Karen Bloem

Hallo, ik ben Karen en ik fotografeer al acht jaar bruiloften in en rond Londen en Surrey. Zoals veel trouwfotografen begon ik met het fotograferen van de bruiloft van een vriend en om dit te doen, besefte ik dat ik een betere camera nodig had en kocht ik een Nikon D3S. Het was een flinke investering, dus ik dacht dat ik dit beter eens fatsoenlijk kon proberen om de camera en nieuwe lenzen te betalen.

Het blijkt dat ik het leuk vond om mensen op bruiloften te fotograferen en het op een zo onopvallend mogelijke manier te doen. Het jaar daarop, 2012, was mijn eerste jaar van fulltime bruiloften.

Ik hield van mijn Nikons en bezat uiteindelijk elke mogelijke brandpuntsafstandlens door de jaren heen. De verandering in systemen kwam toen ik rug- en schouderpijn kreeg, de overschouderholsters hielpen ook niet en ik wist dat ik moest veranderen hoe ik werkte en wat ik gebruikte.

Ik ben een tijdje overgestapt op de Nikon D750 en een Spider Holster, wat een geweldige kleine combo was, en toen kwam er iets heel spannends. De Sony A9.

De overstap naar Sony in 2017, na jarenlang bruiloften te hebben gefotografeerd, maakte me weer super enthousiast. De nieuwe A9 en 35mm arriveerden een paar dagen voor een bruiloft die zomer, dus ik nam het mee met mijn Nikon-kit en gebruikte het uiteindelijk voor 80% van de dag.

Ik heb niet achterom gekeken en heb een half jaar later de volledige overstap gemaakt. Ik hou van de flexibiliteit van de Sony-camera’s: live view, flip-scherm, stille sluiter, oogafwerking en lichtgewicht body zijn wat me heeft gewonnen. Ik heb nu een behoorlijk gestripte set kit, waar ik dol op ben.

De uitrusting dus. Mijn hoofdlichaam is de Sony A9 aan mijn rechterkant van de Spider Holster en deze heeft een 35mm erop voor de meeste bruiloften. De Sony A7 III links van mij heeft een 85mm.

Voor bruiloften waar de ruimte beperkt is, gebruik ik het grootste deel van de dag een 25/55mm combo met de 85mm voor portretten. De 25/55mm is zo netjes en onopvallend: koppel dat aan het kunnen houden van de camera’s van mijn gezicht en zelfs eye af gebruiken, betekent dat ik echt discrete foto’s kan maken die ik anders niet zou kunnen doen.

Wat ik de dag ook begin, mijn andere twee lenzen zitten altijd in mijn Shoot Sac, samen met snacks, een Godox 350s-flitser, een waterfles en andere parafernalia. En voordat je het vraagt, ik heb nog nooit de sleuf in mijn Spider Holster gemist of de camera laten vallen! Ik heb mezelf nu waarschijnlijk ook jinxed.

CAMERA

Hoofdlichaam: Sony A9

Tweede body: Sony A7 III

Back-up voor noodgevallen: Sony A6300

LENZEN

Sony 35mm f/1.4: Een prachtig objectief met fantastische bokeh. Ik zou alleen al op deze lens een hele bruiloft kunnen fotograferen! Het is echter relatief zwaar.

Sony Zeiss 85mm f/1.8: Zo’n flatterend objectief met mooie dof en bokeh. Ik gebruik het voor portretten, toespraken en voor als ik overdag niet in de buurt kan komen.

Sony Zeiss 25mm f/2: Goede scherpte over het objectief en zeer weinig vervorming aan de randen; geweldig voor brede documentaire shots en verhalen.

Sony Zeiss 55mm f/1.8: Een goede compacte lens als aanvulling op de 25 wanneer de ruimte beperkt is. Ik gebruik dit vaak voor familieportretsessies in plaats van bruiloften.

Ik huur een 70-200mm of 135mm lens als ik denk dat ik hem nodig heb voor grote kerkelijke bruiloften en dergelijke.

VERLICHTING / TRIGGERS

Godox TT350s: is geweldig voor stuiterende flitsers in kleine ruimtes of ocf in kleine ruimtes. Ik heb er drie, maar draag er nu maar één bij me.

Godox V860II x3: Deze doen vrijwel alles wat ik nodig heb, van stuiterende flitser in grote ruimtes tot ocf op dansvloeren / winterportretten.

Ik gebruik niet echt flits tenzij het absoluut moet en dan kan het uitkomen voor winterbruiloftstoespraken, maar vooral voor dansvloerspullen.

Triggers: Godox X-Pro voor 860II

Video licht: Iwata Genius Light GL-01 dezelfde grootte als een mobiele telefoon en heeft helderheid &kleur temp control.

TASSEN / RIEMEN

Spider Holster en handriemen.

Shootsac

Think Tank International v2 roltas. Bevat alle kit op mijn foto

ANDERE DINGEN

MagMods en rasters.

Joby Gorillapods x2: Voor bruiloften in Londen

Lastolight Air Cushioned stands x2: Als ik naar de locatie rijd.

SD-kaartdrager: De Think Tank Pixel Pocket Rocket.

Sensorreiniger: VSOG Swab Kit. Voor noodgevallen. Ik controleer of de sensor schoon is voor elke klus.

Generieke mini bum-bag waar mijn telefoon, bankpas en kaartdrager in zitten. En wat pepermuntjes!

Notenreep en chocolade voor stiekem snacken.

Spudz lensdoek

SOFTWARE

Fotomonteur
Lightroom
Jpegm.ini
Pixieset
Smartslides
Studio Ninja (voor het beheren van klanten)
Fundy albumontwerper
Belichting X5 (af en toe)

Het kunnen fotograferen van bruiloften voor de kost is een plezier en een voorrecht. Maar het is ook business en dat vergt hard werken en inzet. Blijf gewoon nieuwsgierig en creatief, vind het plezier in elke baan, zet het werk in, vooral met marketing, en maak je koppels gelukkig. Heb een geweldig 2020!

karenflowerphotography.com | @karenflowerphoto

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer