Jaakko Posti

FacebookPinterestDelen

Opgroeiend in Noord-Finland, is het buitenleven altijd een manier van leven voor mij geweest.

Ik denk dat het verhaal van hoe ik in de fotografie terecht ben gekomen vrij gelijkaardig is aan veel andere buitenfotografen. Ten eerste had ik gewoon een passie om buiten te zijn en allerlei verschillende activiteiten te doen, van mountainbiken tot backcountry skiën.

Toen realiseerde ik me op een gegeven moment dat het cool zou zijn om een camera bij me te hebben op deze reizen om deze prachtige landschappen om ons heen te fotograferen.

Van daaruit, reis voor reis, groeide fotografie uit tot een even belangrijk onderdeel van de ervaring als de activiteiten die we deden.

Ik ben sinds 2012 Sony Alpha Ambassador en gebruik Sony camera’s voor mijn werk.

Mijn eerste Sony camera was de Sony a99. Naast de a99 Ik gebruikte een Sony NEX-6 en die camera was mijn eerste kennismaking met spiegelloze camera’s.

Het was een geweldige camera en ik vond de vormfactor van de NEX-modellen erg leuk, maar gaf nog steeds de voorkeur aan de a99 als mijn hoofdcamera omdat deze een volformaat sensor had, en ik hou van het uiterlijk dat de grotere sensor produceert.

De Sony a99 had ook vergelijkbare functies als spiegelloze camera’s omdat het een elektronische zoeker heeft. Dus toen de originele a7 spiegelloze full-frame camera werd aangekondigd in 2013, het was vrij natuurlijk voor mij om het Alpha 7-systeem te gaan gebruiken.

Het systeem is sinds het eerste model behoorlijk volwassen geworden en nu draag ik een Sony a7RIII en de Sony a9 met mij. Ik denk dat deze twee lichamen elkaar heel mooi aanvullen.

De a7RIII met zijn 42Mpx sensor is geweldig voor landschaps- en portretwerk of in een situatie waarin ik weet dat ik een beetje moet bijsnijden in post. De a7RIII is ook mijn belangrijkste camera voor video omdat het de video-specifieke fotoprofielen heeft. (Zie a7RII vs a7RIII hier.)

De a9, aan de andere kant, is een perfecte metgezel in actie- en sportfotografie. De ongelooflijke AF-functies van de a9, samen met de sluitertijd van 20FPS, maken mijn werk een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Ik schiet steeds meer video samen met foto’s en daarvoor vind ik dit spiegelloze systeem geweldig. De overgang tussen de foto- en videomodus op de Sony Alpha Mirrorless-camera’s verloopt echt vloeiend.

Mijn selectie lenzen varieert en varieert behoorlijk. Omdat de Sony FE vatting nog vrij nieuw is en er elk jaar nieuwe objectieven worden gelanceerd voor deze lensvatting, is mijn lensselectie de afgelopen jaren behoorlijk veranderd.

De lenzen die ik nu vooral gebruik voor buitensporten zijn Sony FE 24-70mm f/2.8 GM, Sony FE 70-200mm f/2.8 GM, Sony FE 24-105mm f/4 G, Sony FE 70-200mm f/4 G, Sony FE 24mm f/1.4 GM, Sony FE 55mm f/1.8.

Wat ik erg leuk vind aan het Sony E-mount systeem is de optie die ik heb om klein en licht te gaan als ik dat wil.

Ik kan bijvoorbeeld de a9 gebruiken. body met 24mm f/1.4 + 55mm f/1.8 en 70-200mm f/4G. Met die lenzen is het systeem echt licht en compact.

En dan weer in situaties waar grootte en gewicht geen probleem zijn en ik gewoon het beste IQ en het meest licht mogelijk wil krijgen om te sensoren, kan ik de a9 uitrusten of a7RIII met de Sony FE 70-200mm f/2.8 GM en Sony FE 24-70mm f/2.8 GM. Dan kan ik zelfs een paar speciale lenzen bij me hebben zoals de Sony FE 85mm f/1.4 GM en Sony FE 35mm f/1.4. Bij die lenzen is het gewicht van het systeem vrij gelijkaardig aan een normaal DSLR-systeem.

Meestal tijdens de midwinter, wanneer het licht niet het beste is voor actiefotografie, heb ik de neiging om de f/2.8 lenzen te gebruiken. Dan geef ik in het voorjaar en de zomer de voorkeur aan de lichtere f/4 objectieven.

Zoals eerder vermeld ben ik een hybride shooter en doe ik video en foto samen. Daarvoor vind ik de Sony FE 24-105mm f/4 G lens om heel perfect te zijn. Dus meestal op een buitenshoot heb ik de 24-105 lens bevestigd op de a7RIII om voor de video te zorgen en zoik foto’s ook.

Nu ik ook steeds meer video’s maak, heb ik meestal de DJI Mavic Pro 2 bij me. met mij. Drones kunnen je artistieke creativiteit echt openen. Om de een of andere reden vind ik het niet leuk om foto’s te maken met de drone en gebruik ik hem bijna alleen voor video.

Voor mij begon de passie voor actie en outdoor fotografie met de passie voor het buitenleven zelf en ik heb het gevoel dat ik met het kleine spiegelloze systeem in mijn camerarugzak meer kan genieten van skiën, mountainbiken, trailrunning of andere buitenactiviteiten.

Dat was de belangrijkste reden waarom ik het spiegelloze systeem begon te gebruiken en erbij bleef, hoewel ik het gevoel had dat er enkele compromissen waren in vergelijking met traditionele DSLR-camera’s.

Nu, met de derde generatie a7 camera’s en met de Alpha a9, heb ik het gevoel dat er geen compromissen meer zijn.

Natuurlijk, bij buitensporten is camera-uitrusting slechts een klein deel van wat je bij je moet dragen.

De extra uitrusting hangt af van de activiteit die ik fotografeer, maar een ding dat ik meestal altijd bij me heb, is shell jacket. Het is een soort must in het steeds veranderende noordse weer.

Andere veel voorkomende items die ik bij me heb op buitenshoots zijn een EHBO-kit, een soort multitool, een koplamp, waterfles en wat snacks.

Vanwege de andere spullen die ik bij me moet hebben, probeer ik een zo compact mogelijke camera-opstelling bij me te hebben. Maar bijvoorbeeld in shoots waar ik niet zo veel beweeg, zoals evenementen of iets dergelijks, kan ik vrijwel alle spullen bij me hebben.

Andere apparatuur die het vermelden waard is en die ik vrij veel gebruik tijdens mijn shoots zijn cameraclips van Peak Design. Het is erg leuk om de camera de hele tijd bij de hand te hebben en ik vind het leuk dat je een aantal echt coole momenten kunt vastleggen die je niet zou kunnen krijgen als de camera in een rugzak zat.

Ook vind ik de opvouwbare zonnepanelen van Goal Zero erg leuk.. Bij langere shoots of avonturen is het best gaaf dat je de accu kunt opladen met zonnepanelen en vervolgens de cameraaccu’s via de USB-poort in camera kunt opladen.

Als je meer van mijn werk wilt zien en wat vragen wilt stellen, kun je me vinden via de onderstaande links.

Uitrustingslijst:

Sony A9

Mijn hoofdcamera voor het maken van foto’s. Dit ding is een beest voor actie- en evenementenfotografie. A9 schiet ook prachtige video, maar er zijn geen fotoprofielen, dus als ik zwaardere grading en kleurcorrectie wil, heb ik de neiging om de a7RIII te gebruiken.

Sony A7RIII

Ik gebruik deze camera als mijn back-up fotocamera samen met de a9. Ik heb de neiging om deze uit te brengen als ik het absoluut beste IQ en de meeste pixels nodig heb. Ook gebruik ik deze camera voor video.

Sony FE 70-200mm f/2.8 GM

Ik hou van deze lens. Ik gebruik dit voor evenementen, portretten, actie en landschappen. Ik hou van het IQ en AF van dit objectief en het verslaat de f / 4-versie, maar het is ook een stuk omvangrijker. Om die reden gebruik ik dit als telelens voor kortere trips en situaties waarin ik dat grotere diafragma nodig heb of wil.

Sony FE 70-200mm f/4 G

Ik gebruik deze lens wanneer ik mijn camera-uitrusting zo compact mogelijk wil hebben, maar toch een hoogwaardige telezoom bij me heb. Persoonlijk ben ik dol op de brandpuntsafstand van 70-200 mm en bij buitenopnamen moet ik bijna altijd deze of de GM-versie bij me hebben.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM

Ik gebruik graag normale zooms in evenementen en op dagen waarop ik niet zo graag van lens wil wisselen, zoals tijdens harde wind of sneeuwstormen.

Voor evenementen gebruik ik deze f/2.8 GM, en ook tijdens het midden van de winter wanneer de lichtomstandigheden niet zo ideaal zijn voor snelle diafragma’s en ik al het mogelijke licht nodig heb om die snelle sluitertijd te bereiken.

Sony FE 24-105mm f/4 G

Meestal op buitenopnames geef ik de voorkeur aan deze boven de 24-70mm f/2.8 GM omdat het kleiner is en het stabilisatie heeft, dus het werkt ook geweldig voor het maken van run & gun-video’s.

Sony FE 24mm f/1.4 GM

Dit is mijn nieuwste lens en het is moeilijk om het niet leuk te vinden. Het is vrij klein en licht, maar toch is het IQ geweldig, zelfs op het grootste diafragma.

Tegenwoordig fotografeer ik nauwelijks breder dan 24mm. Daarom heb ik op dit moment geen groothoekzooms in mijn kit. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik de hele tijd te breed schoot en werd ik een beetje moe van die blik.

Ik heb dit meestal bij me als ik mijn camera-uitrusting echt compact wil hebben en geen normale zooms mee wil nemen. Ook opent het grote diafragma geweldige compositorische mogelijkheden.

Sony FE 55mm f/1.8

Kleine, grote kwaliteit lens. Het is eigenlijk zo klein en licht dat ik meestal niet eens hoef na te denken als ik het meeneem of niet.

Ik hou ook van de brandpuntsafstand voor video. Klein formaat maakt het ook een geweldige lens om te gebruiken met gimbals. Meestal op vakantiereizen heb ik dit objectief bij me samen met de Sony FE 28mm f/2, of nog beter misschien de Sony FE 35mm f/2.8.

Sony FE 28mm f/2

Deze lens wordt vooral gebruikt als ik aan het filmen ben en vooral als ik een gimbal gebruik. Het is klein en licht, dus het werkt geweldig op gimbals.

Ik denk dat dit een van de beste lenzen van Sony is als je kijkt naar de prijs/IQ verhouding. Lens is behoorlijk scherp en de brandpuntsafstand van 28 mm is echt geweldig voor verschillende soorten situaties.

Sony FE 85mm f/1.4 GM

Dit is zeker een van die speciale lenzen voor mij. Ik gebruik dit op evenementen en op portretshoots. Hou gewoon van de romige bokeh. Voor buiten is deze lens niet de meest bruikbare omdat hij zwaar en groot is. Misschien heb ik deze lens bij me tijdens een buitenshoot om wat meer speciaal uitziende lifestylefoto’s rond het kamp te maken.

Sony FE 35mm f/1.4

Nog zo’n speciale brillenglazen van mij. Ik gebruik dit vooral op evenementen en voor portretten. Geweldige lens voor omgevingsportretten, maar vrij zwaar en te groot om het meenemen van mij op een buitenshoot te rechtvaardigen.

Zoals de 85 GM, misschien heb ik deze lens bij me in de accommodaties of in het kamp om wat meer unieke lifestylefoto’s te maken.

Accessoires

Sony Tough SD-kaarten

De sterkste en meest duurzame SD-kaarten gemaakt. Het belangrijkste wat wij fotografen moeten doen nadat we de foto’s hebben gemaakt, is om die foto’s veilig te houden. Moeilijke kaarten geven me meer vertrouwen dat de bestanden veilig zijn totdat ik ze naar externe harde schijven kan uploaden.

Peak Design Capture Clips en Slide Straps

Ik gebruik deze clips nu al enkele jaren en het zou echt moeilijk zijn om zonder een shoot te gaan.

Ik hou echt van de mogelijkheid om de camera de hele tijd in de hand te hebben bij het beklimmen van een berg, bijvoorbeeld om enkele momenten vast te leggen die ik niet zou vastleggen als ik de camera in de rugzak had.

Ik heb de camera wel in mijn rugzak als ik een berg af ski. De Peak Design-riemen zijn ook geweldig en ik hou vooral van de ankerconnectoren, die het heel gemakkelijk maken om de riem aan de camera te bevestigen en los te koppelen.

SmallRig Cage voor Sony a7RIII

Geweldige functionele camerakooi waar ik gemakkelijk verschillende soorten accessoires kan bevestigen, zoals draadloze microfoonontvanger, extern scherm en Sony XLR-K1M Audio Adapter. Ook kan ik wat extra grepen aan deze kooi toevoegen, zodat ik stabielere handheld video kan hebben.

www.jaakkoposti.com | @postinjaakko

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer