Leica CL Recensie

Ik heb een behoorlijk scala aan camera’s en lenzen gebruikt. Ik heb Canon, Leica, Sony, Fuji en Hasselblad gehad.

Daarom heb ik een uitgebreide bibliotheek met foto’s en ervaring van de meeste grote cameramerken …

De Leica CL is gebaseerd op zijn formaat en ergonomie van een Leica-klassieker – de Leica III , en is een kleine en sexy kleine camera.

Het is eigenlijk de kleinste camera die ik heb gehad (inclusief de m43 Olympus Pen-F.

LeicaCL

Leica CL

Kleine, sexy APS-C camera die een verbluffende beeldkwaliteit levert en in je broekzak past.

Controleer de huidige prijs

Ik ben door een fase gegaan waarin ik waarde hecht aan 3D-diepte in mijn beelden. Ik heb mijn Fuji X-Pro2-kit verkocht omdat ik vond dat de beelden “plat” waren in vergelijking met mijn andere camera’s met een grotere sensor. Dus ik was een beetje bang om terug te gaan naar een APS-C camera.

De aantrekkingskracht van het bezitten van een Leica “Mini-M” met een ingebouwde EVF en autofocus was echter te sterk.

Dit is mijn review van de Leica CL, een pocketable APS-C sensor camera met opmerkelijke beeldkwaliteit.

Inhoudsopgave

Functies

LeicaCL

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Bouwen

De Leica CL is 353g van solide sexiness! Ik heb verschillende opmerkingen gehad over hoe cool het eruit ziet. Ik had ook een model dat vroeg of het een filmcamera was. Het lichaam is gemaakt van magnesium en de boven- en onderplaten zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Tot slot wordt het in Duitsland gemaakt en maken zee-Duitsers gut scheisse!

Specificaties

Als er één gebied is dat de Leica CL niet weet te imponeren, is het op het specificatieblad. De specificaties zijn op geen enkele manier slecht, ze zijn zowat hetzelfde als elke andere top APS-C-camera. Het is alleen dat gezien de prijs en de releasedatum, je toonaangevende specificaties zou verwachten. In plaats daarvan biedt de Leica CL geweldige beelden samen met een geweldige gebruikerservaring.

Ik ben een paar keer verbrand geweest bij het kopen van een camera op basis van specificaties, en ik heb gezworen om nooit meer specificaties in de weg te laten staan om van fotografie te genieten.

Met dat uit de weg, is de Leica CL een 24mp camera die kan schieten met 10fps totdat de buffer gevuld is met 33 DNG (raw) beelden. Maximale sluitertijd is 1/8000s met de mechanische sluiter, en 1/25000s met de elektronische sluiter. Het heeft een aanraakscherm en schiet 4K-video @ 30fps.

Menu

De menu’s zijn een verademing. Ik zou ze omschrijven als minimalistisch en opgeruimd. De Leica CL-menu’s zijn niet zo intuïtief als de TL’s, maar ze zijn nog steeds geweldig in vergelijking met andere camera’s die ik heb gebruikt (Sony is de slechtste).

Het menu van de CL lijkt nogal op de M (type 240) die ik had. Er zijn echter veel verbeteringen. Het meest in het oog springend is het favorietenmenu. Ik hoef zelden op zoek te gaan naar een instelling omdat ik nu alles wat ik nodig heb op het favorietenmenu heb staan.

De CL is ook de eerste Leica die ik volledig kan bedienen zonder mijn oog uit de zoeker te halen. Met de andere Leica’s die ik heb gehad, lijkt er altijd een of andere instelling te zijn waarvoor ik me moest loskoppelen en daadwerkelijk naar de draaiknop / knop moest zoeken.

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat ik camera’s maar een paar weken geef om op mij te groeien, en als ze dat niet doen – ik raak ze kwijt – kon ik de CL toch heel snel leren.

Voorstelling

Leica CL Review Romeo Bravo Foto

Leica CL + Leica Summilux TL 35 f/1.4

Sensor / beeldkwaliteit

Zoals eerder opgemerkt, was ik een beetje bang om terug te gaan naar een APS-C-camera. Ik was echt geschokt toen ik een aantal vergelijkingsfoto’s maakte met mijn Leica CL, Leica Q en Sony a7R III.

De bestanden van de Leica CL hebben net zoveel diepte, detail en microcontrast als de Leica Q en Sony a7R III!

In feite waren de enige verschillen die ik kon opmerken verschillen in automatische witbalans en een dynamisch bereikvoordeel voor de Sony. Die foto’s zijn behoorlijk saai, dus ik zal ze niet publiceren met de recensie, maar je kunt ze hier bekijken als je geïnteresseerd bent.

Voor de goede orde, ik heb geen waanideeën dat Leica een magische APS-C-sensor heeft gevonden … Ik realiseer me dat de native Leica TL-objectieven veel van het zware werk doen.

Dynamisch bereik

Ik verwachtte hier niet veel, omdat Leica digitale camera’s nooit marktleiders zijn in Dynamic Range. Ik kon echter meer duwen en trekken dan ik dacht dat ik na deze zon zou kunnenopstaan schieten.

Leica_CL_Review_dynamic_range

Leica CL + Leica Summilux TL 35 f/1.4 | Pronken met het dynamisch bereik van de Leica CL bij zonsopgang

Dus ging ik naar de website van Bill Claff om te dubbelchecken, en de cijfers ondersteunen mijn bevindingen. De Leica CL heeft een beter photographic dynamic range dan de:

  • Leica M10 & Q
  • Canon 1DX Mark II, 5DS-R en 5D Mark III
  • Nikon D4, D4X
  • Alle Fujifilm APS-C camera’s inclusief de nieuwe X-H1
  • Alle Panasonic en Olympus m4/3 camera’s
  • Alle Sony APS-C camera’s – inclusief de a6500

Kijk naar jou Leica! Je bent de grote jongens aan het inhalen!

Autofocus / Algemene prestaties

Nadat u de aan/ uit-schakelaar hebt ingedrukt, duurt het ongeveer een seconde voordat de Leica CL begint met fotograferen. Het is niet onmiddellijk, maar het is sneller dan de Sony a7R III en veel sneller dan mijn Hasselblad X1D.

De eerste keer dat ik een continue burst probeerde met continuous-AF en de AF-modus ingesteld op “tracking”, had ik een model spin voor mij. Toen ik door de EVF keek, dacht ik niet dat de hit rate erg hoog was. Dus ik probeerde dezelfde test met mijn a7R III, en het leek veel beter te doen.

Toen ik de afbeeldingen echter in Lightroom kreeg, was ik verrast om te zien dat de Leica het eigenlijk beter deed in mijn test! Hier is een time-lapse van 25 opeenvolgende frames van de CL …

Over het algemeen ben ik zeer aangenaam verrast door de prestaties van de Leica CL!

Accessoires

Leica CL Review Romeo Bravo Foto

Leica CL + Leica Summilux TL 35 f/1.4

Leica Summilux TL 35mm f/1.4

De Leica Summilux TL 35/1.4 is een absoluut scheermesje. Zelfs wijd open, het is kleefpunt scherp op het punt van focus, en een mooie onscherpte overal elders. Als je maar één lens voor deze camera krijgt, zou dit het moeten zijn. Het is aan de grote kant (in relatie tot de camera), maar het is SOOOOOO freaking geweldig … je zult er geen spijt van krijgen.

Leica Summicron TL 23mm f/2

De Leica Summicron 23/2 is de babybeer van mijn Leica CL lens trio. Het is juuuuust juist! Het is klein, licht, erg scherp en heeft echt mooie bokeh. Ik vind deze 35mm equivelent echt leuk!

Leica CL Review Romeo Bravo Foto

Leica CL + Leica Summicron 23/2

Leica Elmarit TL 18mm f/2.8

Ik kreeg de Leica 18/2.8 als onderdeel van een pakket met mijn CL. Het wordt beschouwd als de pannenkoeklens van de CL. Het is extreem klein en licht. Bij een equivalente brandpuntsafstand van 28mm concurreert hij direct met mijn Leica Q – en uit mijn tests blijkt dat hij bijna net zo goed presteert. Ik heb eigenlijk een WERKELIJK moeilijk te rechtvaardigen het houden van mijn Q … maar ik hou er ook van!

Leica CL Review Romeo Bravo Foto

Leica Q | Leica CL + Leica 18/2.8

Leica M adapter L

Als u uw Leica M-glas wilt aanpassen (en als u M-glas hebt, raad ik het ten zeerste aan), is dit te dure stuk metaal uw enige optie. Ik had het geluk om de Leica M adapter L gratis te krijgen bij mijn Leica CL aankoop (de deal is nog steeds aan de gang bij B &h hier).

Ik heb een paar van mijn klassieke 50mm Leica lenzen gebruikt en ik hou van de zachte en dromerige resultaten.

Leica_CL_Review_50mm_Summarit

Leica CL + 1956 Leica Summarit 50mm f/1.5

Leica ZOOM Lenzen

Ik heb gehoord dat ze geweldig zijn, maar ik heb een sterke hekel aan zooms – dus ik heb geen van beide gebruikt.

Gordy’s Camera Riemen

Ik koop altijd een van deze polsbandjes voor mijn camera’s. Ze zijn van hoge kwaliteit en ze zijn vrij goedkoop in vergelijking met de alternatieven. Ik kreeg er een met zwart leer en rode draad voor mijn CL.

[Related: camera strap reviews]

Prijzen

Waarde is moeilijk te beoordelen voor deze camera. Met ongeveer $ 2800 is het de duurste APS-C-camera die beschikbaar is.

Toegegeven, je moet een Leica willen om de aankoop van de Leica CL te rechtvaardigen, en als dat het geval is, is het elke cent waard.

Ik zie het Leica vs Camera-X debat eigenlijk hetzelfde als een Mac vs PC debat. Apple-producten kosten meestal meer terwijl ze lagere specificaties bieden dan hun pc-tegenhangers, maar ze maken het goed in bouwkwaliteit, gebruiksgemak en elegantie. Dit is hoe Leica zo lang heeft overleefd – door zichzelf te vestigen als een luxemerk.

Er zijn goedkopere alternatieven, maar als je Leica bouwkwaliteit, elegantie en hun onverslaanbare lenzen wilt, is er geen vervanging. Bovendien, vanwege zijn prestaties, grootte, gewicht, gevoel en uiterlijk – het is een camera die je gewoon overal mee naartoe wilt nemen.

Controleer de huidige prijs

Leica CL Review | Laatste woorden

Leica CL Review Romeo Bravo Foto

Leica CL + Leica Summilux TL 35 f/1.4 | Model bij zonsopgang

Ik geef vrijelijk toe dat ik love Leica camera’s en lenzen. Ben ik een fanboy? Ik geloof het niet. Ik heb Leica geslagen voor het ontbreken van EVF in de T / TL. Ik ben ook geen fan van de Leica SL (en lenzen) vanwege de enorme massaliteit.

De Leica CL daarentegen is een geweldige kleine camera.

Heel eerlijk, de CL is alles wat ik leuk vond aan mijn oude Olympus Pen-F, maar het is VEEL beter. Dus ik zal deze recensie op dezelfde manier eindigen …

De Leica CL is zo klein en licht dat u het nooit hoeft te vragen – “Wil ik dit echt de hele dag met me meesleuren?” Vanwege het prachtige uiterlijk, de geweldige beeldkwaliteit en de snelle prestaties, is het een camera die je willen om bij je te hebben.

Zoals anderen voor mij hebben gezegd – de beste camera is degene die je bij je hebt.

LeicaCL

Leica CL

Kleine, sexy APS-C camera die een verbluffende beeldkwaliteit levert en in je broekzak past.

Controleer de huidige prijs