten reizen.

Als je gezinnen fotografeert, komen de verschillende hoogtes vaak vanzelf omdat er kinderen en volwassenen bij betrokken zijn. Als de groepsfoto echter mensen met vergelijkbare hoogtes bevat, kunt u een verschil maken met poseren.

Sommige locaties bieden de mogelijkheid om mensen op verschillende hoogtes te plaatsen met behulp van elementen die er al zijn. Een afstudeerfotoshoot kan bijvoorbeeld plaatsvinden voor de bibliotheek, waar meestal trappen zijn.

Bij informele fotoshoots kunnen sommige groepsleden hurken terwijl anderen staan. Voor formele situaties kunt u stoelen en meubels gebruiken. Je kunt zo creatief zijn als je wilt.

 • Leefwijze

Bron: Victoria Borodinova

Niet elke groepsfoto hoeft te worden geposeerd. In lifestylefotografie probeer je mensen vast te leggen die doorgaan met hun leven alsof ze zich niet bewust zijn van de camera.

Dit is een mooie en informele stijl die goed werkt voor alle soorten foto’s, van vrienden en familie tot bedrijfsfoto’s. Om dit te doen, kunt u activiteiten voorstellen in plaats van poses.

4. Kies een eenvoudige achtergrond

Bron: Gabriel Tovar

De kijker heeft al genoeg om op te focussen met de meerdere onderwerpen, dus voeg geen extra afleiding toe door een drukke achtergrond te gebruiken.

Alles wat eenvoudig is en een neutrale kleur heeft, zal meer flatterend zijn voor je onderwerpen. Voor inside shots kun je een professionele backdrop of een muur gebruiken.

Als je buiten bent, zoek dan een ruimte waar het niet te druk is achter de groep en probeer een bokeh-effect te creëren door te fotograferen met je maximale diafragma en een lens te gebruiken die langer is dan 50 mm als je genoeg ruimte hebt om de hele groep in te kaderen.

5. Vind de beste locatie

Bron: Ivan Lapyrin

De eerste overweging heeft vaak te maken met de context. Hoewel een park een goede locatie kan zijn voor een familiereünie, is het misschien niet geschikt voor de personeelsfoto van een bank.

Wanneer u en uw klant een locatie kiezen die zinvol is, moet u nadenken over de technische aspecten ervan.

Is het binnen of buiten? Ga je natuurlijk licht of kunstgraat gebruiken? Als het buiten is, moet u rekening houden met het tijdstip van de dag, evenals de weersvoorspelling. Zoek ook naar een plek met een goede achtergrond.

6. Zorg voor gelijkmatige verlichting

Belichting is een belangrijk aspect van een groepsfoto, omdat je alle onderwerpen goed moet laten belichten. De beste manier om dit te bereiken is met zacht licht.

Als u bijvoorbeeld buiten fotografeert met natuurlijk licht, plaatst u de groep in de schaduw.

Wees voorzichtig als u een boom gebruikt om schaduw te bieden, omdat hard licht tussen de bladeren kan passeren en hotspots op het gezicht van mensen kan veroorzaken – dit staat bekend als gevlekt licht en kan vrij onflatteus en moeilijk te repareren zijn in postproductie.

Het is het beste als je kunt fotograferen als het bewolkt is. Anders, plan tijdens de vroege ochtend of late middag. Deze tijden zorgen voor zacht, warm licht dat ideaal is voor groepsfotografie.

Wanneer je binnen met kunstlicht werkt, wil je je lampen zoveel mogelijk verzachten. Je kunt de flitser bijvoorbeeld op het dak laten weerkaatsen of flitsers gebruiken met grote diffusiepanelen.

Als je geen verlichtingsapparatuur hebt, kijk dan rond het middaguur naar een raam wanneer de zon lekker hoog staat (zodat het zonlicht niet naar hun gezicht stroomt).

7. Gebruik rekwisieten

Credit: Photographe Evjf Greg

Het toevoegen van rekwisieten is een geweldige manier om visuele aanwijzingen te geven over de gelegenheid of de relatie van de groepsleden.

Je kunt aan iedereen een brief geven en een woord vormen of een zin als een groep – of ze kunnen champagneglazen uithouden om een feest aan te geven.

Rekwisieten zijn ook handig om niet-professionele modellen minder ongemakkelijk te laten voelen omdat ze hun handen hebben verzorgd. Bovendien kunnen ze scherpstellen op een object dat ze kunnen besturen in plaats van de camera die op hen is gericht.

8. Maak meerdere foto’s

Bron: Craig Adderley

Hoewel de burst-modus niet het beste idee is – tenzij het een actiefoto is – is het maken van meer dan één foto een goede gewoonte, ongeacht de grootte en situatie van de groep.

Wanneer je een grote groep probeert te coördineren, is de kans dat een van hen knippert of een rare uitdrukking maakt op het moment dat je op de sluiter drukt veel groter.

Het nemen van meerdere foto’s om degene te kiezen waar iedereen er op zijn best uitziet, zorgt elke keer voor goede resultaten.

Als je nog steeds geen foto hebt gemaakt waarbij iedereen zijn ogen open heeft, kun je altijd een samenstelling maken van andere afbeeldingen of meerdere lagen samenvoegen in Photoshop. Hoe dan ook, meer keuzes hebben is altijd een goed idee.

9. Breek het ijs

Credit: Yulianto Poitier

De meeste groepsfoto’s hebben betrekking op gezinnen, studenten, bedrijfsmedewerkers, enz. – geen van hen zijn professionele modellen. Daarom hebben ze zelden ervaring met poseren en een camera op hen gericht hebben.

Als fotograaf is het jouw taak om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel en ontspannen voelen. Praat eerst met ze, laat ze lachen, haal je gezicht uit de achterkant van de camera en engageer je … er zijn veel technieken om het te doen. Het belangrijkste is dat ze er natuurlijk uitzien.

Soms bieden de momenten waarop je het ijs breekt geweldige fotomomenten – dus houd je camera ook klaar voor een aantal openhartige foto’s.

10. Houd details in de gaten

Bron: Marily Torres

Wanneer je met een grote groep te maken hebt, vermenigvuldigen de mogelijkheden dat er iets aan je ogen ontsnapt zich. Je moet veel mensen poseren, ervoor zorgen dat iedereen goed verlicht is, enzovoort.

Nadat alles is gecontroleerd, neemt u even de tijd om te controleren. Zorg ervoor dat niemands gezicht bedekt is, controleer of ieders haar min of meer op zijn plaats zit, dat niemand een plekje of een rare plooi in zijn kleding heeft (vooral als hij met kinderen werkt), etc.

Als je een assistent hebt, vraag dan om hulp hierover – vier ogen zijn beter dan twee!

11. Wees niet verlegen

groep-foto-bruiloft

Wanneer je een groep moet coördineren, moet je duidelijke instructies geven en jezelf laten horen. Dit is misschien geen probleem als je familiefoto’s maakt met drie of vier leden, maar het kan bijvoorbeeld een probleem zijn op bruiloften.

Als er omgevingsgeluid is, moet je je stem verheffen, zodat iedereen je kan horen. Je moet ook duidelijke instructies geven en vooral niet bang zijn om de leiding te nemen.

Tot slot, als andere gasten foto’s maken terwijl je je werk doet, vraag ze dan beleefd om uit te stellen totdat je klaar bent. Anders heb je een deel van de groep dat naar jou kijkt en het andere deel naar de andere camera.

12. Vertel een verhaal

Bron: Kayla Renee

Storytelling is een van de moeilijkste vaardigheden om te verwerven, maar het is iets dat een grote impact heeft op het eindresultaat van je foto’s.

Denk na over wat er aan de hand is en wat de relatie is tussen de mensen in het portret en probeer dat weer te geven. Vaak kun je je foto’s voorafgaand aan de fotoshoot plannen. Andere keren zal inspiratie vonken als je met de groep communiceert.

Als het een gezin is, creëer je een aantal prachtige herinneringen voor hen – als het een bedrijf is, help je hun boodschap over te brengen. Kortom, er is meer dan alleen techniek in groepsfotografie.

Laatste woorden

Ik hoop dat de volgende keer dat je groepsfoto’s maakt, je het gemakkelijker zult hebben en een aantal verbluffende resultaten zult behalen. Laat het ons weten als je vragen of nog meer tips hebt om hieronder in de comments te delen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer