Inzicht in overbelichting &onderbelichting

FacebookPinterestDelen

Ongeacht waar je fotografievaardigheidsniveau zich bevindt, het begrijpen van de aard van de belichting is misschien wel de belangrijkste technische factor die je ooit zult leren.

In feite is het veilig om te zeggen dat belichting de kern vormt van fotografie (zowel digitale fotografie als film).

Het bepaalt niet alleen hoe licht en donker de tonen op elkaar inwerken in uw foto’s, maar de keuzes die u maakt met betrekking tot belichting bepalen ook de algehele look en feel van uw foto’s.

Hoewel er geen artistiek “correcte” belichting voor een afbeelding is – het hangt allemaal af van de look waarvoor je gaat – zijn er enkele basisbeginselen die bepalen of een foto overbelicht, onderbelicht of “precies goed” is.

Dat is waar we ons in dit artikel op zullen concentreren, evenals hoe we onbedoeld onderbelichte of overbelichte foto’s kunnen voorkomen.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is Overbelichting?

overbelichte foto

Een overbelichte foto heeft vaak een heldere, uitgewassen uitstraling.

Overbelichting treedt op wanneer te veel licht de camerasensor raakt. Het resultaat is een afbeelding die helderder is dan zou moeten zijn of een afbeelding met gebieden erin die te helder zijn.

Wat is een overbelichte foto?

Technisch gezien heeft een overbelicht beeld een verlies aan detail in zijn hoogtepunten. Dit resulteert in een uitgewassen afbeelding en/of de helderste delen van de afbeelding die volledig wit worden (ook bekend als “geknipt wit” of “uitgeblazen hooglichten”).

Overbelichting treedt op wanneer er iets is uitgeschakeld in je camera-instellingen: of je diafragma is te open, je sluitertijd te lang of je ISO is te hoog.

Laten we nu het tegenovergestelde van overbelichting definiëren.

Wat is Onderbelichting?

onderbelichte foto

Deze onderbelichte foto heeft zwarten onder het gebouw en in de pylonen in het water geknipt. Het is ook over het algemeen te donker.

Onderbelichting treedt op wanneer de hoeveelheid licht die de camerasensor raakt te laag is. Het resulterende beeld komt te donker over, waarbij veel van de schaduwen in zwart veranderen.

Hoewel onderbelichting slechts een beetje de kleurverzadiging op een aangename manier kan verdiepen (vooral voor zonsondergangen), kan te veel onderbelichting het moeilijk maken om de onderwerpen in uw foto’s duidelijk te zien.

Wat is een onderbelichte foto?

Technisch gezien heeft een onderbelichte foto een verlies aan detail in de schaduwgebieden. Dit creëert een beeld waarin het letterlijk moeilijk is om te zien wat er in de schaduw gebeurt.

Het heeft ook de neiging om de donkere delen van het beeld in zwart te laten veranderen (d.w.z. “geknipte zwarttinten”).

Net als overbelichting treedt onderbelichting op als gevolg van het uitschakelen van een van uw instellingen in de belichtingsdriehoek: uw sluitertijd was te snel, uw diafragma te klein en / of uw ISO te laag.

Wat is correcte belichting?

Juiste belichting

Technisch gezien is “juiste belichting” waar er geen geknipte hooglichten of schaduwen zijn. Artistiek gezien wordt een beeld correct belicht wanneer de fotograaf het beoogde resultaat bereikt.

Geloof het of niet, er bestaat eigenlijk niet zoiets als een “juiste blootstelling” – althans artistiek gezien. Als je het beoogde effect bereikt, ben je geslaagd.

Als je niet opzettelijk bent Proberen om een overbelichte of onderbelichte foto te maken, is de beste belichting er een waarbij alle informatie nog steeds beschikbaar is in de hooglichten en schaduwen.

… en het is belangrijk om deze “juiste” in-camera vast te leggen. Dit komt omdat fotografiebewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom misschien wonderbaarlijk lijken in hun belichtingscorrectiemogelijkheden, maar ze kunnen niet alles doen.

U kunt bijvoorbeeld niet beide belichting corrigeren en kleur op hetzelfde moment. Als u de belichting corrigeert, worden sommige kleuren onvermijdelijk weggegooid, ongeacht of u corrigeert voor overbelichting of onderbelichting.

Sommige kleuren zullen prima zijn. Andere zullen aanzienlijk worden gewijzigd, afhankelijk van hoeveel belichtingscorrectie u denkt nodig te hebben.

Natuurlijk, als het hebben van je kleuren precies hetzelfde is niet zo belangrijk voor je, dit won’t be a big deal.

Als je echter wilt dat je kleuren perfect blijven, is het correct belichten in de camera van vitaal belang voor het verkrijgen van foto’s waarvoor je fotografeert.

9 tips voor het vermijden van een onderbelichte of overbelichte foto

Onder normale omstandigheden is het correct weergeven van uw beelden in de camera niet zo moeilijk onder normale omstandigheden. Het vergt gewoon een beetje kennis en oefening.

Hier zijn een paar tips om u op weg te helpen:

1. Beheers de belichtingsdriehoek – De belichtingsdriehoek moet de eerste zijn op de lijst met verschijnselen van een beginnende fotograaf om te verkennen. Het legt uit hoe de drie elementen van belichting – sluitertijd, diafragma en ISO – samenwerken om de algehele belichting van een afbeelding te creëren.

2. Gebruik de belichtingsmeter van uw camera – Tegenwoordig bevatten de meeste digitale camera’s een vorm van belichtingsmeter. Bij het fotograferen in handmatige modus heeft de Sony A7 III bijvoorbeeld een +/- belichtingsbalk zowel in de zoeker als in het LCD-scherm. Verander gewoon een element van de belichtingsdriehoek om de kleine pijl in het midden te verplaatsen en uw afbeelding wordt correct belicht.

3. Leer het histogram lezen – Het histogram is een staafdiagram dat laat zien waar uw pixels zich bevinden ten opzichte van zuiver zwart en zuiver wit. Histogrammen bevatten veel belichtingsinformatie en het leren lezen ervan kan ze je beste vriend maken, zowel voor in-camera belichting als tijdens nabewerking.

4. Gebruik Exposure Compensatie – Als u fotografeert in de diafragma- of sluitertijdvoorkeuzemodus, kunt u de belichtingscompensatieknop van uw camera gebruiken om de belichtingsinstellingen van de camera te overschrijven.

5. Schakel je “Blinkies” in – Veel camera’s zijn uitgerust met een functie die u vertelt wanneer uw hoogtepunten worden geknipt. Deze markeringswaarschuwing knippert in de gebieden waar uw hoogtepunten worden uitgeblazen wanneer u uw foto’s bekijkt.

6. Gebruik Exposure Bracketing – Als u niet zeker weet welke belichting het beste is voor een afbeelding, schakelt u de belichtingsbeugel van uw camera in. Dit vertelt je camera om drie foto’s te maken elke keer dat je op de sluiterknop drukt. Eén foto is zoals uw instellingen voorschrijven. De andere twee zullen een donkerdere en lichtere versie zijn (meestal met een +1 en -1 belichtingswaarde). Let op, voor langere belichtingen moet je je camera laten stabiliseren (d.w.z. een statief).

7. Investeer in een lichtmeter – Als u flitsfotografie doet, helpt een externe lichtmeter u elke keer uw instellingen te spijkeren. Ze zijn de investering zeker waard – vooral voor studiofotografie.

8. Houd uw ISO laag – Uw ISO-instelling bepaalt de gevoeligheid van uw camerasensor voor licht. Een te hoge ISO kan niet alleen je beeld overbelichten, het kan ook ruis introduceren. Goede vuistregels bij het starten is om te fotograferen met ISO 100 in direct zonlicht, ISO 400 op een bewolkte dag en ISO 800 binnenshuis. U kunt hogere ISO’s gebruiken in situaties met weinig licht, afhankelijk van de mogelijkheden van uw camera.

9. Exposeer voor de hoogtepunten – Als u werkt met een scène met zowel heldere hooglichten als donkere schaduwen en u niet in HDR wilt opnemen, stelt u de belichting van uw camera in voor de hooglichten. Dit geeft je geen perfect belichte foto, maar het zal je aanzienlijk helpen bij de nabewerking, omdat het veel gemakkelijker is om details in de schaduwen te herstellen dan in de hooglichten.

Een overbelichte foto repareren

Een overbelichte foto oplossen

De omcirkelde schuifregelaars worden het vaakst gebruikt voor het corrigeren van overbelichting. Het is handig om het histogram in de gaten te houden bij het oplossen van problemen met overbelichting. Het driehoekje rechtsboven blijft branden zolang je hooglichten hebt geknipt. Wanneer het wordt uitgeschakeld, bent u uit de gevarenzone.

Ok, om welke reden dan ook heb je een overbelichte foto geland. Wat nu?

Laten we eerst hopen dat je in Raw aan het filmen was. Als je in Raw fotografeert, kun je veel flexibeler werken met je foto’s. U kunt de belichting veel verder verschuiven zonder het beeld te beschadigen – hoe ver hangt af van de sensor van uw camera en de hoeveelheid dynamisch bereik.

Dat gezegd hebbende, de onderstaande tips voor het repareren van overbelichte foto’s in Adobe Lightroom werken voor zowel Raw-foto’s als Jpegs. Als je Lr nog niet hebt, ontdek dan hier de beste manier om het te kopen.

1. De schuifregelaar voor belichting

Als uw afbeelding universeel overbelicht is, is de belichtingsschuifregelaar een goede plek om te beginnen.  Verplaats deze naar links om de algehele helderheid van uw afbeelding globaal te verlagen. Maar pas op – deze schuifregelaar heeft een sterke punch. Ga langzaam.

Het is handig om hier het histogram in de gaten te houden. Het laat je weten wanneer je te ver bent gegaan – vooralcially als je de geknipte hooglichten/schaduwen driehoeken hebt ingeschakeld.

Opmerking: met Raw-afbeeldingen (afhankelijk van je camera) heb je ergens rond de 4-6 stops van het afspelen voordat je de kwaliteit van je afbeelding negatief beïnvloedt.  In Adobe Lightroom betekent dit dat de schuifregelaar omlaag moet worden verplaatst naar -2/-3 voor een overbelichte afbeelding.

2. De schuifregelaar Hoogtepunten

Als alleen de helderste delen van je foto last hebben van overbelichting, dan is de schuifregelaar Hoogtepunten je beste vriend. Afhankelijk van hoe ver ze zijn uitgeblazen, kan deze schuifregelaar u helpen bij het herstellen van markeringsgegevens zonder de algehele helderheid van de afbeelding te beïnvloeden.

3. De Whites Slider

De schuifregelaar Wit is van invloed op de helderheid van de middentonen van uw afbeelding. Trek het naar links en je neemt de helderheid van je middentonen naar beneden. Wees voorzichtig – de middentonen bevatten veel essentiële informatie en als je hier te ver gaat, kun je het leven uit je foto halen.

4. Pas de niveaus/curven aan

Hoewel dit niet specifiek gericht is op belichting, kan het corrigeren van de niveaus en / of curven van een afbeelding vaak milde belichtingsproblemen oplossen. Het zal ook het contrast positief beïnvloeden.

Weet je niet zeker hoe je dit moet doen? Adobe Photoshop heeft een uitstekende optie “automatisch aanpassen” in het dialoogvenster Curves-aanpassing.

5. De lokale aanpassingstools

Als u sommige gebieden wilt beïnvloeden en andere niet, heeft Lightroom een aantal geweldige lokale aanpassingstools. Gebruik het aanpassingspenseel om te schilderen over gebieden die te helder zijn of het gegradueerde filter om de belichting van de ene naar de andere kant (d.w.z. luchten) te verlagen.

Een onderbelichte foto repareren

Een onderbelichte foto repareren

Hier zijn de hoofdschuifregelaars die u gebruikt opnieuw de belichtingsschuifregelaar, met de mogelijke toevoeging van de schuifregelaars voor schaduwen en zwarten. Merk op dat op het histogram de geknipte zwarte driehoek is verlicht.

Wat de schuifregelaars betreft, is het repareren van een onderbelichte foto in Lightroom vrijwel het tegenovergestelde van wat je zou doen voor een overbelichte foto.

1. De schuifregelaar voor belichting

Als u de helderheid van een hele afbeelding wilt verhogen, verplaatst u de schuifregelaar voor belichting langzaam naar rechts.

Nogmaals, het is handig om het histogram te bekijken, zodat je kunt zien wanneer je te ver bent gegaan en / of wanneer je uit de gevarenzone van geknipte schaduwen bent gegaan.

2. De schuifregelaar schaduwen

Als u alleen de donkerste delen van uw afbeelding lichter wilt maken, verplaatst u de schuifregelaar Schaduwen naar rechts. Het verhoogt de schaduwen en helpt u details te herstellen die verloren zijn gegaan als gevolg van onderbelichting.

3. De Blacks Slider

Net als de schuifregelaar Wit werkt de schuifregelaar Zwarten met de middentonen in uw foto. Trek hem naar rechts en je maakt de zwarte middentonen helderder. Nogmaals, wees hier voorzichtig. Het verhogen van de zwarte middentonen kan het contrast aanzienlijk verminderen. Een beetje gaat een lange weg.

4. Pas de niveaus/curven aan

Net als bij het werken met overbelichte afbeeldingen, zal het corrigeren van de niveaus en / of curven van een foto vaak milde belichtingsproblemen oplossen.

5. Gebruik lokale aanpassingstools

Gebruik het aanpassingspenseel om selectief te schilderen over gebieden die u wilt oplichten, het gegradueerde filter voor het ophelderen van voorgronden zonder de lucht te beïnvloeden en/of het radiale filter voor het oplichten van gezichten.

Laatste woorden

Alle fotografen eindigen van tijd tot tijd met onbedoeld over- en onderbelichte foto’s. Hoe meer u actief oefent met het beheersen van de elementen van de belichtingsdriehoek – sluitertijd, diafragma en ISO – hoe meer u onbedoelde belichtingsproblemen kunt voorkomen.

Als je dat nog niet bent, zal het fotograferen in de handmatige modus je leren aanzienlijk versnellen. (Spiegelloze camera’s hebben hier een voordeel, omdat je meteen kunt zien wat de effecten van eventuele wijzigingen in instellingen met de algehele foto zullen doen.)

Anders dan dit, fotografeer in Raw, bekijk je in-camera meters en oefen, oefen, oefen.

Heb je nog andere tips die we moeten weten?

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer