Klaus Heymach

Hallo, ik ben Klaus uit Duitsland.

Ik fiets graag door Berlijn met mijn cameratas over mijn schouder, op weg naar een shoot in het regeringsdistrict of in de Tiergarten.

Voor een bruiloft huur ik echter meestal een auto – hier in de stad heb je er gelukkig geen eigen auto nodig.

Als getraind journalist begon ik bruiloften te fotograferen toen me duidelijk werd dat de tools van de journalistiek ook perfect passen op de dag van een huwelijksceremonie. Het precieze oog van de fotojournalist, het hoge tempo waarmee de dag voorbij raast, de empathie die altijd zo belangrijk is in de omgang met andere mensen…

Ik begrijp mezelf altijd als een deelnemende waarnemer op bruiloften – me mengen met de gasten, de dag documenteren terwijl deze zich ontvouwt.

Er is niets dat ik minder wil dan ingrijpen in de gebeurtenissen van de dag, mensen op hun grote dag leiden of rondduwen, of zelfs mezelf in het middelpunt van de belangstelling plaatsen.

De apparatuur waar ik sinds vorig jaar mee werk, helpt me hier ook bij. Na jaren bij Canon ben ik volledig overgestapt op Sony’s spiegelloze full frame body’s. De precisie en snelheid van de camera’s, de ontbrekende sluiterruis, de kleinere afmetingen en de algehele onopvallendheid passen perfect bij mijn stijl van werken.

(En trouwens: zelfs als portretfotograaf voor bedrijven of tijdschriften, ben ik altijd blij met hoe betrouwbaar de autofocus in deze kleine beesten nu voor mij werkt.)

Voor bruiloften draag ik twee Sony-body’s in mijn Compagnon Messenger-leren tas – de a9 en de a7 III als back-up en secundaire camera.

Om de pink iets te geven om vast te pakken, heb ik beide body’s vanaf dag één uitgerust met de Sony Grip Extension. Dit maakt het geheel ergonomisch veel comfortabeler zonder veel gewicht toe te voegen.

Ik hou van de Sony FE 28mm f/2 als handige reportagelens. De brandpuntsafstand is nu mijn favoriet geworden, en omdat hij zo klein en licht is, heb ik hem ook graag voor mijn borst hangen tijdens vakanties of vrije tijd. (Vaarwel Ricoh GR!)

Beide camera’s zijn bevestigd aan een eenvoudige Think Tank-camerariem. Ze glijden niet van de schouder en ik kan gewoon een van de twee camera’s neerleggen als ik hem niet nodig heb.

Mijn andere favoriete lens is de Sony FE 24mm f/1.4 GM. Ik hou gewoon van deze groothoeklook met een diafragma wijd open op de volformaat sensor. En ja, ik ben meer een groothoekman. Ik denk dat er niets beters is dan dicht bij de actie te zijn.

Als ik wat afstand nodig heb van de actie, of als ik een iets flatteuzere brandpuntsafstand nodig heb voor portretten, pak ik de Sony FE 35mm f/1.8, die ik ook erg leuk vind. Naar mijn mening is het een perfect compromis tussen beeldkwaliteit, snelheid, grootte en gewicht.

Lenzen op spiegelloze camera’s moeten gewoon niet omvangrijker of zwaarder zijn, vind ik.

Zoals ik hierboven al zei, draait het bij mijn werk erom zo onopvallend mogelijk te blijven. Fotograferen vanuit de heup met een klein apparaat en meestal met behulp van het scherm, ik kan dit veel beter dan met een klassieke DSLR met een zware lens voor mijn gezicht.

Een van de Sony FE 55mm f/1.8 en de Sony FE 85mm f/1.8 zit meestal op de tweede camerabody, al blijven ze soms in mijn tas zitten.

Beide zijn geweldige brandpuntsafstanden voor portretten, leveren een mooie bokeh op en zijn bijna altijd bij mij. Maar heb ik al gezegd dat ik meer een groothoekman ben?

Wat betreft de flitsen, ik gebruik ze bijna uitsluitend op de dansvloer bij bruiloften en evenementen. Een of twee off-camera flitsers in de kamer helpen enorm om de sfeer op de dansvloer te reproduceren zoals die op het feest voelde. En soms helpt het gewoon om de rode LED’s van de DJ te kunnen counteren.

Op camera heeft de kleine Godox TT350S precies de juiste afmetingen en gewicht voor een Sony body, en levert hij meer dan genoeg vermogen, aangezien ik hem meestal alleen op het laagste niveau afvuur om de beweging toch te bevriezen.

Het activeert een of twee Godox TT685S off-camera op hetzelfde moment, die ik in de kamer plaats (soms geef ik ze gewoon aan gasten) – en het feest kan beginnen!

www.klausheymach.de | @weddingstories.klausheymach.de

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer