Nikon D750 naar Sony a7III Switch

Een jaar geleden maakte trouwfotograaf Deci Gallen van Simple Tapestry de overstap van de Nikon D750 naar de Sony a7III en verkocht daarbij al zijn Nikon camera-uitrusting. Hier is het verhaal van hoe het gebeurde.

We hadden onze hele professionele carrière met Nikon gefotografeerd.

Onze eerste Nikon was de D700, en in de loop der jaren hebben mijn vrouw Brideen en ik alles van de briljante Nikon D3 gehad en D4 naar de vreselijke Nikon D610 en D800 (serieus, dat waren twee honden).

We waren er altijd van uitgegaan dat we op een dag onze D750’s zouden updaten. aan alles wat Nikon bedacht om het te vervangen.

Toen een goede vriend de Sony a7III bracht vorig jaar rond mijn huis, ik verwachtte dat het afval zou zijn.

Ik had verschillende Sony-spiegelloze camera’s geprobeerd die ik meteen had gehaat – ze waren gewoon zo ongemakkelijk om vast te houden. We hebben ook een paar Fuji spiegelloze camera’s (X-100) gehad, X-T2) door de jaren heen.

Sony-A7III

Sony A7III

Ongelooflijke AF-prestaties, verbazingwekkende beeldkwaliteit, geweldige batterijduur – beste full-frame camera.

Controleer de huidige prijs

Deze brachten me ertoe te geloven dat spiegelloos nog steeds een eind verwijderd is van het uitdagen van DSLR’s voor ‘echt’ werk – ik ben een professionele fotograaf met een grote kaas, weet je niet …

Ik ben geen fanboy, maar ik vind het leuk als iets goed werkt. En na 10 jaar Nikon te hebben gefotografeerd, zou ik eerst naar hun bereik hebben gekeken bij het vervangen van een camerabody.

Dus in werkelijkheid was ik niet objectief over de Sony toen ik hem voor het eerst pakte.

Toch was het enige wat we nodig hadden een dag om de a7III te realiseren was de camera waar we op hadden gewacht. Aan het begin van een druk trouwseizoen hebben we Nikon gedumpt. Sneller dan je Anakin Skywalker kunt zeggen, wendden we ons tot de Dark Side.

Hier zijn onze langetermijngedachten over onze nieuwe camera’s en hoe ze zich verhouden tot onze vorige Nikon-systemen.

Ergonomie van de Sony a7III

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_002

De Sony a7III heeft een veel betere ergonomie dan andere spiegelloze camera’s.

Er is een belangrijke disclaimer, om te beginnen: ik ben 5’9 ” (175cm) en heb sierlijke kleine Trump-handen.

De Sony a7III voelde geweldig genesteld in mijn kleine pootjes. Zoals de Nikon D750, de grip is goed verzonken en ik had niet het ‘pinkprobleem’ dat ik met oudere Sony’s had gehad.

Het gewicht van de camera’s is ook een belangrijke factor. Ik kan nu back-to-back bruiloften schieten zonder het gevoel te hebben dat mijn handen zullen afvallen.

Ik heb ongeveer 30 bruiloften en talloze andere shoots gefotografeerd met de Sony a7III en heb weinig ergonomische klachten. Je zult merken dat de meeste dingen na een paar scheuten in het spiergeheugen zijn ingebakken.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_004

Sony A7III + Zeiss Batis 25mm f/2 | 1/4000 f/2.2 ISO 100

Het is geweldig om speciale AF-ON- en AEL-knoppen te hebben, in tegenstelling tot de D750. Je zult merken dat je duim gemakkelijk over de achterkant van de camera navigeert zonder te kijken.

Ik heb een hele horde trouwfotografen gesproken die het afgelopen jaar de sprong naar Sony hebben gemaakt.

Nikon-fotografen zijn absoluut het meest thuis bij de ergonomie, terwijl het een steilere leercurve lijkt te zijn voor Canon-fotografen.

Het Sony Menu Systeem

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_020

Sony a7III + Nikon 45mm f/2.8 PC-E + Metabones Adapter | 1/1250 f/2.8 ISO 100

Het Sony-menusysteem lijkt in eerste instantie volkomen waanzinnig. Er zijn ongeveer 14 miljard menupagina’s om te navigeren.

Het voelt alsof het is ontworpen door het soort persoon dat kwantummechanica kan conceptualiseren, maar worstelt met Netflix.

Dat gezegd hebbende, ik ben snel gaan genieten van de complexiteit ervan. Ja, het kan beter, maar Sony heeft de a7III behoorlijk open gelaten voor aanpassing. Het resultaat is een uitgebreide menukaart.

Net als op de Nikon D750, kunt u items toewijzen aan uw eigen aangepaste menu. Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dit is. Zonder dit ben je zes weken bezig met het formatteren van een geheugenkaart.

Er is ook het mini-functiemenu, toegankelijk via een speciale knop aan de achterkant. Het is fantastisch om on the fly veranderingen aan te brengen zonder je oog van de actie af te leiden.

Aanpassing op de Sony a7III

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_003

C1 en C2, slechts twee van de vele aanpasbare knoppen op de a7III.

Waarom zijn niet alle cameras dit aanpasbaar? Het is absoluut briljant dat Sony je dit laat doen.

Ik herinner me dat ik me verbaasde dat ik mijn film Rec-knop kon toewijzen om de ISO op de Nikon D750 te regelen. Sony is in dat opzicht het volgende niveau en het is een ingenieuze manier om dingen te doen.

Ik heb het eerst ingesteld om mijn D750 na te bootsen, maar het afgelopen jaar heb ik het veel aangepast. Ik heb nu een snelle manier om de stille sluiter in te schakelen en ik heb snel toegang tot functies zoals gezichtsfocus wanneer ik ze nodig heb.

Standaard heb ik de camera ingesteld op EVF en schakel ik handmatig over naar LCD wanneer ik hem wil gebruiken – een gewoonte van de D750. Dit helpt ook om de batterij te sparen, omdat de EVF wordt uitgeschakeld wanneer mijn oog niet bij de zoeker is.

Autofocus

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_005

Focus op een wimper op f/1.8 met de a7III | Sony A7III + Zeiss Batis 85mm f/1.8 | 1/1000 f/1.8 ISO 100

Ik heb de Sony a7III in een aantal uitdagende situaties gebruikt en hij was net zo goed of beter dan de Nikon D750 of D850. Het krijgt vrijwel elke keer focus en de foto’s zijn net zo scherp als alle foto’s die ik met een Nikon heb gemaakt.

Edge to edge tracking is ongelooflijk. We hebben dit getest met mensen die naar ons toe lopen, rennen en springen, en bijna alle foto’s zijn bruikbaar.

Dit heeft het leuker gemaakt om confettiruns te fotograferen en kinderen rond te rennen, vooral in combinatie met Eye AF.

Vanaf de D750 met zijn kleine cluster van AF-punten zal de a7III je verwennen. In feite verslaat het in dit opzicht elke DSLR. 693 fasedetectie en 425 contrastdetectie AF-punten bedekken 93% van het frame.

Bij real-world fotografie betekent dit dat je onderwerpen tot aan de rand van het frame kunt volgen.

Ik heb zoveel vertrouwen gekregen in het scherpstelvermogen van de a7III dat ik merk dat ik veel vaker wijd open fotografeer. Zelfs bij f/1.4 zul je merken dat het zelden de focus mist. Gek.

Werkt Eye-Autofocus?

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_006

Met Eye AF kunt u opgesloten blijven op uw paar | Sony A7III + Zeiss Batis 25mm f/2 | 1/2000 f/2 ISO 100

Ik was er zeker van dat Eye AF een gimmick zou worden, iets waar fabrikanten prat op gaan om camera’s te verkopen die beperkt gebruik in de echte wereld hebben.

Bijna een jaar later ben ik verslaafd. Ik denk niet dat ik een digitale camera zou kunnen kopen zonder.

Het is perfect voor trouwfotografen, vooral tijdens portretten, waardoor je je kunt concentreren op het inlijsten.

Wanneer een bruid het gangpad oploopt, kun je je vastklampen aan haar oog en zelden een schot missen als ze naar je toe loopt. Er is ook een handige functie waarmee je gezichten kunt opslaan, zodat de camera ze prioriteit geeft.

In mijn eerste review van de a7III zei ik dat er ruimte was voor verbetering, en Sony heeft precies dat gedaan met de firmware-release van 16 mei 2019.

Hoewel Animal Eye AF voor mij niet veel nut heeft, is het een goed teken dat Sony de grenzen verlegt van wat mogelijk is met hun huidige technologie.

Autofocus bij weinig licht

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_007

Met alleen de gloed van de aansteker had de AF geen problemen | Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/100 f/1.4 ISO 640

Bij weinig licht vind ik dat het de D750 verslaat met betrekking tot zowel AF als hoge ISO-vermogen.

Ik vond de camera niet op zoek naar focus in omstandigheden waarin ik 6400 ISO had gefotografeerd, in tegenstelling tot de Fuji’s die ik had gehad (en veel DSLR’s). In feite werkte Eye AF vaak nauwkeurig.

In post vond ik meer kleurdiepte in hoge ISO dan op de D750.

De enige situatie waarin ik de camera soms worstel, is op een donkere dansvloer met knipperende discolichten.

Dit komt omdat het geen grote infraroodsplodge kan uitgooien om het te helpen scherpstellen, zoals mijn D750 gedaan met een Speedlight gehecht.

Elektronische zoeker

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_019

Blootstelling aan nagels is gemakkelijker met een EVF dan een OVF-| Sony A7III + Zeiss Batis 85mm f/1.8 | 1/500 f/1.8 ISO 100

EVF’s polariseren mensen meer dan Brexit, maar ik vind het geweldig (de EVF, ik bedoel – Brexit is een nachtmerrie).

Er is geen chimpansee meer om belichtingen te controleren – ik weet dat ik het heb genageld (en waarschijnlijk ook de focus). Er is een milliseconde black-out bij het maken van een foto, maar het stoort me niet.

Het fotograferen van mijn handmatige Nikon lenzen op de Sony is leuker dan op Nikon, dankzij pieken. Ik heb geen problemen met vertraging of desoriëntatie, die ik anderen heb horen noemen.

Het gebruik van mijn Nikon tilt-shift is veel gemakkelijker voor Sony, dankzij de EVF en focus peaking.

Als u live in een warm land, het bekijken van beelden op de EVF in fel zonlicht is handig.

LCD-scherm

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_008

Fotograferen met LCD helpt u om aan de slag te gaan met een | Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/4000 f/2.2 ISO 100

Luister niet naar curmudgeonly oude pro’s die je vertellen dat LCD-opnamen voor amateurs zijn. Elke functie die uw camera u biedt, is de moeite waard om te verkennen om te zien hoe deze uw fotografie kan verbeteren.

Op de D750 het LCD-scherm was een allegaartje. Ik hield van fotograferen met het flippy scherm en belichtingsvoorbeeld, maar haatte de piss-arme AF en twee weken scherm black-out met elke klik.

Of je nu fotografeert met de EVF of het LCD-scherm, de a7III gebruikt dezelfde ongelooflijke AF.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_009

Schieten vanuit de heup is subtieler op emotionele momenten | Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/1600 f/2 ISO 100

Het gebruik van het LCD-scherm helpt u interessantere composities te maken. Het mooie van het gebruik van het LCD is dat je vanuit allerlei hoeken en perspectieven kunt fotograferen.

Op bruiloften kun je hiermee subtiel vanuit de heup fotograferen om candids te krijgen, of boven de menigte uittorenen wanneer dat nodig is. U kunt het aanraakscherm ook gebruiken om uw scherpstelpunt snel over het scherm te verplaatsen.

We hebben opnames gemaakt met de a7III met lcd in combinatie met Eye AF. Dat was simpelweg niet mogelijk geweest op de D750..

Sommigen zeggen dat je gemakkelijk de hoogte van een slechte fotograaf kunt zien. Fotograferen met een LCD geeft meer diversiteit aan je foto’s.

Snelheid

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_017

Je kunt geen gif verslaan! De 10 fps van de a7III zijn verbazingwekkend | Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/4000 f/2 ISO 100

De buffer, een grote klacht van mij met de D750 vanaf dag één, is perfect op de a7III. Het is nog nooit gestopt met fotograferen voordat ik het wilde.

Te vaak heb ik mezelf bedekt met confetti en een paar zien zoenen terwijl ik vloekte op mijn D750 die had besloten om in staking te gaan terwijl hij zijn buffer leegde.

De buffer op de a7III kost veel opnames om te vullen.

De a7III kan gecomprimeerde RAW schieten met 10 fps als je het nodig hebt. En het kan het in stilte doen. Dat is volslagen belachelijk.

U kunt de rijmodus aanpassen voor Lo, Med, Hi en Hi + (ook bekend als krankzinnig). Ik vind over het algemeen dat de Med- of Hi-instelling snel genoeg is voor de meeste burst-opnamen van bruiloften.

Stille sluiter

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_018

Met stille sluiter kunt u tijdens ceremonies dicht bij de actie komen zonder | Sony a7III + Zeiss Batis 85mm f/1.8 | 1/1250 f/1.8 ISO 100

De stille modus in de Nikon D750 is onzin. In plaats van dingen stiller te maken, verlengt het de sluiterknop waardoor het klinkt alsof je camera een beroerte heeft.

Bij spiegelloze camera’s betekent stil stil. Het stelt me in staat om Unit Still Photography te doen zonder een blimp, of discreet te worden wanneer een bruiloft het vereist.

Het nadeel is banding in kunstlicht. Aangezien de meeste trouwlocaties goedkope LED-verlichting gebruiken, kan dit problemen veroorzaken.

De Sony a7III waarschuwt je wanneer hij flikkeringen detecteert en je kunt je sluiter aanpassen om dit te compenseren.

Je zult sluiterrol merken als je snelle actie in de stille modus fotografeert. Voor huwelijksceremonies en toespraken waar een stille sluiter het meest nodig is, hebben we geen probleem gehad.

Als je merkt dat je snel bewegende objecten wilt fotograferen terwijl je stil bent, heb je de Sony a9 nodig als je geen rare vervorming wilt.

Bouwkwaliteit

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_014

Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/4000 f/1.4 ISO 100

Mijn oude Nikon D4 was gemaakt van hetzelfde spul als het schild van Captain America. Eerlijk is eerlijk, je zou er een bankdeur mee kunnen dichtslaan.

De Sony a7III komt bij lange na niet in de buurt van dat niveau van bouwkwaliteit, maar in een jaar fotograferen hebben we geen problemen gehad met een van onze camera’s.

Er was geen oververhitting bij het fotograferen in Spanje en Frankrijk in de zomer. En de camera’s behandelden verschillende koude weken tijdens onze Ierse winter.

In tegenstelling tot onze Nikon D750s, hebben we in het eerste jaar geen vervelende terugroepacties van producten of sluiterbreuken gehad.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_014

Er waren meerdere meldingen van fabrikanten van problemen met de Nikon D750 in het eerste jaar of zo nadat het uitkwam!

Een ding dat vervelend is, is dat de sensoren de neiging hebben om veel stof te verzamelen. Ik moet onze a7III sensoren vaker schoonmaken dan ik deed our D750s.

Het was een goed idee geweest als de sluiter automatisch zou sluiten wanneer je een lens verwijdert.

Zoals ik al vermoedde, heeft de black metal afwerking een paar slijtage aan de randen opgelopen. Ook zijn we, net als bij de D750, een paar zoekerdeksels kwijtgeraakt. Ze zijn eraf gevallen of afgebroken.

Al met al lijkt het erop dat de a7III robuust genoeg is voor bruiloftsprofessionals.

Batterijleven

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_021

De NP-FZ100 batterij van de Sony a7III verlengt de opnameduur aanzienlijk.

De levensduur van de batterij is relatief. Vergeleken met de D750, de a7III is niet zo goed. Vergeleken met andere spiegelloze camera’s is het fantastisch.

Als je een trouwfotograaf bent, heb je een tweede batterij nodig om een volledige dag door te komen. Ik had altijd extra batterijen in mijn tas voor de D750, dus dit heeft me helemaal niet gehinderd.

Een geweldige toevoeging aan de a7III is opladen via USB of USB-C.  Als u vastloopt zonder stroombron, kunt u uw camera opladen door deze aan te sluiten op een batterij.

Bij het fotograferen van bruiloften op de bestemming, nemen we één stekker mee die in staat is om onze 4 camera’s en MacBook op te laden gelijktijdig. Het is een geweldige gewichtsbesparing voor op reis.

Nabewerking

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_010

Met het ongelooflijke dynamische bereik kunt u allerlei details uit uw bestanden halen | Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/800 f/2.2 ISO 100

Ik heb veel artikelen gelezen over kleurwetenschap yadda, yadda, yadda, maar het kostte me geen tijd om mijn Nikon-presets aan te passen voor Sony a7III-bestanden. In de loop van het jaar heb ik ze verder aangepast, rekening houdend met verschillende lichtsituaties.

Veel fotografen voelden zich aangetrokken tot de Nikon D750 vanwege het fantastische dynamische bereik.  De a7III is gemakkelijk zo goed. Dit is een bewijs van de sensoren op beide camera’s.

Ik vind dat de a7III iets beter is in het trekken van details uit hoogtepunten. Ik belicht voor lucht en breng het schaduwdetail naar voren.

Ik vind mijn Sony-bestanden net zo gemakkelijk te bewerken als elk Nikon-bestand waarmee ik ooit heb gewerkt. Kijkend naar onze jaarlijkse roundup zou ik betwijfelen of iemand de Nikon-beelden anders zou kunnen onderscheiden van de Sony-beelden.

Lenzen

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_012

De Zeiss Batis 25mm f/2 en 85mm f/1.8 – twee lenzen met een geweldig karakter, compatibel met Sony-body’s.

Ik ben geen grote pixelpieper. Ik doe geen ‘muurtesten’ of vergelijk bokeh naast elkaar voor ‘romigheid’. Ik hou vaak van of haat lenzen op basis van factoren die niet gemakkelijk te verwoorden zijn.

Bij de overstap naar Sony a7III objectieven ging ik voor dezelfde brandpuntsafstanden die ik met mijn Nikon gebruikte. We schieten uitsluitend primes en het grootste deel van ons werk is geschoten op 35mm of 85mm.

Ik had geluk dat een vriend een Zeiss 85mm f/1.8 verkocht, en het is fantastisch. Vanwege de vorm en het ontwerp noemde een van onze bruiden het de ‘bell-end lens’. Ik weet nog steeds niet zeker of ik van die bijnaam hou of die haat.

Bruid fotografeert met een Sony 85mm FE f/1.8, en het is net zo goed als de Zeiss. Ze houdt ook van haar Sony 55mm Sonnar T * FE ZA f/1.8.

Omdat we al een miljard pond hadden uitgegeven om alles te veranderen, kozen we voor de Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art. als onze 35mm go-to. Ze zijn veel goedkoper dan Sony’s 35mm SEL T* FE f/1.4 maar scherp en snel.

Onze Zeiss Batis 25mm f/2 (bel-eindeje?) is uitstekend, maar vrij duur in vergelijking met Sigma’s 24mm f/1.4 DG HSM Art.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_013

De Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art.

Sony heeft niet het assortiment lenzen dat Nikon of Canon hebben. Het goede nieuws is dat Sigma zijn volledige Art-assortiment heeft van primes beschikbaar in FE mount, het aanbieden van een kwaliteit alternatief tegen een meer smakelijke prijs.

Ik kan niet wachten om Sigma’s 28mm f/1.4 DG HSM Art in handen te krijgen.

Wanneer je van Nikon overstapt naar Sony, kun je focus micro-aanpassingen vaarwel zeggen.

Eigenlijk zul je ze geen gedag kussen, je zult ze in de regen de straat op schoppen en krachttermen naar ze schreeuwen terwijl ze terug naar de hel zinken.

Micro-aanpassing van de scherpstelling met Nikon DSLR’s is een vervelend proces dat uren duurt. Dankzij de a7III’s scherpstelsysteem, elke native prime lens die we gebruiken is scherp en nauwkeurig direct uit de doos.

U kunt zich ook verdiepen in de backcatalogus van Nikon en Canon glas met behulp van adapters, met wisselend succes.

Nadelen van de Sony a7III

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_027

Sony a7III + Nikon 45mm f/2.8 PC-E + Metabones Adapter | 1/1250 f/2.8 ISO 100

Ik moet nog een camera gebruiken waar ik niet over kon zeuren, en de Sony a7III is geen uitzondering. Sommige klachten zijn triviaal (de SD-slots zijn de verkeerde kant op), maar sommige hebben invloed op hoe de camera werkt.

Omdat dit echt subjectief is, kun je het er niet mee eens zijn, maar veel Sony-shooters die ik heb ontmoet, hebben veel van dezelfde problemen opgemerkt:

1. In mijn kleine kinderhanden voelt de a7III perfect aan, maar sommigen zullen de grootte ervan HATEN. Sony zou de camera gemakkelijk iets groter kunnen maken zonder er gewicht aan toe te voegen, en dat zou meer fotografen goed uitkomen.

Lichter is voor mij belangrijker dan kleiner als het gaat om camera-uitrusting.

2. De REC-knop bevindt zich heel dicht bij de AF-ON-knop. Je kunt het uitschakelen, zodat je er niet per ongeluk op drukt, maar het zou beter zijn als je het zou kunnen aanpassen. Het is perfect geplaatst om te gebruiken voor Eye AF.

3. Hoewel er veel knoppen zijn die je kunt aanpassen, zou ik het geweldig vinden als Sony er een paar aan de voorkant van de a7III zou toevoegen zoals Nikon dat doet.

4. Er is geen manier om Auto ISO snel in / uit te schakelen zoals bij Nikon. In plaats daarvan moet u naar de laagste ISO-waarde fietsen om er toegang toe te krijgen.

Ook kunt u uw minimale sluiterwaarde niet instellen op 1/3 stops, u kunt deze bijvoorbeeld instellen op 1/500, 1/250 of 1/125, maar niets daartussenin.

Verder wordt de waarde niet op het scherm weergegeven wanneer u Auto ISO gebruikt. Dit betekent dat je geen idee hebt hoe hoog de ISO is totdat je een opname maakt. Nogmaals, Nikon doet het beter.

5. De a7III mist de handige drive mode / AF selector dial die op de Sony a9. Als je van een D750 komt, zul je merken dat je het mist. Wijzerplaten zijn beter dan menu’s wanneer u dingen snel moet wijzigen.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_022

De a7III mist het instelwiel van de aandrijving dat de a9 (foto) heeft, wat jammer is.

6. De EVF en LCD zijn lang niet zo goed als de Nikon en Canon spiegelloos Camera. Misschien was het kostenbesparing of het niet willen kannibaliseren van duurdere modellen, maar Sony kan betere schermen maken en heeft gemaakt.

7. Iets wat me aanvankelijk irriteerde, is het afgelopen jaar een etterende woede geworden.

Hoewel de a7III registreert tijd tot de seconde, u kunt de tijd niet instellen op de tweede. Dit maakt het synchroniseren van onze vier camera’s een stuk lastiger dan het zou moeten zijn.

8. Het is vervelend om het onderwerp te laten poseren terwijl je ze registreert met gezichtsherkenning.

Bruiden hebben hier geen tijd voor op een huwelijksochtend – zeker niet voor vier camera’s. Je zou de filmrol met gezichtsherkenning moeten kunnen gebruiken.

9. Een UHS-I formatteren kaart duurt zeven weken op de a7III. Niet echt, maar het kost wel veel meer tijd dan op een D750..

10. Ja, stop met zoeken in dat vak, het zit er niet in. Miserly Sony besloot om een speciale oplader niet te bundelen met de a7III.

Ik kocht Hahnel’s geweldige ProCube2-oplader die ongeveer dezelfde prijs is als de officiële Sony, maar twee batterijen tegelijkertijd kan opladen. Het kan ook 4AA-batterijen opladen.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_023

Is het verkeerd om te denken dat een oplader sexy is? De Hahnel ProCube2!

11. Om een of andere onverklaarbare reden, de Sony a7III heeft een touchscreen, maar het werkt niet bij het navigeren door menu’s. Waarom, Sony, waarom?

12. Er is geen verliesvrij gecomprimeerd RAW-formaat. Dit laat je de keuze om 50mb 14bit RAW bestanden of 12bit lossy 25mb bestanden te schieten. Lossless gecomprimeerd geeft u de hoogste beeldkwaliteit terwijl de bestandsgrootte laag blijft.

13. Bij het bekijken van afbeeldingen in Photo Mechanic zijn de geëxtraheerde JPEG-voorvertoningen klein, waardoor het moeilijk is om foto’s te controleren op focus. Er zijn tijdelijke oplossingen, maar geen enkele lost het probleem naar tevredenheid op.

Ik denk dat het heel belangrijk is om kritisch te zijn op je camera’s, zelfs als ze geweldig zijn. Als je denkt dat dingen gek zijn of verbeterd kunnen worden, laat het Sony dan weten. Bedrijven luisteren als genoeg mensen klagen over hun producten.

Sony a7III vs Nikon Z6

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_011

Sony A7III + Zeiss Batis 85mm f/1.8 | 1/250 f/1.8 ISO 100

Ik was onder de indruk toen ik de Nikon Z6 ophaalde. Ergonomisch is het prachtig, en de EVF en LCD zijn scherp en scherp.

Ik heb hem niet goed kunnen testen, maar ik vond de AF redelijk pittig en de kleuren zagen er goed uit.

Het is zeker een goede spiegelloze camera. Maar zelfs met mijn ingesleten affiniteit met Nikon, kon ik gebruik er nooit een voor huwelijksfotografie.

De belangrijkste reden is er een die je al een miljard keer hebt gehoord: ik wil twee kaartsleuven in mijn camera.

Wat is dat? Heb je nog nooit een kaartfout gehad?  Goed voor je. Ik heb nog nooit een auto-ongeluk gehad, maar ik draag nog steeds een veiligheidsgordel.

Ik hebben had kaartstoringen in het verleden en dankzij dubbele kaartsleuven ben ik geen foto’s kwijtgeraakt.

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_024

Eén kaartsleuf op de Nikon Z6!??! Ben je gek?

XQD-kaarten zijn robuuster dan SSD’s, maar met één kaart is er altijd het potentieel van falen of het laten vallen in een mok hete thee (yup, dat heb ik gedaan).

Shit happens – ik denk dat het Abraham Lincoln was die dat zei, of misschien niet.

Als je landschappen of dieren in het wild fotografeert, is dit minder een zorg – het is onwaarschijnlijk dat een antilope of leguaan je aanklaagt – maar voor bruiloften is het een niet-starter.

Een andere factor zijn de kosten. Overstappen van de Nikon D750 naar de Sony a7III, we waren in staat om onze SD-kaarten te gebruiken in de nieuwe camera’s. Om al onze kaarten te vervangen door gelijkwaardige XQD-kaarten zou duizenden kosten.

Bovendien, slechtere levensduur van de batterij op de Z6 kan betekenen dat je drie batterijen per camera meeneemt als verzekering op een trouwdag. Dat zijn nog 4 batterijen, met een totaal van £ 280.

We berekenden dat we overschakelden naar een Nikon spiegelloos systeem. terwijl het behouden van onze oude lenzen ons meer zou hebben gekost dan het hele Sony-systeem dat we kochten, inclusief body’s, lenzen en speedlights.

Ik heb hoge verwachtingen van Nikon spiegelloos camera’s in de toekomst, en concurrentie op de markt is het beste voor alle fotografen, ongeacht waarmee je fotografeert.

Dus, moet je overstappen naar Sony?

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_026

Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/4000 f/1.4 ISO 100

De Sony a7III is objectief beter dan de Nikon D750 in bijna alle opzichten, maar dat is geen verrassing. Het is nieuwer en duurder. De vraag ‘moet ik overstappen naar Sony’ is een meer subjectieve.

Op dit moment kun je een nieuwstaat D750 ophalen voor minder dan £ 900 en gebruik het met een reeks lenzen en accessoires die tientallen jaren teruggaan.

Op dat moment wordt het een kwestie van economie – zal het uitgeven van bijna twee keer het geld aan een Sony a7III je foto’s twee keer zo goed maken? Waarschijnlijk niet.

Persoonlijk zou ik nooit meer terug kunnen naar de D750.. Toen ik er onlangs een gebruikte, was ik verrast om te ontdekken dat hoewel het een kleine full-frame DSLR is, het aanvoelde als een baksteen. Mijn rug en schouders bedanken me voor mijn overstap naar Sony.

Als je bruiloften op bestemming fotografeert, zoals wij doen, maken de lichtere, kleinere lichamen het gemakkelijker. Alles wat we nodig hebben voor ons tweeën om een bruiloft te fotograferen, past nu in een enkele handbagagetas.

Als je van de Sony a7III houdt en het je kunt veroorloven, stap dan over. Als geld geen object is, koop dan de Sony a9, want het is nog beter.

[Related: Sony a9 review]

Laatste woorden

Switch_from_Nikon_D750_to_Sony_A7III_025

Sony A7III + Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Kunst | 1/1250 f/1.4 ISO 100

Dit is een opiniestuk, dus hier is mijn mening: ik geloof dat de Sony a7III, pond voor pond, de beste full-frame camera voor huwelijksfotografie is die je op het moment van schrijven nieuw kunt kopen.

Het slaagt erin om snelheid en nauwkeurigheid te bieden, samen met uitstekende aanpassingen in een klein, slank pakket.

De sensor is briljant en geeft de perfecte balans tussen IQ, DR, resolutie en bestandsgrootte voor shooters met een hoog volume. Ik geloof nog steeds dat 24mp momenteel de optimale sensorgrootte is voor bruiloften.

Ik heb gefotografeerd met de Canon 5D Mark IV en Nikon D750/D850. Ik vind de Sony a7III net zo goed of beter dan allemaal, terwijl ze aanzienlijk minder kosten.

Ik denk dat de Sony a9 is de beste spiegelloze camera die je kunt kopen, maar de prijs zal veel fotografen afschrikken, vooral als je twee body’s moet kopen.

De a7III is een scharniermoment in de evolutie van spiegelloze professionele camera’s. Hoewel DSLR’s nog steeds capabel zijn, gaan ze zeker hun schemerjaren in.

Als Sony zo doorgaat, kunnen hun volgende generatie of twee camera’s eindelijk de DSLR doden.

Sony-A7III

Sony A7III

Ongelooflijke AF-prestaties, verbazingwekkende beeldkwaliteit, geweldige batterijduur – beste full-frame camera.

Controleer de huidige prijs

Disclaimer: Alle aanbevelingen zijn onpartijdig en gebaseerd op onser ervaring, zonder vooringenomenheid voor de producten of het merk. De producten in dit bericht kunnen affiliate links bevatten.