Vlinderverlichting: 13 beste technieken, voorbeelden en opstellingen

Als je een beginnende portretfotograaf bent, is deze gids voor het vlinderbelichtingspatroon wat je nodig hebt om echt opvallende afbeeldingen te maken.

In studioportretfotografie zijn er verschillende belichtingsopstellingen die fotografen gebruiken om consistente resultaten te creëren.

In dit artikel vertel ik je hoe je vlinderverlichting instelt, hoe je het herkent en de verschillende effecten die je ermee kunt creëren door enkele voorbeelden te analyseren.

Deze belichtingstechniek is een van de eerste die door beginnende fotografen wordt bestudeerd omdat het flatterend is voor allerlei onderwerpen, hoewel het voornamelijk wordt gebruikt voor schoonheidsfoto’s. Het is ook gemakkelijk te leren en budgetvriendelijk!

Dus, als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je portretten en meer te weten wilt komen over belichtingspatronen, lees dan verder.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is Butterfly Lighting?

Vlinderbelichting is een soort portretbelichtingstechniek die voornamelijk in een studio-omgeving wordt gebruikt. De naam komt van de vlindervormige schaduw die zich onder de neus vormt omdat het licht van boven de camera komt. Je hoort het ook wel ‘paramount lighting’ of ‘glamour lighting’ noemen.

Waar wordt vlinderverlichting voor gebruikt?

Vlinderbelichting wordt gebruikt voor portretten. Het is een lichtpatroon dat bijna iedereen flatteert, waardoor het een van de meest voorkomende verlichtingsopstellingen is.

Vlinderverlichting werd gebruikt om enkele van de beroemdste sterren uit het klassieke Hollywood te fotograferen, en daarom wordt het ook Paramount-verlichting genoemd.

Hiermee kunt u jukbeenderen markeren en schaduwen eronder en onder de nek creëren – die zorgt ervoor dat het model er dunner uitziet.

Daarom wordt het vaak gebruikt voor schoonheids-, boudoir- en glamourfoto’s – zelfs als het ook perfect is voor het fotograferen van mannen, kinderen of oudere modellen.

Welke kenmerken identificeren een foto met vlinderverlichting?

Een vlinderlichtpatroon is een opstelling die bestaat uit een hoofdlicht dat van boven en voor het onderwerp komt. Dankzij deze positie benadrukt het de neus en jukbeenderen , waardoor het onderwerp slanker lijkt en het gezicht langer.

Het belangrijkste kenmerk is de schaduw die onder de neus van het onderwerp wordt gecreëerd en die de vorm heeft van een vlinder. Het veroorzaakt ook een schaduw onder de kin van het onderwerp. Beide schaduwen kunnen minder duidelijk zijn als een reflector het licht van de hoofdbron weerkaatst.

U kunt ook identificeren wanneer vlinderverlichting wordt gebruikt in een portret, omdat u de reflectie van het hoofdlicht op het bovenste deel van de iris in de ogen van het onderwerp kunt zien.

Welke apparatuur heb je nodig voor Butterfly Lighting?

camera-uitrusting

Camera-uitrusting van portretfotograaf Ambe Williams.

Om vlinderbelichting te gebruiken in portretfotografie heb je een camera, een hoofdlamp en – als je wilt – een reflector nodig. Je hebt geen dure spullen nodig of veel kennis in het balanceren van meerdere lampen.

Als u echter serieus wilt worden over portretbelichting, is hier een meer diepgaande lijst van wat u nodig hebt.

  • Fototoestel

Hoewel je portretten kunt maken met elke camera, zou een met verwisselbare lenzen de beste keuze zijn. U kunt kiezen tussen DSLR en spiegelloos volgens uw voorkeur; ze zijn beide geschikt voor studioportretten.

Wat belangrijker is, is de sensorgrootte. Als je budget het toelaat, geeft een full frame camera je scherpere beelden. Niets weerhoudt je er echter van om spectaculaire vlinderfotografie te maken met een crop sensor camera.

Hier zijn enkele van de beste camera’s voor portretfotografie:

Canon 5D Mark IV – full-frame DSLR

Nikon Z7 – full frame spiegelloos

Nikon D3500 – instap DSLR

Canon EOS Rebel SL3 – nldDSLR op y-niveau

  • Lens

Er zijn twee belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een lens voor portretfotografie: de vervorming en de bokeh.

Om gezichtsvervorming te voorkomen, moet u werken met brandpuntsafstanden die lijken op het menselijk oog of langer – alles boven een 50 mm-lens is voldoende.

Om een goed bokeh-effect te bereiken, ben je echter beter met langere brandpuntsafstanden. Een korte telelens is de beste keuze.

Hier zijn de favoriete lenzen van professionele portretfotograaf Ambe Williams, wiens uitrusting op de bovenstaande foto wordt weergegeven:

Sigma 85mm f/1.4

Sigma 50mm f/1.4

Canon 35mm f/2

Tamron 24-70mm f/2.8

Tamron 70-20mm f/2.8

  • Licht

Vlinderverlichting vereist een sleutellicht dat een flitser of continu kan zijn. Als continuos, kan het kunstmatig of natuurlijk zijn. Met andere woorden, u kunt flitsers, speedlights, LED’s of zelfs de zon gebruiken.

Het belangrijkste is waar het licht wordt geplaatst – maar daar komen we later op terug. Houd er rekening mee dat, zelfs als het met elke lichtbron kan worden gedaan, het meestal wordt gedaan met flitsers.

Enkele van de flitsers die de voorkeur hebben van professionele portretfotografen zijn:

Profoto B1 500 Lucht TTL

Digi Bee Flash Unit

Nieuwere Vision 4

Godox AD200

LimoStudio AGG1756V2

Als je je nog geen flitsers kunt veroorloven, maak je dan geen zorgen. Je kunt beginnen met oefenen met het gebruik van speedlights, of je kunt een ingerichte studio huren voor een dag en deze gebruiken om verschillende lampen uit te proberen en een portfolio op te bouwen.

Als optie kunt u de vlinderverlichtingsopstelling verrijken door een haarlicht toe te voegen of wat extra lichten voor de achtergrond toe te voegen.

Wat is de beste cameraflitser om te kopen? Er zijn tal van modellen om uit te kiezen, maar het basisadvies is om een model zonder TTL te selecteren als u van plan bent het meestal buiten de camera te gebruiken – dit kan u wat geld besparen.

  • Accessoires

Driepoot. Dit is optioneel omdat wanneer de lichtbron helder genoeg is – zoals kunstmatige studioverlichting – je uit de hand kunt fotograferen. Als je natuurlijk licht gebruikt, zorg er dan voor dat je een sluitertijd kunt gebruiken die snel genoeg is voordat je het statief weggooit.

Staan. U hebt een lichtstandaard nodig om de flitser vast te houden en in de juiste positie te plaatsen. Sommige fotografen maken gebruik van een giekarm om een betere hoek te krijgen.

Licht modifiers. Een vlinderlichteffect verwijst naar de opstelling en niet naar de kwaliteit van het licht – het kan zacht of hard licht zijn, afhankelijk van het gewenste effect.

Als u een zacht licht wilt creëren, moet u modifiers gebruiken. Een beauty dish is perfect voor glamourfotografie omdat het het licht gelijkmatig verdeelt en de huid gladder maakt. Je kunt ook gebruik maken van een softbox of een paraplu.

In plaats daarvan, als je hard licht wilt hebben, kun je de lichtbron laten zoals hij is. Als alternatief kunt u rasterspots gebruiken om het te richten en verschillende effecten te creëren – bekijk MagMod-gels voor enkele creatieve opties en voorbeelden van waar hard licht voor wordt gebruikt.

Vergeet niet dat u apparatuur kunt huren als u net begint. Op deze manier kun je verschillende modifiers en hun effecten proberen om te zien welke je leuk vindt voordat je in je eigen uitrusting investeert.

–Trekker. U moet uw camera aansluiten op de flitser; dit kun je doen via een kabel of een draadloze trigger. Als u met een ander invullampje werkt, zorg er dan voor dat het compatibel is om in de slave-modus te werken – zo niet, dan moet u er een andere ontvanger op aansluiten.

Reflector. De meeste fotografen gebruiken een reflector als onderdeel van de vlinderverlichtingsopstelling. Tenzij u een zeer dramatisch beeld wilt creëren, kunt u een reflector onder het gezicht van het model plaatsen.

Hoe een vlinderverlichtingspatroon in te stellen

verlichting-vlinder-diagram

Plaats eerst het model voor de verlichtingsstandaard. Het licht moet zich in een hogere hoek bevinden en naar beneden wijzen naar het gezicht van het onderwerp.

Plaats de camera vervolgens direct onder het licht met behulp van een statief. Als u van plan bent om uit de hand te fotograferen, voltooit u de verlichtingsopstelling en komt u terug om uzelf onder het licht te positioneren.

Voeg een lichtmodifier toe op basis van het type licht dat u op uw portret wilt hebben. Je kunt een beautyring of een softbox op de stroboscoop plaatsen om zacht licht te bereiken. Anders kunt u een raster gebruiken om een meer gecontroleerd hard licht te creëren.

Meet de intensiteit van het licht. Gebruik idealiter een externe meter – dit maakt de meting nauwkeuriger. Als alternatief kunt u een paar proefopnamen maken en de camera-instellingen en flitsintensiteit dienovereenkomstig aanpassen.

Zodra je the toetslicht ingesteld, is het tijd om de schaduwen te vullen. U kunt een reflector gebruiken om het licht weer omhoog te weerkaatsen en de schaduw onder de kin en die onder de neus te verzachten.

Plaats hiervoor de reflector onder het gezicht van het onderwerp. Begin op tailleniveau en kijk hoe het eruit ziet. Als de schaduwen nog steeds sterk zijn, verplaats het dan dichter bij het gezicht enzovoort.

Experimenteer met verschillende posities om verschillende effecten te bereiken. U kunt ook de kleur van de reflector wijzigen. Een witte geeft je een neutrale toon, terwijl een gouden een verwarmende bewolking geeft.

Als je eenmaal tevreden bent met je vlinderverlichting, stuur je het model naar een opvallende modepose of wat dan ook de gewenste pose of uitdrukking is die je zoekt.

Houd er rekening mee dat het gezicht van het onderwerp naar het licht moet zijn om de vlinderschaduw onder de neus te hebben.

Dat is de basisinstallatie voor vlinderverlichting voor een studioportret. U kunt meer lichten toevoegen als u een complexer patroon wilt maken.

U kunt bijvoorbeeld een haarlicht toevoegen om een highlight te maken die het onderwerp van de achtergrond scheidt. U kunt ook lichten toevoegen om de achtergrond te verlichten – dit kan zelfs licht zijn voor een solide achtergrond of gegradeerd om meer diepte te creëren.

Vlinder verlichting spiekbriefje

1. Plaats het onderwerp tussen de achtergrond en het licht.

2. Til de lichtbron boven de ooghoogte van de proefpersoon op.

3. Plaats een reflector onder de kin van het onderwerp.

4. Ga onder het licht staan en begin met fotograferen – Houd het onderwerp recht vooruit kijkend.

5 voorbeelden van foto’s met vlinderverlichting

Nu je weet wat vlinderlicht is en hoe je het als lichtpatroon kunt gebruiken , zijn hier enkele voorbeelden om te zien wat je ermee kunt maken.

Audrey Hepburn van Bud Fraker. Pdm

Zoals ik al eerder zei, was dit type verlichting erg populair in de oude klassieke Hollywood-portretten. Dus besloot ik te beginnen met een van die foto’s: een foto uit het publieke domein van Audrey Hepburn uit 1946, gemaakt door Bud Fraker.

Merk op hoe je – zelfs als het een beetje opzij is – de vlinderschaduw onder de neus kunt zien. Plus een sterke schaduw onder de kin van het onderwerp. De jukbeenderen worden geaccentueerd, waardoor een graduele schaduw ontstaat naar de rest van de wang.

Bron: Monica Silva

In dit portret van voormalig atlete Fiona May gefotografeerd door Monica Silva, kun je het vlinderlichtpatroon duidelijker zien vanwege de rechttoe rechtaan pose.

De schaduwen zijn zachter omdat er een vullicht of een reflector onder zit. Je kunt de reflecties van beide op de ogen van het onderwerp zien.

Bron: Ziphaus

In dit voorbeeld kun je zien dat de schaduw onder de neus van het onderwerp geen perfecte vlinder is omdat het hoofd een beetje gekanteld is. Het vlindereffect is echter perfect bereikt.

Je kunt ook de lichtbron zien reflecteren op de iris.

Bron: Ludovic Migneaut

Vlinderlichtpatroon is niet alleen voor vrouwelijke modellen. In dit zelfportret van Ludovic Migneaut gebruikte hij een vlinderbelichtingsopstelling aangevuld met een achtergrondverlichting van rechts die hem van de achtergrond scheidt en een aangename halo op het haar en de schouder creëert.

Bron: Cristian Newman

Zoals je op deze foto van Cristian Newman kunt zien, is het gebruik van vlinderbelichting voor oudere portretten ook een goede keuze die kan resulteren in een zeer krachtig beeld.

Laatste woorden

Als je een beginnende fotograaf bent en je wilt beginnen met het proberen van enkele portretbelichtingspatronen, is het vlinderbelichtingseffect de perfecte manier om te beginnen.

Ik hoop dat dit artikel je heeft laten zien hoeveel je kunt bereiken door slechts één lamp te gebruiken. Laat ons in de comments weten hoe het gaat; we horen graag van je!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer