Hoe u uw Sony-camera instelt voor Flash

Sony maakt misschien geweldige camera’s, maar soms laten hun gebruikershandleidingen een beetje te wensen over.

Voorbeeld: gecombineerde instellingen. Het is gemakkelijk om de individuele instellingen te begrijpen, maar niets vertelt je echt dat je A + B + C moet doen in plaats van alleen A.

Toen ik Sony-camera’s begon te gebruiken, moest ik me een weg banen door veel van deze combinaties in een poging om de beste resultaten te krijgen. Om anderen dezelfde problemen te besparen, heb ik hier enkele van mijn belangrijkste lessen verzameld.

In dit artikel wordt specifiek ingegaan op hoe u uw Sony-camera het beste kunt instellen voor gebruik met een flitser. Ik hoop dat het zal helpen de leercurve voor mede-Sony-gebruikers te verminderen.

Merk op dat ik deze instructies heb getest op de Sony A7iii en A7riii. Als zodanig, Ik kan niet garanderen dat deze instellingen beschikbaar zijn voor het hele assortiment Sony-camera’s.

Inhoudsopgave

Hoe u uw Sony-camera instelt voor flitsfotografie

Voordat u begint: een aangepaste modus voor Flash maken

Sony-camera’s hebben het voordeel dat je aangepaste instellingen kunt maken die je op elk gewenst moment kunt opslaan en terugschakelen.

Dit zal het in de toekomst gemakkelijker maken om over te schakelen tussen fotograferen met flits of natuurlijk licht (houd er echter rekening mee dat sommige instellingen die we gaan wijzigen, zijn globaal en niet beschikbaar om op te slaan in aangepaste instellingen).

De bovenstaande video van Mark Galer gaat over het instellen van aangepaste modi of geheugenherinneringen. Ik raad aan om het een horloge te geven als je wilt leren hoe je dit moet doen.

Ongeacht of u ervoor kiest om uw flash-instellingen op te slaan voor toekomstig gebruik, dit zijn de stappen waarvan ik heb ontdekt dat ze het beste werken. Dus laten we beginnen.

1. Schakel stille opnamen uit

Stille shooting (elektronische sluiter) en flits niet samenwerken – tenminste niet totdat wereldwijde luiken worden vrijgegeven. Dit is geen Sony-beperking, maar een algemene sensorbeperking.

Een elektronische sluiter is geweldig om het geluid van de sluiter te stoppen die mensen op bruiloften irriteert, maar het is verschrikkelijk voor flits.

Om het uit te schakelen, gaat u naar Camera-instelling 2 (het pictogram met een camera met een 2 ernaast) en klikt u vervolgens door naar de vierde pagina (pagina 4/9).

De eerste optie in de lijst is Silent Shooting. Schakel dit over naar Af.

2. Schakel elektronische voorgordijnsluiter uit

De voorste gordijnsluiter veroorzaakt banding bij gebruik met High Speed Synchronization (HSS). Het is aan te raden om dit uit te schakelen en je aan de standaard sluiter te houden bij het fotograferen van de flitser.

e-Front Curtain Shutter is de instelling direct onder Silent Shooting.

Ga terug naar Camera-instelling 2 (het camerapictogram met de 2 ernaast) en ga naar pagina 4/9 en schakel de instelling van uw e-Front Curtain Shutter in op Af.

3. Schakel draadloos uit

De draadloze optie is voor het draadloze speedlight-systeem van Sony. Omdat de meesten van ons systemen van derden zoals Godox of Profoto gebruiken, gaan we dit uitschakelen.

Ga naar Camera-instelling 1 (de camera met de 1 ernaast), klik op pagina 11/14 (die met de titel “Flash”) en scrol omlaag naar de optie genaamd Wireless Flash. Stel dit in op Af.

Ik heb geen nadelige reacties opgepikt door dit aan te zetten, maar ik heb speedlight-problemen gehad – dus tenzij je het draadloze systeem van Sony gebruikt, is het het beste om het uit te schakelen.

4. Afzonderlijke belichtingscompensatie voor flits en omgevingstemperatuur

Vervolgens gaan we de belichtingscompensatie voor omgevings- en flitsen scheiden. Door dit te doen, kan de flitser worden aangepast met behulp van de TTL-instellingen op de flitser of trigger en kan de omgeving worden aangepast met de belichtingscompensatieknop.

Realistisch gezien zouden de meeste professionele gebruikers de ISO se hebbent naar handmatig, maar ik heb ze nog steeds liever gescheiden.

Ga naar Camera-instelling 1 (de camera met de 1 ernaast), ga naar pagina 11/14 (“Flash”) en zoek de optie exp.comp.set. Zorg ervoor dat dit is ingesteld op Alleen omgevingstemperatuur.

5. Schakel de antiflikkermodus uit

Ik realiseer me dat dit vreemd en onpraktisch klinkt voor het onderwerp, maar er is een methode om de waanzin met deze te beheersen.

Wanneer u de antiflikkermodus gebruikt, verstoort dit de mogelijkheid van uw camera om de weergave Voorvertoning van opnameresultaten in te schakelen.

De redenen waarom we dit display nodig hebben, worden in de volgende sectie in meer detail behandeld. Ik raad ten zeerste aan om deze stap te volgen, omdat dit deel redelijk kritisch is.

Ga naar Camera-instelling 1, pagina 14/14 en stel Anti-Flicker Shooting in op Af.

6. Wijs het voorbeeld van het opnameresultaat toe aan een knop (als u regelmatig flitst)

Shot Result Preview is de functionaliteit in je Sony camera waarmee je kunt zien hoe de belichting eruit ziet wanneer de foto wordt gemaakt.

Als je binnenshuis fotografeert met f/8, 1/250 en ISO100 met flitser, zal de omgeving donker zijn, dus je zult niet in staat zijn om te zien wat je fotografeert.

Dit is duidelijk een probleem voor studioportretten – probeer scherp te stellen op een model door een pikzwarte zoeker en je zult zien wat ik bedoel!

De slimme mensen bij Sony hebben dit bedacht, dus Sony-camera’s zijn ook slim – wanneer ze een flitser of trigger detecteren, schakelen ze de live preview uit.

Geweldig – als dat het geval is, waarom neem ik dan zelfs de moeite om je hierover te vertellen? De automatische aanpak van Sony is beide een goede en slechte zaak…

Als je puur flitsfotografeert zonder ambient, is de aanpak van Sony prima. Het probleem is dat dit bij flash bijna nooit het geval is.

Als je een model in een bos fotografeert, wil je nog steeds zien hoe de omgevingsgebieden eruit zien die geen flits krijgen, en om dat te doen, moet je de trigger de hele tijd uitschakelen. Dit kan frustrerend zijn.

Het toewijzen van Shot Result Preview aan een knop op de camera is een oplossing. Wanneer u de knop ingedrukt houdt, ziet deze u hoe de omgeving eruit zal zien. Wanneer u de knop loslaat, verandert deze weer.

Als extra bonus hoef je je geen zorgen te maken dat je vergeet je trigger weer in te schakelen.

Ga naar Camera-instelling 2, klik op pagina 8/9 (“Aangepaste bewerking 1”) en selecteer de eerste optie, die voor foto’s is. Wijs Shot Result Preview toe aan een knop naar keuze – I gebruik normaal gesproken C1 die zich vlak bij de sluiterknop bevindt.

7. Stel ISO handmatig in en begrijp uw flashvermogen

Het probleem met de meeste flash-systemen is dat TTL niet de volledige kracht van de flitser gebruikt als Auto ISO is ingeschakeld. U kunt dit testen eenvoudig door Auto ISO aan te laten staan en een foto te maken met de flitser die van het plafond weerkaatst.

Stel de camera in op f/8, 1/250 en Auto ISO en maak een foto met TTL. In een donkere kamer vind je de ISO oplopend tot ongeveer 3200 of 6400.

Stel dan je camera in op f/8 1/250 en ISO100 en maak een foto met TTL. De foto zal waarschijnlijk op hetzelfde niveau worden belicht (tenzij het een echt grote kamer, een kleine flitser of een hoog plafond is) en toch heb je een veel lagere ISO.

Stel nu de flitser in op handmatig en voer dezelfde oefening uit. Als de flitsfoto is overbelicht, dit betekent dat de flitser niet het volledige vermogen gebruikte bij ISO100. Hieruit blijkt dat Auto ISO en flitser zijn een slechte combinatie.

Dus waarom zou je het niet gewoon op ISO100 zetten? Ten eerste omdat je flitser misschien niet altijd krachtig genoeg is voor ISO100. Ten tweede omdat het gebruik van je flitser om de paar seconden op vol vermogen ervoor zorgt dat de speedlight uiteindelijk oververhit raakt en je batterij doodt.

Als u niet zeker weet welke ISO-waarde u moet gebruiken, is een optie om te beginnen met een acceptabel ISO-niveau als een maximaal – ISO800 bijvoorbeeld – en de camera de ISO naar dit maximale niveau laten duwen. Hierdoor heb je een zekere mate van speelruimte zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de camera de ISO te hoog opdrijft.

Laatste woorden over Sony Flash-instellingen

Hopelijk heb je dit artikel nuttig gevonden voor het instellen van je Sony-camera voor gebruik met een flitser. Naarmate spiegelloze camera’s capabeler zijn geworden, voegt de mogelijkheid om hun vermogen aan te passen aan professionele eisen meer complexiteit toe.

Ik heb geprobeerd om alle instellingen waarvan ik op de hoogte ben te behandelen in mijn gebruik van flash, maar als er iets is dat ik in dit artikel heb gemist, laat het ons dan weten in reacties.

Navigeren door het uitgebreide menusysteem kan in het begin een beetje ontmoedigend zijn, maar als je eenmaal get de hang ervan vind je vrij snel je weg.

Als laatste opmerking heb ik de details met betrekking tot verschillende speedlight- of stroboscoopmerken zoals Godox, Profoto of Sony zelf niet behandeld, omdat dit te moeilijk zou zijn om in een enkel artikel te behandelen. De stappen die hier worden behandeld, hebben betrekking op algemene instellingen die van toepassing zijn op alle merken speedlights, triggers of flitsers.

Bekijk ook onze beginnersgids voor flitsfotografie.