Hoe u uw Sony a7III / a7RIII kunt aanpassen

Dit artikel van avontuur-, reis- en landschapsfotograaf Andy Day biedt nuttig advies over hoe u uw Sony a7III / a7RIII kunt aanpassen voor een efficiënte bediening.

Naast het blijven toevoegen van nieuwe functies, zegenen fabrikanten fotografen met de mogelijkheid om elke knop en knop aan te passen, en Sony Alpha-camera’s hebben het voortouw genomen.

Als je een fotograaf bent, bekijk dan deze suggesties voor het instellen van de a7III / a7RIII om het fotograferen eenvoudiger en intuïtiever te maken.

Sony heeft effectief toegevoegd drie lagen maatwerk naar de a7III/a7RIII: Aangepaste toetsen, functiemenu en mijn menu.

In het begin kan het een beetje ontmoedigend zijn, maar als je er eenmaal je hoofd omheen hebt, wordt fotograferen een fluitje van een cent.

Als je het eenmaal hebt ingesteld, maakt het het enigszins complexe menusysteem van Sony meer dan goed. Misschien hoef je er nooit meer doorheen te graven.

Iedereen fotografeert anders en natuurlijk kunnen je keuzes verschillen, maar dit is wat voor mij werkt.

Aangepaste knoppen/functiemenu

sony_a7_button_customisation_1

De Sony a7IIIDe C1- en C2-knoppen zorgen voor aangepaste functies binnen handbereik.

C1, C2, C3 en C4 zijn verspreid over de camera, waardoor uw duimen en vingers binnen handbereik zijn van zeer specifieke functies en functies.

Daarnaast kunt u ook de functionaliteit van veel van de andere knoppen aanpassen, zoals die rond het bedieningswiel, om nog maar te zwijgen van het bedieningswiel zelf.

De aangepaste knoppen zijn programmeerbaar op basis van de modus waarin de camera zich bevindt: foto’s, video of recensie. Dit geeft je een groot aantal opties.

Als ik fotografeer, doen deze knoppen veel van het zware werk.

Hier zijn enkele suggesties voor aangepaste knoppen 1 tot 4, zodat u toegang hebt tot instellingen zonder na te hoeven denken.

Als alternatief kunt u ze toewijzen aan veel van de andere knoppen op de camera. Als een van deze niet zo’n prioriteit is, kunt u ze in plaats daarvan in uw functiemenu plaatsen.

Af activeren

Ik ben gewend om de terugknop scherp te stellen, dus het wegnemen van autofocus van de sluiter en het alleen activeren wanneer ik op de AF-ON-knop druk, was een voor de hand liggende keuze voor mij.

Als je deze manier van fotograferen nog niet hebt geprobeerd, is het de moeite waard om het eens te proberen om te zien hoe het voor jou werkt.

Oog AF

sony_a7_button_customisation_2

Je kunt Eye AF toewijzen aan de AEL-knop op de Sony a7III.

Standaard wordt Eye AF geactiveerd door de middelste knop van het bedieningswiel, maar net als vele anderen geef ik er de voorkeur aan om het toe te wijzen aan de AEL-knop.

Op deze manier, met Active AF toegeschreven aan de AF-On knop, zitten beide opties direct onder mijn duim.

Als je net hebt bijgewerkt naar de nieuwste firmware van Sony, zul je merken dat Eye AF nu automatisch gebeurt wanneer je autofocus activeert, ongeacht welke autofocusmodus je gebruikt.

.ISO

sony_a7_button_customisation_4

De standaardpositie van ISO is het bedieningswiel op de Sony a7III.

Standaard wordt ISO toegeschreven aan de rechterknop van het bedieningswiel, maar dit is niet handig als je door de zoeker kijkt.

Een snelkoppeling is om het bedieningswiel in te stellen om de ISO onmiddellijk te variëren, maar voor mij is dit te gemakkelijk te kloppen wanneer de camera om je middel hangt.

Het kan een probleem zijn als je denkt dat je met automatische ISO fotografeert, maar het per ongeluk naar ISO 100 hebt geduwd!

Scherpstelmodus

Evenementen en bruiloften vereisen reageren op allerlei situaties, en het kan essentieel zijn om de scherpstelmodi on the fly te kunnen verwisselen.

Als je echter merkt dat je vaak schakelt tussen twee specifieke modi, is er mogelijk een nog betere optie …

Activeer alternatief AF-gebied

Ik fotografeer voornamelijk in Flexible Spot: Small, maar wil kunnen overschakelen naar Area Wide wanneer dat nodig is.
Sony camera’s hebben een extra niveau van aanpassing om dit te bereiken: Recall Custom Hold.

Door een knop toe te wijzen aan een aangepaste blokkering met alleen Autofocus aan en Autofocus breed geselecteerd, kan ik het brede scherpstelgebied activeren wanneer ik het nodig heb.

Stil schieten

sony_a7_button_customisation_11

Klimmer Zofia Reych boulderen in het bos van Fontainebleau, Frankrijk. Stille opnamen zijn perfect voor die momenten waarop je de concentratie van je onderwerp niet wilt breken | 1/500 f2.8 ISO 400

Een van de grote kenmerken van fotograferen met een spiegelloze camera is niet het hoeven storen van uw onderwerp met het geluid van uw sluiter.

Ik merk dat ik regelmatig van modus wissel en dat het met een druk op de knop beschikbaar is erg handig. Ik kijk ernaar uit dat Sony het laat schakelen.

ISO Auto Min SSD

Als je van de diafragmavoorkeuzemodus in combinatie met Auto ISO houdt, kan snelle toegang tot de minimale sluitertijd van cruciaal belang zijn als je plotseling overschakelt van portretten naar actie, zoals ik vaak doe.

Het beschikbaar hebben van dit heeft de manier waarop ik fotografeer echt veranderd.

Focus vergrootglas

Als je liever handmatig scherpstelt of gewoon graag oude lenzen aanpast voor je a7III, is het hebben van de scherpstelloep onmiddellijk beschikbaar een no-brainer.

AEL-schakelaar

Een andere geweldige functie van Auto ISO is om je camera de perfecte belichting bij het gewenste diafragma te laten kiezen en deze vervolgens te vergrendelen.

Als je onderwerp plotseling beweegt en tegen veel meer lucht wordt ingelijst, belicht je niet. Als u kleine aanpassingen moet maken, draait u gewoon aan de knop voor belichtingscompensatie.

Schakelen tussen zoeker en EVF

Als u gefrustreerd bent door de EVF-triggering en uw LCD-scherm leeg raakt wanneer u te dichtbij komt, is dit iets voor u.

Ga eerst naar uw weergave-instellingen en het Finder / Monitor-item en schakel dit over van Automatisch naar Handmatig.

Vervolgens kunt u een van uw aangepaste knoppen toewijzen aan Finder / Monitor Sel. om handmatig tussen de twee te schakelen.

Flash-compensatie

Als je regelmatig met flits fotografeert, zal het onmiddellijk beschikbaar hebben van dit de dingen enorm versnellen, waardoor je de intensiteit van je flitser on the fly kunt verhogen / verlagen.

Zebra-scherm

sony_a7_button_customisation_7

Het zebra-display kan een beetje afleidend zijn!

Het beoordelen van uw belichting via de EVF en het scherm is een enorm voordeel van de overgang van DSLR naar spiegelloos, maar het is geen exacte wetenschap.

Zebra’s kunnen afleidend zijn, dus je wilt ze niet per se de hele tijd aan hebben, maar het kan handig zijn om ze snel beschikbaar te hebben.

Voorbeeld van opnameresultaat

Wat stroboscopen betreft, zou je kunnen ontdekken dat Sony je probeert te helpen door een verlichte scène te simuleren, waardoor het moeilijk is om omgevingslicht te beoordelen dat je misschien probeert te balanceren.

Shot Result Preview overschrijft deze enigszins irritante geautomatiseerde functie, waardoor u uw flitser niet constant hoeft uit te schakelen om de juiste belichting via de EVF te kunnen beoordelen.

Rijmodus

Sony zet dit standaard op de linkerknop van het Control Wheel. Ik noem het hier omdat het heel gemakkelijk is om te vergeten of je nieuw bent bij Sony, en vooral als je niet gewend bent om zo’n snelle framesnelheid beschikbaar te hebben.

Wisselen tussen modi is cruciaal voor mij, en het feit dat het zo gemakkelijk beschikbaar is in vergelijking met sommige andere camera’s maakt het leven veel gemakkelijker.

Mijn menu

sony_a7_button_customisation_5

Het “My Menu” op de Sony a7III kan je veel tijd besparen tijdens het fotograferen.

Met dit krankzinnige niveau van maatwerk, vraag je je misschien af waarom je een extra menu nodig zou hebben. Sommige bewerkingen kunnen echter eenvoudigweg niet worden geactiveerd door een knop of een functiemenu-item.

Het Mijn-menu is een goede plek om dingen te bewaren die u niet per ongeluk wilt activeren.

Het is ook goed voor dingen die je zo zelden gebruikt dat ze geen speciale knop rechtvaardigen, maar nog steeds de moeite waard zijn om bij de hand te hebben, zodat je niet door het labyrintische menusysteem van Sony hoeft te graven.

Hier zijn mijn suggesties:

Formatteren

sony_a7_button_customisation_8

Het is gemakkelijker om uw kaarten snel te formatteren als u de optie Formatteren toevoegt aan “Mijn menu”.

Sony heeft besloten om dit item te verbergen, ook al is het een goed idee om regelmatig kaarten te formatteren. Houd het bij de hand en bespaar jezelf wat tijd.

Energiebesparende starttijd

Ik vind het leuk om dit af en toe te trimmen als ik probeer te besparen op de batterij. Aan de andere kant houd ik het uitgebreid als ik weet dat ik snel op gebeurtenissen moet reageren en me niet de tijd kan veroorloven die nodig is om mijn camera wakker te maken.

Automatische beoordeling

Dit is een van de eerste dingen die ik heb uitgeschakeld op mijn a7III omdat het de stroom van mijn opname onderbrak. In studio-instellingen en fotografie die meer overwogen en langzaam beweegt, kan dit echter erg handig zijn.

Elektronische voorste sluiter

Er zijn voor- en nadelen aan het fotograferen met de elektronische voorsluiter: schakel deze uit als je banding ziet of als je super romige bokeh probeert bij sluitertijden boven de 1/2000ste van een seconde.

Voor al het andere wilt u waarschijnlijk dat het wordt ingeschakeld. Het kan niet worden toegewezen aan een aangepaste maarton of het functiemenu, dus dit is een goede plek om het te bewaren.

Laatste woorden

sony_a7_button_customisation_1

De Sony a7III/a7RIII geeft u meerdere opties voor aanpassing – probeer ze allemaal te gebruiken!

De Sony a7III/a7RIII biedt een enorme hoeveelheid maatwerk en wat tijd besteden aan het instellen ervan kan het fotograferen instinctiever maken.

Het bespaart veel tijd bij het doorzoeken van menu’s. Voor mij heeft het hebben van bepaalde bedieningselementen binnen handbereik een enorm verschil gemaakt in mijn werk, en het stelt me in staat om sneller te reageren op wat er voor me gebeurt.

De aanpassingen die het beste voor je werken, zijn afhankelijk van hoe en wat je fotografeert, maar hopelijk is deze lijst meer dan genoeg om je op weg te helpen.

Als je je eigen suggesties hebt, laat ze dan achter in de reacties hieronder!