LG UltraFine 5K Monitor Display Test

FacebookPinterestDelen

Dit is een review van de LG UltraFine 5K computermonitor voor fotografen, door trouwfotograaf Geraint Roberts.

Als je een MacBook Pro-gebruiker bent of zwaar bent ingebed in het Apple-ecosysteem, lijkt de LG UltraFine 5K (of zijn kleinere 4K-broertje) een no-brainer te zijn. Als Apple nog steeds zijn eigen monitoren zou maken, zouden ze zo zijn, minus de plastic constructie.

Als u een pc-gebruiker bent, is deze monitor niets voor u. Lg en Apple’s implementatie van twee DisplayPort-streams via één Thunderbolt 3-kabel vereist Mac-specifieke hardwarecomponenten. Gebruikers buiten Mac OS kunnen alleen een 4K-resolutie bereiken bij 60Hz.

Ultrafijne monitor review

LG UltraFine 5K

Helder, helder, mat scherm met uitstekende beeldkwaliteit, perfect voor fotografen met Apple computers.

Controleer de huidige prijs

Ondanks zijn leeftijd, geïntroduceerd in 2016 met de Touch-Bar MacBook Pro’s, heeft de eerbiedwaardige UltraFine 5K meer dan gelijke tred gehouden met de huidige monitoren, zij het zonder HDR-functies.

Gebaseerd op het prachtige 5K (5120 X 2880) 60Hz-paneel op de 5K iMac, met iets meer dan 1 miljard kleuren, ziet de LG UltraFine 5K er nog steeds geweldig uit en is vrijwel ongeëvenaard in resolutie, tenzij je de kolos Dell 8K koopt.

LG UltraFine 5K | Specs

LG_UltraFine5K_Review

Bekijk meer beoordelingen

De zwarte plastic rand is misschien niet erg ‘Apple-achtig’, maar deze monitor sluit zeker goed aan op de Macbook- of Mac Mini-lijn van computers.

Pros

 • Beeld is scherp en gedefinieerd
 • 500 cd/m² helderheid
 • Eenvoudig in gebruik
 • Past goed bij Apple producten
 • Goede microfoonkwaliteit
Tegens

 • Wiebelig op volle hoogte
 • Prijzig
 • Beeldscherm (max): 5120 x 2880 pixels
 • Aspectverhouding: 16:9
 • Schermgrootte: 27″
 • Dimensies: 24,63 x 2,12 x 14,77 inch
 • Wegent: 14,11 pond
Controleer de huidige prijs

Design &kenmerken

Gekleed in zwarte plastic randen, staat de esthetiek van de LG UltraFine ter discussie, en ik heb persoonlijk het gevoel dat dit een gebied is waarop LG heeft beknibbeld. Hoewel ingetogen en schoon, zijn ze erg ongeïnspireerd, met dezelfde dikte als iMac-randen – een verre schreeuw van het geavanceerde ontwerp van nieuwere concurrenten.

De metalen standaard is zeer stevig en geeft vertrouwen bij het oppakken van de monitor. Dat gezegd hebbende, het scherm wiebelt van kleine trillingen zoals typen wanneer het wordt uitgebreid tot maximale hoogte.

Hoewel niet zozeer een probleem bij het bewerken van foto’s, zou ik willen voorstellen om de hoogte te verlagen bij het schrijven van e-mails en blogs. Het is geen grote klacht, maar andere monitoren van deze klasse wiebelen een stuk minder.

LG heeft ook een VESA-houder in de doos, zodat u het scherm eenvoudig aan een montagearm kunt bevestigen, waardoor u later meer flexibiliteit krijgt.

Met de ingebouwde omgevingslichtsensor op deze monitor kan hij automatisch de helderheid aanpassen aan uw omgeving, net als bij een MacBook. Dit is iets dat ik uitzet voor fotobewerking, omdat ik mijn scherm graag op 350 cd / m² zet om een consistente belichtingshelderheid te garanderen.

De geïntegreerde 1080p-webcam is een welkome verbetering ten opzichte van mijn MacBook Pro 720p-camera en zorgt voor FaceTime- en Skype-gesprekken van ‘goed genoeg’ kwaliteit bij het chatten met klanten en vrienden.

(Als u wilt upgraden voor betere mogelijkheden voor videoconferenties of wilt ontdekken welke webcam het beste werkt met Zoom, raden we u aan iets externs te kopen, zoals een van de Logitech-modellen.)

LG UltraFine monitor achterzijde

De UltraFine 5K is voorzien van In-Plane Switching (IPS)-technologie met Thunderbolt 3 / USB Type-C-ingangen, ingebouwde webcam met microfoon en ingebouwde USB Type-C Hub.

De microfoonkwaliteit is ook sterk, vergelijkbaar met de iMac- en MacBook Pro-lijnen. Met twee ingebouwde 5W-luidsprekers is audio een beetje ‘blikkerig’ en iets ondergewaardeerd in vergelijking met iMac-luidsprekers. Ze kunnen behoorlijk luid worden, maar pakken niet veel in op het gebied van bas of helderheid.

Een voordeel van het gebruik van een MacBook Pro uit 2016 of nieuwer met de LG UltraFine 5K-monitor is dat je deze rechtstreeks kunt aansluiten via de meegeleverde Thunderbolt 3-connector, voor de volledige 5K-ervaring direct uit de doos.

Daarnaast is 85 W over dezelfde kabel voldoende om een 15″ MacBook Pro van stroom te voorzien, een handige oplossing met één kabel. Dit elimineert kabelwarboel en betekent ook dat u uw oplader in uw tas kunt bewaren.

Poorten aan de achterkant zijn beperkt tot 3 USB-C-poorten op 5 gbps, langzamer dan een volwaardige Thunderbolt 3-poort. Deze bereiken ook niet de 10 gbps van de USB-C-standaard, wat betekent dat externe schijven niet op volledige bandbreedte worden uitgevoerd.

Het is jammer dat er geen SD-kaartlezer of ethernet is opgenomen, omdat het Thunderbolt-protocol beide volledig ondersteunt. Als je de dongles al hebt, kun je ze aansluiten op de USB-C-poorten om dit te omzeilen, waardoor je theoretisch toegang hebt tot elke poort.

Weergavekwaliteit

LG_UltraFine5K

De eerste keer dat je dit scherm aanzet, zeg je ‘Wow’. Vervolgens duw je je gezicht zo dicht mogelijk bij het scherm om te controleren hoe dicht die pixels bij elkaar liggen. Bij 218 pixels per inch zijn de contouren zeer scherp en gedefinieerd.

Het 10-bits kleurenpaneel van 1,07 miljard ondersteunt volledige dekking van het P3-gamma, evenals 100 procent van de sRGB en 92 procent van de AdobeRGB met behoud van een indrukwekkende contrastverhouding van 1200:1 bij de volledige maximale helderheid van 500 cd/m².

Ik stel voor om de jouwe te kalibreren met een X-Rite ColorMunki. Direct uit de doos komt de LG Ultrafine 5K-kleurkalibratie overeen met het P3-gamma van de huidige MacBook Pro. Dit is geweldig voor videografen, maar niet helemaal in orde voor fotografen die afdrukken maken.

Het glanzende IPS-paneel met 178° kijkhoeken maakt kleuren echt punch, met inktzwarte en heldere witte tinten die de scherpe beelden en tekst op het scherm aanvullen. Het is erg moeilijk om terug te gaan naar het gebruik van een andere monitor als je deze eenmaal hebt gebruikt.

Reflecties zijn goed gecontroleerd en kunnen gemakkelijk worden overwonnen door de helderheid te verhogen – 500 cd / m² is verblindend helder, gemakkelijk bruikbaar in zonlicht als u zich in een kantoor met veel ramen bevindt.

Met een gemiddelde responstijd van 14 ms op 60Hz speel je geen games op de UltraFine 5K, maar het is perfect voor ons fotografen. Het is ook geweldig voor het uitvoeren van videobewerkings- en beoordelingswerk.

Schalen is native ingesteld op apple’s ‘Retina’-instelling van 200%, dus eigenlijk werk je aan een 1440p canvas met twee keer de pixeldichtheid. Je kunt dit natuurlijk in instellingen wijzigen, maar houd er rekening mee dat tekst voorbij een bepaald punt heel klein begint te worden.

LG biedt ook een app via de Mac App Store genaamd ‘LG Screen Manager’ waarmee je de schaal en resolutie kunt wijzigen of de firmware van de monitor kunt bijwerken. Dit is een handig hulpmiddel om uw monitor te configureren zoals u dat wilt.

Prijs

De LG UltraFine 5K komt binnen voor meer dan $ 1500 nieuw en is een aanzienlijke investering voor diegenen die een professionele fotobewerkingsmonitor willen. Het is in dezelfde prijsklasse als de BenQ SW271, ook een geweldige keuze.

Ik heb de mijne opgehaald voor $ 999 gerenoveerd van Amazon, besparing $749. Als u het niet erg vindt om een verminderde garantie van 90 dagen te hebben, controleer dan hier om te zien of er nog meer worden aangeboden, want dit is een geweldige keuze. De mijne presteert perfect, zonder dode pixels, en is waarschijnlijk net zo goed als nieuw.

Als je niet zo’n groot scherm nodig hebt, of de 5K-resolutie niet nodig hebt, is de LG UltraFine 4K een geweldige keuze voor ongeveer $ 500 refurbished. Dit scherm past ook heel goed bij de kleinere 13″-MacBook Pro.

LG UltraFine 5K Review | Laatste woorden

Ik heb het gevoel dat deze monitor is gericht op een bepaalde niche van Apple-gebruikers die eenvoud en gebruiksgemak verkiezen boven de best beschikbare kleurnauwkeurigheid of toegang hebben tot meer dan alleen USB-C / Thunderbolt 3.

De LG UltraFine is een overtuigend argument voor Apple-gebruikers die de kloof tussen de oudere Thunderbolt en Cinema Displays willen overbruggen, maar nog steeds vasthouden aan Apple om later dit jaar een nieuwer scherm te ontwerpen.

Ik zou aanraden om het gereviseerde model te kopen, omdat je een behoorlijke hoeveelheid ‘Apple-belasting’ bespaart door het via deze route te kopen.

Voor de volgende iteratie zou ik graag HDR 10, wat betere luidsprekers en een iets hogere Adobe RGB-dekking willen zien. Over het algemeen zou ik de LG UltraFine 5K aanbevelen, vanwege het verbluffende scherm en het ongeëvenaarde gebruiksgemak met Apple-producten.

Ultrafijne monitor review

LG UltraFine 5K

Helder, helder, mat scherm met uitstekende beeldkwaliteit, perfect voor fotografen met Apple computers.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen