Liam Kruipelaar

Hallo allemaal, ik ben Liam en ik ben een Crawley. Samen met mijn vrouw Bee zijn we The Crawleys en maken we sinds 2002 trouwfoto’s voor koppels over de hele wereld.

Toen ik in 2002 voor het eerst begon met het fotograferen van bruiloften, denk ik dat het eerlijk is om te zeggen dat het geen erg opwindend genre van fotografie was om bij betrokken te zijn.

Ik kan toen niet echt iemand bedenken die iets anders probeerde; de algehele stijl was traditioneel met een zware nadruk op groepsfoto’s en ongemakkelijke, overdreven geposeerde portretten van bruid en bruidegoms die recht in de camera keken.

Ik denk dat ik gewoon heb gevolgd omdat ik geloofde dat dit de manier was waarop bruiloften moesten worden gefotografeerd.

Na een tijdje in de industrie fotograferen in deze stijl, begon ik gefrustreerd te raken, onbetwist,
en verveeld!

Ik verliet twee zeer bekende en gerespecteerde organisaties en besloot om bruiloften te fotograferen zoals ik ze wilde fotograferen.

Ik besloot dat als ik in de toekomst gelukkig, uitgedaagd en opgewonden wilde blijven als trouwfotograaf, ik mijn persoonlijkheid in mijn foto’s zou moeten laten doorschijnen.

Die verandering vond plaats in 2007 en sindsdien heb ik niet meer achterom gekeken. Mijn beelden zijn een ware weerspiegeling van niet alleen mijn koppels, maar ook van mezelf.

Ik ben een risiconemer in het leven en neem zelden iets serieus … Ik vind het leuk om mijn eigen weg te vinden in alles wat ik doe. Ik doe altijd mijn best om deze elementen van mijn persoonlijkheid door te brengen in mijn beelden.

Op met de Shotkit!

Camera:

Ik ben een Canon-man, altijd al geweest. Ik fotografeer momenteel met twee Canon 5D Mark IV‘s. Mijn allereerste digitale camera was een Canon 10D, die ik denk dat ik in 2002 heb gekocht.

Ik heb nu meer dan 600 bruiloften gefotografeerd en de manier waarop ik fotografeer is zo ingebakken geraakt in Canon dat het moeilijk voor me zou zijn om nu van systeem te veranderen. Ik zie geen reden waarom ik dat toch zou willen, de 5D Mark IV heeft me niet één keer in de steek gelaten en ik hou van de bestanden van deze camera.

Lenzen:

Mijn favoriete lens in de Canon 35mm f/1.4L Mark II – Ik fotografeer waarschijnlijk 80% van een trouwdag met deze lens, waarom? Simpel, het is relatief breed, dus het dwingt je uit je comfortzone door dichtbij te komen voor je reportagewerk, en beelden die vanuit de actie zijn gemaakt, voelen authentieker omdat ze zijn gemaakt vanuit het perspectief van iemand die er daadwerkelijk was, in plaats van het perspectief van iemand die aan de rand van het verhaal stond.

Het is naar mijn mening de beste allround lens, niet te breed en niet te dichtbij, perfect voor documentaires en portretten. Deze lens zit permanent op een van mijn camera’s om mijn nek op een standaard uitgave canon band.

Ik gebruik een Spider Holster die mijn tweede camera op mijn rechterheup draagt. Deze camera deelt zijn poort met 3 lenzen, een Canon 24mm f/1.4L, die ik zelden gebruik, om eerlijk te zijn! Het is een super dure lens die uitkomt voor een brede opname van een kamer, de vreemde groepsfoto en soms wat dansen als de dansvloer gek druk is.

Ik heb een Canon 50mm f/1.2L en een Canon 85mm f/1.2L en deze twee lenzen hebben precies dezelfde rol. Ze worden gebruikt in situaties waarin ik door beperkingen niet dicht genoeg bij de 35 kan komen – ceremonie, toespraken.

Ik heb een simpele regel; als ik dichterbij kan komen met mijn voeten zal ik altijd mijn 35 gebruiken, zo niet, dan is het 50 of 85. Ik gebruik deze twee lenzen ook voor het vreemde portret, omdat ze allebei een geweldige overstraling leveren als het licht goed is voor dat type opname.

Drone:

DJI Mavic Pro. Ik maakte mijn eerste drone-afbeelding in 2013 en ik herinner me heel duidelijk dat ik met het idee kwam. Ik lag in bed en dacht ‘zou het niet geweldig zijn als ik mensen op parkeerplaatsen kon leggen, met de lijnen kon spelen om illusies te creëren en vanuit de lucht kon schieten’.

In die tijd werd dit type portret niet onderzocht in huwelijksfotografie, dus het gaf me een echte buzz om dingen te creëren die anders waren.

Onderwaterhuis:

Ikelite 50DL + Dome Poort. Ik hou van dit stukje van mijn kit! Het is eigenlijk een professionele duikbehuizing voor de Canon 5D Mark IV ontworpen door Ikelite. De camera past in de behuizing met mijn 24mm lens en geeft volledige controle over alle instellingen.

We fotograferen veel bestemmingsbruiloften en mijn verlangen om iets fris, nieuws en opwindends te creëren, was de reden waarom ik in dit stukje kit heb geïnvesteerd. Het stelt me in staat om foto’s te maken die zijn gemaakt vanuit perspectieven die zelden worden gezien in portretfotografie, wat me opwindt.

Video Lichten:

2 x Dedolight Ledzilla’s. Ik kan deze videolampen niet genoeg aanbevelen, vooral als je veel reist zoals ik. Ze zijn compact, krachtig, daglicht gebalanceerd, focusbaar en dimbaar. Ze zorgen voor veel meer creativiteit en controle dan elk ander videolicht dat ik heb gebruikt. Als je er geen hebt, geloof me, je hebt er een nodig!

Flitspistolen:

Godox. Ik gebruik dit merk om de eenvoudige reden … ze nemen grote, dikke, krachtige lithiumbatterijen! Het is slechts één batterij per eenheid, wat betekent dat ik geen tonnen AA’s meer heb om op te laden. De recycletijd is snel en werkt net zo goed als mijn oude canons voor een fractie van de prijs.

Ik heb ook een Godox PB 960 accu die verbinding maakt met een flitser op de camera en nog snellere recycletijden voor een langere tijd mogelijk maakt. Ik vind dit zeer nuttig wanneer ik Joodse bruiloften fotografeer, omdat het dansen intens en langdurig kan zijn.

Triggers en ontvangers:

Phottix Strato II. Ik heb deze triggers al jaren en ze hebben me nooit in de steek gelaten. Ze zijn goedkoop en qua functionaliteit, basic. Er zijn geen evaluatieve door-de-lens, ze activeren gewoon je flitspistolen, maar ze hebben iets dat ik niet kan vinden op andere triggers.

De hoofdtrigger heeft een rij knoppen aan de achterkant waarmee je snel een van je flitsers supersnel kunt in- of uitschakelen.

Licht statieven:

Ik gebruik twee compacte stands van Calumet (MF 6027). Ik fotografeer veel bruiloften in het buitenland, dus ik heb deze gekocht omdat ze compact genoeg zijn om in je koffer te passen en licht genoeg om je gewichtslimiet niet te schenden!

Dus dat is het jongens, al dit spul past precies in twee tassen; een 11-jarige gehavend Think Tank Retrospective 30 en een 16-jarige Tamrac Expeditie 5 en ik ben klaar om te rollen!

www.the-crawleys.com | @the_crawleys

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer