Hoe bewegingsonscherpte in fotografie vast te leggen

Bewegingsonscherpte is een techniek die door fotografen wordt gebruikt om een gevoel van beweging in hun foto’s over te brengen, met behulp van een lange sluitertijd om het idee te geven dat het onderwerp of de camera – of beide – in beweging is.

Bewegingsonscherpte kan creatief worden gebruikt om effecten te produceren die het menselijk oog niet kan zien en alleen door een camera kan worden vastgelegd.

Het kan leven en energie in uw foto’s brengen, waardoor u dynamische en impactvolle beelden kunt creëren.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u beweging kunt vastleggen met bewegingsonscherpte en geeft u een paar voorbeelden van hoe u deze goed kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is Bewegingsonscherpte?

Bewegingsonscherpte in fotografie is het streaking-effect dat je ziet in een beeld dat het resultaat is van beweging.

Dit kan gebeuren wanneer het onderwerp van een foto beweegt, of wanneer de camera zelf in beweging is tijdens het korte moment waarop het beeld wordt vastgelegd.

Wanneer een camera een foto maakt, wordt de film of sensor gedurende een bepaalde periode belicht. Vaak is dit belichtingsvenster erg klein – wat we een snelle sluitertijd zouden noemen – die elke beweging bevriest.

Als we een langere belichting creëren door een langere sluitertijd te gebruiken, zal elke beweging – of dat nu iets is voor de lens die beweegt of zelfs de camera zelf – het strepeneffect creëren.

Als de camera beweegt, zal de hele scène bewegingsonscherpte vertonen (tenzij de scène meebeweegt, natuurlijk!).

Motion blur fotografie kan een gevoel van drama geven en een gevoel overbrengen van de snelheid waarmee iets beweegt.

Als alternatief kan het ook een gevoel van vrede oproepen, omdat het wolken of snel bewegend water kan presenteren dat is gladgestreken als gevolg van hun beweging, wat suggereert dat het beeld rustig de tijd laat verstrijken.

8 tips voor het vastleggen van beweging voor motion blur-fotografie

1. Gebruik een lange sluitertijd

© Jurien Huggins

De sluitertijd is de tijdsduur dat de sensor of film van je camera wordt blootgesteld aan het licht dat door de lens naar binnen komt.

In de meeste fotografie is de sluitertijd relatief kort, met als doel de beweging te bevriezen en een scherp, scherp beeld te creëren, omdat bewegingsonscherpte in fotografie iets is dat je meestal probeert te vermijden.

Om bewegingsvervagingsfotografie opzettelijk een gevoel van beweging te geven, moet je deze sluitertijd vertragen.

Wat een lange sluitertijd is, hangt heel erg af van wat je fotografeert: 1/500ste van een seconde is vrij snel voor het fotograferen van iemand die loopt, maar relatief langzaam voor het fotograferen van de vleugels van een kolibrie, bijvoorbeeld.

Als iemand bijvoorbeeld langs je lens rent, zou 1/500e ze bevriezen, terwijl alles wat langzamer is waarschijnlijk bewegingsonscherpte zal vastleggen.

Vaak vereist het wat vallen en opstaan om erachter te komen welke instellingen moeten worden gebruikt om bewegingsonscherpte voor een bepaalde scène te maken, maar naarmate je in ervaring groeit, kun je betere, beter onderbouwde gissingen maken.

Motion blur fotografie kan vaak aanvoelen als een onnauwkeurige wetenschap!

Houd er rekening mee dat hoe langer je sluitertijd is, hoe waziger en onduidelijker die persoon zal worden. Zoiets als een blootstelling van 5 seconden kan ervoor zorgen dat je hardlooponderwerp volledig verdwijnt alsof ze er nooit zijn.

Inderdaad, dit is een geweldige techniek om onderwerpen te laten ‘verdwijnen’ op populaire toeristische bestemmingen – het gebruik van lange sluitertijden, vaak in combinatie met een ND-filter en statief, zal effectief alle bewegende toeristen laten verdwijnen.

Onthoud: als u uw sluitertijd wijzigt, moet u uw diafragma en ISO dienovereenkomstig wijzigen om correct te kunnen belichten voor uw scène. Dit is een van de fundamenten van de belichtingsdriehoek (zie gids).

2. De sluitertijdvoorkeuzemodus van de gebruiker

© Sean Foley

De eenvoudigste manier om controle te krijgen over uw sluitertijd om bewegingsonscherpte vast te leggen, is door de sluitertijdvoorkeuzemodus te gebruiken.

Dit betekent dat je de camera vertelt welke sluitertijd je moet gebruiken en dat de camera autbreng op een omatische manier wijzigingen aan in het diafragma om de juiste belichting te krijgen.

Sommige camera’s hebben ook de mogelijkheid om de ISO in te stellen op Auto. Dit geeft de automatisering van uw camera nog meer flexibiliteit om beelden van de beste kwaliteit te krijgen en u de gewenste instellingen te geven.

3. Stabiliseer je camera

© Patrik Tuka

Het gebruik van lange sluitertijden betekent niet altijd dat alleen je onderwerp wazig is door beweging; het kan er ook voor zorgen dat al het andere wazig is omdat je je camera niet stil genoeg kunt houden.

Het voelt misschien alsof je het volledig onbeweeglijk vasthoudt, maar het vertragen van je sluitertijd kan betekenen dat beelden wazig worden als gevolg van camerabewegingen.

Het is niet ongebruikelijk om naar de foto’s op de achterkant van je camera te kijken en aan te nemen dat ze alleen scherp zijn om thuis te komen, ze naar je computer te kopiëren en je te realiseren dat alles wazig is vanwege camerabewegingen! Zoom altijd in op uw afbeeldingen om te controleren op scherpte.

Er is geen specifieke sluitertijd waar cameratrillingen beginnen te gebeuren. Naast hoe stabiel je handen zijn, wordt het bepaald door de lengte van de lens die je gebruikt (hoe langer de lens, hoe vatbaarder deze is voor camerabewegingen) en of de lens en / of de camera een ingebouwde stabilisatie heeft.

Als uw camera geweldige IBIS (in-body stabilisatie) heeft, zult u merken dat u uw camera met een 35 mm-lens in de hand kunt houden bij sluitertijden van slechts 1 seconde of zelfs langzamer.

Dit hangt ook af van hoe goed je jezelf kunt stabiliseren, misschien leunend tegen een lantaarnpaal, of de camera op een muur zetten.

Beter nog, gebruik een statief voor elke opname met lange belichtingstijd. Als dat voelt als veel om te dragen, kan zelfs een monopod een verschil maken.

4. Gebruik een filter met neutrale dichtheid

© Robert Lukeman

Als u een waterval in vol daglicht fotografeert en een lage sluitertijd wilt gebruiken om de beweging van het water te vervagen, kunt u merken dat uw kleinste diafragma en laagste ISO-instelling u niet toestaan om een sluitertijd te gebruiken die laag genoeg is om een correct belicht beeld te maken.

Als u de sluitertijdvoorkeuzemodus van uw camera gebruikt, kunt u in dit scenario merken dat u de sluitertijd gewoon niet kunt schuiven naar wat u wilt.

Als alternatief kunt u merken dat terwijl het water in uw afbeeldingen bewegingsonscherpte heeft, al uw foto’s overbelicht zijn.

In deze situatie komt er simpelweg te veel licht de lens binnen om met een lange sluitertijd een juiste belichting vast te kunnen leggen. Je kunt wachten tot de zon ondergaat, maar een andere oplossing is om een filter met neutrale dichtheid te gebruiken.

ND-filters schroeven aan de voorkant van uw lens en verminderen de hoeveelheid licht in uw camera, maar zonder andere wijzigingen aan te brengen (vandaar “neutraal”). Voor de camera zal de scène donkerder lijken en hierdoor kun je lange sluitertijden gebruiken (dwz een lange belichtingstijd).

Voor meer tips over het gebruik van ND-filters, bekijk onze gids voor cameralensfilters.

5. Pan uw camera

© Max Bender

Een populaire methode voor het maken van dramatische foto’s van sport- of straatscènes is om een bewegend onderwerp te volgen door de camera te pannen terwijl het onderwerp langs je heen gaat.

De beste resultaten bij pannen treden op wanneer de beweging haaks op u staat – d.w.z. het onderwerp gaat van links naar rechts of van rechts naar links, maar beweegt niet naar of van u af.

Het kiezen van een lange sluitertijd die bij je scène past, kan gaan over experimenteren. Voor iemand die langs je rent, probeer 1/30e van een seconde om aan de slag te gaan, of bekijk ons artikel over panning fotografie-instellingen voor meer ideeën.

Om correct te belichten, gebruik je een klein diafragma en een lage ISO om de lage sluitertijd in evenwicht te brengen.

Blijf na elke opname het bewegingsonscherpte-effect op de achterkant van uw camera controleren en breng dienovereenkomstig wijzigingen aan. Als er niet genoeg onscherpte is, verlaagt u uw sluitertijd; als er te veel onscherpte is, verhoog deze dan.

Stel indien mogelijk uw camera-instellingen in op continue autofocus en probeer de snelste burst-snelheid te gebruiken om een aantal foto’s te maken terwijl het onderwerp u passeert. Dit verhoogt de kans op het vastleggen van een scherpe opname.

Probeer de pan van je camera precies af te stemmen op de beweging van het onderwerp, anders wordt het onderwerp onscherp. Het verkrijgen van goede bewegingsvervagingsresultaten van alleen het onderwerp is vaak een kwestie van oefenen!

6. Beweeg jezelf en je camera

© Gijs Coolen

Het pannen van je camera is niet de enige manier om de wereld om je heen te vervagen – je kunt ook jezelf verplaatsen.

Dit kan met name effectief zijn als u iets in het frame opneemt dat met dezelfde snelheid als u rijdt – misschien een deel van het voertuig waarin u reist, of anothaar voertuig dat in de buurt is.

Misschien moet je experimenteren om erachter te komen welke sluitertijd je onderwerp scherp houdt terwijl je bewegingsonscherpte creëert in alles eromheen terwijl je het volledige gevoel van snelheid overbrengt.

Wees verantwoordelijk! Zorg ervoor dat iemand anders rijdt en dat u niet gevaarlijk uit de deur of het raam van een voertuig leunt.

Als u een afbeelding zoals hierboven wilt vastleggen, zorg er dan voor dat u een houder voor uw camera gebruikt die uw handen vrij laat en uw geest onderweg laat.

7. Gebruik het bewegingsvervagingsfilter van Photoshop

© Yolanda Zon

Proberen om beweging te vervagen met behulp van bewerkingssoftware is niet ideaal, maar Photoshop doet het behoorlijk goed.

Selecteer Filter, Vervagen en Bewegingsonscherpte om het dialoogvenster te openen. Vanaf hier kunt u de hoek en de intensiteit van het bewegingsonscherpte-effect kiezen.

Er zijn ook gratis Photoshop Actions die proberen de bewegingsonscherpte van fotografie voor u te repliceren, hoewel het goed is om eerst handmatig te experimenteren om te zien wat u kunt bereiken.

8. Gebruik een langzame synchronisatieflitser

© Ahmad Odeh

Het combineren van een lange belichting met een flitser kan een aantal interessante resultaten opleveren, waardoor u bewegingsonscherpte die ontstaat door de lange belichting kunt combineren met een bevroren onderwerp dat wordt vastgelegd door de stroboscoop van licht.

Zelfs als u een lange sluitertijd gebruikt, wordt een flitser in vergelijking slechts voor een zeer korte duur geactiveerd en lijkt uw onderwerp bevroren.

Het kan geweldig werken voor sport, maar houd er rekening mee dat je vrij dicht bij je onderwerp moet zijn om de flitser ze te laten verlichten.

Met sommige cameraflitsers kunt u beslissen wanneer de flitser wordt geactiveerd – net nadat de sluiter van de camera wordt geopend, in het midden van de belichting of net voordat deze sluit, ook bekend als “achtergordijnsynchronisatie”, waardoor een wazig spoor ontstaat dat laat zien waar uw onderwerp is verplaatst voordat het wordt ‘bevroren’ door de flitser.

U kunt de flitser zelfs meerdere keren activeren terwijl de sluiter van de camera open is, waardoor meerdere belichtingen ontstaan die zijn verbonden door een spoor van bewegingsonscherpte.

Zoals altijd, houd je camera stabiel door een statief of monopod te gebruiken of een stabiel oppervlak te vinden waarop je hem kunt plaatsen.

Motion blur-foto’s die met flits zijn gemaakt, zijn vaak het meest intrigerend omdat de resultaten meestal buitenaards of spookachtig zijn – zoals in de bovenstaande voorbeeldfoto.

Veelgestelde vragen over Motion Blur Photography

Kun je wazige foto’s repareren?

Bewerkingssoftware probeert al lang wazige foto’s op te lossen en de huidige technologie is beter dan ooit. Er zijn een aantal apps die u kunt proberen, waarvan sommige nu machine learning gebruiken om erachter te komen hoe uw afbeelding eruit zou moeten zien als deze niet wazig was.

Wat is een voorbeeld van een lange sluitertijd?

Een lange sluitertijd is een relatief begrip en hangt af van wat je fotografeert. Om stromend water in een onscherpte te veranderen, kan het enkele seconden duren, terwijl iemand die langs je camera rent wazig is met een sluitertijd van 1/30e van een seconde.

Om daarentegen de sporen van sterren te laten zien, kun je meer dan een minuut blootstellen.

Welke sluitertijd stopt beweging?

Het bevriezen van de beweging van een onderwerp hangt af van hoe snel dat onderwerp beweegt. 1/60e van een seconde kan een waterval bevriezen, maar mogelijk moet u uw sluitertijd verhogen tot 1/500e van een seconde om iemand te fotograferen die langs uw camera sprint en bewegingsonscherpte te voorkomen.

Hoe kan ik bewegingsonscherpte verminderen?

Bewegingsonscherpte treedt op wanneer je sluitertijd te lang is voor de beweging van je onderwerp. Als u bewegingsonscherpte wilt verminderen, verhoogt u de sluitertijd

Hoe kan ik een wazige foto verscherpen?

Er zijn verschillende apps beschikbaar om een wazige foto te verscherpen, maar we raden Photoshop aan. U kunt hier meer lezen over het proces.

Laatste woorden

Het fotograferen van bewegingsonscherpte kan een fantastische manier zijn om drama en dynamiek in uw foto’s te introduceren, waardoor een gevoel van urgentie en snelheid ontstaat.

Evenzo kan bewegingsonscherpte gaan over het oproepen van een gevoel van rust door het verstrijken van de tijd te laten zien, passerende wolken of stromend water te veranderen in gladde, romige texturen die een gevoel van rust geven.

Wat je ook kiest, hopelijk heeft dit artikel je een goede basis gegeven om mee te beginnen. Als je vragen of gedachten hebt, laat dan hieronder een reactie achter.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer