Sony A5100 vs A6000

Als u probeert te beslissen welke APS-C-sensor spiegelloze camera u wilt kopen, bent u hier aan het juiste adres – deze Sony a5100 vs a6000-gids moet u helpen de juiste beslissing te nemen.

Sony produceert al enkele jaren de beste spiegelloze camera en biedt verschillende toonaangevende modellen in hun APS-C- en full-frame line-up.

Ondanks dat het hier niet de nieuwste modellen zijn, zijn de Alpha a5100 en a6000 nog steeds twee enorm populaire Sony spiegelloze camera’s.

Sony-A6000

Sony A6000

Met zijn elektronische zoeker, snelle autofocus, snelle burst-modus en eenvoudige bediening wint de a6000 het met een neus.

Controleer de huidige prijs

De Sony a6000 is in feite de best verkopende spiegelloze camerabody aller tijden … en de a5100 zit hem op de hielen.

Dus als je minder dan $ 1.000 te besteden hebt aan een geweldige camera en een paar lenzen, is dit het artikel voor jou.

Laten we eens kijken wat de beste Sony-camera voor uw geld is in deze vergelijking.

(Gerelateerd: Sony A5000 vs A6000.)

Inhoudsopgave

Sony A5100 vs A6000 | Belangrijkste verschillen

a5100 vs sony a6000 vergelijking

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte en gewicht

De Sony a5100 (2,5 x 4,3 x 1,4 inch) is iets compacter ten opzichte van de nieuwere Sony a6000 (2,6 x 4,7 x 1,8 inch), en zou dus iets makkelijker mee te nemen moeten zijn. Qua wegligging neemt de eerste Sony-camera echter een achterbank naar de laatste omdat de grip van de a5100 kleiner en ondieper is, dus misschien minder geschikt voor mensen met grote handen.

Bovendien kan een grotere lens op de a5100, omdat het een camera met verwisselbare lens is, de ruimte voor de grip nog meer beperken, waardoor de gebruiker nog minder houvast krijgt. Dit betekent dat mensen met grotere handen een beetje onhandigheid kunnen ervaren en het misschien niet zo comfortabel kunnen vasthouden als een a6000.

Ter vergelijking, met 10 oz (.28 kg) is de Sony a5100 (volledige review) lichter dan de a6000 die op 12 oz (.34 kg) komt. Dit is echter echt niet echt een verschil en zou helemaal niet merkbaar moeten zijn. Bovendien maken de extra mogelijkheden van de Sony a6000 deze zeer lichte gewichtsstraf gerechtvaardigd.

WINNAAR: Sony a6000

2. Flitsschoen en EVF

Deze Sony spiegelloze camera’s zijn zeker zeer capabel, maar de Sony a6000 (volledige test) overtreft zijn broertje omdat het dingen heeft die de ander niet heeft, namelijk: een elektronische zoeker (EVF) en een hotshoe. Dit zijn belangrijk genoeg functies dat veel fotografen de a6000 zouden kiezen boven de a5100 alleen vanwege deze add-ons.

Het ontbreken van een flitsschoen betekent dat de Sony a5100 moet vertrouwen op zijn pop-up flitser om zijn onderwerpen te verlichten. Inmiddels hebben gebruikers van de a6000 de luxe om een externe flitser te monteren. Dit resulteert erin dat het in staat is om foto’s te maken in bepaalde situaties die zijn tegenhanger moeilijk zou kunnen evenaren.

Wat de EVF betreft, heeft de Sony a5100 er geen en omdat er geen flitsschoenbevestiging beschikbaar is, is er geen manier om er een EVF-accessoire aan te bevestigen. Dit is een bijzonder ernstig probleem voor shooters die veel tijd hebben gelogd op DSLR’s, omdat ze deze functie waarschijnlijk beschikbaar willen hebben op elke camera die ze kopen.

Een EVF of een vorm van zoeker is essentieel in fel zonlicht, waarbij het achterscherm van een camera vaak helemaal niet te zien is, vanwege de verblinding. Als je veel fotografeert in de harde middagzon of op zeer heldere locaties, kan dit je beslissing veel gemakkelijker maken, omdat er hier een duidelijke winnaar is.

WINNAAR: Sony a6000

3. LCD-scherm

De Sony a5100 en a6000 zijn beide voorzien van 3-inch, 921K TFT LCD schermen. Hoewel ze hetzelfde basisdoel dienen, namelijk het samenstellen en bekijken van afbeeldingen en het afspelen van video’s, verschillen deze schermen aanzienlijk van elkaar.

Het LCD-scherm op de Sony a5100 is een aanraakscherm dat dient als menu-interface en de gebruiker focus laat kiezen. Het zorgt ook voor een goede monitor omdat het aanraakscherm een volledige 180 graden omhoog klapt, waardoor goed gecomponeerde opnamen met de schutter in beeld mogelijk zijn.

Ter vergelijking: het scherm van de a6000 heeft geen aanraakmogelijkheden en kan alleen tot maximaal 90 graden worden gearticuleerd. Hoewel dit zorgt voor goede taille- en top-down schoten, kan het behoorlijk uitdagend zijn om mee te werken als de schutter nauwkeurig onderweg moet schieten terwijl hij in het frame is.

WINNAAR: Sony a5100

4. Autofocus en continu-opnamen

De camera’s doen het allebei best goed als het gaat om autofocus, maar de Sony a6000 doet het gewoon sneller. In feite is de autofocus vrijwel onmiddellijk en het doet ook heel goed werk bij het volgen van onderwerpen – dit is ongelooflijk gezien de leeftijd van de camera. Sony’s autofocus in het algemeen is gewoon ongeëvenaard.

Aan de andere kant heeft de Sony a5100 iets wat zijn broertje niet heeft: touchscreen scherpstellen. Met deze functie kan de gebruiker selecteren waar de focus van de camera moet zijn, zodat de uitvoer bewuster is en meer overeenkomt met wat de gebruiker wil zien. Het is ook een leuke functie voor degenen die overstappen van een smartphone, omdat het tikken op het aanraakscherm om scherpstelpunten in te stellen een bekende actie zal zijn.

Wat continu-opnamen (burst-modus) betreft, pakt de Sony a6000 de winst omdat hij in staat is tot een indrukwekkende 11,1 frames per seconde. Dit is ruim boven de burst-capaciteit van de a5100 van slechts 5,9 fps.

Hoewel niet relevant bij het fotograferen van stillevens of stilstaande onderwerpen, wordt de snelheid van de a6000 een duidelijk voordeel bij het fotograferen van vluchtige momenten of snelle actiefoto’s. Het is geen verrassing dat de a6000 de beste camera is voor sportfotografie voor mensen met een krap budget.

WINNAAR: Sony a6000

5. Bediening

De a5100 maakt handig gebruik van een touchscreen om de meeste bedieningselementen te bedienen, zodat er geen draaiknop aan de bovenkant van de camera aanwezig is. Het is waar dat dit een werkbare regeling is en het zou niet uit moeten maken als de shooter niet onder een tijdsdruk staat. Als de schutter echter snel van modus moet wisselen, is de kans groot dat hij of zij het schot verliest in de tijd die nodig is om toegang te krijgen tot het menu en instellingen te wijzigen.

Deze draaiknop is aanwezig op de a6000, dus het biedt flexibiliteit en blijkt sneller om ermee te werken als het gaat om het veranderen van modi. Maar er is natuurlijk een keerzijde aan dit, omdat Sony het niet nodig vond om het touchscreen-functionaliteit te geven.

Ondanks de afwezigheid van een touchscreen, komt de a6000 nog steeds als beste uit de bus, omdat deze camera je een betere kans geeft om de geldopname in snelle omgevingen te fotograferen.

WINNAAR: Sony a6000

6. Waar voor uw geld

Voordat de prijs wordt overwogen, zou het helpen als je een duidelijk idee hebt van wat je in een camera wilt.

Is iets dat ongeveer net zo gemakkelijk te gebruiken is als een point and shoot-camera wenselijk? Vind je het niet leuk om te veel bedieningselementen aan te passen? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan zou de sub-$ 400 a5100 met de meegeleverde 16-50mm kitlens de betere keuze zijn (zie de nieuwste prijs hier).

Als u echter iets technischer en substantiëler wilt, of een camera met een zeer goede burst-snelheid die kan worden uitgerust met een externe flitser, dan is de sub – $ 500 a6000 met de 16-50 mm kitlens degene die u kunt krijgen (zie de nieuwste prijs hier).

Houd er ook rekening mee dat er nogal wat lenzen zijn die voor deze camera’s kunnen worden gebruikt, dus je kunt ervoor kiezen om alleen de body aan te schaffen en te kiezen welke lenzen en accessoires je het beste van dienst zijn – bekijk hier de beste Sony a6000-lenzen.

WINNAAR: Sony a6000

7. Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit moet bovenaan de lijst staan bij het winkelen voor een nieuwe camera … dus waarom hebben we de beste tot het laatst gelaten?!

Nou, zoals je misschien al weet, delen deze twee Sony-camera’s dezelfde sensor en dezelfde processor, wat betekent dat hun beeldkwaliteit vrijwel identiek zou moeten zijn.

Uiteraard wordt de beeldkwaliteit van een onderling verwisselbare camera beperkt door de lens die je eraan bevestigt, maar ervan uitgaande dat je tijdens het fotograferen mooi snel glas bevestigt (d.w.z. lenzen met een groter diafragma), zou je met beide camera’s geweldig uitziende foto’s moeten kunnen maken.

(Een ding om op te merken – snellere lenzen betekenen meestal een hoger prijskaartje, maar met een snelle lens kun je ook blijven fotograferen wanneer het licht begint te vervagen en meer van de achtergrond vervaagt. Zoomlenzen bieden flexibiliteit, maar zijn niet zo snel als prime-lenzen van dezelfde prijs.)

Deze Sony a5100 vs Sony a6000 is bedoeld om de twee camera’s te scheiden om u te helpen beslissen, maar voor zover het gaat om het maken van de beste kwaliteit beeld, binden ze nek en nek!

BINDEN!

Veelgestelde vragen

Is de Sony a5100 4k?

Nee, de Sony a5100 kan niet in ultra high definition (4k) fotograferen. Het kan echter opnemen in 1080p met maximaal 60 fps en met een lagere resoluties.

Is Sony a5100 E vatting?

Ja, de Sony a5100 maakt gebruik van het E-vattingsysteem, zodat het kan worden gebruikt met Sony’s assortiment E-mount lenzen en aftermarket lenzen die zijn ontworpen om ermee te werken.

Is Sony a6000 een DSLR camera?

Nee, de Sony a6000 is geen DSLR camera. In plaats daarvan is het wat bekend staat als een spiegelloze camera met verwisselbare lens. Simpel gezegd, de mechanische DSLR-spiegel wordt verwijderd om de grootte te minimaliseren, terwijl de mogelijkheid om verschillende lenzen te passen behouden blijft.

Is de Sony a6000 een goede camera voor beginners?

Ja, de Sony a6000 is goed voor beginners omdat hij gemakkelijk te gebruiken is. Dit betekent natuurlijk niet dat het een basiscamera is, want het heeft meer dan genoeg functionaliteit om zelfs professionele shooters tevreden te stellen. Uiteindelijk vertaalt dit zich in het feit dat deze camera de groeiende vaardigheden van een beginner kan accommoderen naarmate hij of zij meer en meer vaardigheden oppikt.

Sony A6000 vs A5100 | Laatste woorden

a6000 Sony A5100 Sony twee camera's vs vergelijking

Een paar verschillen ten spijt, de Sony a5100 en a6000 presteren bijna identiek. Ze delen dezelfde sensor, dezelfde processor en hebben een groot aantal andere overeenkomsten waardoor ze zeer goed op elkaar zijn afgestemd.

Vreemd genoeg zijn ze echter goed in verschillende dingen, dus een keuze tussen deze twee is echt aan de gebruiker.

De a5100 is minder duur, maar dit staat niet noodzakelijkerwijs gelijk aan inferieur. Dit komt omdat er veel fotografen zijn die de voorkeur geven aan een eenvoudigere camera. Bovendien is het opklapbare scherm niet te vinden op de a6000, dus het zou erg aantrekkelijk zijn voor vloggers of voor mensen die graag in de opname zijn (omdat je ‘selfies’ kunt maken!)

Touchscreen is ook een functie die de a5100 biedt, maar de a6000 niet – ik hou ervan om waar mogelijk een scherm te kunnen aanraken, vooral als het me helpt sneller een foto te maken.

De Sony a6000 daarentegen is duurder, maar komt wel met een paar verbeteringen die het grotere prijskaartje rechtvaardigen. De flitsschoenbevestiging en de EVF zullen bijvoorbeeld serieuzere fotografen aantrekken die liever zoekers, externe flitsers gebruiken en het niet erg vinden om in hun eigen instellingen te kiezen.

Alles bij elkaar zijn de a5100 en a6000 beide goed presterende camera’s, maar de niches die ze vullen zijn enigszins anders. Als zodanig zou het een goed idee zijn voor iemand die een aankoop overweegt om te weten wat ze met de camera willen doen, zodat ze de juiste kunnen kiezen.

(Lees ook over de verschillen tussen de a5100 en de a5000.)

Als je nog steeds moeite hebt om te beslissen, gaat onze voorkeur uit naar de Sony a6000 – ondanks dat hij ouder is, is het niet voor niets de best verkochte camera die Sony ooit heeft geproduceerd, en die fysieke EVF is essentieel als de zon schijnt.

Sony-A6000

Sony A6000

Met zijn elektronische zoeker, snelle autofocus, snelle burst-modus en eenvoudige bediening wint de a6000 het met een neus.

Controleer de huidige prijs