Jade Ferguson

Ik ben Jade Ferguson. Heartist, Time Traveler en Observer (ook bekend als Fotograaf). Ik jaag al op licht sinds ik een tiener was, maar realiseerde mijn droom om een fulltime lensmoordenaar te worden niet volledig totdat een reeks ongelukkige gebeurtenissen in een door Covid gedomineerde wereld me ernaartoe leidde.

Na meer dan 15 jaar als producent in de reclame- en media-industrie te hebben doorgebracht, denk ik graag dat ik enigszins heb geleerd door osmose door getuige te zijn van enkele van de industrieën die het beste op het werk zijn.

Het was slechts een kwestie van tijd totdat ik mijn oog richtte op de creatieve kant, en in 2019 en na vele jaren van “side hustling” Fotografie – leunde ik in de donkere kant nadat een laatste klap van redundantie me mijn laatste buiging deed nemen van de wereld van PAYG.

Ik heb nooit echt een definitie per categorie onderschreven zoals de meeste fotografen. In plaats daarvan noem ik wat ik vastleg Visuele Poëzie. Ik denk graag dat ik een facilitator van tijdreizen ben – ik kan een persoon op een viscerale en emotionele manier verbinden met momenten uit het verleden door een druk op de knop. Ik denk dat dat een vrij handige vaardigheid is om te hebben.

Mijn werk bevindt zich meestal in de Performing Arts-ruimte, wat een vrij nichegebied is. Dit was volwassen afstuderen van jaren van bootcamperen bij weinig licht bij live muziekoptredens en fotograferen voor mediakanalen die ik nu nog steeds doe voor de liefde, af en toe.

Ik hou er ook van om mensen vast te leggen. Dingen doen. Dingen maken. Gewoon over het algemeen zichzelf zijn. Misschien is het portretkunst, of misschien is het gewoon een moment in de tijd dat niet noodzakelijkerwijs definieert. Hoe dan ook, ik zou mijn stijl als een dwalende kant van low-key en een beetje angstaanjagend romantisch beschouwen – ongeveer zoals ik mezelf echt zou beschrijven.

Ik ben een Nikon gal in hart en nieren. Kom niet naar me toe met je Canon-tirades. Ik ben een fel loyaal mens en mijn eerste uitstapje naar fotografie was met een Nikon F2-filmcamera op ongeveer 16-jarige leeftijd. Ik ben sindsdien bij Nikon gebleven en kon het niet betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker vinden.

De evolutie van mijn uitrusting begon met mijn eerste DSLR-aankoop. De crop sensor Nikon D90 en jongen was ze goed voor mij. Ik nam haar mee op reizen over de hele wereld en terug en leerde het hele Nikon-systeem van binnen en van buiten, ze schoot pas tekort toen ik geïnteresseerd raakte in het overstappen van kitlenzen en het gebruik van kwaliteitsglas.

Toen ik overstapte naar mijn eerste full frame sensor, de D750, was ik onder de indruk van de combinatie van goed glas plus een full frame. De mogelijkheden bij weinig licht waren alles wat ik had gezien, maar tot dan toe kon ik niet vastleggen. Die D750-body nam me mee door jaren van vuile, slecht verlichte duikbars en ik gebruik hem nog steeds als mijn tweede camera tot op de dag van vandaag.

Ik werk momenteel met een Nikon D850 body. Opnieuw was de beslissing om te upgraden gebaseerd op prestaties bij weinig licht. Aangezien het grootste deel van mijn werk onbekende, grillige en vaak gemengde lichtomstandigheden omvat, had ik een responsieve en betrouwbare behuizing nodig die elke keer levert.

Camera

De Nikon D850 is mijn werkpaard. Ze is mijn primaire go-to voor al mijn werk.

De Nikon D750 gebruik ik voor mijn tweede camera bij live shows. Ik gooi meestal een brede lens op deze body voor al het publiek en de actie op het brede podium.

De Nikon F4 filmcamera is mijn analoge bestie. Deze slechterik haalt het grootste deel van het denken uit de vergelijking met zijn auto-wind en AF-opties, samen met zijn digitale infopaneel dat me helpt snelle beslissingen te nemen in verschillende omstandigheden.

Polaroid ImpulseOrigineel 600. Want ondanks de exorbitante filmkosten gaat er echt niets boven de kleuren die uit een originele Polaroid komen. Het tactiele karakter van het hebben van iets dat onmiddellijk te houden is, is ook iets waar de oude romanticus in mij een beetje mistig en nostalgisch over wordt.

Lenzen

Sigma Art 85mm f/1.4 – Mijn go-to voor portretten en een echt scherp beeld. Ik hou van alles aan deze lens – de unieke vaste brandpuntsafstand zorgt ervoor dat ik werk voor de opname en ik trek hem vaak graag uit bij liveshows vanwege de onverslaanbare prestaties bij weinig licht.

Sigma 70-200mm f/2.8 – Ik ben dol op de oude spy-benadering van documentaire-stijl beelden. Als introvert hang ik graag achterover in een menigte en fotografeer ik met een lange lens, waarbij ik openhartige momenten vastleg. Het is geen subtiele lens, maar ik hou van het feit dat ik buitengewone details van een afstand kan vastleggen.

Ik gooi ook een 1.4x Sigma TC op dit objectief als ik close-up stage shots maak. Ik verlies een paar stops licht, maar in een kwaliteitslocatie met geweldige podiumverlichting kan ik het me veroorloven voor de gewonnen afstand.

Tamron 24-70mm f/2.8 – Deze baby is mijn allrounder. Je kunt de veelzijdigheid van een 24-70 voor de meeste gelegenheden niet verslaan. Geweldig voor het bedekken van een hele kamer tijdens een show end voor het grijpen van wat meer intieme momenten. Als ik maar één lens mee kon nemen, zou dit het moeten zijn.

Sigma 50mm f/1.4 – Iedereen heeft een handige vijftig nodig en deze Sigma is absoluut een schoonheid. Ik hou van het voor zijn scherpe beelden en f / 1.4 mogelijkheden. Een prachtige 50mm om te bezitten.

Tokina 11-16mm f/2.8 – De vreemde eend in de bijt. Dit was een last-minute aankoop voor een internationale reis waar ik de kans zou krijgen om astrofotografie te ontdekken en ermee te experimenteren. Het zit alleen voor dit doel in mijn kit, maar ik heb het verrassend gebruikt voor enkele grotere locaties en op weidse landschappen voor een dramatische impact. De lichtafval hierop is echter niet geweldig.

Verlichting/Triggers

Godox DP400III Studioflitser – Een echt betrouwbare studioflitser die ik gebruik voor binnenportretten en productwerk. Ik heb dit eerder dit jaar voor Shotkit beoordeeld als je hier meer wilt lezen.

Godox X Pro (N) Flash Trigger – Gekoppeld aan de Godox DP400III voor een betrouwbare en snelle brand.

Nikon SB900 Speedlight – Voor indoor scènes en openingsavonden van evenementen. Af en toe gebruik ik het off-camera voor studioportretten.

Gary Fong Lightsphere – In het begin was ik sceptisch over de Gary Fong Lightsphere, maar het heeft keer op keer bewezen een zeer natuurlijk flatterende flits stuiter te bieden die een aantal niet-zo pittoreske binnenscènes heeft gered.

Yongnuo Universal Flash Trigger – Universeel. Gemakkelijk te gebruiken. Nuf’ zei.

Phottix M200R RGB Light – Deze vrij recente toevoeging aan mijn kit is een beetje redder in nood geweest. Een handige kleine draagbare extra bron van continu licht voor die onverwachte situaties. Ik graaf ook de full spectrum kleurcapaciteit als ik me creatief voel.

Tassen/Riemen

Lucky Straps gepersonaliseerde lederen nekband – Voor eenmalig gebruik.

Holdfast Camera Swag – Voor dubbele rigs.

Statieven

Manfrotto BeFree is mijn go-to reisstatief. Het lichte, draagbare en stevige en het kogelkopmechanisme is vloeiend en zeer functioneel.

Hardware en software

Fotomonteur – Voor het ruimen versnelt het de verwerkingstijd tienvoudig. Ik ben momenteel ook bezig met het testen van Narrative Select voor het ruimen en houden ervan tot nu toe.

Adobe Camera Raw – Voor verwerking.

Adobe Lightroom -Voor het grootste deel van mijn bewerking.

Alien Skin Exposure X6 – Voor de meer creatieve van mijn bewerkingen.

Adobe Photoshop – Voor de finishing touch. Ik gebruik het niet veel, ik vind het prima met gebreken.

Ik gebruik geen voorinstellingen. Ik heb er in de loop der jaren veel geprobeerd en ik vind ze erg beperkend en trendgedreven. Mijn werk vereist aandacht voor detail en ik kan niet alleen een one-size-fits-all benadering van afbeeldingen hebben. De lichtomstandigheden zijn immers elke keer anders.

Ik geloof echt dat een deel van het ontwikkelen van je eigen stijl voortkomt uit het leren bewerken van je afbeeldingen zoals je wilt dat ze eruit zien en aanvoelen. Presets stoppen dit proces recht in zijn sporen en ik raad ten zeerste aan om ze NIET te gebruiken en je eigen aanpak te vinden.

Ik sla mijn eigen originele bewerkingen op als voorinstellingen om een bepaalde stijl consistent te houden in het werk van klanten, maar ik gebruik zeker niet hetzelfde uiterlijk voor al mijn klanten en ik pas mijn bewerkingen aan de gewenste resultaten aan.

MISC.

Ga nooit van huis zonder oordoppen en een reserve volledig opgeladen batterij.

Als ik het nooit had gedaan, had ik het nooit gedaan. Ga er gewoon op uit, ga schieten, word goed, word slecht, word beter. Maar stop nooit.

Op een dag zul je terugkijken en zien hoe ver je bent gekomen en jezelf bedanken voor het feit dat je bent begonnen toen je dat deed. Oh, en breek alle regels voor het omdraaien van moeders – want dat is precies waar ze voor zijn gemaakt.

www.visualpoetssociety.com.au | @visualpoetssociety

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer