Yonathan Kellerman

FacebookPinterestDelen

Ik ben een onafhankelijke actiefotograaf met een voorliefde voor sportevenementen zoals de Paralympische Spelen. Twee jaar geleden kreeg ik de kans om bij de Nationale Opera van Parijs te werken en sindsdien heb ik ook een specialiteit in dans en ballet ontwikkeld.

Ik werkte al bijna 15 jaar met Nikon-camera’s totdat ik een aantal Sony-spiegelloze camera’s aan mijn kit toevoegde. Het fotograferen van podiumkunsten heeft het gebruik van stille camera’s noodzakelijk gemaakt. Ik heb nu dus twee parallelle sets apparatuur. Ik gebruik een Nikon D5 voor sport en een Sony a9 en a7III voor dans en andere optredens waar ik kan profiteren van hun compacte formaat en lichtheid.

De a9 is een noodzaak voor podiumfotografie omdat de gestapelde sensor de enige spiegelloze is die stil kan fotograferen onder kunstlicht zonder bandingproblemen te veroorzaken.

Wat lenzen betreft, heb ik besloten om te experimenteren met merken zoals Tamron, Sigma en anderen hebben hun spel de laatste tijd echt opgevoerd. F/2.8 diafragma’s (en groter) blijven super belangrijk aangezien ik sowieso vaak tussen de 3200 en 12800 ISO zit.

De lenzen die ik bezit zijn:

• Sony 70-200mm GM OSS f/2.8

• Tamron 28-75mm f/2.8

• Sony SEL 85mm f/1.8 FE

• Sony SEL 16-35mm FE f/4 OSS ZA die ik leuk vind vanwege het compacte formaat

• Nikon 24mm f /2.8

(Ongetwijfeld de Sony-Zeiss SEL 55mm f/1.8 zou binnenkort ook zijn weg naar mijn kit moeten vinden.)

Als lid van de Nikon Professional Services en Sony Imaging Pro Services kan ik lenzen lenen, vooral voor de stadionevenementen die ik zal fotograferen. Degenen die ik het vaakst leen zijn:

• Nikon 180-400mm f/4

• Nikon 600mm f/4

• Nikon 14-24mm f/2.8

• Sony 400mm f/2.8

• Sony 100-400 GM OSS f/4-5.6, een verrassend scherpe lens die ik zal gebruiken voor dagevenementen

Andere belangrijke uitrusting is:

• Een paar Pocket Wizard zenders/receivers om de 3e camera op afstand te bedienen

• Een 3-Legged-Thing monopod + Sirui L10 kantelkop (niet genoeg sportfotografen gebruiken kantelkoppen!!!)

• Een Manfrotto Statief die zelden uit zijn tas komt

• Nikon SB-900 en Godox V860IIS flitsen met Godox zenders/ontvangers

Bij het fotograferen van dans, de Sony 70-200 blijft mijn werkpaard, voor repetities en shows. Ik zet de Tamron 28-75 op de a7III of stap over naar de Sony 85mm bij zeer weinig licht of de Sony 16-35mm als je fotografeert onder de grote koepels van de studio’s van de Opera.

Voor sport, de Nikon 180-400mm op de D5 is mijn go-to lens. Ik houd de Sony 16-35mm op de Sony camera om die groothoekstadionportretten te krijgen als de atleten van dichtbij komen. Soms leen ik een Nikon 14-24mm of Samyang 14mm f/2 fisheye voor die, maar ik geef toe dat ik de fisheyes niet zo vaak gebruik als ik zou moeten …

Ik heb een 600mm lens nodig bij het fotograferen van zwem- of rolstoelsporten waarbij de atleten korter in beeld zijn.

Ik houd mijn oude kleine Nikon 24mm om een camera op te zetten die ik op afstand activeer met Pocket Wizards voor veldgebeurtenissen. Of ik gebruik ze voor een tweede point-of-view die ik tegelijkertijd kan fotograferen zonder achter de zoeker te hoeven zitten.

Niet zichtbaar op mijn lijst is de tijdbesparende software van Camera Bits genaamd Photo Mechanic die me helpt duizenden foto’s bliksemsnel te bewerken na een gebeurtenis voordat ik ze door Lightroom draai.

Ik ben onlangs begonnen met het regisseren van video’s voor de Opera van Parijs, waar ik de a7III vond en de Sony 70-200 GM om een killer combinatie te zijn met een autofocus die me bijna doet vergeten dat ik een focus puller nodig heb.

Het is een spannende tijd voor fotografie. Ik zal Nikon altijd vertrouwen voor zijn uiterst betrouwbare en robuuste camera’s. Je weet altijd wat je bij hen kunt verwachten. Door dat te zeggen, heeft Sony het spel echt veranderd met zijn hybride spiegelloze en het doet ons beseffen dat onze apparatuur niet altijd een ton hoeft te wegen.

Li zijnght bevrijdt ons en maakt ons ontvankelijker voor wat er om ons heen gebeurt. Wat ik leuk vind aan Tamron en Sigma is dat ik iets minder uitgeef aan basics zoals 24-70mm lenzen, die meestal een gat in je budget maken, maken het vrij om een aantal handige primes te kopen, zoals de Sony-Zeiss 55mm waar sommige fotografen nu bij zweren.

www.ykellerman.com | @kellermans.lens

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer