Macro Lens Guide voor Closeup Fotografie

Gebruikt voor ultra-gedetailleerde fotografie, is een ‘macrolens’ verrassend veelzijdig – je zult snel ontdekken dat het niet alleen gaat om het vastleggen van close-upfoto’s.

Het scala aan onderwerpen is enorm; insecten, bloemen, texturen, waterdruppels en, misschien minder voor de hand liggend, portretten, en dat allemaal in haarscherpe details.

In deze gids bespreken we alle technische dingen die u moet weten, van minimale scherpstelafstanden tot vergrotingsverhouding, en bekijken we wat een echte macrolens u kan bieden.

We zullen ook onze aanbevelingen doen over voordelige macrolenzen van Nikon, Canon en merken van derden.

Dus, laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is een macrolens?

Macro betekent groot, en in de fotografie is een macrolens er een die objecten heel dichtbij en scherp scherp brengt. Een macrolens maakt kleine objecten of delen van objecten veel groter op de camerasensor.

Macro betekent dus focussen en schalen. Maar er is meer aan een macrolens dan alleen dat. Afbeeldingen die met een macrolens zijn gefotografeerd, worden vaak getoond – afgedrukt, op het scherm of geprojecteerd – dus het onderwerp is levensgroot, maar nog steeds fascinerend buiten de menselijke oogniveaus van detail.

Een typische macrolens heeft een ‘vergrotings- of ‘reproductieverhouding’ van 1:1, wat betekent dat het beeld op de sensor hetzelfde is als het echte object. Bij andere lenzen is het beeld op de sensor veel kleiner dan de boom, persoon of het gebouw waar je op focuste.

Sommige macrolenzen hebben een verhouding van meer dan 1:1, waardoor ze beelden op de sensor kunnen opnemen die in het echte leven groter zijn dan het object. Je hebt bijvoorbeeld foto’s gezien van insectenogen of vleugels of sneeuwvlokken.

De minimale scherpstelafstand varieert met lenzen, maar meestal 12 inch (30 centimeter) of minder, maar de meeste macrolenzen bereiken oneindig, waardoor ze nuttig zijn voor algemene fotografie.

Je kunt zelfs macrolenzen voor iPhones of andere smartphones krijgen, die via een clip over de lens van de bestaande camera worden bevestigd.

  • Waar wordt een Macro Lens voor gebruikt?

Macrolenzen worden gebruikt voor het maken van close-ups. Een macrolens kan worden gebruikt om beelden vast te leggen die verder gaan dan het menselijk zicht. Een macrobeeld van een insect kan bijvoorbeeld de textuur op zijn rug en lichtgevende kleuren onthullen die in het echte leven niet veel meer is dan een waas.

Velen geloven dat macrolenzen niet zo veelzijdig zijn, maar dat is echt niet het geval. Ten eerste is het een geweldige lens voor newbornfotografie, vooral bij het fotograferen van kleine details zoals de wimpers, vingers of tenen van de baby.

Het is ook een geweldige lens voor productfotografie, vooral als je te maken hebt met kleinere producten.

Je macrolens kan ook gebruikt worden als portretlens. Het werkt eigenlijk goed voor portretten omdat het verbazingwekkende details vastlegt, je in staat stelt om de juiste focus te bereiken, zelfs als je heel dicht bij het onderwerp staat, en wordt geleverd in brandpuntsafstanden die ook ideaal zijn voor portretten.

Macrolenzen kunnen dus uiterst belangrijk zijn voor wetenschappelijke studies, met name van de natuur, waaronder afbeeldingen van insecten, bloemen en vlinders. Je kunt deze stijl van fotografie ook gebruiken voor artistieke middelen, zoals het vertellen van close-ups; babyvingers, ogen van mensen met reflecties, oudere handen met een gerimpelde huid.

  • Wat is het verschil tussen een Micro en een Macro Lens?

In de eenvoudigste bewoordingen vertaalt macro zich als groot en micro betekent klein. Macrofotografie is bedoeld om kleine dingen groot te laten lijken op je sensor – microfotografie gaat meer over het vastleggen van zeer gedetailleerde beelden.

Voor jou kan het echter een beetje verwarrend zijn bij het selecteren van een lens voor close-upfotografie – Nikon heeft microlenzen, maar alle andere camerabedrijven noemen deze lenzen macrolenzen!

Dus als je een Nikon-gebruiker bent, kijk je misschien naar microlenzen, voor andere cameramerken kijk je naar macrolenzen.

  • Wat is de vergroting op een echte macrolens?

Een verhouding van 1:1 is nodig om de beste en meest ware resultaten te behalen bij het maken van macrofoto’s. Sommige macrolenzen hebben echter wel een vergrotingsverhouding van 1:2 en 1:3.

Wat is de beste brandpuntsafstand voor een macrolens?

Full frame opname van een insect op een blad

Credit: Егор Камелев

De brandpuntsafstand van een macrolens maakt een groot verschil voor de foto’s die je maakt. Hier bekijken we de verschillende brandpuntsafstanden van macrolenzen om u te helpen beslissen welke het beste bij uw fotografie past.

  • 40-60 mm

40 tot 60mm macrolenzen zijn perfect voor het vastleggen van productfotografie. Het is ook ideaal om heel dicht bij kleine onderwerpen te komen – bijvoorbeeld kleine wezens.

Maar het komt echt tot zijn recht bij het fotograferen van levenloze objecten.

  • 90-105 mm

De 90mm tot 105mmm macrolens is een klassieke macro brandpuntsafstand. Als je aan macrofotografie denkt, denk je ongetwijfeld aan kleine dieren, bloemen en insecten – maar ook aan planten. Deze brandpuntsafstand is perfect voor al deze onderwerpen.

De brandpuntsafstand betekent dat je niet te dicht bij het onderwerp hoeft te komen (d.w.z. je werkafstand kan groter zijn), maar het is nog steeds veelzijdig. Het is tenslotte een macrolens, dus je kunt heel dichtbij komen als dat nodig is! Het is ook een populaire keuze bij het maken van een close-upfoto van het oog.

  • 150-200 mm

Dit is echt de ideale brandpuntsafstand als je niet te dicht bij je onderwerp kunt komen. Het hebben van een grotere werkafstand kan nuttig zijn, wanneer u bijvoorbeeld bang bent dat u een klein insect dat u fotografeert, wegjaagt.

Dus met deze langere brandpuntsafstand kun je een stap terug doen terwijl je nog steeds zeer gedetailleerde foto’s maakt, die dicht bij het onderwerp lijken.

12 tips om het meeste uit een macrolens te halen

Hier behandelen we 12 tips die u kunt gebruiken om prachtige macrofoto’s te maken – aan het einde van deze handige lijst bent u klaar om te gaan!

1. Stabiliseer je schot

De minimale scherpstelafstand varieert met lenzen, maar meestal is 12 inch typisch

Bron: Hamish Secrett

Voor effectieve macrofoto’s wilt u ervoor zorgen dat u stabiele opnamen maakt met een scherpe focus. Hoe dichter je bij je onderwerp komt, hoe meer opvallende camerabewegingen zijn – en camerabeweging is iets om ten koste van alles te vermijden met macrofotografie!

Meestal is het voldoende om je sluitertijd hoog te zetten om elke camerabeweging te compenseren – hoge sluitertijden betekenen scherpe, stabiele opnamen.

Bij macrofotografie kan echter, wanneer je zo dicht bij de actie bent, de geringste beweging je beeld onscherp maken.

Je kunt ook met zeer hoge diafragma’s fotograferen om maximale details over het hele frame vast te leggen, wat betekent dat als je je sluitertijd samen met een hoog diafragma verhoogt, je mogelijk moet compenseren door je ISO op te zetten. Zelfs met ruisonderdrukking bij het bewerken kan een hoge ISO leiden tot verslechtering van de beeldkwaliteit.

Dus om je opname te stabiliseren, raden we twee opties aan. Allereerst kan uw macrolens of camerabody beeldstabilisatie ingebouwd hebben. In dat geval – schakel het in!

Beeldstabilisatie (of vibratiereductie) werkt heel effectief en stelt je in staat om je sluitertijd te verlagen terwijl je nog steeds stabiele foto’s maakt. Hoewel het zeer effectief is, zal het nooit helemaal concurreren met het gebruik van een statief.

Voor de stabielste opname – en de mogelijkheid om te fotograferen met een lange sluitertijd met een smal diafragma – zal een statief het altijd winnen. Ze kunnen omslachtig zijn om mee te nemen, dus soms is het niet mogelijk om ze te gebruiken.

Maar waar mogelijk raden we ten zeerste aan om een statief te gebruiken – hier zijn enkele lichtgewicht reisstatiefopties.

Vergeet niet om uw beeldstabilisatie uit te schakelen op uw camera of lens wanneer u met een statief fotografeert, omdat dit anders een nadelig effect kan hebben.

2. Het juiste licht kiezen

brandpuntsafstanden zijn belangrijk, zodat je duidelijk op het onderwerp scherpstelt

Credit: Andrew Seaman

Alle soorten fotografie vereisen dat de fotograaf rekening houdt met het beschikbare licht bij het samenstellen van een opname en het kiezen van de juiste instellingen – en als er niet het juiste beschikbare licht is, is soms kunstlicht nodig.

Bij macrofotografie is dat niet anders. Het kan inderdaad een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat het juiste licht beschikbaar is.

Macrofotografie vereist veel licht! Je hebt smalle diafragma’s nodig – je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met f/18 te fotograferen – om de scherpte over het brandpuntsvlak te behouden.

Buiten, bij het fotograferen van macro natuur imleeftijden, natuurlijk licht kan zeer effectief zijn. Maar bij het werken met de natuur is de fotograaf altijd afhankelijk van zoveel variabelen buiten zijn controle – voornamelijk het weer.

Dan is er natuurlijk de tijd van de dag en de tijd van het jaar – al deze beïnvloeden de kwaliteit van het licht en hoe lang het voor u beschikbaar zal zijn.

Tegenlicht kan er prachtig uitzien op macrofoto’s – schiet bijvoorbeeld natuurmacro bij zonsondergang om zonlicht door de boombladeren te laten filteren.

Houd bij het fotograferen van macro’s rekening met het soort verlichting waarin u gaat fotograferen en kies verstandig om de resultaten te bereiken waarnaar u op zoek bent. En als u kunstmatige verlichting moet introduceren, zijn er enkele suggesties hieronder.

3. Gebruik een ringlicht voor macrofotografie

Soms is beschikbaar licht niet genoeg. Gelukkig zijn er enkele betaalbare kunstmatige oplossingen om u te helpen bij het maken van effectieve macrofotografie.

Je kunt ringlampen kopen die op het uiteinde van je lens passen en ze zorgen voor een continue lichtbron. Een ringlicht geeft je geen krachtige verlichting zoals een flitser dat zal doen, maar het kan zeer effectief zijn.

Kunstlicht kan reflecteren op glanzende oppervlakken, dus als het een onderwerp direct belicht, is dit iets om op te letten.

4. Gebruik het juiste diafragma

Een speciale macrolens geeft een ultrascherp beeld

Bron: Luke Braswell

Wanneer u heel dicht bij een onderwerp bent, stelt dit onvermijdelijke beperkingen aan de scherptediepte in uw afbeelding – de minimale scherpstelafstand van sommige macrolenzen is kort, dus u kunt zich heel dicht bij uw onderwerp bevinden.

Meestal zul je waarschijnlijk naar een smal diafragma kijken om meer van je onderwerp scherp te krijgen – dus stop naar beneden (d.w.z. maak de f-stop van je lens een groter aantal).

Het is ook belangrijk om het grootste deel van je onderwerp op hetzelfde brandpuntsvlak te krijgen om het beeld scherp te houden.

Dus stop naar f/18 en hoek je beeld, zodat het onderwerp zich op hetzelfde brandpuntsvlak bevindt om te voorkomen dat een deel van het beeld er zacht uitziet.

5. Probeer focus stacking

Zorg voor een goede werkafstand tussen je lens en onderwerp

Bron: Timothy Dykes

Veel camera’s hebben een focus stacking optie – Olympus was hier oorspronkelijk de pionier van, maar nu bieden Nikon en Canon en andere merken dezelfde functie.

Automatische focus stacking stelt u in staat om verschillende afbeeldingen te combineren – elk met verschillende scherpstelafstanden.

Dit kan handmatig, maar is veel gemakkelijker in een camera zoals een Nikon D850. Vervolgens kunt u Lightroom gebruiken om u te helpen de afbeeldingen te combineren tijdens het bewerken – hier is een gids.

Het uiteindelijke beeld geeft je een ultrascherp, scherp beeld.

6. Kies je onderwerp verstandig

Met macrofotografie wil je natuurlijk dichtbij komen. Maar sommige onderwerpen, zoals insecten en andere kleine dieren, kunnen weggaan voordat u op de sluiter kunt klikken.

Als je snel bewegende onderwerpen wilt fotograferen, overweeg dan om ze later op de dag te fotograferen, omdat ze langzamer beginnen te bewegen naarmate de nacht dichterbij komt.

Natuurlijk is het kiezen van een niet-bewegend onderwerp om mee te beginnen waarschijnlijk verstandig! Naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je proberen insecten en andere kleine dieren te fotograferen.

De ultieme prestatie is om je macrolens dichtbij genoeg te krijgen om iets kleins en normaal snel bewegends vast te leggen, zoals een libel!

7. Wees je bewust van je minimale scherpstelafstand

Full frame opname van een roos met waterdruppels

Credit: Tj Holowaychuk

Je ziet op je macrolens dat je bij het gebruik van autofocus de scherpstelafstand voor je onderwerp kunt selecteren. Zorg ervoor dat u de juiste selecteert , anders vergrendelt uw autofocus nooit op uw brandpunt.

Misschien vindt u dat handmatig scherpstellen het beste werkt als u de tijd hebt om een statief in te stellen, en we bespreken dit hieronder. Maar soms heb je hier geen tijd voor – je moet het beeld snel krijgen voordat je kleine onderwerp wegvliegt bijvoorbeeld!

In deze gevallen is autofocus een must en daarom is het belangrijk om te weten hoe je autofocus het beste kunt gebruiken met je macrolens.

Oefen voordat je naar buiten gaat, zodat je weet wat je minimale scherpstelafstand is en hoe dicht je bij je onderwerp kunt komen.

8. Gebruik een statief en externe triggers voor stabiele opnamen

Het is erg belangrijk om je camera stabiel te houden bij het maken van macrofoto’s. Omdat je zo dicht bij het onderwerp bent dat je fotografeert, is er geen ruimte voor fouten.

Gebruik een statief zodat u timerontgrendeling of externe triggers kunt gebruiken om uw sluiter te activeren. Op deze manier raakt u de camera niet rechtstreeks aan bij het maken van uw foto’s en worden eventuele problemen met camerabewegingen verwijderd.

Veel macro lenses hebben ‘vibratiereductie’ of ‘beeldstabilisatie’ ingebouwd – als dit het geval is met uw macrolens, schakel deze dan uit wanneer u een statief gebruikt.

9. Gebruik handmatige scherpstelling voor scherpe beelden

Close focussen op een persoon oogbal

Credit: v2osk

Omdat je heel dichtbij komt en op zoek bent naar pixel-perfecte scherpstelling, kan het lastig zijn om je autofocus te vergrendelen. In feite kunt u uw camera vinden zoeken en zoeken, dan focus vinden en dan opnieuw zoeken!

Het kan erg frustrerend zijn. Daarom raden we echt aan om een statief te gebruiken, omdat je de tijd kunt nemen om je focus zorgvuldig aan te passen.

Bij het fotograferen in handmatige scherpstelling op een statief met macrolenzen, is een ander advies om focus peaking te gebruiken om ervoor te zorgen dat je scherpstelt op je onderwerp.

10. Gebruik live view om te helpen bij het scherpstellen

Als u handmatige scherpstelling en een statief gebruikt zoals we hierboven aanbevelen, zet u uw camera in de liveweergavemodus en gebruikt u die tijdens het scherpstellen.

Zo kun je goed inzoomen op je brandpunt en echt dat scherpe beeld krijgen waar je naar op zoek bent.

Als je een DSLR hebt, vergeet dan niet om live view uit te schakelen voordat je gaat fotograferen, omdat dit ook zal helpen om trillingen van de interne spiegelbeweging te verminderen.

11. Gebruik een macrolens voor gedetailleerde portretten

Een macrolens is een geweldige optie voor portretfoto's

Bron: Ayo Ogunseinde

Als u een macrolens hebt geselecteerd met een staande brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 90 mm), zult u merken dat deze goed werkt voor het maken van portretten. Maar het is niet alleen de brandpuntsafstand die zich leent voor portretten.

Macrolenzen zijn ook geweldig voor headshots, met hun nauwe scherpstelmogelijkheden. Een macrolens is ontworpen om details en kleuren prachtig weer te geven en scherpe, gedetailleerde beelden vast te leggen.

Natuurlijk verliest u hoogstwaarschijnlijk de geringe scherptediepte die andere portretlenzen kunnen bieden, maar een macrolens produceert extreem scherpe en scherpe portretten – perfect om af te drukken.

12. Als je geen macrolens hebt, gebruik dan een alternatief!

Terwijl u overweegt welke macrolens u uit onze onderstaande lijst moet kopen, zijn er enkele andere technieken beschikbaar.

Met een omkeerring kun je een gewone lens naar achteren op je camera monteren om een macrolens na te bootsen.

Als dit een beetje vreemd lijkt, draai dan een lens rond zonder de camera en zie het effect. Het is echter een beetje onhandig om te gebruiken, omdat alle bedieningselementen en lensringen verkeerd zijn!

Een goedkoop alternatief voor een macrolens is een close-up of macro-optisch glasfilter – een enkele lens die je op de voorkant van een lens schroeft.

Deze zijn er in verschillende vergrotingen D1, D2, D3, D4 en D5. D staat voor ‘dioptrie’ wat de optische term is voor de sterkte van de lens. Om de vergroting te wijzigen, wissel je de lensfilters over, wat een lastige manier van werken is, vooral buiten.

Macrofilters werken goed als je een onderwerp hebt , zoals postzegels of badges – dat je regelmatig fotografeert en een standaardinstelling hebt om mee te werken.

De beste techniek om toe te passen is echter nog steeds investeren in een macrolens – dus laten we eens kijken naar onze gids voor de beste speciale macrolenzen die momenteel beschikbaar zijn om bij uw budget te passen.

Aanbevolen macrolenzen voor alle camera’s

Na het lezen van onze lijst met macrotips, vraag je je waarschijnlijk af welke lens je moet kopen of vraag je jezelf zelfs af of macrolenzen het waard zijn?

Hier is een lijst met enkele geweldige bang-for-the-buck-opties:

1. Tamron AF 90mm f/2.8 Di – dit is een uitstekende waarde lens en beschikbaar voor vele camera merken zoals Nikon, Sony, Canon en Pentax. Een zeer gevestigde lens en de lenskeuze van veel fotografen. Het staat bekend om het produceren van scherpe beelden en heeft ook een uitstekende ingebouwde vibratiereductie.

2. Sigma Macro 105mm f/2.8 EX DG OS HSM – met zijn grote diafragma is dit objectief perfect voor portretten en macrofotografie. Zeer goede waarde voor de kwaliteit van de beelden die het geeft. De sigma is een lens van derden die beschikbaar is voor veel verschillende merken, waaronder Canon, Nikon en Sony.

3. Nikon AF-S 105mm f/2.8 G IF ED VR Micro – een duurder alternatief, de Nikon geeft superieure scherpte op de hoeken van het frame. Het komt echter bijna twee keer zo duur als de uitstekende Tamron 90mm, dus het is een veel grotere investering.

4. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM – met een echte vergrotingsverhouding van 1:1 en ingebouwde stabilisatie is de Canon EF 100mm geweldig voor macrofotografie voor canoncamera’s.

5. Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM – een spiegelloze macrolens voor Canon-camera’s, het F2-diafragma maakt het perfect voor portretten en close-upfoto’sy.

6. Olympus M.Zuiko Digitale ED 60mm f/2.8 Macro – deze micro four thirds macro lens voor Olympus pencamera’s heeft stof- en spatwaterdichte afdichting, waardoor het een geweldige all-weather lens is.

7. Nikon AF-S DX 85mm f/3.5G VR Micro – een meer betaalbare Nikon macrolens in vergelijking met het 105mm model, de 85mm F3.5 is ontworpen voor DX (crop sensor Nikon) modellen en geeft uitstekende resultaten

8. Pentax 100mm f/2.8 SMC D-FA WR Macro – de perfecte macrolens voor Pentax camera’s, volledig weerbestendig en geeft zeer scherpe beelden.

9. Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS – de belangrijkste Sony macrolens, is een investeringslens zoals zijn full-frame Nikon en Canon tegenhangers.

10. Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM – in tegenstelling tot de andere objectieven op deze lijst beslaat dit een bredere brandpuntsafstand. Deze 35mm macrolens kan je verschillende resultaten geven met zijn bredere gezichtsveld.

Laatste woorden

Het bezitten van een macrolens opent echt een hele nieuwe wereld – een microscopische wereld die groot is gemaakt.

Of je nu nieuw bent in de fotografie en op zoek bent naar zoveel mogelijk verschillende soorten beeldmaken, of een meer ervaren fotograaf die een nieuwe uitdaging probeert – macrolenzen hebben voor elk wat wils.

De meeste professionele fotografen hebben ergens in hun kittas een macrolens, of het nu gaat om productfotografie of zelfs het vastleggen van details op bruiloften.

Als je echter een liefhebber bent, kijk je misschien naar experimenteren met macrolenzen omdat ze je in staat stellen om beelden te presenteren die zo ver verwijderd zijn van wat we gewend zijn elke dag te zien.

We hopen dat deze gids voor macrolenzen nuttig is geweest – ga nu naar buiten en begin met het maken van je eigen close-upfoto’s. Als je vragen hebt, laat ze dan achter in de reacties hieronder en we nemen contact met je op.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer