Canon 6D vs 7D | Populaire DSLR Camera Vergelijking

Als je moeite hebt om je volgende camera te kiezen, dan ben je hier aan het juiste adres: deze Canon 6D vs 7D-gids vertelt je alles wat je moet weten.

Nu zijn de Canon 6D en de Canon 7D beide geweldige DSLR camera’s.

Maar ze zijn ook heel verschillend – omdat ze voor heel verschillende doeleinden zijn ontworpen.

Canon-6D

Canon 6D

Met een 20 MP full-frame sensor maakt de Canon 6D prachtige foto’s, ongeacht het genre dat je fotografeert.

Controleer de huidige prijs

De Canon EOS 6D is perfect voor fotografen die op zoek zijn naar hun eerste full-frame DSLR. Het biedt een geweldige beeldkwaliteit, een relatief compacte build en een spotprijs.

Terwijl de Canon EOS 7D een gespecialiseerd kitstuk is, met een robuuste, professionele body en hoge continu-opnamesnelheden.

Laten we beide camera’s eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Canon 6D vs 7D | Belangrijkste verschillen

Canon-6D

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte, gewicht en bouw

De Canon 6D en de Canon 7D zijn twee heel verschillende dieren, en dit wordt duidelijk op het moment dat je ze allebei in je handen houdt.

Ondanks zijn grotere sensor is de Canon 6D een relatief compacte, lichtgewicht camera. Het klokt af op ongeveer 770 g (27 oz), met een behuizing van 148 x 111 x 74 mm.

En hoewel de behuizing van de 6D goed gebouwd aanvoelt en wordt geleverd met weersafdichting, is het over het algemeen behoorlijk plakkerig.

De Canon 7D daarentegen voelt aan als een beest. Hoewel het niet significant meer weegt dan de 6D (860 g / 30 oz) en het niet significant groter is (148 x 111 x 74 mm), is de behuizing gemaakt van een magnesiumlegering en biedt het een niveau van duurzaamheid dat de 6D niet kan evenaren.

Ik heb beide camera’s veel gebruikt, bij zowel goed als slecht weer. Mijn 7D heeft veel verwerkt en is er zonder problemen of een kras doorheen gekomen.

Maar hoewel mijn 6D nog steeds goed werkt, aarzel ik altijd voordat ik hem aan slecht weer onderwerp.

Merk op dat deze duurzaamheid zich ook vertaalt in de mechanische levensduur van de sluiter; terwijl de 6D wordt beoordeeld op een fatsoenlijke 100.000 bedieningen, belooft Canon 150.000 bedieningen op de 7D.

Met andere woorden, de Canon EOS 6D is een enthousiaste camera. Het is goed voor reizigers die de full-frame sensor willen, maar niet op zoek zijn naar top-of-the-line bouwkwaliteit.

De Canon EOS 7D is ondertussen gebouwd als een tank, bedoeld voor fotografen die hem onderwerpen aan regen, zeespray, mist en meer.

WINNAAR: Canon EOS 7D

2. Beeldkwaliteit

Canon EOS 6D en Canon EOS 7D leveren beide een uitstekende beeldkwaliteit.

Canon 6D | Bron: Mark Condon

Op het moment van release boden zowel de Canon EOS 6D als de 7D een concurrerende beeldkwaliteit voor hun respectievelijke doelgroep.

Maar tegenwoordig zijn de 6D en 7D oudere camera’s. De Canon 7D kwam al in 2009 uit, terwijl de 6D niet veel nieuwer is; het debuteerde in 2012.

Dus geen van beide camera’s geeft je een toonaangevende beeldkwaliteit. Daarvoor wil je kijken naar recentere opties, zoals de Canon 6D Mark II, de Canon 7D Mark II en meer.

Dat gezegd hebbende, wanneer je deze twee camera’s tegen elkaar opzet, zul je een aantal significante prestatieverschillen opmerken.

Ten eerste is de Canon EOS 7D een APS-C camera met een 18 MP sensor.

Dus hoewel je een behoorlijke resolutie krijgt, zelfs volgens de normen van vandaag, zul je gewoon niet dezelfde hoge ISO-prestaties zien die je kunt verwachten van een full-frame camera zoals de 6D.

En praktijktests bevestigen dat. De full frame 6D heeft een 20 MP full-frame sensor, en hoewel de beeldkwaliteit een stap lager is dan Canon’s toonaangevende full-frame body’s, is het verre van slecht.

Je zult wat ruis rond ISO 3200 opmerken, waarbij afbeeldingen onbruikbaar worden door ISO 12800 of zo (hoewel je misschien weg kunt komen met zulke hoge ISO’s als je een straatfotograaf bent of in zwart-wit werkt).

Vergelijk dit met de Canon EOS 7D, die ruis begint te vertonen in het ISO 400-800-bereik, voordat hij onbruikbaar wordt bij ongeveer ISO 3200.

Dit vertaalt zich in ongeveer twee stops hoge ISO-verbetering op de 6D versus de 7D, wat van cruciaal belang kan zijn voor iedereen die foto’s bij weinig licht wil maken – zoals gebeurtenisfotografen, astrofotografen en meer.

Interessant is dat beide camera’s redelijk vergelijkbaar zijn als het gaat om dynamisch bereik, met ongeveer 12 stops (hoewel de Canon 6D de 7D op een haar na uitsteekt).

Canon heeft zijn nieuwste camera’s stevig in het 13-14 stop territorium geduwd, met concurrenten als Nikon en Sony een stop verder. Dus als dynamisch bereik belangrijk voor je is, zou ik aanraden om voor een heel andere optie te gaan.

(Als je het budget hebt en graag een full-frame camera wilt gebruiken, bekijk dan onze vergelijking van Canon 6D versus 5D Mark III.)

WINNAAR: Canon EOS 6D

3. Autofocus en drive (FPS)

Als de Canon EOS 6D opvalt qua beeldkwaliteit, dan blinkt de Canon EOS 7D uit in zijn autofocus en continu-opnamemogelijkheden.

Terwijl de 6D is ontworpen voor fotografen die betaalbare full-frame beeldkwaliteit wilden, is de 7D ontworpen voor fotografen die snelheid boven al het andere waarderen.

Daarom krijg je 19 cross-type autofocuspunten op de 7D, wat voor die tijd vrij snel was – vergeleken met 11 punten (en slechts één cross-type punt) op de 6D.

In de praktijk betekent dit dat de Canon 7D sneller scherpstelt en een betere AF-dekking biedt, wat nodig is bij het fotograferen van grillige onderwerpen, zoals vogels, dieren in het wild en sporters.

Niet dat de autofocus van de 6D slecht is: bij gebruik van one-shot AF is hij perfect snel en de camera begint alleen maar moeite te krijgen wanneer hij continu probeert scherp te stellen rond de periferie van het frame.

Net als bij beeldkwaliteit moet je je ervan bewust zijn dat de AF-mogelijkheden de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd. Dit betekent dat een camera als de Canon 90D, onderdeel van een line-up die technisch gezien als een halve stap onder de 7D zou worden beschouwd, 45 AF-punten biedt, allemaal cross-type.

De Canon EOS 7D verslaat ook de 6D als het gaat om continue opnamesnelheden. U kunt 8 frames per seconde opnemen op de 7D, vergeleken met 4,5 frames per seconde op de 6D.

Kortom: Als je een camera nodig hebt voor sportfotografie, actiefotografie of natuurfotografie van welke aard dan ook, zal de Canon 7D je veel beter van dienst zijn dan de 6D.

WINNAAR: Canon EOS 7D

4. Zoeker en LCD

Een van de manieren waarop je het verschil kunt zien tussen een professioneel (of semiprofessioneel) DSLR-model en een enthousiast DSLR-model, is door naar de zoeker te kijken.

Professionele camera’s, zoals de Canon EOS 7D, bieden volledige dekking van de scène.

Dit is van cruciaal belang voor het spijkeren van uw composities in de camera en zorgt ervoor dat u geen afleidende elementen aan de rand van het frame binnensluipt.

De Canon EOS 6D heeft daarentegen een dekking van 97%, wat beter is dan dslr’s voor beginners, maar niet perfect.

Merk op dat de Canon 7D ook 1,0x zoekervergroting biedt, voor een groot, duidelijk beeld van de scène – terwijl de Canon 6D slechts 0,71x vergroting bevat.

Wat betreft de LCD’s, ze zijn zowel 3 “en redelijk vergelijkbaar in termen van resolutie (1040k dots op de 6D, 920k dots op de 7D).

Helaas biedt geen van beide aanraakmogelijkheden, dus als u gewend bent om een smartphone of een recente camera met verwisselbare lens te gebruiken, kunt u het moeilijk hebben.

Geen van beide schermen is ook gearticuleerd of gekanteld, dus je zult het moeilijk hebben om met beide lichamen te vloggen.

WINNAAR: Canon EOS 7D

5. Connectiviteit & Levensduur van de batterij

Zoals ik eerder al zei, kwam de Canon 7D uit in 2009 – wat verklaart waarom het absoluut geen connectiviteitsopties heeft om van te spreken.

Geen wifi, geen Bluetooth, niets.

De Canon 6D daarentegen debuteerde net op het moment dat connectiviteitstechnologie zijn weg vond naar DSLR’s.

In feite was de Canon 6D de eerste DSLR met wifi-connectiviteit, die de mogelijkheid bood om te communiceren met een smartphone of computer.

Met de 6D kunt u dus beelden overbrengen tussen camera en apparaat.

U kunt uw 6D ook bedienen via een smartphone of tablet, wat vooral handig is voor het maken van groepsfoto’s (met u erin), hoewel het ook kan worden gebruikt voor landschapsfotografie, stillevenfotografie, creatieve natuurfotografie en meer.

Wat betreft de levensduur van de batterij, het is ook iets beter op de 6D. Volgens Canon levert fotograferen met de zoeker je 1090 opnames op met de 6D, terwijl de accuduur op de 7D beperkt is tot 800 opnames bij gebruik van de zoeker.

De Canon 7D presteert iets beter dan de 6D op batterijduur tijdens het gebruik van live view (279 opnamen naar de 6D’s 220 shots) maar dat is pas echt een voordeel als je van plan bent om veel tijd te besteden aan fotograferen met live view ingeschakeld.

WINNAAR: Canon EOS 6D

6. Video

De Canon 7D en de Canon 6D hebben op papier identieke videospecificaties:

Full HD (1080p) opnames met maximaal 30 frames per seconde, met de optie om te fotograferen met 60 frames per seconde met een vermindering in kwaliteit (tot 720p).

Met andere woorden, geen van deze camera’s zijn geweldige video-performers – niet met moderne concurrenten die 4K / 30p en 4K / 60p opnamemogelijkheden bieden.

Maar als je wilt spelen met wat basisvideo-opnamen, doe je het prima met beide opties.

Merk op dat de Canon 6D één voordeel heeft ten opzichte van de 7D voor video:

De full-frame sensor zorgt voor meer controle over de scherptediepte. Je kunt vloeiende, romige achtergrondbokeh vastleggen bij grote diafragma’s – en hoewel dit ook mogelijk is met een crop-sensorcamera zoals de 7D, is het moeilijker om af te trekken en vereist het sneller glas.

WINNAAR: Canon EOS 6D

7. Crop Factor en sensorgrootte

Voordat je een van deze camera’s koopt, wil je jezelf afvragen: welke brandpuntsafstand heb ik het meest nodig?

En als je een groothoekschieter bent, dan is de 6D verreweg de betere optie.

De 7D daarentegen is een betere keuze voor fotografen die extra bereik nodig hebben.

Kijk, met de APS-C 7D zie je het gezichtsveld van je lens met 1,6x verminderd.

Een 100mm lens biedt dus een 160mm beeldhoek.

En een 400mm lens biedt een 640mm beeldhoek.

Dit is geweldig als je een natuur- of sportfotograaf bent, wanhopig op zoek naar al het bereik dat je kunt krijgen.

Maar het is een groot probleem als je graag weidse landschappen fotografeert, omdat je 16-35mm-lens plotseling een 25-56mm-equivalent wordt.

Wat helemaal niet ideaal is voor het soort landschappen dat de meeste professionals fotograferen.

Dat is waar de full-frame 6D een betere optie is – en is een van de belangrijkste redenen waarom professionele landschapsfotografen bijna allemaal full-frame fotograferen.

Merk op dat de kleinere sensor op de Canon 7D ook op een andere belangrijke manier van invloed is op je foto’s: het produceert een diepere scherptediepte dan een full-frame sensor bij gelijkwaardige diafragma’s.

Dus als je een portretfotograaf bent die van die ondiepe scherptediepte-look houdt, zul je het gemakkelijker kunnen bereiken op een full-frame body zoals de Canon 6D.

WINNAAR: GELIJKSPEL

8. Prijs

De Canon 7D en de Canon 6D zijn DSLR’s die lang geleden door de fabrikant zijn stopgezet.

In feite hebben beide camera’s vervangingen gezien:

De Canon 6D Mark II, in het geval van de 6D.

En de 7D Mark II, in het geval van de 7D.

Dus noch de Canon 6D, noch de Canon 7D kan tegenwoordig gloednieuw bij Canon worden gekocht.

Dat gezegd hebbende, kunt u beide camera’s op de tweedehandsmarkt kopen.

De Canon 6D gaat momenteel voor ongeveer US $ 500-600, wat een koopje is, gezien het feit dat het je full-frame beeldkwaliteit, een relatief compacte body en een geweldige opname-ervaring oplevert.

Terwijl de Canon 7D nog goedkoper is: slechts US $ 200-300.

Is de 6D de verdubbelde prijs waard?

Dat hangt af van je behoeften als schutter. Als je op zoek bent naar fatsoenlijke hoge ISO-prestaties, zou ik het extra bedrag betalen en de 6D pakken.

Maar als een volformaat sensor niet belangrijk voor je is, dan is de 7D waarschijnlijk een betere koop.

Een ding om in gedachten te houden is dat, met de gestage verschuiving van de markt naar spiegelloos, je gemakkelijk een van deze DSLR-camera’s en verschillende professionele lenzen kunt pakken voor minder dan $ 1500.

Cool, toch?

WINNAAR: Canon EOS 7D

Canon 6D vs 7D| Laatste woorden

Canon 7D vs 6D

Canon 6D | Bron: Mark Condon

Hier is het ding over de Canon 6D vs 7D:

In sommige opzichten lijken ze behoorlijk op elkaar.

Beide zijn oudere camera’s die upgrades hebben gezien.

Geen van beide biedt top-of-the-line autofocus of beeldkwaliteit – voor APS-C-camera’s of full-frame camera’s.

Beide zijn beschikbaar voor spotprijzen, hoewel de 6D ongeveer $ 200-300 meer is.

Maar op andere manieren konden de camera’s niet meer verschillen.

Want terwijl de 6D is gebouwd voor hobbyisten en liefhebbers die willen upgraden naar full-frame beeldkwaliteit (evenals een back-up body voor professionele landschaps- en trouwfotografen), is de Canon 7D ontworpen voor fotografen die een camera nodig hebben waarop ze kunnen vertrouwen, ongeacht de omstandigheden.

De 7D heeft 8 fps continu-opnamen, wat nog steeds indrukwekkend is, 11 jaar nadat de camera werd uitgebracht.

De 7D biedt ook een goede autofocusdekking, een uitstekende sluitertijd en een eersteklas bouwkwaliteit.

Als die functies belangrijk voor je zijn, dan is de Canon EOS 7D de juiste keuze.

Terwijl de Canon EOS 6D je een mooie full-frame beeldkwaliteit geeft in een compacte body, evenals draadloze connectiviteit.

De keuze is aan jou, maar je kunt prachtige foto’s maken met een van deze DSLR-camera’s!

Canon-6D

Canon 6D

Met een 20 MP full-frame sensor maakt de Canon 6D prachtige foto’s, ongeacht het genre dat je fotografeert.

Controleer de huidige prijs