Olympus OMD EM1 II Camera Test

Dit is een gastbeoordeling van de Olympus OMD EM1 II door trouw- en portretfotograaf Steve Vansak uit Crown Point, Indiana.

De Olympus OMD EM1 II is het co vlaggenschip van de Olympus m4/3 line-up van professionele spiegelloze camerabody’s naast de Olympus OMD EM1 X. Het is een 20,4 megapixel camera die 15fps mechanische sluiter, 18fps elektronische sluiter en een gekke 60fps in Pro Capture-modus (een pre-buffering functie die beelden in continuïteit opslaat voordat de sluiter wordt ingedrukt).

Zoals je kunt zien, is dit een fantastische actie shooting camera en nog meer met Firmware 3/0 update die deze camera het scherpstelsysteem geeft van de meer sport georiënteerde Olympus OMD EM1 X.

Ik ben echter een trouw- en portretfotograaf, dus ik zal vanuit dat perspectief over deze camera schrijven. Velen zullen het gebruik van een crop sensor camera zoals deze voor portretten en vooral bruiloften niet zien zitten.

Het heeft echter wel enkele voordelen voor dit genre waar je misschien niet aan hebt gedacht, samen met de nadelen.

Laten we eens kijken wat dit camerasysteem wel en niet voor u kan doen, mocht u besluiten om het toe te voegen aan uw bruiloft en portret gereedschapskist.

Olympus OMD EM1 II Test | Crop Factor en DOF

Dame leunend op bank met een glas wijn shot met Olympus OMD EM1 II

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Compacte en lichtgewicht body’s en lenzen.
 • Een overvloedige collectie van uitstekende Pro (weather sealed) en Premium (non weather sealed objectieven) van Olympus.
 • Een grote selectie uitstekende objectieven van Lumix (een m4/3 partner met Olympus) en Sigma en Leica en anderen.
 • Weerbestendige, robuuste en ergonomisch gezonde behuizing.
 • Beste IBIS van alle camerafabrikanten met 6,5 stops.
 • Groter bereik door de 2x cropfactor.
 • Close-up scherpstelvermogen.
 • Fantastische opties voor verlichting (compatibel met Godox, Profoto, Elinchrom en meer).
 • -6 EV scherpstellen bij weinig licht met de 1.2 lenzen.
 • Dubbele SD-kaartsleuven.
Tegens

 • Moeilijker om ondiepe scherptediepte te bereiken.
 • Geen joystick voor het verplaatsen van AF-punten (kan touchscreen gebruiken).
 • Hoge ISO-prestaties ontbreken in vergelijking met grotere sensoren.
 • Drukke bokeh met de f/2.8 objectieven in bepaalde situaties.
 • Verwarrende taal binnen het menusysteem.
 • Het aantal megapixels is laag voor degenen die meer moeten / willen bijsnijden.
Controleer de huidige prijs

Het micro 4/3 systeem (van Olympus en Panasonic) heeft een 2x crop factor. Dit betekent dat een micro 4/3 lens zoals de Olympus 17mm f/1.2 Pro lens gebruikt in de bovenstaande afbeelding heeft een equivalente brandpuntsafstand in 35mm / full frame termen (vanaf hier zal ik dit ‘EFL’ noemen) van 34mm.

Door de lens op f/1.2 te fotograferen zoals ik in deze opname deed, krijgt hij de scherptediepte van f/2.4. U zult echter wel nog steeds licht verzamelen van f/1.2. Hierdoor kunt u uw ISO-waarden laag houden en ruis vermijden.

Het onvermogen om zo’n ondiepe scherptediepte te krijgen als full frame sensoren is een van de klappen op het systeem en ik weet zeker dat dit de reden is waarom Olympus een hele lijn van deze f/1.2 Prime objectieven heeft geïntroduceerd, zoals de Olympus 25mm f/1.2 Pro lens (50mm EFL) en de Olympus 45mm f/1.2 Pro lens (90mm EFL) met meer komen.

De lenzen en de camera zijn ongelooflijk snel scherpstellen, zelfs bij zeer weinig licht.

Bediening en ergonomie

Olympus OM-D Mark II close-up op de bank

Olympus OMD EM1 II met batterijgreep en scharnierscherm.

Olympus OM-D Mark II boven- en achterkant close-up op bank

Olympus OMD EM1 II bovenplaat en LCD naar binnen geklapt.

De Olympus OMD EM1 II heeft een mooie diepe grip en zou DSLR-shooters zich meteen thuis laten voelen. De optionele batterijgreep zit voor mij altijd op de camera omdat ik hele lange evenementen fotografeer.

In tegenstelling tot toen spiegelloze camera’s voor het eerst begonnen, levensduur van de batterij is fantastisch op deze Mark II versie. Meestal moet ik bij de receptie van een lange trouwdag een extra batterij inleveren en dat is het wel zo’n beetje.

De marquee-functie voor trouwfotografen is de optimale grootte en gewicht van zowel de body’s als de lenzen.

Als het gewicht en de bulk van een full frame camera en 70-200 f/2.8 lens heeft je (letterlijk) naar beneden gehaald, je kunt hem gemakkelijk vervangen door deze body plus de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro lens, voor 80-300mm bereik in equivalent full frame. Je krijgt het licht van f/2.8 maar de scherptediepte van f/5.6 door de cropsensor.

Het is een fantastische optie voor ceremonies waar je onopvallend moet zijn (de camera heeft ook een stille sluiter), maar strakke beelden wilt.

Als je echter de achtergrond voor trouwportretten van de bruid wilt afschuimen, kun je beter worden bediend met de Olympus 45mm f/1.2 Pro lens of een full frame systeem op je andere heup.

De camera heeft tonnen knoppen en ze zijn allemaal aanpasbaar tot het punt van overkill. Je kunt letterlijk elke knop meer dan een dozijn taken laten doen en er is zelfs een 1-2 hendel om de camera direct in een totaal ander type camera te veranderen.

Fotografeer je geposeerde portretten in S-AF en wil je dan de actie volgen? Stel gewoon uw actie-instellingen in op Lever 2 en blader direct heen en weer.

Het achterscherm van de Olympus OMD EM1 II is volledig gearticuleerd en je kunt het omdraaien om jezelf te zien om te filmen en het ook naar binnen draaien om het scherm te beschermen bij het inpakken.

De aangepaste instellingen (C1, C2, C3) op het instelwiel zijn een andere snelle manier om naar nog snellere instellingen te gaan.

Dit neemt de noodzaak van menuduiken weg en u zult dit waarderen omdat de menu’s hier diep zijn.

Nadat je wat tijd met ze hebt doorgebracht, zul je het krijgen, maar ze hebben zoveel opties dat het gemakkelijk is om vermoeid te raken en af te stemmen terwijl je er doorheen gaat.

Weersafdichting

Zwart -witte bruid en bruidegom foto gemaakt met Olympus OM-D Mark II

Olympus OMD EM1 II + Olympus 12-40mm f/2.8 Pro | 1/125 F4 ISO 200

Ik denk niet dat er te veel camerasystemen zijn, want volledig weerbestendig als de twee vlaggenschepen de Olympus OMD EM1 II of de Olympus OMD EM1 X.

Bovenstaande foto heb ik gemaakt in ijzel en hevige regen samen met de Olympus 12-40mm f/2.8 Pro lens (EFL 24mm tot 80mm) en ik maakte me geen zorgen in het minst over de versnelling …

Ik was zeker meer bezorgd over mijn bruid, maar ze was ongeveer net zo stoer als dit camerasysteem.

Prestaties bij weinig licht en hoge ISO

Dansen op bruiloft receptie foto gemaakt met Olympus OM-D Mark II

Olympus OMD EM1 II + Olympus 8mm f/1.8 Pro | 1/100 F1.8 ISO 3200

De Olympus OMD EM1 II heeft een native ISO-bereik van 200-6400 uitbreidbaar van 64-25.800.

Laten we eerlijk zijn, de meeste klanten merken geen ruis op. Expressie verslaat perfectie in hun gedachten, of het nu bruiloften of andere evenementen zijn.

U als fotograaf moet echter ook uzelf behagen. Afhankelijk van je geluidstolerantie zou ik me houden aan ISO 3200 en lager voor de beste resultaten en ISO 6400 alleen als dat nodig is.

Houd er echter rekening mee dat de snelle prime line-up met objectieven zoals de Olympus 25mm f/1.2 Met een pro-lens (een 50mm EFL) kun je je ISO binnen deze comfortabele bereiken houden.

Snelle tip:

Of u dit gewassensorsysteem nu fotografeert met een hoge ISO of een ander systeem, het is het beste om naar rechts te belichten en de beeldbelichting in de post naar beneden te brengen. Dit helpt echt bij het schoonhouden van beelden van beeldruis en is vooral gunstig voor het m4 / 3-systeem.

Verborgen voordelen van de Olympus OMD EM1 II

Twee damesportretten geschoten met Olympus OM-D Mark II

Olympus OMD EM1 II + Leica 42.5mm f/1.2 | Afbeelding links – 1/60 F11 ISO 200 | Afbeelding rechts – 1/100 F1.2 ISO 200

Het m4/3 systeem heeft zoals de naam al aangeeft een beeldverhouding van 4:3. Dit is nogal gunstig voor bruilofts- en portretfotografen om een aantal redenen:

 1. Het neemt de waanzinnig slechte gewoonte van fotografen weg om veel te veel hoofdruimte te laten in hun verticale beelden.
 2. Deze beeldverhouding past ook in meer afdrukformaten zoals 8×10 zonder al te veel te verliezen. Wanneer klanten bestellen via de online galerij of tijdens persoonlijke verkoop, hoeft u niet meer uit te leggen waarom de afdruk mensen op het randje afsnijdt.

Hoewel de 2x crop sensor voor sommigen een dealbreaker is omdat ze de beste hoge ISO-prestaties en de ondiepste scherptediepte willen die ze kunnen bereiken, zorgt het ervoor dat lenzen en body’s een fractie van de grootte en het gewicht, wat resulteert in gezondere ruggen voor trouwfotografen en meer ruimte in de cameratas.

Het is zelfs mogelijk (hijg) om beide systemen te hebbens op zijn plaats en krijg het beste van beide werelden.

Voor reizigers en wandelaars denk ik de Olympus OMD EM1 II is zeker het beste camerasysteem. Voor de bruiloft en portret menigte, zal het echt afhangen van uw behoeften / wensen.

Zowat alle objectieven in het Olympus systeem hebben close-up scherpstelvermogen waardoor een trouwfotograaf geweldige detailfoto’s kan maken.

Terwijl er speciale macrolenzen zijn, zoals de ultra betaalbare Olympus 30mm f/3.5 Macro (60mm EFL) en de Olympus 60mm f/2.8 Macro Pro (120mm EFL) beschikbaar, de reguliere objectieven zoals de Olympus 17mm f/1.2 Pro (34mm EFL) aanbieding fantastische close-up scherpstelling en de meeste trouwfotografen kunnen de toevoeging van een speciale macrolens overslaan.

Olympus’ grootste claim to fame hier is de verbazingwekkende IBIS. Je kunt uitrekken tot 300mm EFL op de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro lens (80-300mm EFL) en fotografeer met belachelijk lange sluitertijden zoals 1/8 van een seconde indien nodig.

Voor bruidsfotografie met bewegende onderwerpen zul je waarschijnlijk nooit zo traag zijn, maar het punt is dat wazige beelden van camerabewegingen met deze camera tot het verleden behoren.

Verbeteringen nodig

Bruidsfeest sot in de bomen geschoten met Olympus OM-D Mark II

Olympus OMD EM1 II + Olympus 12-40mm f/2.8 lens | 1/200 F4 ISO 400

De Olympus OMD EM1 II is een geweldig camerasysteem voor trouw- en portretfotografen, maar de volgende verbeteringen kunnen het leven van deze fotografen gemakkelijker maken.

 • Een Mark III-versie zou een AF-joystick kunnen gebruiken voor het verplaatsen van AF-punten.
 • De Olympus EM1 X heeft fantastische AI deep learning voor het volgen van motorsport. Een OMD EM1 III zou een betere face/eye tracking kunnen gebruiken en de meer portret georiënteerde van de twee vlaggenschepen kunnen zijn.
 • De f/ 2.8 Pro Zooms zijn fantastisch scherp, maar nog snellere zoomopties kunnen helpen bij het lager houden van ISO-instellingen en een ondiepere scherptediepte. Soms de Olympus 12-40mm f/2.8 Pro lens (24-80 EFL) en de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro lens (80-300 EFL) produceren wat drukke bokeh in bepaalde situaties. Het hebben van een verre achtergrond helpt, maar niet altijd beschikbaar op een bruiloft. Ik denk lenzen zoals een 10-25mm f/1.4 of 25-75mm f/1.4 type lens.
 • De EVF en LCD beginnen hun leeftijd te tonen, omdat er nu veel hogere resolutie-opties op de markt zijn.

Olympus OMD EM1 II | Conclusie

CLose vooraanzicht van de Olympus OM-D EM1 II

Olympus OMD EM1 II Silver Anniversary Editie

Terwijl de Olympus OMD EM1 II heeft de kleinere m4/3 sensor binnenin, het is echt een professionele camera.

Kom naar een bruiloft met de toonaangevende IBIS van het lichaam in combinatie met de bevy van f/1.2 Pro lenzen, en het maakt de kleinere sensor meer dan goed.

De kleiner en lichter lichaam en lenzen zorgen voor een veel draagbaarder systeem waarmee je de afstand kunt afleggen op een lange bruiloft en ook kunt reizen of wandelen.

De top notch weersafdichting betekent dat de camera klaar is voor alles wat moeder natuur er tegenaan kan gooien.

Ik heb mijn bedrijf gebouwd op het gebruik van deze camera en zijn voorganger als mijn enige huwelijksfotografiesysteem. Hoewel ik sindsdien een full frame camera en lenzen heb toegevoegd omdat ik verschillende tools voor verschillende situaties herken, zou ik er geen probleem mee hebben om de Olympus OMD EM1 II aan te bevelen. en de bijbehorende lenzen als een bruiloft en portret camerasysteem.

Ik stel echter voor om er een te huren om ervoor te zorgen dat uw eigen persoonlijke drempel voor beeldruis en afbeeldingen met een geringe scherptediepte kan worden bereikt.

Ik denk dat je aangenaam verrast zult zijn hoe goed deze camera het voor je zal doen.