Hoe de Ephemeris van de fotograaf te gebruiken om buitenfotografieshoots te plannen

In deze handleiding voor het gebruik van The Photographer’s Ephemeris (TPE) ontdekken we alle geweldige functies en voordelen van deze uitgebreide software.

Hoewel TPE beschikbaar is op desktop, zullen we ons concentreren op de smartphone-app – de kans is groot dat u de mobiele versie eerder zult gebruiken terwijl u toch in het veld bent.

(Met uitzondering van Augmented Reality werken de meeste functies eigenlijk op dezelfde manier op desktop als in de app.)

The Photographer’s Ephemeris is een one-stop-oplossing die de ideale metgezel is voor elk outdoor fotografie-avontuur – vooral als je van plan bent om ’s nachts te fotograferen. Je kunt plannen en je voorbereiden op zelfs de meest uitdagende opnameomstandigheden.

Als je de volgende Supermaan wilt fotograferen, erachter wilt komen wanneer een zonsopgang op één lijn staat met de straten van de stad of wilt weten of gebouwen de zonsondergang zullen blokkeren, is TPE iets voor jou.

Laten we eens kijken naar alles wat The Photographer’s Ephemeris te bieden heeft.

(Lees ook dit artikel: hoe vind je plaatsen om foto’s bij mij in de buurt te maken)

Inhoudsopgave

Wat is de Ephemeris (TPE) van de fotograaf?

Een efemeride is een tabel met getallen die de nauwkeurige positie van astronomische objecten aan de hemel over een bepaalde periode geeft.

The Photographer’s Ephemeris voegt hieraan toe door zowel de gegevens als de visuele begeleiding via Google Maps te bieden. Als gevolg hiervan pin je jezelf eenvoudig vast op een locatie en gebruik je de gegevens en kaarten van TPE om je shoot te plannen.

Je volgt de exacte locatie van de zonsopgang en zonsondergang en volgt de baan van de zon langs de hemel. U kunt dit in realtime of vooraf doen.

Als u van plan bent om vooruit te plannen voor een reis of uitje met uw camera, kunt u met TPE een exacte datum en tijd instellen om de lichtomstandigheden te bepalen.

Bovendien toont een handige tijdlijn je duidelijk aankomende hemelse gebeurtenissen, waaronder zonsopgang, zonsondergang, astronomische schemering, gouden uren, blauwe uur en maanfasen.

TPE haalt de complexiteit uit wat in wezen grafiek-plotting en navigatie voor fotografen is.

Afgezien van de smartphone-app, is er ook een desktop / web-app, met verschillende functies in zowel de gratis als de PRO-versie.

Waarom de Ephemeris van de fotograaf gebruiken?

Inmiddels denk je misschien dat The Photographer’s Ephemeris een hulpmiddel is dat geschikt is voor landschaps- of astrofotografen.

Het voegt zeker veel waarde toe aan het proces van het fotograferen van die genres, maar TPE is een uitstekend hulpmiddel voor iedereen die van plan is om foto’s te maken met elke hoeveelheid natuurlijk licht.

Als je een straatfotograaf bent die graag de stadsgebouwen gebruikt om vallend licht vast te leggen (zoals Stonehenge), is TPE iets voor jou. Bovendien biedt de app real-time tracking van de beweging van de zon en aankomende gebeurtenissen zoals het gouden uur en het blauwe uur.

Met deze gegevens kunt u uw straatshoot plannen om ervoor te zorgen dat u op straat bent en in de juiste richting reist om perfecte verlichting vast te leggen.

Voor trouwfotografen die de grote dag plannen, biedt TPE de nodige informatie over de omstandigheden van een locatie die u als achtergrond wilt gebruiken. U kunt zich voorbereiden op het veranderende licht van de dag en weten welke richting u op moet voor de beste lichtomstandigheden.

The Photographer’s Ephemeris stroomlijnt de onderzoeks- en planningsfase om meer tijd te geven om zich te concentreren op het vastleggen van verbluffende beelden.

Hoofdinterface van De Ephemeris van de fotograaf

Op het eerste gezicht lijkt de gebruikersinterface van The Photographers Ephemeris een beetje rommelig en ingewikkeld.

Dat komt omdat er veel informatie en opties in uw smartphonescherm zijn gepropt. Houd er rekening mee dat dit geen typische foto-app is waarmee u filters of schattige afbeeldingsoverlays kunt toepassen.

Integendeel, TPE is een serieuze photography companion die up-to-date en nauwkeurige wetenschappelijke informatie biedt over een reeks kritieke elementen.

Zodra u voorbij de initiële set-up-machtigingen van uw smartphone bent, wordt het allemaal duidelijk.

Bij nadere inspectie en het nemen van een paar minuten om te begrijpen waar je naar kijkt, is de app opgesplitst in een paar belangrijke gebieden.

De bovenste balk van de app biedt datum, tijd, tijdzone en nauwkeurige positionering van lengte- en breedtegraad. U kunt vooruit en terugbladeren met de datum en er is ook een pictogram om uw huidige positie te delen via e-mail en sociale platforms.

Het midden van het scherm is waar alle actie plaatsvindt – TPE gebruikt Google Maps als de basislaag met kritieke informatie eroverheen.

Met een locatie vastgepind, projecteren vier gekleurde lijnen weg van de pin om de exacte richting van zonsopgang, zonsondergang, maansopkomst en maansondergang weer te geven.

Onderaan het scherm, in een scrollend menu, bevinden zich verschillende gegevenstegels, waarbij elk gegevens van de efemeriden vertegenwoordigt.

Deze tegels omvatten Moonset, Nautical Twilight Start, Civil Twilight Start, Sunrise, Moonrise, Sunset, Civil Twilight End en Nautical Twilight End.

U kunt ook aangepaste instellingen toevoegen die andere hemelse gebeurtenissen bevatten, zoals Astro Start en Nautical Start.

Op elke tegel kan één keer worden getikt om informatie over het hoogteprofiel weer te geven. Tik twee keer om een menu met aangepaste opties te openen, afhankelijk van uw opnamescenario.

Daaronder is een scrollende grafiek met de tijdlijn van een dag met de Sunrise en Moonrise-bogen gedurende de dag. Terwijl je door deze tijdlijn scrolt, verschuiven de vier lijnen die de richting en het pad van de zon en de maan vertegenwoordigen in koor.

Ten slotte bevat de onderste menubalk vijf pictogrammen voor Kaart, AR, Locaties, Visueel zoeken en meer. Met het menu Meer kunt u instellingen wijzigen, een account instellen en meer.

Hoe Photographer’s Ephemeris te gebruiken

De beste manier om te begrijpen hoe je The Photographer’s Ephemeris kunt gebruiken, is door het te downloaden en een toneelstuk te spelen … maar dat zou het doel van dit artikel tenietdoen en me zonder baan zetten – dat willen we niet!

Omwille van dit artikel is de beste manier om het gebruik van TPE te beschrijven met een scenario uit de echte wereld. Op die manier kun je de kracht en schittering ervan in realtime in actie zien en als een middel om een fotografie-evenement te plannen.

Voordat we daar aan toe komen, laten we eens nader bekijken hoe elk van zijn functies buitenfotografie met natuurlijk licht ondersteunt.

1. Gebruik Kaarten om een locatie in te stellen

Zoals eerder vermeld, is het belangrijkste element van The Photographer’s Ephemeris de kaart. TPE gebruikt nauwkeurige gegevens van Google Maps als het centrale platform voor de functies van de app.

Het lijkt veel op het kijken naar Google Maps op je telefoon, behalve dat er lijnen overheen zijn getrokken … maar voor ons fotografen wijzen die lijnen op de meest essentiële dingen – natuurlijke lichtbronnen.

Op voorwaarde dat je ermee hebt ingestemd dat de app je huidige locatie gebruikt, valt de pin automatisch precies waar je staat. Vanaf die pin strekken zich vier lijnen naar buiten uit om de richting van Sunrise (oranje), Sunset (geel), Moonrise (lichtblauw) en Moonset (donkerblauw) aan te geven.

Door op een pictogram te tikken, kunt u Track heading inschakelen en uw pin op een locatie in de buurt plaatsen. Op die manier kun je zien wat de veranderende omstandigheden van die vier lichtlijnen zullen zijn als je naar je pin gaat.

Bovendien toont de app u de geodetiek van uw reis – de hoogteverschillen onderweg. Geodetiek heeft eigenlijk betrekking op geodesie, de wetenschap van het nauwkeurig meten van de geometrische vorm en oriëntatie van de aarde in de ruimte.

Door de volledige kracht van Google Maps te benutten, hebt u toegang tot een breed scala aan kaartstijlen.

Afgezien van de gebruikelijke Google Maps die we gebruiken om door reizen te navigeren, gebruikt TPE de Google Hybrid-kaartweergave die satellietbeelden bevat met cruciale informatie eroverheen. Bovendien tonen Google Terrain-kaarten de lay-out van het land met verhoogde gebieden duidelijk weergegeven.

De Open Street Map verwijdert alle gebouwen in de Standaard Kaarten en geeft u een eenvoudige en gemakkelijk te volgen kaart.

Ten slotte kunt u, zoals bij elke Google Map-applicatie, naar een bestemming zoeken. Op het tabblad Locaties zoekt u naar een adres of plaats op naam.

Bovendien, als je supernerdy bent, kun je zoeken naar coördinaten van een locatie. Hoe dan ook, u kunt de site op de kaart bekijken, vastmaken en opslaan voor later.

Net als bij uw huidige locatie, toont elke gezochte locatie de zonsopgang, zonsondergang, maansopkomst en maansondergang.

2. Toegevoegde realiteit

De eerste keer dat ik op het Augmented Reality (AR) icoontje tikte, was ik overdonderd! The Photographer’s Ephemeris maakt gebruik van de gyroscoop, het kompas en de camera van je smartphone om een meeslepende AR-projectie te maken.

Als je je smartphone rechtop houdt, heb je een nauwkeurig wereldbeeld met verschillende grafische overlays.

Het kompas is ongelooflijk gedetailleerd en nauwkeurig en wordt op het scherm weergegeven met verticale lijnen in oost, zuidoost, zuid, enz. Er is ook een schuifbalk die de kompasrichting weergeeft en ook een horizonmeter aan de zijkant.

Verschillende horizontale lijnen vertegenwoordigen de maansondergang, Civil Twilight Start, Sunrise, Horizon, Moonrise, Sunset en Civil Twilight End.

Twee booglijnen, een om het pad van de zon te volgen en de andere om de loop van de maan te volgen, stellen fotografen in staat om nauwkeurig te voorspellen hoe deze lichtbronnen hun uiteindelijke beeld zullen beïnvloeden.

Deze paden worden ook onderaan weergegeven met dezelfde tijdlijn als op het tabblad Kaart.

‘S Nachts is er een spookachtige overlay van de maan en sterrenbeelden aan de hemel.

Als je je moet voorbereiden op een landschapsfoto of de zonsopgang, zonsondergang of de maan wilt fotograferen, is de AR-functie ideaal. Hiermee kun je jezelf in de scène positioneren en door met je smartphone de horizon te pannen, zie je precies waar alles gaat gebeuren voordat het gebeurt.

Bovendien kunt u dit voor elke datum of tijd doen door de tijdlijn eenvoudig heen en weer te schuiven!

Ik kan me voorstellen dat de AR-functie van TPE sneller door de batterij kauwt dan de andere modi, dus zorg ervoor dat je smartphone is opgeladen of dat je een draagbare powerbank hebt.

Helaas kan ik je geen Augmented Reality in actie laten zien terwijl je op mijn favoriete locatie bent – op straat in Shibuya, Tokio, dus je zult genoegen moeten nemen met South Yarra, Victoria.

3. Gebruik TPE om een toekomstige datum in te stellen

Een van de beste eigenschappen van Ephemeris van The Photographer is de mogelijkheid om te tijdreizen – of een toekomstige datum in te stellen.

Ongeacht of je thuis bent of een verre uithoek van de wereld, je kunt jezelf daar plaatsen met de kaart. Bovendien stel je de datum en tijd in om de richting van de zon en de maan te bekijken, evenals een reeks andere gegevens, waaronder lichtvervuiling, steroverlays en hemelse gebeurtenissen.

U kunt de datum enkele dagen of in grotere sprongen heen en weer schuiven. Of tik op de datum om een venster te openen om een toekomstige of verstreken datum in te stellen. Tijdreizen!

TPE toont ook alle belangrijke hemelse gebeurtenissen die gepland staan voor de rest van het kalenderjaar. Dit omvat maanfasen, maan- en zonsverduisteringen, zonnewende en meteorenzwermen.

Als je van plan bent om naar een locatie te reizen en astrofotografie, de maan of een freaking meteorenzwerm te fotograferen , weet je precies waar en wanneer het zal gebeuren!

4. Haal het meeste uit de nachtmodi

De Photographer’s Ephemeris dient verschillende doeleinden voor fotografen. Het stelt ons in staat om huidige en beoogde locaties te lokaliseren en te weten waar de zon op een bepaalde datum zal opkomen en ondergaan.

Het vastleggen van beide gebeurtenissen is net zo belangrijk als het benutten van het licht van de zon gedurende de dag voor vele genres.

Als je landschappen fotografeert, helpt TPE om te laten zien waar de zon langs de hemel zal reizen, zodat je niet de verkeerde richting opgaat bij het samenstellen van je opname.

Als je een trouwfotograaf bent, kun je precies weten waar de zon zal zijn op het moment van je portretshoot in de buitenlucht. Op die manier kun je jezelf en het bruidsfeest positioneren om aan de lichtomstandigheden te voldoen.

TPE is niet alleen voor overdag fotograferen. Een van de belangrijkste voordelen van een app als deze is de mogelijkheid om hemelse gebeurtenissen ’s nachts te volgen.

Een andere geweldige functie van de Ephemeris-app van The Photographer is het selecteren van modi met twee nachten in kaarten.

De eerste nachtmodus is een lichtvervuilingsfilter dat de dichtheid van lichte en donkere gebieden weergeeft. Bij het fotograferen van astrofotografie van welke aard dan ook, is de eerste regel om lichtvervuiling te voorkomen. Lichtvervuiling wordt veroorzaakt door straatverlichting, huisverlichting, verkeer, winkelcentra en gebouwen.

Kortom, fotograferen in een bebouwd of stedelijk gebied zal niet de beste resultaten opleveren vanwege lichtvervuiling. Het vermijden en fotograferen in pure duisternis is de beste manier om het meeste uit een astrofotografieshoot te halen.

De tweede nachtmodus is een Star Overlay die de sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel toont – waardoor TPE perfect is voor astrofotografen. Er is zelfs een steroverlay in de Augmented Reality-modus van TPE.

Als je van plan bent om astrofotografie te maken op je huidige of een verre locatie, kun je plannen voor het evenement en het niveau van lichtvervuiling kennen plus de richtingen voor sterrenbeelden.

Voor een uitgebreide gids over astrofotografie, bekijk ons artikel hier.

5. Fotografeer de zon & maan

De fotografer’s Ephemeris biedt eenvoudige en nauwkeurige tracking van de zon en de maan. Bovendien doet het dit op elk moment van de dag en op elk moment van het jaar.

Zodra je TPE opent, geeft het je een set van vier lijnen om je de richting van de zon en de maan te laten zien.

Beginnend met de zon, geeft een oranje lijn aan waar de zon opkomt aan de horizonlijn. Een gele lijn geeft aan waar de Zon ondergaat aan de horizon.

Als u wilt weten waar en wanneer de zon in meer detail zal opkomen, toont de Sunrise-tegel de tijd van zonsopgang en de houding ervan in graden. Tik op deze tegel om een van de drie hoogteprofielen te selecteren, variërend van 1,8 km tot 15 km. Er verschijnt een geodetische grafiek met de hoogte en de zichtlijn tussen u en de horizonlijn.

Als gevolg hiervan kunt u zien of uw huidige locatie geschikt is om een zonsopgang of zonsondergang vast te leggen en of er obstakels zullen zijn.

The Photographer’s Ephemeris haalt ook gegevens van Google over gebouwen die hemelse gebeurtenissen kunnen belemmeren.

Dezelfde zichtlijnfunctie kan worden toegepast op zonsopgang, zonsondergang, maansopkomst en maansondergang. Wanneer je in de Augmented Reality-modus bent, zijn de opkomende en ingestelde lijnen duidelijk gemarkeerd, net als de baan van de zon en de maan.

6. Blauw Uur & Gouden Uur

Landschapsfotografen houden van de kwaliteit van het licht tijdens Blue Hour en Golden Hour.

Gelukkig biedt The Photographer’s Ephemeris nauwkeurige gegevens over die tijden gedurende de dag – plus, je kunt deze tijden op een later tijdstip of een andere bestemming plannen.

Bij gebruik van de kaartmodus zijn de vier hoofdlijnen om de opkomst en ondergang van de maan en de zon weer te geven constant. Deze worden ook weergegeven met de scrollende tegels onderaan de kaart en er zijn ook extra tegels om andere hemelse gebeurtenissen weer te geven.

Civil Twilight Start vindt plaats vóór zonsopgang wanneer de zon nog steeds onder de horizon staat – het is wat we anders het ochtendblauwe uur noemen.

Het gouden uur van de ochtend duurt tussen zonsopgang en ongeveer een uur daarna. Aan de andere kant van de dag gebeurt hetzelfde.

De middag Golden Hour is het uur voor zonsondergang en de middag Blue Hour duurt tot Civil Twilight End.

Gelukkig biedt TPE duidelijke informatie over elk van deze gebeurtenissen, inclusief tijd en duur.

7. Visual Search gebruiken

De optie Visueel zoeken in Ephemeris van De fotograaf is een handige manier om een creatieve shoot te plannen om een hemelse gebeurtenis vast te leggen. Het is een zoekfunctie in de app waarbij je de zon of maan’s Azimut en Hoogte moet invoeren.

De Azimut is de horizontale hoek of richting van een kompaslager – met andere woorden, welke kant op te kijken. En hoogte is hoe hoog je omhoog moet kijken.

Hoewel dit gek-technisch klinkt, is er een methode voor deze waanzin.

Laten we zeggen dat je graag landschapsfotografie maakt en dat er een briljante locatie is die je in gedachten hebt. Deze locatie heeft een enorme uitstulping van rots, en je wilt het fotograferen wanneer de zon op precies de juiste plaats is.

Met Visual Search kunt u de Azimuth en hoogte van uw locatie invoeren en TPE levert de exacte gegevens voor die gebeurtenis.

Hetzelfde geldt voor het willen vastleggen van de volgende volle maan over een site die je van plan bent te fotograferen.

Als u meer hulp wilt bij het instellen van een visuele zoekopdracht, schakelt u eerst Geodetics op de kaart in en gebruikt u de secundaire kaartpin om het object te vinden dat u wilt fotograferen.

TPE vult vervolgens automatisch de locatie van de visual search-functie in en geeft u de datum, tijd en zichtlijn voor uw gewenste hemelse gebeurtenis.

8. TPE Geavanceerde opties

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat als u van plan bent om een goede waar voor uw geld te krijgen met TPE, er een paar geavanceerde opties beschikbaar zijn.

De eerste is om Schaduwen te beheren door de lengte van de Zonne- en Maanschaduwen te evalueren.

De Ephemeris van de fotograaf berekent de schaduwlengte wanneer u handmatig de geschatte hoogte van een nabijgelegen object op een bepaald tijdstip van de dag invoert.

U gebruikt ook de instelling Hoogte aanpassen om de hoogte van een secundair object in te voeren dat ook schaduwen werpt.

Met de Ephemeris van de fotograaf kan de Elevation at Horizon handmatig worden geconfigureerd om de automatische instelling te overschrijven.

Dit is een beetje lastig om handmatig te berekenen, en ik zou aanraden om bij de automatische instellingen te blijven voor de beste resultaten.

9. Skyfire-abonnement

The Photographer’s Ephemeris biedt ook een add-on abonnementsservice genaamd Skyfire.

Dit maakt gebruik van alle bestaande TPE- en Google Maps-functies en biedt verschillende overlays om de beste voorspelling van de lichtomstandigheden op de datum te bieden je wilt schieten.

Dit gaat echter verder dan wat we hier over TPE hebben beschreven. Skyfire biedt kleurvoorspellingen voor zonsopgang en zonsondergang om u te helpen de beste tijd en locatie voor een shoot te selecteren.

De informatie wordt weergegeven als een kleuroverlay op de kaart en kan tot vier dagen vooruit worden voorspeld. Als je graag prachtige landschapsfoto’s maakt met dramatische kleuren in de lucht, is Skyfire een waardige toevoeging.

Ephemeris van de fotograaf gebruiken in de echte wereld

Tokyo vanaf de Tokyo Skytree observatievloer op 350m hoogte.

Zoals beloofd, laten we een evenement plannen met Behulp van The Photographer’s Ephemeris om te laten zien hoe het werkt.

In het volgende voorbeeld plan ik een fotografiereis naar Tokio op een toekomstig punt in 2021. (Dit is wishful thinking omdat ik eigenlijk op een later moment dit jaar in Tokio wil zijn!)

Laten we naar Tokio gaan, waar ik de zonsopgang vanaf de top van de Tokyo Skytree wil vastleggen.

De Tokyo Skytree is 634 meter hoog, waardoor het het hoogste gebouw in Japan en het op een na hoogste ter wereld is. De toren bevindt zich in Sumida – aan de overkant van de rivier van Asakusa.

Zoals je je kunt voorstellen, kun je vanaf die hoogte kilometers ver kijken.

Ik ben van plan om op 23 september 2021 in Tokio te zijn en in de hogere uitkijktoren van de Tokyo Skytree. Met behulp van Ephemeris van The Photographer kan ik een zoekopdracht uitvoeren naar deze specifieke locatie.

De datum en tijd gaan standaard naar vandaag, dus ik voer 23 september 2021 in en druk op Gereed. De kaart laadt onmiddellijk – zo snel met Google Maps – en de pin wordt op de exacte locatie van Tokyo Skytree gedropt.

Dankzij de tegels die de verschillende hemelse gebeurtenissen weergeven, weet ik het volgende:

 • Civil Twilight (Blue Hour) begint om 5:04 uur
 • Zonsopgang vindt plaats om 5:29 uur (gele lijn)
 • Golden Hours vindt plaats tot 6:03 uur
 • De maan gaat onder om 7:18 uur (lichtblauwe lijn) – bonusvangst omdat de maan in dezelfde richting staat als de zon.
 • Ik kan koffie krijgen, sushi eten, wat straatfotografie doen en ramen eten tot Golden Hour
 • Golden Hour begint opnieuw om 17:37 uur
 • Zonsondergang vindt plaats om 17:37 uur (oranje lijn)
 • Civil Twilight (Blue Hour) begint weer om 18:02 uur
 • Moonrise vindt plaats om 18:58 uur (donkerblauwe lijn)
 • Dankzij de zichtlijnen op de app weet ik welke richting ik op moet als de Zon opkomt in het Oosten.
 • Ik kan onderaan door de tijdlijn scrollen en zien wat er gedurende de dag verandert.
 • Terwijl ik daar ben, kan ik de AR-functie gebruiken om te controleren waar de zon zal opkomen en waar deze zal reizen.

Door het gebruik van TPE kunt u uw vakantie- of fotografiereis ruim voor uw vertrekdatum plannen.

In feite kun je jaren vooruit plannen en weten dat tenzij er een grootschalige Avengers-achtige catastrofe is, de maan en de zon precies zullen zijn waar De Ephemeris van de fotograaf zei dat het zou zijn.

Laatste woorden

Er is een enorme lijst met fotografie- en videografiegerelateerde apps beschikbaar op zowel iOS- als Android-apparaten – plus apps die ook op Desktop werken. We hebben er zelfs veel van hier op Shotkit behandeld.

Sommige zijn nuttige maar vooral leuke bewerkingsapps, zoals apps die foto’s omzetten in schilderijen of filters toepassen. Andere zijn krachtigere tools die zijn ontworpen om een complete oplossing voor het bewerken van foto’s te bieden voor mensen die onderweg zijn.

Dan zijn er apps die werken als een informatieservice om u te helpen bij het plannen van uw buitenfotografieprojecten. Sommige behandelen slechts één element van informatie dat nodig is voor uw volgende evenement, terwijl andere uitgebreider zijn.

The Photographer’s Ephemeris is een van de best doordachte apps die geschikt is voor elke fotograaf. Het is een slimme combinatie van de geavanceerde technologie die beschikbaar is op uw smartphone, de kracht van Google Maps en feitelijke wetenschappelijke gegevens over hoe de aarde door het zonnestelsel beweegt.

Ongeacht het fotografiegenre dat je wilt beheersen, TPE is iets voor jou. Als je behoefte hebt aan natuurlijk licht of hemelfotografie onder de knie wilt krijgen, is dit gewoon de ideale app.

Wat vind je van het gebruik van TPE voor buitenfotografie? Heb je ervaring met deze app of een andere app van deze aard?

Voel je vrij om deel te nemen aan het gesprek en vragen te stellen over hemelse fotografie, het najagen van licht of gewoon het gebruik van The Photographer’s Ephemeris.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer