Jon Henoch

FacebookPinterestDelen

Ik ben Jon Enoch en ik ben een in Londen gevestigde lifestyle- en reclamefotograaf. Ik werk met ontwerp- en reclamebureaus, maar ook rechtstreeks met merken. Ik ben ook gespecialiseerd in portretfotografie, het werken met sporters, CEO’s en andere figuren.

Ik beschrijf mijn aanpak altijd als gedurfd en ongecompliceerd. Ik hou ervan om met licht te spelen en hoe dat de sfeer en persoonlijkheid van het eindresultaat beïnvloedt.

Mijn ‘Bikes of Hanoi’-project won vorig jaar een gouden prijs in de Prix de la Photographie Paris (Px3) en stond op de shortlist voor de Sony World Photography Awards.

Ik heb ook gewonnen en ben genomineerd voor een aantal Association Of Photographer awards.

Inspiratie kan absoluut overal vandaan komen. Ik woon in Londen, dus alleen al het leven in de stad duwt je tegen allerlei prikkels aan.

Muziek, films, kunst – noem maar op, het gaat allemaal over in de mix. Ik geniet ook van de technische uitdagingen met betrekking tot locaties en verlichting en dat vervolgens om te zetten in een creatief en meeslepend beeld dat emotie oproept.

Ik ontdekte fotografie per ongeluk, maar ik wist al snel dat het iets was dat ik professioneel zou nastreven. Toen ik aan de universiteit begon, deed ik mee aan een wedstrijd en vergat het al snel allemaal.

Een paar weken later belde een PR-bureau me op en vertelde me dat ik een gratis reis rond de wereld had gewonnen, met alle vluchten en onkosten betaald.

Ik sprak met mijn docenten, die het er allemaal over eens waren dat dit een kans was die ik niet kon afslaan en dat ik mijn cursus een jaar kon uitstellen. Dus weg ging ik.

Ik kocht een kleine point-and-shoot camera voor mezelf, zodat ik mijn reizen kon documenteren, en zo ontwikkelde ik mijn liefde voor fotografie.

Ik ben wel teruggegaan naar de universiteit om mijn studie aardrijkskunde af te ronden, maar daarna heb ik een eenjarige cursus nieuwsfotografie gedaan. Ik begon mijn carrière als nieuwsfotograaf bij een regionale krant en ging daarna aan de slag bij een persbureau.

In het begin van mijn carrière kreeg ik een telefoontje van een muziekpublicatie die op zoek was naar een fotograaf om een optreden te gaan fotograferen.

Ik dook op in een piepklein pubje in Sheffield, en die band bleek de Arctic Monkeys te zijn, dus dat bleek een enorme kans voor mij te zijn, maar ik wist het niet totdat ik ja zei en die kans gewoon greep.

Ik besloot naar Londen te verhuizen en kreeg vrij snel een freelance baan bij The Times, wat ertoe leidde dat ik mijn portretvaardigheden ontwikkelde.

Ik besloot dat dit de richting is die ik mijn carrière op wilde en ik heb nooit achterom gekeken. Ik heb me aangemeld bij een fantastische agent en heb een strak portfolio van lifestyle- en portretbeelden ontwikkeld (zie gids).

Ik heb een aantal heel belangrijke vaardigheden geleerd van nieuwsfotografie, die ik met me heb meegenomen. Een van de belangrijkste lessen is om te beseffen dat er nooit een ideale situatie is om zo snel mogelijk een foto te maken en te werken.

Als nieuwsfotograaf heb ik misschien met tien andere fotografen geduwd om de juiste foto te maken, en als portretfotograaf heb ik misschien maar tien minuten met een eredivisievoetballer voordat ze worden weggereden.

Ik heb niet de neiging om gestrest te raken, zelfs als het misgaat. Uit ervaring weet ik dat gestrest raken alles alleen maar erger kan maken. Ik werk goed onder druk en ben behoorlijk daadkrachtig.

Kit Details

Canon EOS 5D IV: Mijn go-to body voor de meeste shoots. De beeldkwaliteit is duidelijk uitstekend en ik heb gedurende mijn carrière alle Canon EOS 5D IV-reeksen gebruikt, dus het gebruik van deze camera is een tweede natuur.

De bestandsgroottes zijn indrukwekkend en houden stand voor het overgrote deel van het werk.

Canon EOS 5DS R: Dit is mijn go-to body in de studio en de dingen zijn een beetje meer gecontroleerd. Er is een stap omhoog in bestandsgrootte ten opzichte van de IV, maar de camera heeft meer liefde en zorg nodig.

Het is erg meedogenloos, maar presteert geweldig als alles contro islled. De grotere bestandsgroottes stellen me in staat om te fotograferen met bijsnijdruimte of wanneer de extra resolutie een must is.

Fuji X100: Dit is mijn reiscamera, meestal gebruikt bij locatie scouting. Veel van mijn werk brengt me naar interessante plaatsen, dus dit is degene die ik in mijn zak steek als ik onderweg ben.

Het is een heerlijke camera om te gebruiken en door de onopvallende vorm en grootte ben ik best vaak in staat om beelden vast te leggen waar een volle spiegelreflex te veel aandacht zou krijgen.

De mogelijkheid om raw te fotograferen betekent dat als je een goed frame krijgt, het gelukkig in mijn portfolio kan zitten naast de rest van mijn werk.

Canon 70-200mm f/2.8: Als ik eerlijk ben, is dit een zeer zelden gebruikte lens, maar een die ik niet helemaal achter me kan laten omdat je nooit helemaal weet wanneer je het extra bereik nodig hebt.

Deze heb ik al jaren. Elke keer als ik eraan denk om het achter te laten, redt het de dag.

Profoto Zoom Spot: Ik ben dol op deze modifier en gebruik hem vrij vaak als het belangrijkste licht, wat een beetje ongebruikelijk is. Maar het kan echt wat drama toevoegen aan een scène.

Het is zo licht en klein in vergelijking met de meeste plekken, wat betekent dat ik de neiging heb om het bij me te hebben als ik vastzit.

Het vermogen om harde schaduw en dramatisch contrast te creëren is ongeëvenaard en het kan de saaiste kamer veranderen in iets heel krachtigs.

Sigma 20mm f/1.4: Dit is een recente toevoeging. Vroeger had ik een brede Canon zoom die de bredere brandpuntsafstanden afdekte, maar ik raakte gewoon te gewend aan de kwaliteit van de primes, dus ik was altijd erg teleurgesteld over de beeldkwaliteit.

Dus deze lens wordt niet veel gebruikt – hij is veel te breed voor de meeste portretfoto’s, maar op die occasionele klus waar dingen erg krap zijn, is het goed om te weten dat hij er is.

Sigma 35mm f/1.4: Ik heb de neiging om de voorkeur te geven aan iets strakker, maar voor meer lifestyle werk, waar ik een beetje meer ruimte nodig heb voor de onderwerpen om mee te spelen, is het een geweldige kleine lens.

Sigma 50mm f/1.4: Mijn favoriet van het bereik zou ik waarschijnlijk zeggen. Nogmaals zoals alle kunstlenzen, het is niet lichtgewicht, maar open het opnieuw en je krijgt een prachtige drop-off.

Nogmaals, de bouwkwaliteit (zoals de Profoto-uitrusting) is top van het assortiment. Ik fotografeer drie, vier keer per week en met deze lenzen krijg je echt de indruk dat niets je in de steek zal laten.

Canon 85mm f/1.2: De scherpte en kwaliteit zijn immens. Het grote diafragma kan je ook iets geven.

Ik schiet best vaak wijd open op 1.2 of 1.4 om de kijker echt in de ogen te trekken. Nogmaals, het is een zware lens, maar de kwaliteit maakt het gewicht meer dan goed.

Manfrotto 190: Ik ben dol op dit kleine statief – het is mijn go-to voor het meeste locatiewerk. Ik kan iets substantieels inhuren voor een studioshoot, maar voor locatiewerk doet dit meer dan het werk voor mij.

Het innovatieve mechanisme waardoor de verticale kolom naar de horizontale positie kan zwaaien, verhoogt de opnameflexibiliteit echt

Profoto D2s: Ik bewaar er twee in mijn kit en vormen de kern van mijn studiokit. Het is de bouwkwaliteit waar ik van hou – ze zijn gebouwd als tanks. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, zodat u eventuele problemen die tijdens een shoot kunnen opduiken, kunt oplossen.

Naast de D2’s heb ik ook een paar Profoto B1 – niet helemaal de kracht van de D2’s, maar het batterij-element maakt deze mijn go-to voor elk locatiewerk.

Ik zou dit zelfs op een studioshoot kunnen gooien als cliplicht of achtergrondverlichting. Nogmaals – net als de D’s laten ze me nooit in de steek en de duurzaamheid van de batterij is ongelooflijk.

OCF Beauty Dish: Het ziet er een beetje versleten uit – maar dat komt omdat het wat gebruik krijgt. De kwaliteit van het licht dat het creëert is ongeëvenaard in mijn optie. Het is een beetje een beest om mee te nemen, maar zeker het gedoe waard.

DJI gimbal: Ik gebruik dit eigenlijk met een mobiele telefoon om wat beelden achter de schermen van shoots vast te leggen.

Het is snel en eenvoudig in te stellen en stelt me in staat om korte videoclips vast te leggen die we op sociale media kunnen gebruiken en ik kan het naar een assistent gooien en zij kunnen weg filmen.

KitSound Boombar draagbare draadloze luidspreker: Er is niets bijzonders aan de luidspreker, maar het is een essentieel hulpmiddel.

Vaak fotografeer ik onderwerpen op vreemde locaties of is het onderwerp zelf misschien niet gewend om gefotografeerd te worden. Er is ook altijd veel moordtijd. Muziek lost al deze dingen op.

TetherTools TetherBlock: Ik fotografeer tether 99% van de tijd, dus de TetherBlock is van vitaal belang bij het beschermen van de camerapoort. Ik heb te veel camera’s in reparatie gehad. Deze kleine schoonheid is elke cent waard.

De Apple-laptop en tetherkabel zijn ook van vitaal belang.

De Thinktank Pouch bevat al mijn geheugenkaarten. Vaak fotografeer ik met heel weinig tijd, dus we hebben altijd een plan B, en vaak kan dat betekenen dat ik op kaart moet schieten als Capture One gaat down.

Cable Release: Soms gebruikt in de studio. Ik vind dat het me gewoon helpt om wat meer contact te houden met het onderwerp in plaats van te veel verborgen te zijn achter de camerabehuizing.

De Profoto Air Remote: een must-have bij het uitvoeren van alle Profoto-lampjes. Nogmaals, eenvoudig te gebruiken, maar met de mogelijkheid om te groeperen en aan te passen, maakt het aanpassen van de verlichtingsinstelling dat beetje gemakkelijker.

Reserve Samsung-telefoon: ik draag deze reserve Samsung-telefoon bij me. Vaak alleen gebruikt voor het vastleggen van bits achter de schermen, maar ook als back-uptelefoon voor het geval mijn hoofdtelefoon verloren gaat terwijl ik op locatie ben.

Een paar Lacie 2 TB drives: Ze werken voor mij en (touch wood) hebben me nog niet in de steek gelaten. Er wordt een back-up gemaakt van afbeeldingen als opname.

ThinkTank Cable Management 10 V2: Dit is mijn bits bag. Allerlei eigenaardigheden die ik misschien ooit nodig zou hebben, zoals batterijen, ladingen, lensdoek en verschillende kabels.

Je kunt op de hoogte blijven van Jon’s werk:

www.jonenoch.com | @jonenochphoto

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer